Ayutthaya – Överblick

76 km norr om Bangkok hittar du Ayutthaya, en av Thailands historiska höjdpunkter. Många resenärer väljer att ta en dagsutflykt från Bangkok, vilket ger dem ca 3 timmar på plats, men för personer med intresse för arkeologiska ruiner, är det nödvändigt med en natt eller mer i Ayutthaya.
Från starten 1350 av kung U-Thong (Ramathibodi I) till dess fall till den burmesiska i 1767, så var Ayutthaya Thailands huvudstad och hem till 33 kungar och många dynastier.

Eftersom staden var på sin högsta nivå och fram till mitten av 1800-talet var Ayutthaya en majestätisk stad, med tre palats och 400 vackra tempel på en ö omgiven av kanaler. De hade en vision som verkligen imponerad europeiska besökare till sin Thailand resa.

År 1767, efter en 15-månaders belägring var staden förstörd av den burmesiska, och idag finns högar av sönderfallande ruiner och rader av huvudlösa Buddhor där en gång ett imperium frodades. Även om templen är förfallna, är det fortfarande imponerande. Ett besök här är minnesvärt och en bra start för dem som intresseras av historia. (Kul fakta: Missa inte Buddha huvudet placerat i bagageutrymmet på Wat Mahatat, det är unikt).

Arkitekturen i Ayutthaya är en fascinerande blandning av khmer, forntida kambodjanska stilen och tidig Sukhothai stil. Kaktus-formade obelisker (höga 4-sidiga monument som slutar i en pyramidal topp) och anger Khmers inflytande och ser ut som en av de berömda tornen i Angkor Wat. De mer spetsiga stupen tillskrives Sukhothai.

 

Ayutthaya – Att komma dit

Med tåg
Det finns flera alternativ för att komma till Ayutthaya på din Thailand resa. Det billigaste och mest färgstarka sättet att komma till Ayutthaya är med tåg. Alla nord och nordost tåg avgår från Bangkoks Hualamphong tågstation, och stannar i Ayutthaya, en resa på ca 1,5 till 2,5 timmar beroende på tåget. Tåget passerar provinserna, Amphoe Bang Pa-in, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya och Amphoe Phachi där järnvägen i Ban Phachi Junction är separerade i nord och nordost. Sedan tar man minibussar från järnvägsstationen in till staden. På din Thailand resa kan det vara nödvändigt att se Thailands “State Railway” för scheman och priser.

Vänligen observera, av erfarenhet, att när du hittar information om tågtrafiken på de officiella information- och biljettkontoren kan biljettpriserna variera, kanske på grund av den förvirrande tågtrafiken.

Ayutthaya järnvägsstation ligger öster om den centrala ön. Det enklaste sättet att ta sig till centrala Naresuan vägen, är att gå rakt ut från stationen och ta färjan över floden, ca 4 baht.

Med buss
Ett annat alternativ som du kan använda på din Thailand resa är bussar. De kör ungefär var 20 minut från Bangkoks norra bussterminal (Moh Chit) direkt till Ayutthaya. Höga air-kondition bussar kostar 60 baht, medan andra klass kostar 45 baht. Resan tar minst två timmar då bussarna stannar ganska ofta och det är ofta trafikstockning på vägarna in och ut ur Bangkok.

I Ayutthaya, ligger den centrala BKS busstationen på den södra sidan av Thanon Naresua. Några förstklassiga bussar till Bangkok kör 500 meter längre västerut, på den andra sidan av Khlong (kanalen). Kön för air-kondition bussarna är lätt att upptäcka.

Från Kanchanaburi, kan du ta en lokal buss från centrala busstationen till Suphanburi för 45 baht (2 timmar), sedan en annan lokal buss till Ayutthaya för 40 baht (1,5 timmar). En taxi från Kanchanaburi kostar 2000-2500 baht (2 timmar).
Det finns också en central busstation öster om staden som går till de norra destinationerna. Det kan hittas genom songthaew – fråga dig omkring för att hitta rätt hållplats.

Minibuss (van)
Praktiska minibussar (kan fastna i trafiken, men har inga stopp som de reguljära bussarna) åker från Victory Monument Square i Bangkok. Ta BTS Skytrain till Victory Monument station och gå på förhöjda gångvägen – ända tills du korsar en större väg, och sedan ner – bussarna är parkerade intill den stora rondellen. Priserna är vanligtvis 70 baht och tar ca 1 timme eller 1 timme 20 min. Det är mycket praktiskt eftersom du inte behöver gå till bussterminaler (Mochit), det enda problemet är att minibussar inte har mycket utrymme för stora väskor, och den väntar tills bilen är fullastad med passagerare innan den åker.

 

Ayutthaya – Vädret

På din Thailand resa kommer du uppleva att lika som de flesta i Sydostasien, har Ayutthaya också ett tropiskt klimat. Temperaturerna är relativt jämna under hela året, trots en markant regnperiod, finns det gott om sol.

Temperatur
Den genomsnittliga temperaturen varierar inte mycket i Ayutthaya. Februari- Augusti är de varmaste månaderna, med en genomsnittligt låg temperatur på 24-26 grader till 33-35 grader. April är den varmaste månaden. September- Januari är det lite svalare, med låga temperaturer i genomsnitt 22-26 grader till höga temperaturer på 31-33 grader.

Nederbörd
Nederbörden varierar från nästan ingenting till nästan dagligen regn. Regnperioden varar från maj till slutet av oktober, under den perioden ligger den genomsnittliga nederbörden på ca 10-13 cm per månad. Och september har ett genomsnitt på 20 cm. November -April får bara lite regn, med ett genomsnitt på ca 2,5 cm.

Sol
Ayutthaya få cirka sju soltimmar per dag, beroende på säsong. Detta är inte tiden mellan soluppgång och solnedgång, utan snarare mängden direkt solljus. Från november till maj får varje månad i genomsnitt åtta timmar solljus per dag. Undantaget är april då är genomsnittet tio timmar. Dessa siffror stämmer inte under regnperioden då de är mer dimmigt. Juni och oktober har ca sex timmars solljus per dag och juli-september ungefär fem timmar.

Monsoon
Den Indiska monsun säsongen med stormar från sydväst påverkar de centrala delarna av Thailand, bland annat Ayutthaya. De indiska monsunregnen börjar i slutet av juni eller början av juli och varar till slutet av september. Den kinesiska monsunen har stormar som kommer från norr mellan december till mars, den är inte lika våldsam som de indiska monsunregnen och brukar inte påverka Ayutthaya.

 

Ayutthaya – Sevärdheter

Ayutthaya Historical Center
Ligger på huvudön på Rojana Road, korsa vägen och mot öst av Chaophraya Nationalmuseum.

Ayutthaya Historical Study Centre är ett mer modernt museum än Chao Sam Phraya Nationalmuseum och försöker skildra livet i Ayutthaya med modeller.

De har ett nationellt forskningsinstitut ägnat åt studier av Ayutthaya, särskilt under den period då Ayutthaya var huvudstad i Siam. Centret ansvarar för museet och historien om Ayutthaya, som har utställningar med rekonstruktioner av det förflutna. Centret har också en informationstjänst och ett bibliotek som innehåller historiskt material om Ayutthaya, som kan vara värt att fördjupa sig i på din Thailand resa om du är intresserad av historia.

Centret är öppet varje dag från 09:00 – 16,30, Semester tider 9:00 till 17:00
För ytterligare information kontakta Tel: 035-24 5123-4.
Ett bra ställe att starta eller avsluta din resa på, men lite dyrt (av thailändska standarder) ca 100 baht.

 

Elephant Kraal
Ligger på den norra sidan av huvudön.
Pris: Gratis
Lythonglian Meepan och hans fru etablerade Ayutthaya Elephant Palace och Royal Kraal 1996. Sedan dess har de lanserat progressiva program för att rehabilitera sjuka elefanter, rehabilitera vanvårdade tjurar och öka elefant befolkning med mer avel. Det har varit 32 framgångsrika födslar sedan år 2000.

Det nuvarande målet är att köpa mark för inrättandet av en fristad för pensionerade elefanter.
Detta är grundstenen till att elefanthemmet startade 2006. Normalt ska elefanter arbeta tills de dör för att betala för underhåll. Lythonglian vill att elefanter ska kunna gå i pension i fred och med respekt. Det är därför pengarna på elefanthemmet används för att investera i utvecklingsprojekt, samt medicin och mat för elefanterna.

 

Chao Sam Phraya Nationalmuseum
Ligger på huvudön, i Tambon Pratu Chai, på Rotchana vägen mittemot Rajabhat University Phra Nakhon Si Ayutthaya.
Pris: 30 Baht.

Chao Sam Phraya Nationalmuseum är den plats på din Thailand resa där du kan hitta några av de Buddha huvuden som saknas på andra platser. Museet öppnades 1961 och den mest intressanta platsen är de gyllene regalierna i Wat Ratchaburana, på 2a våningen i Sal 1.

Byggandet av detta museum finansierades från intäkterna på försäljningen, av resultaten upptäcktes det underjordiska kryptor, främst från Prang torn Wat Ratchaburana. Eftersom templet byggdes av kung Borommarachathirat II (Chao Sam Phraya), var museet uppkallad efter honom. Invigningen av detta museum hölls 1961 och leddes av Deras Majestät Konungen och Drottningen. Det var de första museet i landet som införde en ny typ av utställning, som visar många objekt i en spännande presentation i 3 olika byggnader och som gör det värt att uppleva det på din Thailand resa.

Museet är öppet onsdag – söndag och helgdagar mellan klockan 8:30-16:00 och stängt på måndagar och tisdagar.
Inträdet är 30 baht./ person.
En 30-dagars biljett som är giltig i 30 dagar kan också köpas för 180 Baht/ person, vilket omfattar både inträde till Wat Phra Si Sanphet och gamla Palace Complex, Wat Mahathat, Wat Ratchaburana, Wat Phra Ram, Wat Chai Watthanaram, Chao Sam Phraya Nationalmuseum och Chantharakasem Nationalmuseum.

 

Khlong Sra Bua Flytande Marknad

På din Thailand resa kan du uppleva den flytande marknaden som är mer en kulturell teater än en fungerande marknad. Khlong Sra Bua flytande marknad är en kopia av den gamla Khlong Sra Bua byn, ett hem till en viktig flodhandelsväg norr om staden. Idag väcker denna by en bit av den gamla byn till liv, med spännande föreställningar på sin “vatten scen”. Föreställningarna visar olika scener från traditionell thailändsk folksaga, båt-låtar och scen skådespeleri, som sällan ses idag.
I entrén ingår en frukostbuffé och fem föreställningar.

Öppettider: 10:00 – 17:30 (lör, sön och helgdagar)
Plats: Khlong Sra Bua, norr om Ayutthaya Historical Park, mittemot kung Naresuan den stores monument
Hur kommer man hit: Från Pa Thon Road, sväng höger in på Khlong Tho Road och fortsätt över bron till motorväg 309.
När du ser Kung Naresuan monument på vänster sida, ligger den flytande marknaden på höger sida.

 

Thai Boat Museum
På din resa till Ayutthaya ser du att staden är hem till Thailands mest begåvade båtbyggare. Tidigare hade staden mer klongs (kanaler) än vägar, och båda var de huvudsakliga transportmedlet. Detta privata museum tillhör Phaithun Khaomala, en berömd båt designer och tidigare byggmästare. Hans stora samling, ofta byggt med botanikträ och järn-Malabar träd, kommer från thailändska och kinesiska handelsflottor, ris-fartyg, marknads-fartyg och även små kungliga fartyg. Några av dem är över 100 år gamla.
Öppettider: 08:00 – 17:00 (endast efter överenskommelse)

Plats: Bang Ian Road, strax utanför Chikun Road, mittemot Wat Mahathat Tel: +66 (035) 241195

Att ta sig dit: Från Rojana Road, sväng höger in på Chikun Road, och innan du når Wat Mahathat, svänger du höger igen in på Bang Lan Road.

 

Wat Chai Wattanaram
På din resa till Ayutthaya ligger Wat Chai Wattanaram på floden alldeles framför innerstaden, och detta kungliga tempel kan skryta med att vara en av de mest detaljerade tolkningar av Mount Meru konceptet i den gamla Khmers arkitektur, som också har haft stort inflytande på den arkitektoniska stilen i den sena Ayutthaya perioden (1629-1767).

Det torn liknande spelet, byggd av den gamla Khmer symboliserar universums centrum, medan den omgivningen skildrar fyra kontinenter, och yttre universum. Vid varje hörn finns två stora Buddha bilder i en träram. De fyra uppsättningar av trappor som leder upp till den huvudsakliga spelet är mycket brant, så du måste vara försiktig hela tiden.

Öppettider: 9:00 till 16:30
Plats: på västra stranden av floden Chao Phraya
Att ta sig hit: Från U-Thong Road korsa bron på västra sidan av ön (Highway 3263), sväng vänster vid första korsningen och fortsätt ca 2 km.

 

Ayutthaya – Shopping

Ayutthaya är hem för skickliga hantverkare och kvinnor, och en av de bästa städerna där du kan hitta alla typer av hantverk. I gamla dagar övade varje samhälle i staden ett visst hantverk, både järn arbete, båtbyggeri, korgar, vävning, keramiklera eller sten och murverk. Idag kan du hitta dem på många utomhus marknader runt om i staden.

Om du är mycket intresserad av thailändska hantverk är Bangsai Konst och Hantverk Center, platsen du bör gå till på din resa. Här hittar du cirka 20 workshops med olika hantverk och du kan se hur hantverkare kombinerar sina bitar helt från grunden. Thai Village är också anmärkningsvärt, här är de regionala thailändska husen byggda med hantverk som är specifika för varje region. Så om du är här en kort tid så är Bangsai Konst och Hantverk Center ett bra ställe att ta med i din resplan på din Thailand resa.

 

Chao Phrom Market
Denna marknad har funnits sedan Ayutthaya var huvudstad i Siam. Det finns många amulett butiker, matställen och handlare som säljer alla typer av objekt som du även kan hitta på andra platser i staden. Även om marknaden har förlorat sin charm från den gamla tiden, så har många av de butiker nu en konkret fasad istället för trä, det är det också en av de få platser som du fortfarande kan njuta av en billig och läcker måltid. Om du samlar amuletter, är detta definitivt en plats som du bör besöka på din Thailand resa. Observera att affärerna öppnar och stänger vid olika tidpunkter, så det finns ingen officiell öppning- eller stängningstid.

Läge: Vid hörnet av Naresuan och U-Thong vägen.

 

Ayutthaya Park
Detta moderna köpcentrum har cirka 400 butiker i de två zonerna. Plaza Zone erbjuder livsstilsprodukter från märkeskläder till lädervaror, kosmetika och accessoarer. The Water Zone har en stor havsaborre damm, och runt den finns ett antal snabbmatsrestauranger, andra livsmedel och ett aktivitetsområde med levande kulturella föreställningar (helger och helgdagar).

Plats: Khlong Suan Plu District, där Highway 309 möter Highway 32.

 

Ayutthaya – Restauranger

29 Steak
Även om det finns “biff” i namnet, så har detta avslappnade matstället också ett urval av läckra thailändska rätter samt spagetti, makaroner och sallader. Även om inredningen är standard, med träbord och bambu mattor som tak, är stämningen fortfarande mysig. Gästerna är mestadels backpackers och några thailändska besökare som kommer hit för att njuta av en anständig biff.

Öppettider: 16:00 till 22:00
Plats: Phamapraw Road (nära backpacker gatan)
Prisnivå: Budget – prisvärd

 

Baan Khun Phra
Inredningen – ett attraktivt antik hus, byggt under kung Rama VI: s regeringstid och med pittoresk utsikt över floden – som ger en stor matupplevelse. Köket är främst för utländska backpackers. Här serveras Baan Khun Phra med ett urval av traditionella thailändska rätter, smaksatt med örter och kryddor som gör att du kommer längta efter mer. Stämningen är avslappnad och anspråkslös. Du kan enkelt dra ut på tiden, medan du njuter av utsikten och livet på andra sidan floden.

Öppettider: 10:00 till 22:00
Läge: Vid hörnet av U-Thong och Pa Thon vägen, ca 150 m söder om Chom Phrom Market
Prisintervall: Prisvärt

 

Chai Nam
En favorit bland weekend besökare från Bangkok, erbjuder uteservering och ett bra urval av fisk och skaldjur, grillat till saftig perfektion. En av de måste-prova rätterna på denna restaurang och som bör upplevas på din Thailand resa inkluderar, grillade jätte flodräkor, vitlök, stekt sötvatten och salt-grillad ormhuvud fisk.

Öppettider: 8:30 till 20:30
Plats: 36/2 U-Thong Road (på vägen till Hua Ror Market)

 

Ayutthaya – I närheten

Lopburi
Lopburi är väldigt avslappnat, och dess placering är en timme eller två från Ayutthaya och därför är det ett bra ställe att ta en dagstur till på din Thailand resa.
Lopburi är känt för sina ap flocker som skapar kaos och förstörelse. Dessa otroligt smarta djur tolereras av lokalbefolkningen, och människor reser långt och brett för att uppleva denna varelse, som har satt denna lilla stad på turistkartan.
Det finns två centrala områden i Lopburi: New Town och Gamla stan. De flesta viktiga platserna plus tågstationen ligger i gamla stan, bussar anländer och avgår från New Town.

 

Ayutthaya – Artiklar

Ayutthaya
En artikel om Phra Nakhon Si Ayutthaya
av Petter Heder Bramstedt

Som du kanske vet har Bangkok inte alltid varit huvudstad i Thailand. Staden Ayutthaya var huvudstad under 417 år, tills burmesiska soldaterna invaderade 1767 och tvingade kungen att fly staden. Det kan vara svårt att förstå att de återstående ruinerna var en gång hem för mer än en miljon människor, Ayutthaya var faktiskt en av de största städerna i världen.

En snabb historielektion: Ayatthaya var den kungliga huvudstaden i Thailand mellan 1350 och 1767. 34 kungar styrde staden, deras makt var stor, särskilt under 14-1500-talet. Under 1600-talet blev staden besökt av många europeiska köpmän och slutet av 1700-talet hade staden omkring en miljon invånare. År 1765 blev Ayutthaya invaderade av burmesiska soldater och staden var förlorad. De burmesiska förstörde allt som var heligt, statyer, tempel och texter brändes. Men burmesiska inkräktarna var inte tillräckligt starka för att behålla makten, förklarade kung Phaya Taksin 1769. Han ville inte styra landet från Ayutthaya, men från Thonburi. Ayutthaya blev år 1981 angivet som ett världsarv av UNESCO.

Den historiska parken i Ayutthaya är ett stort område med ruiner, tempel, kloster och andra byggnader. Du kan enkelt spendera en dag här och bara gå runt i de gamla områdena och titta på delvis renoverade tempel. Trots det korta avståndet till Bangkok är det förvånansvärt tyst och faktiskt endast ett fåtal västerländska turister som beger sig till Ayutthaya. Templen är utspridda runt staden, och det rekommenderas att hitta en tuk-tuk (som för övrigt har en ovanlig utseende här) och be föraren att köra dig runt, det kostar 400-500 baht för ett par timmars guidad tur, vilket är ett rimligt pris. Ayutthaya är en utmärkt dagsutflykt resa, det ligger ca. 80 km norr om Bangkok, och du kan ta dig hit både med buss och tåg från Bangkok. Men kom ihåg, timmarna runt middagstid är det mycket varmt, och du kommer inte hitta många skuggade områden utom inne i templen.

Den moderna delen av Ayutthaya är inte lika spännande. Omgiven av floden Chao Phraya och dess “klongs”, erbjuder staden lite till turister. Staden har idag en befolkning på ca. 60.000 personer.

http://youplanet.com/guide/articles/20/ayutthaya