Koh Pha Ngan – Översikt

Fest, avkoppling eller både och?

Vissa människor tycker att Koh Pha Ngan bara är en destination för backpackers och ungdomar som gillar Full Moon Party på Had Rin varje månad. Men det är en stor ö och festivaler är bara en liten del av vad den har att erbjuda.

Om du vill koppla av i en hängmatta eller läsa en bra bok på din semester är den här ön nästan perfekt. Om du vill träffa vänner från hela världen och ha en riktigt bra tid är Phangan också en plats att åka till under din Thailand resa.

Koh Phangan har upprepade gånger utsetts till ett av de bästa resmålen i Thailand i tidningar och internet omröstningar. Ge det ett försök och ta reda på själv vad du tycker!

Koh Phangan (även stavat Koh Pha Ngan) är verkligen en frihets ö. Det är en avkopplande oas i Gulf of Thailand med några av de bästa stränderna i sydöstra Thailand.

Koh Phangan ligger i Surat Thani (även stavat Suratthani) provinsen, som gränsar till det mycket stora Sydkinesiska havet. Det ligger cirka 15 kilometer norr om ön Koh Samui.

Koh Phangan är en ö på den östra kusten av Thailand inte långt från Surat Thani stad på fastlandet. Området på denna ö är 168 kvadratkilometer. Den största staden på Koh Phangan är Thongsala som ligger på den sydvästra kusten.

Ett undantag till den avslappnade atmosfären kan vara Full Moon Party när Rin Nok förvandlas till ett dansgolv av sand. Om du inte vill delta i denna mycket trånga händelse, eller ens lyssna på musik, oroa dig inte! Koh Phangan är en relativt stor ö, så du lätt kan hitta en lugn och vacker plats även när månen är full.

Koh Pha Ngan – Att komma dit

Koh Phangan ligger ca 2 1/2 timmar från Surat Thani provinsen och 45 minuter från Koh Samui Island med båt. Det går färjor mellan Suratthani, Samui och Phangan. Du kan också ta en motorbåt från Bophut Pier på Koh Samui. Köp din biljett från en resebyrå. Försök att boka en bungalow eller ett rum i förväg inför din Thailand resa. Det brukar kunna vara mycket folk, så det kan vara svårt att få en bungalow i de tidiga morgontimmarna.

Båttrafik till Koh Phangan

(Scheman och priser som anges här kan ändras utan förvarning. Kontakta båtbolaget eller TAT kontoret i Surat Thani och Koh Samui för aktuell information.)

Don Sak – Koh Phangan

Racha Ferry driver färjetrafik från Don Sak piren (40 km från Surat Thani) till Ko Pha-Ngan dagligen. 07:00, 10:00, 14:00 och 17:30 och resan tar 2 ½ timme. Bussförbindelse från Surat Thani stad eller Surat Thani tågstation till Don Sak är tillgänglig.

Surat Thani – Koh Phangan

Songserm Rungrueang Co Ltd express båttrafik. Båtarna avgår från Lamphun Pier (10 km från Surat Thani) till Koh Phangan dagligen kl 08:00 och det tar 3 timmar. Bussförbindelser till piren finns tillgänglig.

Koh Samui – Koh Phangan

Songserm Rungrueang Co Ltd finns både från Koh Samui Na Thon-piren 2 gånger dagligen, kl. 09:00 och 11:00 och tar 45 minuter.
En katamaran lämnar Koh Samui, Mae Nam piren vid 08:00 tiden och 12:00 och tar 30 minuter.
Vanliga båtar lämnar Koh Samui, Phra Yai piren vid 09:30, 11:40, 14:30, 17:30 och seglar vidare till Ko Pha-Ngan, Rin Nai Beach, det tar 50 minuter.

 

Koh Pha Ngan – Vädret

Vädret här är varmt ganska året runt. Den genomsnittliga dagstemperaturen ligger runt 29-33 grader.

I september-november ärregn vanligare på grund av den våta monsun säsongen. Men det regnar ofta ganska kort och det fräschar luften, det är också viktigt för vattenförsörjning och för att bevara öns unika natur.

Den bästa tiden att besöka ön under din Thailand resa, är under högsäsongen från december till mars när vattnet är högt, rent och bra för simning. Det är inget regn och temperaturerna är trevliga. En annan högsäsong är under juli till augusti efter den torra säsongen när vattnet stiger. Den värsta tiden när du bör undvika att besöka ön under torrsäsongen april till juni, då alla de bästa stränderna på nordvästra kusten (Mae Haad, Haad Yao, Chaloklum, Haad Khom) är värdelösa för simning på grund av låg vatten. Simning i den här säsongen är bara möjlig på den norra kusten, på den vackra Bottle Beach. Mindre tillgängligt på östkusten (Thong Nai Pan, Haad Sadet, Haad Rin), där den enda stranden med god tillgång och simmöjligheter är Haad Rin som inte är trångt i lågsäsong. South Coast bör undvikas under hela året på grund av dåligt vatten och sand.

 

Koh Pha Ngan – Stränder

Du hittar flera fantastiska stränder på ön och Koh Phangan, Had Rin Nok, Had Rin Nai, Had Yao och Hat Kuat är några av de mest populära.

 

I söder


Had Rin Nok och hat Rin Nai

Den mest kända stranden på Koh Phangan är Had Rin som faktiskt består av två stränder.

Had Rin Nok ligger i den sydöstra delen av ön och anses vara en av de bästa stränderna på Koh Phangan eftersom det är både bred och vit fin sand. Stranden har blivit mycket populär under åren och i dag finns en mängd olika restauranger, barer och resorts längs stranden. Det berömda Full Moon Partyt hålls här en gång i månaden och cirka 10 000 människor kommer hit (och upp till 30 000 under nyårsfirande).

Had Rin Nai ligger i den sydvästra delen av ön och kallas också “The Sunset Beach”. Den är mycket mindre populär än sin granne i öster. Små färjor från Koh Samui anländer till bryggan.

Ao Ban Tai och Ao Ban Khai

Ao Ban Tai och Ao Ban Khai är två stränder som ligger på den sydvästra kusten av Phangan. Utsikten är ofta extraordinär, särskilt vid solnedgången. Dessa två stränder är perfekta för strandpromenader, med en utsikt till Koh Samui.

Dessa två stränder är bra alternativ om du deltar i Full Moon Partyt och vill stanna i en mer avslappnad, lugn och fridfull plats än Had Rin under din Thailand resa. Du kan enkelt komma till stränderna med en motorcykel, skoter eller songtaew (pickup taxi) och om du gillar lite motion under din Thailand resa kan du gå till Had Rin som tar en timme eller två. Om du inte är bekant med ön, föreslår vi att du få en karta att orientera dig med. Det finns gratis kartor (finansierat av reklam) på en del resorts.

I väst


Hade Yao (västkusten)

Hade Yao (eller Hat Yao) är en av de vackraste stränderna på ön och det anses ännu vara en av de bästa i Thailand av vissa personer. Den är en mil lång, ganska bred och ligger i nordvästra Koh Phangan.
Den är idealisk för strandaktiviteter såsom vattensporter och mindre strandfester. Fler bra resorts och mysiga restauranger finns här. Priserna på boende och mat är ofta mycket rimliga.

Mae Had och Had Salad

Mae Had Beach och Had Salad Beach är båda belägna i nordvästra Koh Phangan och är två riktigt fina stränder. Avslappnad atmosfär, massor av fisk i havet och ganska vit sand är vad du kan förvänta dig som besökare här under din Thailand resa. Du hittar också små butiker och restauranger i närheten.

 

I norr

Chalok Lum

Chaloklum (eller Chalok Lum) ligger i centrum av den norra delen av ön och var ursprungligen en liten fiskeby. Det är fortfarande en samlingspunkt för fiskare och deras fiskebåtar och fångsterna är fortfarande i stora mängder av de små bläckfiskarna (kallas PLAMUK på thailändska) de torkar dem på ställningar intill stranden. Den östra sidan av stranden är mycket vacker och har några små resorter.

Had Khuat

En kort vandring från Chaloklum leder dig till det paradis liknande Had Khuat (eller Bottle Beach på engelska). Om du vill undvika promenad så drivs små passagerarbåtar mellan dessa stränder. Stranden är fantastiskt men det är inte det bästa valet för dem som verkligen vill njuta av soluppgången eller solnedgången under sin Thailand resa, på grund av sitt läge i den norra delen.

 

I Öster

Thong Nai Pan Noi – Thong Nai Pan Yai

Det är två mycket vackra stränder som ligger på den nordöstra delen av ön. Vägen är som en berg- och dalbana av grusvägar, men det är definitivt värt allt “krångel”. Även om turismen har ökat i denna del av ön kommer du se att det finns många solstolar och säljare på Thong Nai Pan Noi och Thong Nai Pan Yai.

Ett ganska långsamt men säkert alternativ att komma ut hit är med båt från Had Rin.

Had Yao

En avslappnad och ganska tyst strand i den sydöstra delen av ön och nås bara till fots, med båttaxi eller long-tail båt.

Had Yuan

Vi vill också rekommendera Had Yuan (eller Hat Yuan), som ligger i den sydöstra delen av Phangan, tre kilometer norr om Had Rin. Denna strand erbjuder en mer fridfull upplevelse för dem som redan har tillbringat en vecka eller mer i Had Rin under Thailand resan och letar efter en lugn atmosfär med mycket färre människor, barer och restauranger. Ett bra ställe att läsa, simma och göra nästan ingenting.

Koh Pha Ngan – Sevärdheter

 

Det kinesiska templet

Detta tempel i kinesisk stil finns i den nordvästra delen av Phangan ön och har en kort men intressant historia. En kvinna som heter Khun Malawan besökte ön i början av 1990-talet och i en dröm upplevde hon en uppenbarelse. Drömmen fick inverkan av en fond, som år 1992 resulterade i templet.

Wat Phu Khao Noi

Wat Phu Khao Noi är det äldsta templet på Koh Phangan och namnet betyder “tempel litet berg”. Du hittar detta lilla berg (kulle) sydväst om Koh Phangan, inte långt från Thongsala. Om du vill träffa en tempel munk rekommenderar vi dig att besöka templet på förmiddagen.

Phaeng Waterfall

Ett av de största vattenfallen på Phangan som kallas Phaeng och du kan komma hit genom att gå på ett brant bergsspår. Vattenfallet är naturligtvis mer visuellt tilltalande efter regn.
Thaan Sadet Waterfall

Thaan Sadat (eller Than Sadat) Waterfall är på östra sidan av Koh Phangan och det kan vara lite svårt att komma dit på grund av terrängen. Flera thailändska kungar har besökt vattenfallet och graverat sina namnteckningar på den närbelägna klippan.

Med sitt kalla vatten är Thaan Sadet mycket lämplig för ett dopp i de varma månaderna under din Thailand resa. Observera att grusvägen som leder hit är ganska grov och det kan vara klokt att anlita en erfaren förare snarare än att köra upp själv på en motorcykel.
The Laem Son sjön

Denna vackra sjö ligger nordväst om Koh Phangan. Vattnet är kallt nog för att locka många turister som söker ett uppfriskande bad. Ett par trä gungor och rep hänger från träden, men vi föreslår att du är försiktig här. Om du skulle bli skadad kan det ta lång tid innan du får professionell hjälp.
Khao Ra

Khao Ra är det högsta berget på ön och når 630 meter över havet. Flera små stigar gör det möjligt att nå toppen till fots. Vi rekommenderar att du också besöker Phaeng Waterall på väg uppåt. Var medveten om att delar av leden är ganska tuff på grund av terrängförhållanden.

 

Wakeboard och Kiteboarding

Wakeboard finns i Chaloklum Bay i norra Koh Phangan. Ett av de företag som erbjuder denna aktivitet kallas “Wake Up” och de har erfarna och skickliga instruktörer. Kiteboarding (eller kitesurfing) finns i Ban Tai (sydvästra Phangan).
Trekking

Koh Phangan är nästan outnyttjad och är en idealisk plats för dagliga trekking turer. Liten bergsväg tar dig till öns högland. För att nå den högsta toppen, rekommenderar vi en vandringsled som börjar vid Baan Madeuawaan. Slutdestinationen heter Khao Raa och ligger 627 meter över havet. Trekking med en lokal guide kan ordnas.

Paintball

Paintball är en adrenalinpumpande aktivitet som finns på Koh Phangan. Paintball Warfare erbjuder en 3200 kvadratmeter stor bana och det är nära till Thongsala stad på västkusten.
Beachvolleyboll och strandfotboll

Dessa två aktiviteter är populära under eftermiddagen, när solens styrka börjar minska något. Båda dessa aktiviteter kommer att ge dig en solbränna (när vädret är bra), bra motion, och förhoppningsvis lite kul på samma gång.

Full Moon Party

Full Moon Party började med att ett par backpackers bara hade en liten fest med en bandspelare på Had Rin Nok på 80-talet. De dansade i månskenet och hade en fantastisk tid. Fler och fler människor dök upp varje månad under sin Thailand resa.

Idag lockar händelsen 6 000 – 14 000 deltagare per fest, beroende på säsong. Dessa människor dansar, festar och har roligt hela natten. Musiken är varierad och för det mesta kommer du att kunna dansa till techno, trance, drum n ‘bass, djungel, disco och hardcore.

Erfarna DJ: s ger musik från restauranger och barer på Haad Rin Nok. Det finns ofta olika föreställningar på stranden, inklusive brand jonglering, dans på styltor, akrobatik mm.

När är festen?
Under varje fullmåne, du kan få det exakta datumet bekräftat av en resebyrå etc. när du är på Koh Phangan.

Var är festen?
På stranden i Haad Rin Nok som ligger i den södra delen av Koh Phangan. Ön ligger i provinsen Surat Thani i Thailand.

 

Säkerheten under Full Moon Party

Det är inte skadligt att vara med på Full Moon Party, men det är mörkt och du kommer förmodligen träffa en massa människor (av vilka några riktigt fulla), så du bör vara försiktig som alltid annars på en strand.

Använd ett par anständiga skor eller sandaler så du inte behöver förstöra din semester genom att trampa på en trasig flaska eller annat glas. Detta händer tyvärr då och då med varierande svårighetsgrad och sådana skador på senor och muskler kan vara en riktigt obehaglig upplevelse.

Du ska inte simma om vattnet är hög eller om du är berusad. Det är (naturligtvis) “olämpligt” att krossa ditt huvud mot en sten eller ett korallrev.

Ta inte emot drycker eller mat från folk du inte känner. Även om det är sällsynt så har vissa människor drabbats av en olycka av detta.

Hålla dina värdesaker på ett säkert ställe då stöld kan inträffa i alla turistmål. Tjuven har uppenbara fördelar i denna enorma folkmassa.

Lyckligtvis är de flesta party människor i allmänhet glada och mycket vänliga under denna stora händelse och problem eller slagsmål är sällsynta. Om någon skulle bli otrevlig så gå bara därifrån, eller i allvarliga fall få dit personal, väktare eller polis.

 

Om narkotika

Tyvärr så är denna fest kopplad till droger och missbruk. Både uniformerade och civilklädda poliser patrullerar för att ingripa om de misstänker någon narkotikahandel etc.

Även mycket unga människor kan dömas till långa fängelsestraff om de blir inblandade i droger i Thailand. Spendera tid i ett thailändskt fängelse är “inte så kul”. De intagna sover direkt på ett hårt golv bland många andra fångar i samma fängelse cell.

 

Koh Pha Ngan – Shopping

En sak är säker: Koh Phangan är mycket billigare än Samui när det gäller shopping. Och återigen, Thongsala är billigare än Haad Rin. Men i båda strandstäder hittar man hantverk, smycken och accessoar butiker, hängmatta affärer och speciellt för dem som kommer från mer begränsade kulturer, fyrverkerier!

Haad Rins butiker och stånd har massor av dyra fluorescerande Full Moon Party strandkläder, medan mindre stränder som Ao Thong Nai Pan Noi har typiska strandbutiker som säljer badbollar, simfötter, masker, solskydd, sprit och naturligtvis de orangea Rizla paketen.

I allmänhet, trots de flesta webbplatsers entusiastiska nonsens, är Koh Phangan inte en shopping destination: Bangkok och Phuket hanterar denna roll mycket bättre, men du kan hitta grunderna för din Thailand resa här om du tittar runt.
Haad Rin Shopping

Haad Rin är litet nog att gå runt under en timme till fots. Shoppingen här är märkbart billigare än i Samui men alla med samma utbud, det är fortfarande en bra idé att pruta och hålla ner priserna.
Had Yao och Had Salad Shopping

Eftersom detta är slutet på ön så är det så tyst att du inte kommer hitta mycket i vägen för affärer här. Hela området har bara två stormarknader och en av dem har “resort priser”.
Thong Sala Shopping

Thong Sala är verkligen shopping stället på ön. Med en Tesco Lotus stormarknad, en full eftermiddags- och kvällsmatmarknad, en myllrande central marknaden och med otaliga souvenirbutiker och hantverksbutiker kommer du att kunna hitta nästan vad som helst på din shopping resa till Thong Sala.

Kom ihåg att förhandla när du handlar på marknaderna och de flesta butiker under resan Thailand. Naturligtvis är stormarknadspriserna fasta.

 

Koh Pha Ngan – Restauranger

Maew hot pan BBQ

Öns bästa gör-det-själv middag, Maew är en allt-du-kan-äta restaurang där gästerna lagar sitt eget kött, grönsaker och vaktel ägg (en lokal favorit) över en gurglande het panna. Maew kan vara lätt att missa det ligger på havssidan av Ban Tai motorvägen nära 7-Eleven.

Night Market

En berusande blandning av ånga och lokala snacks är Thong Sala natt marknaden ett måste för dem som söker en dos av kultur, medan de gnager på ett billigt mellanmål under sin Thailand resa. Det bästa stället att få tag i billiga mellanmål är i högra hörnet vid båsen med en stor vit banderoll.

Kaito

Autentisk japansk import är en specialitet här – slurpa i dig en Asahi medan du njuter av din syrliga sallad och Tonkatsu (gris kotlett). Den översta våningen har mysiga sittplatser och området flankeras med manga och fickformat japanska romaner.

Lazy House

Förr i tiden var denna gemensamma plats ägarens lägenhet – alla gillade hans matlagning så mycket att han bestämde sig för att göra platsen till en restaurang och en umgänges plats. Idag är Lazy House ett av Hat Rin bästa ställen att plana ut framför en film med en läcker shepherd’s pie.

Lucky Crab

Lucky Crab är den bästa platsen för skaldjur i Hat Rin under din Thailand resa. Rader av nyfångade varelser blir presenterade varje natt ovanpå miniatyr longtail båtar fyllda med is. När du har valt ditt byte, så greppa ett bord mitt i de dinglande växterna och de charmiga sten möblerna.

Absolut Island

Namnet låter som en svensk vodka annons, men det är bara en slump att menyn har några skandinaviska klassiker. Faktum är att alla resenärer kan hitta en maträtt från sitt hemland – Absolut menyn är så stor att det verkligen behöver ett index.

Ando Loco

Denna utomhus mexikanska umgänges plats ser ut som en animation cell från en vintage Hanna-Barbera tecknad film, med olika kitschiga utstyrslar såsom pappkaktusar. Njut av en super stor margarita och visa dina färdigheter i beachvolleyboll. Ando Loco stänger under lågsäsong (runt september till december).

Pizza Chiara

Som symbol för de rutiga dukarna bekräftar det (om du inte kan gissa från namnet): Pizza Chiara och läckra italienska rätter. prova Pizza Cecco fylld med parmaskinka, salami, champinjoner och cotto ost.

Mr K

Vår föredragna församling är “Kyckling Corner”, Mr K lokala erbjuder rätter hela natten. Ostliknande thailändska såpoperor sappande på TV: n och billig öl att skölja ner med efter din måltid.

Johns Bar & Bistro

John är en professionell kock och engelska expert, serverar läckra grillade middagar och raffinerad europeisk mat. Tisdagar är det frågesports natt.

Sanctuary

Glöm vad du vet om hälsosam mat: Sanctuary restaurang bevisar att hälsosam mat kan vara läcker. Njut av en utsökt parad av rätter – från indiska pakoras til krispiga vietnamesiska vårrullar – som en oändlig spellista med musik (utan tvekan öns bästa). Glöm inte att skölja ner allt med en shot av neon-grönt vetegräs. Yum!

Monna Lisa

Det bästa stället att köpa pizza i Hat Rin. Monna Lisa är relativt ny öppnat och drivs av ett team med vänlig italienare. Svamp- och skinkpizzan imponerade verkligen på oss.

Cucina Italiana

Cucina Italiana har kultstatus på Ko Pha-Ngan. Den vänliga italienska kocken är passionerad över sin mat och skapar alla hans rätter från grunden. På torsdagar och söndagar kan du beställa obegränsat med pålägg på din ugnsrostade pizza för endast 180 Baht.

 

Koh Pha Ngan – I närheten

Koh Samui

Den största ön i regionen är Koh Samui och den ligger strax söder om Koh Phangan. Det finns flera färjelinjer mellan öarna. Färjerederier som Raja Ferry Lomprayah, Seatran och Songserm arbetar mellan öarna och/eller fastlandet. De viktigaste färjekajer är belägna i Thong Sala och Hadrin.

För tjugo år sedan fanns det bara ett fåtal backpackers som besökte ön. Idag är Koh Samui en kosmopolitisk plats som lockar budget resenärer som vill vistas för en månad eller två i enkla beach bungalows. Koh Samui är unik bland Thailands öar att upprätthålla en bred vädjan till alla. Detta bidrar till att ge den karakteristiska avslappnade atmosfären. Alla är välkomna.

 

Koh Tao

Koh Tao var en gång hem till havssköldpaddor och denna lilla ö ligger norr om Koh Pha Nang med sina lugna ostörda stränder, har det blivit en magnet för dem som verkligen vill komma bort från allt och för dykare som kommer till att se de färgglada korallerna. Eftersom den främsta attraktionen är dykning – förblir stränderna tysta och inte trånga, medan anläggningarna, restauranger och boende är mycket bättre.

Sedan dess “upptäckt” i början av 80-talet, spreds orden om öns naturliga skönhet, stränder och marint liv och nu med snabbare och effektivare färjor som ger bättre tillgång är detta en utmärkt plats att koppla av på.

De grundläggande bungalows från det förflutna har nu kompletterats med nya resorter med 24 timmars luftkonditionering och bättre faciliteter. Ön är fortfarande ett vackert och orört paradis.

 

Koh Pha Ngan – Artiklar

Fem skäl som gör Koh Phangan till det perfekta valet

Öarna i södra Thailand är allmänt kända som “Island Paradise”. Deras pittoreska stränder, måttlig tropiskt klimat och unik avkopplande livsstil. Resenärer från hela världen kommer till dessa sydliga thailändska öar under deras Thailand resa för att uppleva den berömda “övergången till en annan dimension”, som gradvis absorberar det överväldigande lugnet och flyktiga separationen från den dynamiska moderna livsstilen.

I ögonen på oerfarna resenärer, så är stränderna ett av de allra första stadierna för planeringen inför resan till Thailand, alla “Paradise Islands” ser exakt likadana ut: alla öar är tropiska (i klassisk mening), pittoreska och tysta. Men i verkligheten skulle ett grundligare perspektiv avslöja gradvist att varje ö och varje resenär har sin egen uppsättning av unika egenskaper. Kostnaden för att vistas på några av öarna kan visa sig vara överraskande dyrt vid besök av andra öar och vissa öar är dramatiskt fredliga, medan andra är fyllda med spännande nattliv och aktiviteter. Några öar ger de perfekta villkoren för dykare, medan andra är idealisk för backpackers.

Efter flera år av intensiv forskning, för att utforska varje mörkt hörn av varje ö i södra Thailand, kan jag lugnt säga att Koh Phangan är utan tvekan det perfekta valet för den perfekta semestern. Koh Phangan är det perfekta valet eftersom till skillnad från sina grannar har Koh Phangan en oförklarlig unik förmåga att anta önskemål och behov från varje resenär inom vissa gränser för att vara en ö.

Här är de fem elementen som gör Koh Phangan till det ultimata semester valet:

1. Bästa värde för pengarna. Tills nyligen hade Koh Phangan ett gott rykte för att vara en backpacker ö. var naturligtvis öns levnadsomkostnader har justerats till sin målgrupp. Mat och logi på ön är förvånansvärt billigt så även den genomsnittliga backpacker med en budget på $ 30 per dag kan ge sig själva en rättvis nästan västerländsk levnadsstandard på ön, vilket inkluderar luftkonditionerade rum och utsökt mat. Under de senaste åren har fler bortskämda turister upptäckt denna ö och lokala företagare började investera i lyxhus.

  1. En sällsynt möjlighet att uppleva en “old-school” paradisö. Även Thailand älskare håller med om att de dagar då “paradis öarna” var en plats där du kan sitta på en öde strand och dela sina tankar med en enda kokospalm, bara är en saga. Ändå kan man på Koh Phangan hitta några “reservationer” på pittoreska stränder med ett begränsat urval av boende som Thong Reng, Had Yao och Had Sadet. Några av dessa bortglömda platser har ungefär tre dussin bungalows dolda mitt i djungeln. Dessa “old-school” stränder gör att du känner att du har att göra med ett “riktigt” paradis skapad av sann natur och inte av kloka och erfarna entreprenörer i turistnäringen.
  2. Överväldigande dykplatser. Gulf of Thailand anses vara ett utmärkt dyknings område på grund av dess klara vatten och den enorma mängden av undervattensliv. Tills nyligen trodde man att den enda platsen för “riktiga” dykare i Gulf of Thailand var Koh Tao intill Koh Phangan. Idag väljer flera dykare Koh Phangan som är en grund för deras favorit dykplatser: den lilla ön Koh Ma ansluten till Koh Phangan med en sandbank, hade de närliggande stränderna Had Yao och hat Chaophao. De erbjuder ett stort utbud av tropiska fiskar och korallrev och Ang Thong National Marine Park – en grupp av 42 öar, skyddas som nationalpark.
  3. Full Moon Party hålls i Koh Phangan sedan år 1989 och lockar tusentals resenärer varje månad som kommer från alla hörn av världen. Även om du inte är den klassiska festdeltagaren – skulle Full Moon Party kan vara en unik och oförglömlig möjlighet att ansluta sig till tusentals glada människor som dansar tillsammans i den vackraste platsen i världen, till ljudet av den bästa musiken.
  4. Att uppleva radikalt unika reseaktiviteter. Koh Phangan är en liten ö (ca 170 km2), men det finns en mängd av aktiviteter. Du kan komma på en söndag som en backpacker till Sunrise Beach och bli en professionell dykare till måndagen i Koh Ma och sedan bli en erfaren festdeltagare på tisdag, där du deltar i det spännande Full Moon Partyt. Om du har möjlighet att vakna på onsdag morgon kan du träffa lokalbefolkningen i fiskarbyn Chaloklum och att lära dig om deras traditionella livsstil. Därefter kan du tillsammans med ditt idrotts ego göra en trekking på torsdag och fredag ​​då du får en unik möjlighet att låtsas vara Mowgli medan du rider på en elefant till Phangan Safari. Lördag kan du försöka leva som en shejk på en lyx resort med spa och kanske få chansen att skriva en roman om de sju mest minnesvärda dagarna i ditt liv.

 

Koh Phangan Comes of Age

Beläget vid det skimrande turkosa vattnet i Gulf of Thailand ligger Koh Phangan. Med sin ökända Full Moon Party varje månad för de senaste två decennierna etablerade Koh Phangan verkligen sig själv som en destination för både festare, hippies och backpackers. Nyligen har ön utvecklats med 5-stjärniga resort, en fantastisk förvandling.

Efter att ha undgått den brutala utvecklingen som ön Koh Samui har fått så har Koh Phangan förblivit tills nyligen en fortfarande okänd syster, men nu har förändringen även kommit till denna djungel paradis ö. De stora hotellen och utvecklarna vänder sina ögon från Koh Samui och inser att dagens lyxkunder vill ha något lite annorlunda för sina pengar.

Den föga kända hippie paradis ön Koh Phangan kan kunna leverera just detta. Med sina breda sandstränder till orörd djungel och glittrande hav, strålar Koh Phangan ett speciellt magiskt liv som kan blåsa nytt liv i även de mest blaserade internationella jet-setters.

Dessutom, dess relativt långsamma utveckling innebär förhoppningsvis att de har lärt sig sin läxa från den närliggande ön Koh Samui’s misstag.

Det som drar mest uppmärksamhet i fem-stjärniga resorts är fantastiska Thong Nai Pan, på nordöstra hörnet av den frodiga ön. Thong Nai Pan har kallats “juvelen i Koh Phangan” och i år var den bäst bevarade hemligheten i regionen. Så otillgängligt av ojämna djungel spår.

Nu har Thong Nai Pan erkänts som ett riktigt fem-stjärnigt resmål på Koh Phangan och årets nya lyx resort Rasananda öppnade sina dörrar för företag, precis intill det traditionella gamla Koh Phangan $ 5-a-night Backpacker Lodges.

Att dessa två motsatser – backpackers och jet-set, existerar så smidigt tillsammans på en strand är kanske en återspegling på den speciella magi som Thong Nai Pan har. Och beröm måste ges till Rasananda på grund av en förvaltning som har lyckats skapa en elegant och vacker resort som fortfarande ger en ledtråd till den rustika thailändska charmen.

För närvarande ligger det lyxiga 300-tråd-antal handdukar på solstolar bredvid hippies på väg till nästa lågpris destination för backpackers. På natten sprids ett ljud i djungeln till de traditionella Thong Nai Pan partier och bongotrummor, men inte så högt så det ska störa gästerna i deras $ 300-per-natt rum. Vem vet hur länge händelsen är planerad att pågå? Men nu verkar vara helt harmonisk.

Så gårdagens vilda hippie paradis har förändrats. Men som sällan för Thailand ändras det med känslighet, smak och diskretion. Resultatet skiljer sig mycket från dag till dag – mer raffinerat förvisso, men inte mindre vacker.

 

Yoga retreats på Koh Phangan, Thailand

Av Adrian BLACKHURST, 2 september 2009

Den vackra thailändska ön Koh Phangan är en av de bästa platserna i världen för att fördjupa sig i yoga.

Asiatiska kulturer prisar det tysta sinnet, kontrollerade känslorna och fredliga sätt som Buddha kallade “den mellersta vägen.” Det många resenärer tar på Koh Phangan är yoga som kan ge liknande resultat som intern omvandling.

Ön Koh Phangan var obebodd tills för ungefär 600 år sedan när passerande munkar insåg lugnet och den andliga betydelsen och därmed bosatte sig där. För närvarande är ön värd för fem yoga- och healing centra.

Agama Yoga

Agama Yoga är den i särklass största och mest populära yoga skolan på Koh Phangan med tre stora hallar och hundratals studenter.

De lär ut den gamla kundalini och tantrisk-baserade formen av Hatha Yoga, som betonas på medvetenheten om chakran under asanas (former) samt fullständig lära av de åtta delarna om yoga, bland annat Pranayama andning och meditation.

Denna djupt andliga och subtila yoga väg sägs vara den ursprungliga formen av yoga vetenskap, som tyvärr är en förlorad konst gentemot dagens mer populära gymnastik versioner.

Det börjar bli känt i världen igen och populärt av många “heart-core” yogis, vissa hävdar att det är en påskyndad väg för att nå samadhi (information) – det högsta målet för yoga.

I deras en-månads intensivitet (8 timmar om dagen, 6 dagar/vecka) erbjuder de föreläsningar och yoga på morgonen och kvällen – en hel dag av stämning från denna urgamla konsten att bromsa.

Denna skola är verkligen en yoga skola som erbjuder imponerande program med upp till 24 månaders yoga studier.

Förutom yoga är de värd för många workshops om andra esoteriska ämnen, såsom Kashmir Shaivism, taoism, tibetanska buddhismen, sufismen, gnostisk kristendom, komplett kvinnlighet, tantrisk sexualitet och en månatlig tyst 10-dagars meditation reträtt.

Agama Yoga har skolor över hela världen men den viktigaste ligger på Koh Phangan. För mer information kolla in www.AgamaYoga.com

The Sanctuary

The Sanctuary är ett annat populärt yoga center på ön, som ligger i Had Thian på östra sidan. För att komma hit kan man ta en båt taxi eller ett 4WD fordon genom de mycket dåliga vägarna.

Förutom yoga kurser erbjuder The Sanctuary ett brett utbud av seminarier om massage och healing utbildning, en härlig restaurang som serverar vegetariska- och skaldjursrätter och spa behandlingar – inklusive fasta och kolon bevattning.

Blooming Lotus Yoga

Blooming Lotus Yoga som ligger i Had Yuan är ett av det nyaste yoga centren på ön. Bara några minuter efter den populära Bamboo Hut restaurangen Blooming Lotus finns en liten mysig studio.

Byggnaden är i tydlig traditionell thailändsk stil med mörkt teakträ och open-air nät till “väggar” – därför är det konsekvent svalt och luftigt, med en härlig utsikt över den grönskande djungeln runt omkring.

Detta centrum har Hatha Yoga, Yoga Nidra (konsten till avkoppling och mental sömn) samt instruktör utbildning. Kolla in: www.bloominglotus.ca

Monte Vista Retreat Center

Monte Vista Retreat Center driver rengöring, detox och fasta program med kolon behandlingar. Stressreducering och självläkande program finns tillgängliga tillsammans med Reiki, energi och chakra arbete. Även massage, rådgivning, livs coaching och daglig yoga.

Jag lärde mig yoga här efter min kurs och kan bekräfta att denna plats är en “pärla” – det tysta berget med fantastisk havsutsikt gör det verkligen speciellt.

The Yoga Retreat

Yoga Retreat ligger på den nordvästra sidan av Koh Phangan, uppe i bergen ca 5 minuter från Had Salad Beach.

Det är ett familjeföretag som drivs av högt kvalificerade instruktörer med kurser på alla nivåer – från grundläggande element, chakra healing, pilates, eller Alexander Technique – allt lärs ut i en fredlig djungel omgivning.

Det finns också en restaurang med ett brett urval av sunda drycker, vegetarisk mat och tre bungalows. De erbjuder 5-14 dagars retreater, samt en växtbaserad ångbastu och pool.

Att gå djupare in i din inre själ

Du har tur om du får spendera många månader på denna tropisk ö och stiga ut från mainstream.

Kanske denna typ av invändigt arbete bör vara obligatoriskt för alla medborgare på jorden för att verkligen producera en global by med fredliga människor.

Den vackra saken som att gå djupare i din inre själ med Kunste yoga och meditation är att vi inser vår oändliga sanna natur.

Det krävs bara den fortsatta existensen av en daglig praxis för att skapa tystnad till sinnet så att lugn och ro komma tillbaka. Det hjälper att