Koh Samet – Översikt

Ko Samet – vita stränders ö.

Ko Samet (eller Koh Samet) är en del av en nationalpark med otrolig naturlig skönhet i Rayong provinsen, inte långt från Pattaya och Bangkok. Förutom det korta avståndet mellan dem har de ingenting gemensamt. Koh Samet har sagolika stränder, lite nattliv, barer och diskotek. Ön ligger 7 km från fastlandet och staden Ban Phe i Rayong-provinsen. Koh Samet är en av öarna i en ögrupp som består av många kjol-formade öar och klippor, totalt är det 10 öar och den största ön är Koh Samet som är mycket välkänd i Sydostasien och är verkligen värt ett besök på din Thailand resa. Koh Samet har några bra stränder och en avslappnad atmosfär. Koh Samet, Rayong, ligger på den östra gränsen till Thailand och 179 km med bil från Bangkok.

Koh Samet är ett populärt turistmål för thailändare och utlänningar på deras Thailand resa. Eftersom Koh Samet ligger så nära Bangkok är ön bara en utväg för huvudstadens invånare som vill koppla av med sina familjer i ett par dagar utan att behöva gå igenom besväret att resa längre söderut.

Om du inte kan föreställa dig att Koh Samet skulle vara del av en nationalpark, kommer du förmodligen se Koh Samet som besökares paradis med fantastiska sandstränder, läckra skaldjur och ett bra nattliv.

Hur du väljer att bo på Koh Samet beror verkligen på vad dina förväntningar är. East Coast är populärt, eftersom det finns sandstränder “i rad”, vikar och de flesta av öns restauranger, barer och hotell. De små västkust stränderna är mer isolerade och lite bättre, med endast tre lyxhotell att välja mellan. Den norra kusten är Koh Samet tysta ände med endast några små hotell som ligger vid den klippiga kusten.

Det sägs att en gång för längesen var Koh Samet bebott av pirater och att i dag finns fortfarande en begraven försvunnen skatt någonstans på ön. Thailands legendariska poet Sunthorn Phu var först med att sätta ön på kartan när han skrev sina klassiska episka berättelser som utspelar sig på ön, Phra Aphai Manee “Historien om furstar, saga, sjöjungfrur och jättar”.

Även folk från Bangkok har känt öns skönhet och för flera decennier sedan beslutade den thailändska regeringen att ön inte längre skulle vara lätt tillgänglig och endast begränsade nätter var möjligt fram till år 1981. Det året, den första oktober, förklarade Thailands skog- och naturstyrelse att Koh Samet och närliggande öar är numer nationalpark.

Det mesta av Koh Samet är som sagt en del av Khao Laem Ya-Mu Ko Samet nationalpark och har en inträdesavgift. Thailändare betalar 40 baht för vuxna, 20 baht för barn (from. juni 2009), utlänningar betalar 200 baht för vuxna, 100 baht för barn (from november 2009). Denna två spåriga pris politik gäller alla nationalparker i Thailand. Om du kan förklara att du faktiskt bor eller arbetar i Thailand så kanske du inte behöver betala “turist” pris. En ursäkt till skillnaden är att “thailändska medborgare betalar skatt”.

Om du under din Thailand resa väljer att åka till Koh Samet och din färja anländer till piren och du tar en songthaew till stranden, kommer det att finnas ett stopp vid den huvudsakliga biljettkontrollen. Resan från piren till centrum är en relativt kort promenad, mindre än tio minuter. Om din färja anländer till en av stränderna så kommer en vakthavande avgift när du kliver av. Observera att det finns gott om gående trafik in och ut i parken för att komma till 7-Eleven, ATM eller andra butiker och restauranger och om du har några påsar kan du gå obemärkt in i parken utan att någon kontrollerar din biljett. Det finns en väg genom templet som undviker biljettkontroll helt och hållet. Observera: vissa bungalows skulle kunna ge intryck av att avgiften är inkluderad, men det är den inte. Du kan också bli ombedd att betala avgifter vid ombordstigning på färjan till fastlandet men om du nämner att du bor utanför parkens gränser behöver du inte betala.

 

Koh Samet – Att komma dit

Båt till Koh Samet

På din Thailand resa kan du komma till Koh Samet med båt från Ban Phe. Båtarna från Ban Phe till Koh Samet går hela dagarna från tiden 6:00 till 17:00. Priset är 50 baht för en väg och 100 baht för tur och retur. Resan tar ungefär 30-40 minuter.

Båtarna brukar vänta tills de är fulla, så schemat är mer som en antydan än en fast avgångstid.

Alternativet är två motorbåtar som avgår från Ban Phe. Priserna kan variera från 600 baht till NaaDaan piren, upp till ett par tusen baht för de yttre vikar och stränderna.

 

Ta sig runt på Koh Samet:

Ön har bara en enda väg. Vissa delar är asfalterade medan vissa delar bara är en grusväg och därför ganska ojämn. Det finns två sätt att ta sig runt på ön. Det första är genom songthaew (vanligtvis en ganska sliten pickup med två bänkar i ryggen och inget tak), som kostar 200 baht för en privat resa eller mellan 20 och 60 baht per person för hela bilen beroende på vilken strand du vill till. Detta är ett ganska dyrt sätt att komma runt ön och de dammiga vägarna kan göra det en obekväm resa. Det andra sättet är att hyra en motorcykel för 300 baht/timme eller 500 baht/dag eller ATV (4-hjuling) för 500 bht/timme eller 1200 bht/dag. Du kommer vanligtvis att kunna hyra det från hotellet du bor på. Att lämna ditt pass eller en deposition är varken nödvändigt eller lämpligt.

Varning: Vi rekommenderar endast att hyra cyklar från licensierade hotell och logier under din Thailand resa. Butiker som hyr ut motorcyklar och ATV kan försöka kräva pengar från dig för reparationer och arbetskraft eftersom du har skadat cykeln. Det ursprungliga budet för reparationer är ofta orättvist och de tar priser som är långt bortom priset på arbetskraft, reservdelar och reparationer.

 

Koh Samet – Vädret

Koh Samet undviker de flesta av de kraftiga monsunregn som plågar andra öar och destinationer på din Thailand resa och vädret är garanterat bra nästan när som helst på året.

Även om Koh Samet bara ligger några kilometer från fastlandet så är ön med dess mikroklimat en av de torraste öarna i Thailand och får mycket mindre regn än resten av östra Thailand. Regnperioden är från maj till september, men även här är nederbörden fortfarande betydligt lägre än på de andra öarna i Thailand. Turister bör vara försiktig med tillfälliga stormar.

 

Koh Samet – Stränder

De flesta stränder finns på den östra sidan av ön. Stränderna döljer sig i små vikar och har en sträcka på ca 200 meter. Från norr finns Hat Sai Kaeo, Hat Hin Khrong, Hat Khlong Phai, Ao Phutsa, Ao Thapthim, Ao Naun, Ao Cho, Ao Thian, Ao Wai, Ao Kio Na Yok och Ao Karang. Den enda stranden på den västra sidan är Ao Phrahis. Observera att stavningen av stränderna kan ändras beroende på översättning.

De mest kända stränderna på Koh Samet är Hat Sai Kaew, Ao Phai, Ao Vong Duan, Ao Wai och Ao Kui Na Nok på östkusten och Ao Prao på västkusten. Många av dessa stränder har sand som är så fin och vit nästan som en likhet med mjöl.

Och även om stränderna har utvecklats är de fortfarande vackra, med gnistrande vit sand mellan böjda kokospalmer och klart Cerulean vatten.

Hat Sai Kaew

Hat Sai Kaew eller Diamond Beach är den längsta och en av de mest populära stränderna på Koh Samet. Ligger på den nordöstra sidan och är ca 780 meter lång. Detta är stranden som du bör välja om du vill ha ett fåtal personer och aktiviteter runt omkring dig, men bo bredvid en nästan paradisliknande strand. Sanden är nästan snövit och vattnet är inbjudande grön-blå, kanske det vackraste du hittar på din Thailand resa.

Ao Vong Duan

Ao Vong Duan är en 500-meters halvmåneformad strand med den mest fantastiska soluppgången på ön. Sanden är lika inbjudande som på Hat Sai Kaew och stämningen här är verkligen otrolig.

Ao Prao

Den enda stranden på västkusten av Samet som är en riktig skönhet även ett par eleganta hotell ligger här. Stranden är ca 200 meter lång och mycket trevlig. Solnedgången från Ao Prao en klar natt är ett stort minne på din Thailand resa, som förmodligen kommer att hålla en livstid.

Övriga stränder

På den östra kusten från norr till söder (bortsett från stränderna vi redan har nämnt) hittar du i ordning: Ao Phai, Ao Wai, Ao Kui Na Nok och Ao Kui Na Nai. De är alla mycket vackra små stränder och har den vita Samet sanden. Ju längre söderut du går på denna ö desto färre turister hittar du där.

 

Koh Samet – Sevärdheter

Koh Samet är en avkopplande paradis ö där det finns mycket få saker att göra förutom att njuta av öns stränder.

För de människor som vill ha något att göra på sin Thailand resa har ön några aktiviteter, om skönheten av stränderna inte är riktigt tillräcklig för att hålla dem ockuperade. Från den enklaste av aktiviteter såsom promenader längs stranden till att ta PADI-certifikat Dykning, det finns ett antal olika sätt att vara aktiv.

Olika sätt att se ön på:
– Ön är mycket liten jämfört med de mer turist befolkade thailändska öarna runt om, så att utforska ön kan lätt göras till fots, cykel, ridning eller genom att hyra en motorcykel / ATV och köra runt ön för att besöka några av de mindre och mer avskilda stränderna. Se några av de mer naturliga skogsområdena och sen vidare ner till södra delen av ön.

 

Båtturer:
-Det finns flera företag på ön som erbjuder en mängd olika båtturer från ön, antingen på en stor långsam båt eller motorbåt. Ett alternativ är en dagstur där du besöker 7 av de många omgivande öarna. Dessa turer är alla av bra värde men se till att ha en pratstund innan du beställer så du ser till att du får den resa du vill ha. Låt de inte prata dig till en andra resa, eftersom de inte kan göra det. Kom också ihåg att alla turer beror lite på hur vädret är.

Samet båttur:
-En av de ursprungliga resorna med familjebåt från Samet erbjuder de fortfarande med en daglig båttur runt ön. Om du har tur, kan det vara en privat resa eller med bara några andra avkopplande personer ombord. Deras flotta består av 2 stora långsamma fartyg och fyra motorbåtar så olika turer finns tillgängliga dagligen.

Dykning:
-Med lugna omgivande vatten och korallrev har Koh Samet något att erbjuda alla på olika nivåer av dykning. Det är en bra dykskola för att lära dig dyka på din Thailand resa och där grupperna ofta består av mycket få deltagare, eller så är du ensam med en instruktör. Med djup från 5 m ner till 25 m finns det ett antal lokala platser att dyka i och utforska från och det finns också de yttre öarna kring Koh Samet som erbjuder fantastiska korallrev, såsom Koh Talu.

Turtle Conservation Center:
Ko Man Nai är hem till Rayong Turtle Conservation Center, som är en grund för utrotningshotade havssköldpaddor. Du kan uppleva detta genom att åka med en av de många båtturer som avgår från Koh Samet.

 

Koh Samet – Restauranger

Fisk och skaldjur, fisk och skaldjur, fisk och skaldjur. Några av de bästa grillrestaurangerna finns längs Ao Phai och Haat Sai Kaew stränderna, men de finns naturligtvis också på de andra stränderna och de flesta serverar nästan samma mat. Det finns också lokala livsmedel, curryrätter och västerländska rätter som pizza, biff och hamburgare. Nästan varje hotell och bungalow har en egen restaurang. Många har också sittplatser på natten för middag på stranden. Kom ihåg att stora folkmassor på restauranger inte alltid betyder att de är bra.

Om du slappar på stranden under dagen finns det gott om gatuförsäljare som säljer färsk frukt, BBQ kycklingvingar, torkad bläckfisk, papaya sallad (kan vara mycket kryddig), och is. Maten är naturligtvis lite dyrare än om du gick iväg för att köpa något.

Om du är ute efter en traditionell thailändsk frukost så är det dagligen några damer som sätter upp sina mobila matställen intill turistpolisstationen. De gör kokt kyckling på ris (Khao Man Gai tom), stekt kyckling och ris (Khao man gai) eller ris gröt (Jok) för 20-30 baht. Maten är färsk och de gör en livlig handel med både lokalbefolkningen och turister.

 

Jep s – gör en frukostbuffé på stranden med alla västerländska favoriter för upp till 210 baht.

Gecko Bar – I slutet av Ao Phai stranden intill Silver Sand Resort hittar du en utmärkt grill med kycklingstek i svampsås samt nötkött- och kycklingplattor. Priset ligger mellan 100 och 200 baht och dessa måltider är definitivt värt det.

Joe’s – intill Ploy Thalee på Saikaew Beach är denna nyinredda restaurang en av de bäst rankade grillrestaurangerna på ön – stora portioner med kebab, majs, potatis och sallad för runt 100 baht.

Samed Villa Resort – serverar både läcker thailändsk och europeisk mat.

Tapas & Tacos – En av de mer unika ställena att äta på ön. Det är den första restaurangen på norra kusten, en minut eller två från Nadan Pier, som serverar några utmärkta äkta spanska och mexikanska rätter i en stämningsfull miljö rakt ut mot havet.

Varning! Var medveten om att många restauranger i närheten av Koh Samet har tagit för vana att debitera extra rätter som du inte beställt. Denna idé verkar vara utspridd över hela ön. Kontrollera alltid dina räkningar noggrant och om de står på thailändska så be dem att översätta rätt för rätt.

Koh Samet – I närheten

Ko Saket
En liten ö cirka 10 minuters resa från Sai Thong Beach. Det vatten som omger ön är klart och ger en fascinerande bild av undervattens koraller. Det finns bungalows att hyra på ön.

Ko Kudee
Ligger ca 6 km från fastlandet. Förutom Ko Kudee finns två små öar, den ena är Ko Khangkhao och den andra är Ko Rusee Bay. Alla tre öar ligger strax öster om Koh Samet. Öarna har vackra naturlandskap och är omgivna av vackra stränder, perfekt för bad och camping på din Thailand resa.

Ko Thalu
Ligger 6 km öster om Ko Kudee, denna ön en annan dykplats bland korallreven. Ön är ett område med 111 920 km2, det mesta är fortfarande skog. Medan den västra sidan består av höga klippor, består den östra och södra delen av vita sandstränder. Ko Thalu är en livsmiljö för måsar, fladdermöss och sköldpaddor.

Turister som vill besöka Ko Kudee, Ko Kruai, Ko Kham, Ko Platinum och Ko Thalu på deras Thailand resa kan hyra en båt från Ban Phe eller Koh Samet. De behöver ha med sig mat och vatten eftersom det inte finns några anläggningar eller leveranser av mat på dessa öar.

 

Koh Samet – Artiklar

Tillväxten av Koh Samet

Blogg: Matteus Travel Blog – Mina tankar om allt – 24 juli, 2010

Jag har varit i Koh Samet ett halvt dussin gånger under de senaste 7 eller 8 åren, jag blev kär direkt på mitt första besök. Min familj och jag bor på samma ställe varje gång, Sai Kaew Beach Resort och det är på denna resort som jag såg tillväxten av turismen på Koh Samet.

Denna ö har en unik nisch i den thailändska strand industrin. Ett, på grund av sitt läge bara 4 timmar eller så från Bangkok och två, på grund av dess ovanligt torra klimat. Den är så liten och saknar den infrastruktur och underhållning som finns på Koh Samui eller Phuket. Det är därför det inte har skett någon massturism fram tills de senaste åren.

På senare tid har ön har det setts en explosion av kinesiska turister (fastlandet, Taiwan och Hong Kong) och även folk från Bangkok och omgivande provinser. Detta tillförde popularitet även till västerländska besökare. Bangkok weekendgäster ger antydan att Koh Samet äntligen verkar vara “med”…

Naturligtvis innebär allt detta stigande priser och utveckling av befintliga orter till mer lyxiga boutique platser. Och det syns mer än någon annanstans på Sai Kaew Beach Resort. Priserna har mer än fördubblats från vårt första besök år 2002 till vårt sista besök i slutet av 2007, redan då hade staden genomgått en massiv utveckling, ungefär fördubblat sin storlek och det var mer utveckling som pågick. Det är nu så stort att det finns en golfvagn för att transportera människor runt! Tyvärr har den nyaste halvan av staden inte någon direkt tillgång till en anständig strand, föreställ er min besvikelse när vi vart placerade i en bungalow vid den bortre änden! Att försöka fånga en golfvagn till stranden varje dag har tagit bort en hel del av min njutning.

Det finns säkert billigare platser att bo på men gör inga misstag, Koh Samet är fortfarande en vacker plats, men vem vet hur länge det kan förbli så. Titta på den stora utvecklingen av platser som Pattaya och Koh Samui och trycket på resurser på dessa platser. Samet har inge färskt vatten, så färskvatten måste skickas tillsammans med icke-skaldjur livsmedel. De har stora generatorer för att försöka leverera den växande efterfrågan på el. Koh Samet är officiellt en nationalpark men du skulle aldrig veta det från mängden av utvecklingen längs med den östra sidan av ön och alla högar med skräp. Det vatten som omger ön är verkligen inte så klart som det brukade vara, men fortfarande bättre än de flesta andra platser i Thailand. Allmänt avfall på stränder blir också mer och mer ett problem.

Det fanns en tid när du kunde besöka Samet i veckan och nästan ha en strand för dig själv, bortsett från några backpackers. Det är inte längre fallet eftersom den ständiga strömmen av rika unga kinesiska turister ökar. Helgerna på Samet har alltid varit fulla. Eftersom denna efterfrågan växer, kommer vi att få se mer utveckling och expansion?

Låt oss hoppas det, eftersom ön redan är ganska överbelastad. Men som sagt, trots allt detta, behåller Samet fortfarande sin skönhet och charm som drar mig och min familj tillbaka gång efter gång. Och ingen tvekan om att det är detta som drar de andra besökarna till ön. Hur länge kan detta pågå är ett tvivel, eftersom detta är Thailand där utveckling och prestanda går mot eventuella miljö- och hållbarhetsarbetes oro.

 

I Thailand med barn: 5 saker vi älskar med Koh Samet

Blogg: Q Family Adventures Travel Blog – 14 juni, 2010

Av: Amy @ Q Familj

När vi var i Thailand åkte vi hela familjen. Detta inkluderar alla mina syskon och deras barn och mina kusiner. Vi har inte en stor familj så det är inte jämförbart med en släktträff i Amerika. Det var i princip en storlek av ca 15 vuxna och 7 barn.

Denna gång valde vi för en snabb helgutflykt från Bangkok till Koh Samet. Kolla in varför vi älskade vår tid på Koh Samet!

5 saker vi älskar med Koh Samet

  1. Bra plats för en snabb resa från Bangkok

Denna resa var lite lättare eftersom Koh Samet är en stor helg destination från Bangkok. Med mindre än 3 timmar med bil från Bangkok och en 45-minuters båtfärd blev vi transporterade till vårt hem för helgen.

Koh Samet är kanske inte lika känt som Phuket eller Phi Phi Island, men det är ett mycket populärt resmål för thailändare på grund av överkomliga priser och närhet.

  1. Familjevänliga boenden

Vi stannade vid Sai Kaew Beach Resort på Sai Kaew Beach, den mest utvecklade stranden på ön. Det var en perfekt plats för hela familjen.

Våra rum var bokstavligen ett stenkast från poolen och det var där vi tillbringade större delen av vår tid.

  1. Pool är det bästa för familjen

Även om vår resort bara ligger en snabb promenad från stranden så spenderade vi mest av vår tid i poolen.

På grund av den regniga säsongen var vattnet inte alls lika bra. Vädret med regn var inte bra nästa dag heller, eftersom vår plan var att tillbringa dagen med att njuta av solen på stranden. Men det var ingen stor besvikelse för barnen eftersom poolen var lika bra eller bättre än stranden.

  1. Avkoppling och ännu fler möjligheter till roliga och spännande maträtter.

Koh Samet är litet nog för en avkopplande semester för hela familjen men fortfarande har ön tillräckligt med roliga aktiviteter och god mat för att hålla oss underhållna och väl utfodrade.

Ett av de bästa sätten att njuta av en god måltid var på Ploy Samed restaurangen vid havet, där du måste ta en gratis segeltur för att komma ut till deras restaurang. Stämningen var avkopplande men lite nervpåfrestande för familj med små barn.

  1. Tid för umgänge och avkoppling med familj

Det kan vi ha fått oavsett vart vi beslutat att ta vår semester. Men Koh Samet har ett perfekt läge och boende för barn så att de kan umgås med varandra. Det gjorde all planering och det stora antalet flygningar och kostnader värt det!

För många av er som fortfarande är rädda för att komma till Thailand, jag har varit i Thailand i över 2 veckor direkt efter utegångsförbud och protester och jag har aldrig sett några problem. Jag känner mig trygg här! Sedan kommer thailändarna behöva din hjälp för att komma tillbaka på fötter. Plus att du kommer att få bra