Chiang Rai – Översikt

Thailands nordligaste provins Chiang Rai ligger 785 kilometer från Bangkok och gränsar till Burma i norr och Laos i öster. Provinsen byggdes av Konh Mengrai år 1262 och är främst mycket bergig terräng och bildar “gyllene triangeln” runt Mekong flodeni. Chiang Rai är en viktig plats för turister på deras Thailand resa de är ivriga att uppleva områdets naturliga sevärdheter, och lära sig om platsen och Thailands förflutna. En annan viktig orsak till turismen i området är de lokala bergsfolken. Ett besök i stam byarna är vanligt och där gör dem sina egna varor (material, smycken, etc.) som är mycket populärt att köpa. Provinsen har ett antal viktiga sevärdheter, inklusive Mai Sai, Chiang Saen – som är hem för många gamla ruiner. Doi Hua Mae Kham – som är ett hem för ett antal stam byar, som alla är värda att uppleva på din Thailand resa.

 

Chiang Rai – Att komma dit

Med flyg
Thai Airways International (TG), Orient Thai Airlines och Air Asia har dagliga flyg mellan Bangkok och Chiang Rai. Flygningen tar ca 1 timme och 15 minuter.

Med buss
Det finns både bussar med och utan luftkonditionering från Bangkoks Norra bussterminal på Kamphaengphet 2 Road. Resan tar cirka 11 timmar.

Med bil
Ta motorväg nr 1 (Phahonyothin Road), sväng vid nr 32 som passerar Ayutthaya, Angthong, Singburi, byt sen till väg nr 11 som passerar Phitsanulok, Uttaradit, Phrae. Sväng sedan vänster till motorväg nr 103, kör tills du passerar Ngao distrikt och sväng sedan höger till motorväg nr 1, som tar dig till Phayao och sedan till Chiang Rai. Hela sträckan är 785 km.
Med tåg
Det finns inget direkt tåg till Chiang Rai. Du måste ta tåget från Bangkok till Lampang (9 timmar) eller till Chiang Mai (11 timmar). Och sedan ta en buss till Chiang Rai. (2 timmar Från Lampang och 1,30 timme från Chiang Mai).

 

Chiang Rai – Väder

Det finns tre säsonger precis som i Chiang Mai – den varma årstiden är från mars till maj, den regniga säsongen från maj till oktober och den svala säsongen från november till februari. I den kalla årstiden kan temperaturen sjunka till 13 grader på natten och det kan vara lägre i fjällen, så ta med lite extra kläder på din Thailand resa.

 

Chiang Rai – Sevärdheter

Den gyllene triangeln
Den gyllene triangeln ligger i Chiang Rai Provinsen, i norra delen av Thailand. Den har ett expansivt område med både Thailand, Laos och Burma inom räckhåll. Tidigare var området känt för opiumodling och fick guld i utbyte. Den gyllene triangeln ligger 28 km från Mae Sai distrikts område där Khong floden och Ruak möts, det är de området som kallas Sop Ruak. Området är fullt av vacker natur och antika tempel. Landsbygden genom Khong floden i gryningen är vacker och här kan du se solen stiga i dimman. Det finns ett antal hotell och resorts byggda i området, några av dem är 5-stjärniga.

Hur man kommer hit på sin Thailand resa: från Chiang Rai kan du ta en buss till Chiang Saen och från Chiang Saen ta en Songtaew till Sop Ruak. Det finns även turer från Chiang Mai till Golden Triangle området.
Chiang Rai Night Bazaar
Chiang Rai Night Bazaar ligger mellan busstationen och Phaholyothin Road i centrum av staden. Marknaden består av många små stånd på den smala gatan mellan Phaholyothin Road och busstationen. Den mängd av butiker som finns uppskattas av shopping entusiaster som är på sin Thailand resa. Här kan nämligen allt köpas; silke, tatueringar och även husdjur. Bergstammarna (lokalbefolkning) säljer ett stort urval av gamla mynt, samlarföremål av hantverk och fina vadderade sängöverkast.

Bortsett från shopping finns det en utomhus scen med kulturella föreställningar, uteservering och ölträdgård.
Night Bazaar är öppen dagligen från. 18:30 till 23:00.

Ta sig dit: Chiang Rai Night Bazaar ligger nära centrum av staden och du kan lätt gå dit från busstationen.

 

Khun Kon Waterfall Forest Park
Ligger 30 km söder om Chiang Rai stad längs vägen 1211.
De 70-meter höga Khun Kon eller Tat Mok Vattenfallen är de högsta och vackraste i provinsen. Omgiven av täta träd, är området också bra för vandring.

 

Kok Floden
Genom hjärtat av Chiang Rai finns den 130-km långa charmiga floden som har ett rykte att vara en av de mest natursköna och orörda älvar i Thailand. Längs stranden finns täta djungler, klippiga berg och många bergstammars byar. Elefant ridning och vandring erbjuds också i vissa byar och kan vara en del av upplevelsen på din Thailand resa.

Strömmar flyter stilla mestadels av vägen, med undantag för ett antal forsar nära botten av floden, vilket gör resan mer spännande. Det tar tre dagar och två nätter att täcka avståndet på 80 km från Tha Ton till Chiang Mai och vidare till Chiang Rai stad med flotte på floden. Flodresor till och från Chiang Rai med långsvans båtar seglar också regelbundet, den resan tar ca 4-5 timmar.

 

Wat Phra Kaew
Wat Phra Kaew var känd som Wat Pa Ja (Temple of the Golden Bamboo Forest), eftersom det i själva verket var omgiven av bambu skog. Namnet ändrades till Wat Phra Kaew år 1977 efter att templet chedin träffades av blixten, vilket Phra Kaew Morakot (Emerald Buddha staty) visar på insidan.

Wat Phra Kaew är känd i hela Thailand som det ursprungliga hemmet till den genomskinliga gröna Buddha som pryder Emerald Buddha templet i Bangkok Grand Palace. Phra Kaew Marakot var kvar på Wat Phra Kaew i Chiang Rai i 43 år (1934-1977) innan dess upptäckt och stannade sedan i två år, innan den flyttades till Lampang 1979.

En ny Phra Kaew Marakot bild skapades i Kina av den kanadensiska Jade för att hedra HKH Somdej Phrasrinkharintra. Invigningen ägde rum i Bangkok den 20 September 1991 och bilden kom på plats sedan vid en stort ceremoni på Wat Phra Kaew, Chiang Rai 19 oktober samma år.
Hur man kommer dit: Från kung Mengrai Stora Memorial i Chiang Rai centrum, svänger man vänster och går direkt till trevägskorsningen och svänger vänster. Efter 100 meter ser du Wat Phra Kaew på höger sida.

 

Wat Rong Khun
Beläget i PA eller Donchai District, Muang området i Chiang Rai Provinsen.
Wat Rong Khun ligger vid infarten till Khun Kon vattenfallet, med 12 km till Muang området i Chiang Rai Provinsen. Templet har konstruerats och tillverkats av en känd thailändsk konstnär som heter Chaloemchai Khositphiphat. Utformningen av detta moderna tempel är konstnärens livsverk. Även om templet inte har slutförts så lockar dess slående arkitektur många turister som vill se den stora buddhistiska konsten. Detta tempel är i vitt och prydd med vacker traditionell thailändsk stuck-stil, som påstås ska representera himlen.

 

Chiang Rai – Shopping

Chiang Rai är en av de berömda provinserna med hög kvalitet av silver, silke, hantverk och andra lokala produkter. Som till exempel marinerat fläsk, konserverad fläsk korv, träsnickerier och keramik. Finns i butikerna i Muang och Mae Chan distriktet, de flesta på Phahonyothin Road.

Andra shoppingområden ligger i Mae Sai området och den gyllene triangeln. Hundratals butiker och stånd i Mae Sai är nära varandra och fortsätter hela vägen till Thailand-Burma gränsen. Några populära objekt är siden och lokala kläder, bestick, pärlor, träsnickerier, torkad frukt, konserver och handgjorda souvenirer – här hittar du många intressanta saker på din Thailand resa.

 

Kaat Jiang Hai Ramleuk
Om du är ute på en lördag kväll, missa inte Kaat Jiang Hai Ramleuk, det är en expansiv gatumarknad med fokus på allt Chiang Rai har att erbjuda, från hantverk till lokala rätter. Marknaden börjar på Th Thanalai från Hill Tribe Museum till morgon marknaden.

 

Chiang Rai – Restauranger

Chiang Rai är fylld med mat butiker och restauranger och erbjuder en mängd olika livsmedel, alltifrån lokala rätter till internationella rätter. Kommer du hit eller till andra nordliga provinser på din Thailand resa rekommenderas att smaka den läckra lokala maten. Generellt Khantok som är en traditionell middag gjord av norra människor som serveras i de flesta thailändska restauranger. Dessutom visas fantastiska norra dansen i vissa av dem.

Phu Lae
Den luftkonditionerade restaurangen är mycket populär bland thailändska turister för sina läckra norra thailändska rätter. De rekommenderade lokala rätterna inkluderar gaang hang lair, fläskmage i curry, burmesiskt inspirerade rätter, och de serveras med inlagd vitlök och Sai oo, en örtpackad korv.

Loong It
Om du vill äta som en lokalbo på din Thailand resa behöver du inte leta längre än till denna rustika men läckra mat hydda. Det finns en engelskspråkig meny på väggen, men missa inte den storslagna rätten lâhp Gai, hackad kyckling stekt med örter och toppad med krispig stekt schalottenlök och vitlök.
Restaurangen är belägen på Th Phranorn nära korsningen av motorvägen, leta efter en skylt som säger “lokal mat”.
Old Dutch
Denna mysiga utländska och vänliga restaurangen är ett bra val om du blir trött på ris under din Thailand resa. Det finns ett antal holländska och andra västerländska rätter, samt ett bra bageri.

 

Chiang Rai – I närheten

Chiang Saen
Chiang Saen är en stad ligger precis intill floden Mekong. Själva staden är helt normalt med undantag för dess ruiner som ger arkeologiska bevis för Chiang Saen forna glans av en stad som tidigare varit rik på 1400-talet. Staden är bokstavligen fylld med tempel (36 totalt), fästningar, vallgravar och Buddha bilder, resterna av stadsmuren och Chedis som alla vittnar om den spännande förflutna. Faktum är att vissa av de monument som faktiskt är äldre än Chiang Saen eran bevisar ett ännu senare rike bland lokalbefolkningen som “Yonok.” Många av föremålen (skulpturer, Buddha bilder och keramik), som är utgrävt i Chiang Saen har flyttats till Chiang Saen National Museum för att kunna ge en fascinerande inblick i historia och förhistoria.
Ligger mycket nära den Gyllene triangeln. Chiang Saen är en gränsövergång till Laos men endast för thailändska och Laos medborgare. Staden fungerar också som en port för fartyg för att transportera varor från Kina. Du behöver också veta att även de arkeologiska aspekterna av Chiang Saen är fascinerande, själva staden är mycket tyst med väldigt lite att göra.
Nästan allt i staden stänger vid 21:00.

 

Phu Chi Fa Forest Park
Beläget i Thoeng distriktet i Chiang Rai provinsen, det är en fantastisk utsikt från Doi Pha med en höjd på 1 628 meter över havet. Från Phu Chi Fa kommer du att uppleva det spektakulära bergslandskapet mellan Thailand och gränsen till Laos. Du kan förvänta dig utsikt över Mekongfloden och djupt in Laos. Härifrån kan du också se en liten by i Chiang Tong District och bergen i Laos långt borta.

En perfekt plats att ta bilder på under din Thailand resa är området som ligger 50 meter innan du når toppen. Från denna punkt kan du se när soluppgången kommer ut från toppen av berget medan havets dimma sakta försvinner. Med denna otroligt vackra natur gör det svala vädret och vackra lokala blommorna det till en plats som du bör besöka minst en gång under din Thailand resa. Platsen är mycket populär på vintern (november till februari).

Under din Thailand resa till denna park hittar du många exempel på pensionat, resorts och campingplatser i närheten av Phu Chi Fa. Phu Chi Fa är mest besökt i de tidiga morgontimmarna. Istället för att lämna Chiang Rai mycket tidigt på morgonen (ca kl. 02:00), rekommenderas det att besökare övernattar i Phu Chi Fa området och vaknar tidigt runt 05:00 och då går upp till bergets topp. Besökare kan övernatta på Ban Rom Fa Thong och Ban Rom Fa Thai. Därifrån är det cirka 1,8 km till utsiktsplatsen på berget.

Ta sig dit: Lämna Chiang Rai staden längs riksväg 1020 till Thoeng. Kör 63 km tills du kommer till motorvägen 1115. Sväng vänster och kör 21 km till Ban Pang Kha. Från Ban Pang Kha, kör ytterligare 24 km till Phu Chi Fa. Den totala sträckan från Chiang Rai till Phu Chi Fa är 108 km.

 

Chiang Rai – Artikel

Chiang Rai – En stor tillflyktsort
Författare: Alex Albert

Chiang Rai erbjuder resor med en mängd äventyr och en inblick av dess historiska förflutna som innefattar många mysterier och folkmusik. Från att ha varit en fotografs glädje till att vara den kulinariska resandes favorit är Chiang Rai en bra bas för att utforska de pittoreska omgivningarna.

Chiang Rai är en avslappnad stad med rikt kulturellt mångfald. Den pittoreska staden är omgiven av mystiska berg och dalar och uppmanar resenärer att utforska terrängen. Chiang Rai är Thailands nordligaste provins och delar sin gräns med Myanmar och Laos. Chiang Rai har färgglada seder och en oförändrad livsstil som ger en generös glimt av sin traditionella livsstil. Det finns en stor population av bergstammar (lokalbefolkning), och varje stam talar olika språk. Det finns många turistattraktioner som buddhistiska tempel, helgedomar, och massor av Lanna-stil arkitekturer, som alla berättar massor av historia om Chiang Rai.

Den mest kända turistattraktion i Chiang Rai är Wat Phra Kaeo som är känd för sin Emerald Buddha, som senare flyttades till Bangkok. The gate of Siam är också en mycket populär plats och det är en av de få platser där du kan njuta av en panoramautsikt över den mäktiga Mekongfloden. Wat Doi See Tung är ett annat mycket viktig tempel i Thailand. Resan upp till bergets fristad erbjuder fantastisk utsikt, en sann glädje. Med undantag för de historiska sevärdheterna har Chiang Rai mycket att erbjuda resenärer. Det är också en plats där du kan få bra souvenirer och det är ett stort kök för kulinariska resenärer.

Chiang Rai är en pittoresk stad och erbjuder många sightseeing möjligheter, det bästa sättet att ta sig runt är med cykel. Det är lättillgängligt, bekvämt och du kan köra i din egen takt. Biluthyrning är också lätt tillgängligt och det är verkligen värt att utforska omgivningarna som är Chiang Rai en bra bas för. Bortsett från ett antal turistattraktioner i staden kan besökarna också njuta av en biltur till staden Chiang Mai, som tar ca tre timmar med bil. För en mer avslappnad semester, kan du också prova de två internationella golfbanorna, Santiburi och den gamla flygplatsen som ligger utanför staden. Chiang Rai har en internationell flygplats och resenärer kan även köra direkt från Bangkok för att komma till staden.

Att få boende i Chiang Rai är lätt och hotellen erbjuder flera olika alternativ som resenärerna kan välja mellan, exempelvis olika sorters sängar, typer av frukost och lyx standard på hotellet. Resenärer kommer att hitta en mängd bekvämligheter och tjänster att glädjas åt och hotellen i Chiang Rai har även ett överkomligt pris. De flesta hotell i Chiang Rai ligger i natursköna omgivningar och erbjuder en bra inblick av det lokala livet.

http://www.1888articles.com/chiang-rai-a-great-retreat-067905.html