Koh Lanta – Översikt

Koh Lanta ligger på den västra kusten av Andamansjön mellan Krabi och Phi Phi Island. Det är en stor ö som är 6 km bred och 30 km lång och har 9 stränder från norr till söder längs Sunset Coast. Fantastiska landskap, vita sandstränder och från kusten finns det mer än 50 små öar och massor av skog, korallrev och undervattensliv. Dess geografi är typiskt mangrove, korallrevs kantade stränder och robusta skogsklädda kullar.

Koh Lanta’s unika kulturella atmosfär kommer från de inhemska etniska grupperna – en mosaik av muslimer, kineser och hav zigenare (Chao Ley), som behåller sina traditionella seder, men ändå leva i harmoni sida vid sida. Medan vissa lokala lever av turistnäringen är försörjningen för många fortfarande baserad på räkodling, fiske eller så arbetar de på gummiplantager.

Denna anspråkslösa tropiska ön utvecklas stadigt vilket innebär att du inte behöver överleva utan uttagsautomater, banker, mini-marts och internationella restauranger under din Thailand resa – dessa kan alla hittas i de viktigaste turistområdena och det finns nu en post Office i Baan Saladan och i Lanta Old Town. Eftersom det ännu inte är galet med turister är Lanta mycket familje vänligt – en stor destination för människor som vill dela kvalitetstid med sina nära och kära på deras Thailand resa – oavsett ålder!

Om du skulle nämna namnet “Koh Lanta” förr fanns det få turister som skulle känna till ön. Till skillnad från Samui, Phuket och Phi Phi öarna. Vem vet t.ex. att inte långt från Krabi provinsen med lite restid, ligger en vacker ö i Andamansjön. Den vackra sandstranden som vi ser runt ön plus den lugna atmosfären är det som lockar turister som vill fly från all förvirring och känna en touch av ren natur och fascineras av Koh Lanta.

Koh Lanta’s skärgård består av över 50 små öar men endast tre är bebodda: Lanta Yai, Lanta Noi och Ko Ngai. Lanta Yai är den mest attraktiva för turister med sina imponerande stränder och aktiviteter för besökare. Cirka 10 000 av regionens 20 000 invånare lever på Lanta Yai.

Det är här du hittar den gamla Sea Gypsy Village, hem för de ursprungliga bosättarna på Koh Lanta som lever i harmoni med havet. Sanga-U Village ligger i den södra spetsen av Koh Lanta i Krabi provinsen. Denna Sea Gypsy Village har en befolkning på 420 personer i 117 hushåll, att hamna i en liten traditionell fiskeby som heter “Ban Sangkha-U”. Namnet “Sangkha-D” betyder “Stingray” på Chao-Le dialekt.

Legenden är att det var en gång en stor stingrocka som landat och strandsatt sig i Ao Prao. Stingrockan förvandlades senare till sten. Från det ögonblick de lokala byborna såg människor i det området, som om det fanns en lösning, trodde de att de var “Lords of the Sea” och sina egna förfäder. Eftersom Stingrockor kallades Sagga-D på Chao Le dialekt, kallade de dessa människor för Toh-In-Sagga-D, och det är därifrån namnet Sanga-U byn kommer från. Den unika livsstilen av Chao-Le (Sea Gypsy) i Ko Lanta har nästan varit helt opåverkad av den blomstrande turismen på ön.

Dem behåller stadigt sina egna unika språk, traditioner och ceremonier. De tjänar sitt levebröd genom fiske eller fångar hummer och andra läckra skaldjur och samla fågelbon till det kinesiska köket.

Koh Lanta – Att komma dit

Koh Lanta är både lätt och billigt att ta sig till från Bangkok, Phuket och Malaysia. Krabi är den mest bekväma porten till Koh Lanta när du kommer från Bangkok. Kommer du från Phuket kan du åka genom Krabi eller Phi Phi. Trang fungerar också som en regional transit för dem som kommer från söder. Ön trafikeras av färjor från Krabi eller Phi Phi och bilfärjor från fastlandet. Kom ihåg att om din ankomsttid är sent på dagen så är de lokala minibussarna och offentliga passagerarfärjorna till Koh Lanta inte tillgängliga.

Avståndet från Bangkok till Krabi är ca 950 km, eller ca 12 timmar med bil.

Från Bangkok finns det dagliga bussförbindelser tillgängliga och avgår från Södra bussterminalen. Resan tar cirka 12 timmar. Avståndet är 817 km. Priset ligger runt Baht 710.

Resan från Phuket till Krabi tar minst 3-4 timmar. Det finns bussar som kör från Phuket dagligen.

Till och från Krabi provinsen går det dagliga båtar från Hua Hin Pier till Saladan Pier. Den gamla Chao Fa Pier i Krabi stad är inte längre i bruk. Resan från Krabi till Saladan på den norra spetsen av Koh Lanta tar ca 2,5 timme.

Koh Lanta är som sagt lättillgängligt under hela året både på land och till sjöss, beroende på din utgångspunkt. Fordon kan komma till ön via de två bilfärjorna som finns. Först åker du till Koh Lanta Noi med färjan där efter är det en kort bilresa tills du når du når enmindre och snabbare färja till Koh Lanta Yai (huvudön). Den kör kontinuerligt hela dagen från 6:00 till 22:00 (Green Säsong 7:00 till 20:30), den första delen av resan tar 20-30 minuter och den andra tar cirka 10 minuter.

På Lanta är det ett litet nätverk av vägar som täcker större delen av ön. Två huvudvägar kör från öst till väst längs kusten och är sammankopplad genom fyra mindre vägar. Motorcyklar är enkla och billiga att hyra på ön även ett mindre antal jeepar hyrs ut.

Taxi finns det rikligt av på ön, är små tuk tuks (motorcyklar med sidvagn), billiga och perfekt för korta resor. Större vita öppna minibussar är mer lämpade för längre resor (till gamla staden, Klong Nin och utanför).

 

Koh Lanta – Vädret

Vädret på Ko Lanta är typiskt tropiskt monsunklimat. Monsunen ändrar riktning två gånger per år och den kommer från sydväst och nordost. Detta innebär att Ko Lanta har bara två säsonger – sommar och regnperiod. Turistsäsongen i Ko Lanta är från oktober till maj, med flest besökare från november till mars. Temperaturen på ön varierar inte mycket under hela året utan har det bekvämt med 32-34 grader under dagen och 20-25 grader på natten. Havstemperaturer ligger runt 28 till 30 grader året runt.

Sydvästra monsunen ger regn till ön under lågsäsongen. Ko Lanta har en bergskedja som blockerar en del av regnet och är ett hjälpmedel till djungelns återväxt på västra sidan samt att de fyller reservoarerna.

 

Koh Lanta – Stränder

Eftersom Koh Lanta har både det marina livet och terräng finns det många intressanta sevärdheter och aktiviteter som väntar på dig att utforska under din Thailand resa. Det finns stränder, tät regnskog och kulturella upplevelser i Sea Gypsy Village. De flesta av de bästa stränderna på Koh Lanta ligger längs den västra stranden av Lanta Yai, var och en har sin egen karakteristiska skönhet och erbjuder de bästa solnedgångarna. East Coast är berget som är täckt med rik tropisk regnskog. Försök att ta dig ner till slutet av nationalparkens område där finns den två böjda stranden som är helt underbart!

Kor Kwang: Dess blågröna vatten och fina sand ger dig verkligen en känsla av avslappning. Stranden är känd för sin vackra böjda form och att vara öde.

Klong Dao: En spektakulär lång vit strand som är tre km lång med klart vatten, det ligger två kilometer från Saladan Pier. Här var den första turistvänliga utvecklingen på Koh Lanta för drygt 5 år sedan med dess spektakulära solnedgångar och vita sandstrands landskap kan vi se varför. Säker simning gör detta den mest populära familjestranden på Koh Lanta även under högsäsong är denna enorma strand aldrig trång och en kort promenad bort så hittar du dig en egen plats. Det är en fantastisk plats för isolering och avkoppling under din Thailand resa. Stranden erbjuder ett brett sortiment av exklusiva och små familjeföretags resorter med något för alla budgetar.

Pra Ae eller Long Beach: Söder om Klong Dao Beach hittar du stranden som är känd som Long Beach. Det är en stor halvmåne av sand ca 4 kilometer lång och ligger vid den norra änden av ön. Stranden är brantare och vattnet är inte lika skyddat som Klong Dao vilket gör det mer spektakulärt till säker simning för vuxna. Resorterna här ligger utspridda med ett stort avstånd mellan varandra först och främst finns det grupper vid den norra änden och den södra änden. Boendena är prisvärda, maten är läcker och riklig.

Klong Khong: Lite längre söderut hittar man Klong Khong Beach en tre kilometer lång sträcka av sand med palmer, bra samling av resorter och känt för sina solnedgångar och avslappnad lokalbefolkning. Den lilla stranden Klong Khong ger en extremt fredlig och lugn atmosfär och ligger nio kilometer från Ban Saladan. Med sin lilla storlek är det begränsat med sand, men det finns gott om korallrev som ger ett utmärkt tillfälle för dykning.

Klong Nin: Sväng höger från den asfalterade vägen på samma ställe som när du ska till nationalparken och där hittar du Klong Nin Beach, en sandstrand som är ett par kilometer lång med smaragdgrönt vatten. Det är inte en plats för alla vattensporter, men perfekt om du behöver ett riktigt avskilt och avkopplande paradis. Liksom nästan alla stränder på Koh Lanta har Klong Nin Beach lugn och fridfull atmosfär och dess sand är vit och fin. De bungalows som finns här är utspridda längs den kilometer långa stranden, från enkla och billiga familjebungalows till mer exklusiva pool och spa resorts.

Kan Tiang: Det är en spektakulär sträcka av vit sand och skimrande blågrönt vatten som vill ha dig kvar här länge. Utmärkt simning i bergen som omger Koh Lanta nationalpark. Denna lilla strand är bara en kilometer lång och ger dig mycket integritet. Det är bra korallrev till snorkling. Kan Tiang Beach är en av de vackraste stränderna på ön och ligger 18 kilometer söder om Baan Saladan. Bara några få resorts på stranden gör denna lilla strand avskild, allt från enkla lokala familjers egen resorts till fem stjärniga resorts.

Far South Beach: Det finns några stränder på södra kusten av Koh Lanta, innan du åker genom nationalpark området. De är alla små stränder med några hundra meters sandstrand, Ao Nui, Ao Mai Pai (Bamboo). Stränderna är mycket avskilda och övergivna. Runt området är det ett högt berg täckt med tropisk regnskog från nationalparks området. Avståndet och skicken på vägen gör att färre människor kommer hit, men det finns mycket naturligt, lugnt och fredligt här. Det finns endast ett fåtal resorts på dessa stränder, oftast en liten familjeresort utan stjärnor. Om du vill vara ifred på din Thailand resa, så detta är perfekt.

Ao Mai Pai eller Bamboo Bay: Stranden är omgiven av höga berg från Koh Lanta’s nationalpark den ger integritet och kastas bort från omvärlden. Det är en bra plats för simning när strömmen inte är djup och med endast små vågor. Den norra delen av stranden är lite stenig här du kan snorkla för att se några små fiskar. Det är den sista stranden innan du kommer genom nationalparkens område, en lätt böjd strand cirka 500 meter lång med vit sand och klart vatten. En timmes promenad uppför kullen och kan du se ett litet vattenfall och en grotta. Det finns endast ett fåtal grundläggande resorter utspridda längs stranden.

Klong Jark: Detta är den sydligaste stranden på Koh Lanta. Med närliggande öde stränder som Mai Pai och nationalparken är det också en av de bra avlägsna platserna. Du kan gå till vattenfallet i det omgivande området med elefant trekking eller oberoende vandring. Trots den genomsnittliga skönhet genom de flesta standarder, erbjuder stranden ensamhet och lugn, vilket gör det till en utmärkt plats att bo under din Thailand resa.

Koh Lanta nationalpark: Det finns två stränder i nationalparken, Had Hin Ngam (Beautiful Beach) och Tanod Beach (Palm Beach). Dessa två stränder ligger i nationalparken där det inte finns några resorts. Vägen hit från Klong Hin Beach blir smalare och har några ganska plötsliga nedgångar och ibland kommer det skarpa kurvor. Området runt är rikt och mångsidigt med stora tropiska landskap, vandringsleder, fågel- och djurliv och en fantastisk utsikt där en fyr ligger (symbolen för Koh Lanta). Marine Park ligger på den södra spetsen av ön vid slutet av en spektakulär enhet. Stranden här är ett bra ställe för en picknick, och glöm inte att förbereda egen mat och dryck.

 

Koh Lanta – Sevärdheter

Koh Lanta har många intressanta saker att erbjuda så om du är här under din Thailand resa, ta en paus från havet och utforska det andra som Lanta har att erbjuda.

Lista över turistattraktioner i Koh Lanta:

. National Marine Park
. Khao Mai Kaew Cave
. Sea Gypsy Village
. Tupp Matcher Camp
. Lanta Old Town
. Orkidé plantskola farm

 

National Marine Park: Det finns två stränder i nationalparken, Had Hin Ngam (Beautiful Beach) och Tanod Beach (Palm Beach). Dessa två stränder ligger i nationalparken där det inte finns några resorts. Vägen hit från Klong Hin Beach blir smalare och har några ganska plötsliga nedgångar och ibland kommer det skarpa kurvor. Området runt är rikt och mångsidigt med stora tropiska landskap, vandringsleder, fågel- och djurliv och en fantastisk utsikt där en fyr ligger (symbolen för Koh Lanta). Marine Park ligger på den södra spetsen av ön vid slutet av en spektakulär enhet. Stranden här är ett bra ställe för en picknick, och glöm inte att förbereda egen mat och dryck.

Khao Mai Kaew Cave: Ta en stor paus från alla stränder och res till Khao Mai Kaew grottorna, som ligger i mitten av ön. De erbjuder ett under av grottor, klippor, bostäder, spektakulära stalaktiter och stalagmiter. Även resan till grottorna är genom en trevlig skog. Dessutom börjar det roliga när du går ner i de små hålen i klipporna och in i serien av olika grottor. Vissa är stora som kyrkorum, andra kräver att du kryper igenom på händer och knän. Sevärdheter inkluderar imponerande stalaktiter och stalagmiter, fladdermöss och vissa delar av grottan skapar en pool som du kan simma i. För att utforska grottan, behöver du verkligen en guide för att hitta din väg runt, särskilt inne i grottorna och det är verkligen värt en muslimsk familj som bor nära vägen till grottan erbjuder guide service för ca 50 baht per person.

Sea-Gypsy Village: Att besöka denna by är en värdefull erfarenhet. Havszigenarna kallas i thailändska Chao Le eller Chao Nam och är känt som en minoritetsgrupp i “Thai Mai”, vilket innebär de nya thailändarna. Ursprungligen levde havszigenarna under tidigare århundraden i sina båtar och var fruktade som pirater. Den stora gruppen av havszigenare bosatte sig i byn Ban Sangkha-Ou på den södra spetsen av ön. Idag då de är berättigade till medborgarskap i Thailand, börjar de att bosätta sig längs kusten i sina stylt-byggda hus för att kunna hantera både hög- och lågvatten. Trots den nära relationen till andra byar har havszigenarna inte integrerat sig med den thailändska befolkningen.
De tjänar sitt levebröd genom fiske, hummerfiske och andra havsprodukter och samla fåglar bo till de kinesiska köken. Deras tro på det övernaturliga och traditionella andliga har fortfarande inflytande i samhället, vilket framgår av deras traditionella ceremoni “Loy-Rua (flytande båt)”. Byns män bygger en symbolisk båt och placerar trä statyer av sig själva i dem. Genom att utföra denna ritual frågar de om förlåtelse från havsgudarna och för alla brott som har gjorts i havet. Man tror att allt ont förs bort i den symboliska båten. De har fortfarande kvar sitt eget språk, traditioner och ceremonier.

Tupp-kamp arena: Ett annat bra erfarenhet är de spännande kamperna mellan de väl undervisade tupparna. De flesta muslimska män på ön har som din hoppy at kolla på tupp-camper.

Lanta Old Town: Detta är en utmärkt plats för att uppleva det lokala folkets sätt att leva. Ligger på den sydöstra kusten av ön, huvudstaden som lokalt kallas Gamla staden erbjuder rustik atmosfär under de senaste åren. De har ett postkontor, polisstation, trähus och sjukhus. Byggnaderna ser mer solid ut än i Ban Saladan. Byn Ban Sangkha Ou på Lantas sydspets är en traditionell muslimsk fiskeby och har en lång pir som kan ta dig till de närliggande öarna, såsom Bu Bu Island, etc.

Orkidé plantskola farm: En plats att rekommendera för blomsterälskare om du vill se blommor så åker du till Orkidé plantskola farm, som ligger på Long Beach (Pra Ae Beach). Anmälningsavgiften är 30 baht per person och det är lätt att komma hit med cykel eller motorcykel.

 

Koh Lanta – Shopping

Koh Lanta är charmigt, lantligt, tyst och rent. Ön är vacker, men det är verkligen inte ett shoppingparadis.

Baan Saladan är det närmaste du kommer till de “kosmopolitiska” på Lanta och är även platsen där du kan hitta grunderna, såsom medicin och mat som du kan behöva under din Thailand resa.

Om du är en shopaholic så är Koh Lanta kanske inte den bästa destinationen, men staden är så liten och gör shopping till en större aktivitet där och du kan pausa och ta en kall shake om det blir för varmt. Det finns många banker här, tillsammans med ett postkontor, ca 10 optiker, öns största stormarknad, t-shirt butiker, souvenirbutiker och gallerier.

Förvänta dig inte en stor variation av produkter som säljs här, men det är det bästa du kommer att få på ön och glöm inte att pruta eller så kan du bara gå till affären intill om du inte gillar priset!

 

Saladan Market

En ny marknad med försäljning av nya kläder och souvenirer, som ligger till vänster när du kör in till staden. Alla butiker är små men här hittar du riktigt stort utbud av shorts, T-shirts, flip-flops, saronger, solglasögon, smycken och gallerier men många säljare lika. Se till att du shoppar runt och gör bra affärer, köpslå och pruta är ett måste.

De få butiker som finns på östkusten ligger alla i gamla staden och inom 200 meter från varandra, vilket gör shopping enkelt.

Men liksom sina restauranger har några av dessa butiker ett bra rykte som sträcker sig utanför Koh Lanta för kvalitet och unika produkter, vilket gör den gamla staden till en utmärkt plats att leta efter något lite ovanligt.

Hammock House

Det är verkligen den mest kända butiken i gamla staden och förmodligen ett av de viktigaste skälen till att människor hoppar på en motorcykel för att besöka området. Det har sålts lyx hängmattor här i många år och nu har man utökats till företag i Koh Lipe, Koh Chang, Koh Samui och Koh Tao, men Koh Lanta är hem till den ursprungliga. Alla deras hängmattor är tillverkade av Mlabri stam i norra Thailand. Deras hängmattor kommer i en mängd olika stilar (sittande, fallskärmar, två personer, för resor och vävnader) och har ett brett utbud av färger och material. De har sin egen stil och är beräknade att hålla så räkna med att betala lite mer än du skulle gjort någon annanstans.

Jun & Ying Shops

Dessa två butiker ägs faktiskt av samma familj och säljer en rad olika dukar väskor, saronger, kläder och smycken. Deras smycken består av örhängen, armband och halsband gjorda av thailändska polerade stenar, snäckor och trä. Alla deras produkter är tillverkade i Thailand, främst i norr och representerar ett bra värde, särskilt om du prutar!

Lanta Läder

Trots namnet säljer denna butik inte bara handgjorda lädervaror (bälten, plånböcker, väskor och skor) utan även kläder och saronger i en slags hippie stil. De flesta av produkterna tillverkas på Lanta.

Som vi har sagt tidigare så är Koh Lanta inte en shoppares paradis men det finns några små butiker som säljer unika souvenirer och presenter, varav de flesta har gjorts av människorna i butikerna.

Om du vill hitta något exklusivt på Lanta, så var beredd att resa runt på ön eftersom det inte finns några köpcentra och dessa små pärlor är utspridda överallt.

Mountain Sea Silver och Sten

Från utsidan ser det ut som denna butik ett stort skjul byggt av drivved, men vid ankomsten kommer du att se en av de största “juvelerare” som finns på ön. De flesta produkterna är tillverkade av speciellt skurna polerade stenar eller snäckor och du kan ofta få designa ditt eget halsband, örhängen eller armband från de enskilda stenarna och skal som de säljer. Om du är angelägen om designen, ta dina strandfynd till ägaren och de kommer att göra smycken med dina specifikationer.

Lanta Paddlesports

En ny surf shop på ön som erbjuder allt från timmes uthyrning till försäljning av stand-up paddleboards. Klasser och turer finns också.

Fix the Girl

Här säljer de en mängd varor som väskor, damkläder och skönhetsprodukter. Fix the Girl är också en skönhetssalong och butik som ligger bakom Cheeky Monkey Bar, så det är perfekt om du vill lämna din man med en öl medan du får en makeover!

Irie

Butiken säljer ett urval av handgjorda (de flesta av personalen) varor som bälten, smycken, oljemålningar och kläder. De är mest kända för sina stora läderbälten som är populära hos kvinnor, som ofta syr in små fickor i dem.

Om du vill handla i söder ta dig till de två huvudsakliga stränderna, Klong Nin och Kantiang Bay. Båda har unika butiker där ägarna antingen gör själva produkterna eller vet dess exakta ursprung.

Räkna med att betala lite mer, men kvaliteten och stilen är definitivt värt det.

A Little Handmade Shop

En söt liten butik som säljer en mängd olika hantverk som bland annat kläder, keramik, handgjorda nallar och målningar. Ägaren pratar bra engelska och populariteten av hennes produkter har vuxit så mycket att de nu har gjorts en hemsida där man kan köpa varor på nätet.

Drunken Tailor

Med sitt utbud av unika, färgglada elektriska kläder (halsdukar, fiskarbyxor, klänningar, saronger och kjolar) och handgjorda smycken, är du säker på att hitta något riktigt annorlunda här. Alla objekt är antingen handgjorda av ägarens familj eller från den norra delen av Thailand.

Vinn Jeang

I stället för de stereotypa thailändska butiker som säljer falska shorts, bikinis och baddräkter så erbjuder Vinn Jeang den äkta varan. De är av högre kvalitet och motsvarande dyrare men butiken har ett bra urval av storlekar och stilar på strandkläder som Bali, Billabong, Quiksilver och det kvinnliga varumärket Roxy.

 

Koh Lanta – Restauranger

Restauranger öppnar i snabb takt under de senaste åren på Koh Lanta, vilket innebär att det finns ett bra urval av restauranger. Lokala thailändska restauranger har nu fått sällskap av pizzerior, bistro och restauranger som specialiserar sig på skaldjur vid dem viktigaste strand områdena.

Saladan är den största staden på Koh Lanta staden är liten men har en hög av restauranger och caféer alla inom bara 300 meters avstånd. De flesta av restaurangerna ligger på vardera sida av motorvägen i Saladan, eller byggda på pålare som sträcker sig över kanalen mellan de två Lanta öarna.

På natten är Saladan huvudalternativet till strand restauranger sedan finns det ett stort utbud av rätter som passar alla fickor och smaker. Saladan kan vara mycket fullt på natten med några välkända restauranger som under högsäsong öppnar tidigt på kvällen. Var medveten om att de flesta restauranger inte accepterar reservationer, så kom tidigt för att undvika besvikelse.

Baan Café

Som leverantör till många av de lokala dykbutikerna och hotell, säljer detta vackra lilla Café bröd och kakor att ta med eller att äta där. Ett populärt val för frukost och lunch på grund av dess närhet till passagerarfartyg, dess svala vindar och rimligt pris på kaffe, shakes, smörgåsar, choklad croissanter och pannkakor gör detta till en perfekt tillhåll under dagen.

Black Pearl

Det har redan expanderat sedan starten 2011, Black Pearl har en magnifik havsutsikt och är mycket populärt bland svenska familjer eftersom de erbjuder traditionella svenska rätter (deras svenska köttbullar är ett måste), samt andra europeiska (främst italienska) maträtter och även thailändska mat. God kvalitet på maten, men dyrt för att vara Lanta, särskilt den thailändska maten men de har ett bra urval av viner.

Café Mocha

Detta danska café är beläget i hjärtat av Saladan är är en utmärkt plats att stanna för en drink, glass eller deras specialitet, danskt smör bröd. Du kan välja att sitta utanför och titta på när världen går förbi eller svalka sig i sig inne i luftkonditionerade caféet. Menyn är enkel med café mat och stor kaffe som är populär under eftermiddagen.

Malle

Framför denna restaurang ligger en ny bokhandel som säljer en mängd böcker på många olika språk. Bakom är ett litet men vackert café som sträcker sig över havet. “Färskt” är det bästa sättet att beskriva maten här, allt är ny gjort och deras falafel, wraps, sallader och shakes är läckra, du känner dig sund och priserna är rimliga. Perfekt för en lunchdejt.

Lanta Pizzeria

Beläget direkt i Saladan och sträcker sig ut över havet, Lanta Pizzeria är ett bra ställe att titta på båtarna som seglar förbi. De gör nybakad tunn och knaprig pizza bakad i sin egen tegel ugn med rimliga priser. Det finns en mängd olika toppings och andra alternativ såsom sallader och thailändsk mat.

Lanta Seafood

Detta är förmodligen den mest kända restaurangen på ön och är populär bland både turister och lokalbefolkning som ofta kommer i stora grupper för att dela på olika rätter. Lanta Seafood restaurang har en vacker utsikt över kanalen, men är mycket enkel inuti. De serverar läcker och billig thailändsk mat hela dagarna och på nätterna är deras skaldjurs grill (mid-range pris) tänd framför restaurangen där du kan välja din rätt och få den tillagad efter dina önskemål. På grund av sin popularitet rekommenderar vi att ni kommer dit innan kl 20:00 för att garantera att ni får ert bord under högsäsongen.

Papa’s restaurang

Det finns ett riktigt brett urval av livsmedel på denna vackra restaurang som ligger över vattnet och är helt täckt med blommor som ger de flesta borden en integritet, även när det är mycket folk under högsäsongen. Papa’s är relativt dyrt för Koh Lanta, men portionerna är generösa och deras pizzor och stek är mycket välsmakande.
Saladan matstånd

Att äta på ett matstånd under din Thailand resa är ett måste. Gatuförsäljarna som du hittar precis innan staden har sittplatser och det bästa sättet att beställa här är att ta en titt på vad som finns i den gigantiska grytan eller be om samma sak som någon annan får. Bli inte förvånad om du blir beroende, detta är thailändsk matlagning när den är som bäst och billigast. Stånden som ligger nära 7-Eleven erbjuder läckra tilltugg (frukt, pannkakor, kyckling och grillspett) till mycket låga priser och dessa är mycket populära på natten.

Sala Lanta

Ligger mitt i Saladan och har öppet från tidigt på morgonen så lokalbefolkningen kan dra nyttan av valen för sin frukost. Sala Lanta serverar vällagad thailändsk mat och deras curryrätte ska vara väldigt populära. Den thailändska maten är väl presenterad, välsmakande och rimligt prissatt lika så deras enkla internationella rätter.

The Frog

Från framsidan av denna restaurang kan du bara se deras omfattande vinsamling i sin specialbyggda hermetiskt tillslutna källare, men uppför trapporna hittar man en restaurang med en vacker trädgård bakom. Den moderna bistron The Frog vänder sig till de västerländska smakerna med hög kvalitet, det är dock dyra västerländska rätter och de thailändska rätterna är begränsade. Ett måste är deras filéer och gourmet hamburgare, The Frog är en av de få platserna på ön som serverar ett brett utbud med viner av god kvalitet till rimliga priser. Ett utmärkt val för ett speciellt tillfälle, men bokning rekommenderas under högsäsongen.

Den östra kusten erbjuder några bra matupplevelser och de flesta restaurangerna har utsikt över de södra öarna i Koh Lanta nationalpark.

Du kan förvänta dig vänliga och uppmärksam personal och färska skaldjur som levereras direkt till restauranger från det lokala fiskebåtarna. Lunch är definitivt ett måste här under din Thailand resa. Var dock inte blyg, se till att ta en plats där den bästa utsikten är, personalen är verkligen likgiltig!

Beautifull Restaurang
Nej, vi har inte gjort ett stavfel det är så det stavas!
Praktiskt taget den första restaurangen i gamla staden som har utvidgat sin pir utanför mangrove och har ett helt enkelt fantastisk läge med en fantastisk utsikt över de många öarna söder om Lanta. Drivs av en härlig muslimsk familj så det serveras inge fläskkött! Deras thailändska mat är utmärkt och läcker, särskilt deras curryrätter! Piren sträcker sig långt ut och ägaren har inga invändningar mot att gå långt med din mat och dryck, så sätt dig i slutet om du kan.

Färsk Restaurang

En av de största restaurangerna i gamla staden med en vacker brygga som sträcker sig ut mot de södra öarna. Denna restaurang är öppen för frukost, men perfekt för lunch. “Färsk” lever upp till sitt namn eftersom den serverar färska skaldjur i traditionell thailändsk mat eller BBQ och de har ett bra urval av västerländska rätter, däribland hamburgare. Lite dyrt, men en god kvalitet på restaurangen.

Sawasdee Restaurant

En bra och liten thailändsk restaurang som inte ser så speciell ut från utsidan men personalen, maten och priserna är bra. Deras specialitet är definitivt grillad Anka i antingen en röd eller grön curry, de har ett stort urval av thailändska rätter även några västerländska rätter

Du behöver inte gå långt i den norra delen av ön för att hitta något gott att äta. Klong Dao och Phrae Ae har det bredaste utbudet av restauranger som finns på ön, från en traditionell thailändsk landsvägs bod till en högkvalitativ västerländsk restaurang.

På det hela taget har Lanta generellt hög kvalitet på restauranger och kaféer, men för att få det bästa värdet och faktiska kvaliteten, så får du hitta ut från din resort och stranden för att prova landsvägen. Middag på de flesta restauranger i norr är i allmänhet billigare än på andra ställen på ön.

Koala Bar

Koala Bar är en av de äldsta restaurangerna i Koh Lanta och nästan helt ombyggd efter tsunamin, det är en thailändsk beach bar med en australisk tweak. Servering under dagen kan man få antingen på stranden, i baren eller i restaurangen. Den thailändska maten är alltid vackert presenterad, deras pizzor är förmodligen de läckraste på ön, medan deras baguetter är perfekta för en lunch. Ägaren är angelägen om cricket och rugby kom hit, om du inte vill missa en match.

Lap Royet

Låt er inte luras av den grundläggande fasaden på denna restaurang, detta är en äkta thailändsk restaurang som specialiserar sig på nordöstra (eller Issan) köket och är mycket populär hos thailändare och västerlänningar lika så. Maten är smakrik, kryddig och billig. Prova deras specialiteter papaya sallad (Som Tam) och BBQ.

Ling UAN-

-Betyder Fat Monkey, ett till synes “sött” namn på ägarens västerländska pojkvän. Denna restaurang är för dem som inte kan komma överens om vad de vill äta. De serverar riktigt bra kvalitet på hamburgare, pasta, sallader och thailändska rätter det är definitivt något som behagar dina smaklökar under din Thailand resa. Priserna är mycket rimliga för standard och storlekarna. Ling UANs thailändska mat är en kryddig skala, så du kan välja hur varmt och kryddig du vill ha din maträtt. Denna restaurang har också en stor och populär bar och drinkarna är en verkligen speciella här, men om du inte ser något du gillar så fråga bakom baren om du kan få göra en specialbeställning.

Nang Sabai

Detta färgglada(gul och grön) tysk-drivna café är mest känt för sina frukostar där de serverar sitt eget hembakade bröd. Bageriet säljer också dagligen ett antal andra bröd, kakor och bakverk och du kan också beställa tårtor med din egen design för speciella tillfällen. Detta café kan vara mycket fullsatt under högsäsong och personalen tenderar att vara lite långsam, så det är inget att besöka om du är upptagen, däremot om du har planer på att njuta av nybryggt kaffe och frukost.

Red snapper

Om du söker efter en plats för ett speciellt tillfälle under din Thailand resa behöver du inte leta längre än Red Snapper. Deras två holländska kockar serverar utmärkt tapas och västerländsk mat i en tropisk trädgård. Ett urval av viner med god kvalitet, förvänta dig dock inte en billig kväll men däremot kommer det definitivt att vara bra. Vid vissa tider på året rekommenderas det att du gör en bokning innan.

Sonya Homestay

Ett mycket vackert litet Café som erbjuder hälsosam, hemmagjord, organisk och nylagad thailändsk mat till låga priser. Personalen är mycket vänlig och erbjuder gratis Wi-Fi så länge du vill, även om du bara beställer en flaska vatten! Se till att prova den gula kokkos curryn och om du vill prova något speciellt lagar de mat med färsk köpt fisk och skaldjur efter dina önskemål och krav. De flesta av frukterna, örterna och honungen som du serveras är från deras egna ekologiska trädgård som omger detta traditionella thailändska hus.
Time For Lime

Beskriver sig själv som en thailändsk fusion restaurang. Time for Lime har en avundsvärd utsikt över havet och deras moderna betong restaurang passar väl in i omgivningen. Solnedgången bör upplevas här minst en gång med ett stort glas av god kvalitets vin. Mat och dryck här är av hög standard, så förvänta dig ett matchande pris. Varje dag erbjuder de en vinprovnings meny och har en happy hour med några utsökta drinkar från kl 15:00 till 18:30. Alla vinster från denna restaurang går till Lanta Animal Welfare programmet på ön.

På Lanta’s sydvästra kust hittar du Thailands mer tysta stränder. Detta område är hem för flera högklassiga hotellområden, den har ändå behållit sin land stämpel och besökare kan verkligen koppla av i naturen här.

Du kommer snart att ha vänner här och ett av de enklaste sätten att få det är att äta ute på ett av de vänliga, informella och billiga matställena.

Drunken Sailors

Det finns ett riktigt stort problem med detta lilla Café i hjärtat av Kantiang Bay, det är att svårt att lämna det. Med sittsäckar, hängmattor, Wi-Fi, härlig personal och en allmänt kyld atmosfär innesluten i en mini-djungel. Det bästa är att ägaren är en kock som levererar god mat för mycket låga priser till området. Vi rekommenderar Egg Pan till frukost, en hamburgare till lunch och Tom Yam stekt ris till middag. Skölj ner det med en fruktig shake eller en banan pannkaka med chokladsås och du är beroende!

Klong Nin Café

Ett anspråkslöst litet Thai Café i centrala Klong Nin, detta vänliga lilla Café har inget riktigt namn, men är mycket populär bland västerlänningar och lokalbefolkningen för deras läckra shakes, BBQ kyckling och klibbigt ris med mango. Stort värde för pengarna och ett utmärkt ställe att svalka sig under lunchen.

Noon Café och Restaurang

Med unik utsikt över Kantiang Bay, erbjuder detta moderna trä diner, med en cocktailbar uppflugen över havet, ett brett utbud av thailändska och västra mat, allt till förvånansvärt rimliga priser för kvaliteten på maten. De flesta västerlänningar få sina biffar här och de sköljer gärna ner den med en kanna öl. De flesta nätter har de levande musik. Det är en bra plats för middag eller bara en drink i solnedgången.

Roi Thai

En restaurang som ursprungligen bosatt i Chiang Mai för många år sedan som nu har flyttat till Klong Nin Beach på Koh Lanta. Denna restaurang hävdar att de absolut inte är några MSG användare, inge GMP och inga konserveringsmedel. De har en omfattande thailändsk meny där allt är nylagat och även ett rimligt antal av västerländska rätter. Denna restaurang har något för alla. De erbjuder också gratis Wi-Fi och vi rekommenderar Tom Yam’s martini för en kryddig cocktail.

Same Same But Different

Same Same är en stor restaurang som ligger på stranden i den bortre änden av Kantiang Bay. Byggd i harmoni med de omgivande tropiska bladverken av bambu och drivved serverar denna restaurang mycket thailändsk mat med bra kvalitet, medan tårna kittlar i sanden. För att få ut det bästa av denna restaurang ska du beställa flera thailändska rätter tillsammans med ris och sedan beställa deras läckra drinkar. Förvänta dig att räkningen är högre än vad du normalt skulle betala i Lanta, men kom ihåg att du betalar för en fantastisk utsikt och plats.

Koh Lanta – I närheten

Det finns flera intressanta öar runt Koh Lanta som är värda ett besök, med utmärkta platser för snorkling och dykning. Koh Lanta innehåller mer än 50 öar.

Koh Ha: Stora pelagiska hajar och valhajar kan ofta ses här. Koh Ha är under ledning av Koh Lanta National Marine Park som består av fem obebodda öar. Dessa fem öar besöks för deras blomstrande fisk korallrev, grottor som du även kan simma genom och som ger bra dykningsmöjligheter.

Koh Rok Nok: Camping är tillåtet på ön. Här finns bra snorklingsmöjligheter med bra koraller. Med sin halvmåne formad vik erbjuder viken klippor, vit finkornig sandstrand och Banyan träd, Koh Rok är en ovanligt magnifik plats.

Koh Rok Nai: Ön karaktäriseras av branta höga kalkstensklippor och vita fina stränder på den östra sidan. Det finns också campingplatser på ön. Vatten är grönblått och så klart att de färgglada fiskarna och korallerna ses bra under vattnet. Den jungfru natur som finns på Koh Rok Nai är fortfarande intakt och det är en av de mest underbara dykplatserna i Lanta. Det inre området är täckt med en tät tropisk regnskog vilket ger en naturlig gång för dess flora och fauna.

Transport till Koh Rok Nok och Koh Rok Nai kan göras från Koh Lanta, båda finns tillgängliga på hotell, charter och resebyråer på ön. Eller så kan du ta en snabb båt från Pakmeng Pier i Trang, det tar ca 3-4 timmar.

 

Koh Lanta – Artiklar

The Sea gypsies Koh Lanta Island

Sang-ga-u Village ligger intill nationalparkens högkvarter och är bebott av havszigenare. Ursprungligen från Nicobar och Andamanerna, havszigenare levde tidigare århundradena på sina båtar och var fruktade som pirater.

Öarna mellan Phuket och Penang erbjuder många gömställen och ingången till Malackasundet där portugisiska, spanska och holländska köpmän passerade på väg till sina kolonier, det ansågs vara det farligaste vattnen i Asien.

Med långsamma segelfartyg substituerade med motordrivna fartyg började havszigenarna att bosätta längs Andaman kusten i sina stylt-byggda hus som uppfördes mellan vattennivån i hög- och lågvatten. I Thailand har de flesta havszigenare idag blivit tilldelade mark efter namn och nationalitet och deras byar är spridda över hela västkusten av den malaysiska halvön med 2 bosättningar på Koh Lanta Island.

 

Havszigenarna kallades “Chao’Lay” på thailändska, som betyder människor över havet och är känd som minoritetsgruppen “Thai Mai”, vilket innebär nya thailändska folket. På Koh Lanta livnär de sig genom fiske eller hummer fångst och andra läckra skaldjur samt samlar fågelbon för de kinesiska köken. När du går igenom en av deras byar på Koh Lanta är det uppenbart att de flesta har slående mörk hud, lockigt hår med en liten röd touch och buskiga ögonbryn.

Som ett materialistiskt samhälle kan kvinnor ses ha mycket makt i det dagliga livet i byn och arbetar sida vid sida med män i fiskebåtar. Havszigenarna är indelade i tre olika grupper: Moken i norr från Tavoy och Matthews öar i Burma, Koh Surin Islands och Koh Ra öarna i Thailand Rawai Village på södra spetsen av Phuket. Moklene bor i de centrala delarna av Koh Phra Thong Island och de kustnära byarna i Thai Muang och Laem Lar på den norra spetsen av Phuket.

Urak Lawoi havszigenarna är den största gruppen, med det bebodda området som sträcker sig från Koh Sireh Island på den östra kusten av Phuket till Koh Hay Island, Koh Phi Phi-öarna, Koh Lanta öarna, Koh Pu Island, Koh Libong Island, Koh Li-PEH och i utsträckning till malaysiska Pulau Langkawi Island.

Havszigenarna håller nära relationer med andra byar havszigens byar, men de är inte integrerade i den thailändska befolkningen. De har fortfarande kvar sitt eget språk som tillhör den Malaysiska-Indonesiska språkfamiljen. Namnet “Pulau” betyder ö och “Piapi” är namnet på ett träd som växer i mangroveträsk. Under århundradena ändrades namnet “Pulau Piapi” till dagens Phi Phi.

Havszigenarna ärmänniskor som är starkt beroende av naturen, därför är deras tro på det övernaturliga och traditionella andliga tillbedjan stark i samhället och färgar många av sina ceremonier. Till exempel vartannat år är det evenemanget där havszigenare är “Flytande båt” (Loy-Rua), där byns män gemensamt bygger en symbolisk båt och placerar trä statyer av sig själva i det, tillsammans med spik, hår och ris.

Ett medium ropar heliga ord över båten och dess passagerare omges. Genom att utföra denna ritual ber havszigenarna om förlåtelse från havs gudarna för överträdelser som har gjorts i det Andamanska havet och tror att allt ont förs bort i behållaren. Evenemanget är en glad fest för hela Sea Gypsy Village.

Under en kremering blir en kokosnöt planterad med en önskan om att barnen till den avlidne kommer att leva länge och med god hälsa.
http://www.ko-lanta.com/lanta_articles/seagypsies.html

 

100 Year Koh Lanta Island

Koh Lanta var för länge sedan känd som “Pulau Satak”, ett namn med malaysiskt ursprung som betyder Long Beach Island.
Namnet Koh Lanta är förmodligen en skadad form från det javanesiska ordet “Lantas” som betyder Fish Grill som är byggd i trä med en fyrkantig grill på toppen där fisken läggs i en cirkel. Detta gav ön det slutgiltiga namnet “Koh Lantas”. År 1917 ändrades namnet till dagens “Koh Lanta” och de två största öarna tillsammans med 51 mindre öar blev ett distrikt i Krabi provinsen.
Koh Lanta hade en viss betydelse under denna period då handelsfartyg mellan Kantang och Phuket passerade ön regelbundet. Men byggandet av väg no 4 från Krabi syd till Trang och Hatyai ändrade transporteringen till vägen.
I slutet av åttiotalet öppnades de första bungalows upp på Koh Lanta för turister. Resorts som Kaw Kwang, Lanta Villa, Lanta Sea House, Relax Bay Tropicana, Dream Team och Waterfall Bay Resort finns kvar från denna period.
Koh Lanta är ansluten till elnätet på fastlandet sedan 1996 och kan nås med färja. Antalet bilar var ca 15 pick-up bilar innan bilfärjor började sin verksamhet, så antalet steg snabbt genom den enklare tillgången till Koh Lanta.
Fram till 1998 var distriktskontoret i Si Raya Village (Lanta Old Town), den forna huvudstaden i Koh Lanta. Med mycket folk från Krabi som kommer till Saladan Village byggdes de nya distriktskontor upp på Lanta, mittemot Saladan by.

Huvudgatan från Saladan till Lanta Old Town och Sang Ga-U byn på den östra kusten av Koh Lanta var stenlagd i slutet av 1998 och idag har nästan alla vägar på Koh Lanta en yta som tål alla väder av varierande kvalitet.

I januari 2001 kom de första telefonledningarna från fastlandet till Koh Lanta och antenn för mobiltelefoner levereras omgående. GSM-telefoner fungerar nu på de flesta stränder längs västkusten och i Si Raya byn på den östra kusten av Koh Lanta.

I december 2001 fyllde Koh Lanta District 100 år, en händelse som firades med en gatuparad av dekorerade bilar och lastbilar från Saladan Village till Si Raya Village. Frisättning av räkor i Andamansjön, en påkostad galamiddag med många högre tjänstemän som deltog från Koh Lanta och Krabi provinsen, med olika föreställningar på scen och nattliga fyrverkerier.

Demonstrationer av lokala seder som vävning och skuggspel visades, medan idrottstävlingar hölls under de följande dagarna med deltagare från Koh Lanta och de omgivande provinserna.

http://www.ko-lanta.com/lanta_articles/100years.html