Koh Samui – Översikt

Koh Samui har sitt första ursprung från 1500 år sedan. De första invånarna var fiskare. Ön finns på 500 år gamla kartor från den kinesiska Mingdynastin. Fiske och kokosplanteringar har varit den största inkomstkällan på ön och idag är turismen den främsta inkomstkällan för invånarna på ön. Människorna här kallas “Chao Samui”.

Koh Samui ligger i Thailands bukt (som gränsar till Sydkinesiska havet i Stilla havet). Ön är en “Amphoe” eller en stadsdel i Surat Thani Changwat. Samui är indelat i sju “Tambon” eller distrikt (administrativa regioner): Maenam, Bophut, Maret, Taling Ngam, Namuang, Lipa Noi och Angthong. Koh Samui har varit en backpacker destination sedan slutet av 70-talet men idag kommer turister från hela världen hit, till detta avslappnade “paradis”. Det är omgivet av mer än 60 andra öar som några är små och bebodda och andra är mer som Koh Phangan och Koh Tao (dyknings öar). Andra populära destinationer i området är: Koh Nang Yuan (bredvid Koh Tao) och Angthong National Marine Park (ligger mellan Koh Samui och Suratthani).

För tjugo år sedan fanns det bara ett fåtal backpackers som besökte ön på sin Thailand resa. Idag är Koh Samui en kosmopolitisk plats som lockar allt från budget resenärer som vill vistas för en månad eller två i enkla beach bungalows, till de rika människorna som kommer för en helg och bor på en lyxresort eller en villa på stranden.
Koh Samui är unik bland Thailands öar att upprätthålla en bred anpassning till alla. Detta bidrar till att ge den karakteristiska avslappnade atmosfären. Och alla är välkomna!

 

Koh Samui – Att komma dit

Det mest bekväma sättet att ta sig till Koh Samui är att flyga med Bangkok Airways från antingen Bangkok, Singapore, Phuket eller Pattaya. Det finns över 20 dagliga flygningar från Bangkok. Även Thai Airways har två dagliga flyg till Samuis flygplats. Thai Airways och Air Asia flyger också till Suratthani. Därifrån kan du bara ta en buss eller taxi till färjan i Donsak.

Alternativt åker flera färjor och katamaraner från Surat Thani eller Don Sak på det thailändska fastlandet. Om du är på din Thailand resa och ska åka från Bangkok, är det en bra idé att kombinera färjan med ett tåg med sovhytt från Hualumphong Station.

Med buss
Om du föredrar ett mer ekonomiskt sätt att resa så rekommenderar vi en så kallad VIP buss från berömda Khao San Road eller från södra bussterminalen på Boromrat Chonnani Road. VIP bussar är mer bekväm och har färre platser än en så kallad A/C buss. Du kan köpa en biljett på nästan varje resebyrå i Bangkok. Färjan biljett ingår ibland i priset.

Med tåg
Ett annat trevligt sätt att resa är nattåget från Hualamphong (Bangkok Railway Station) till Suratthani. Vagn med sovkabiner har rätt bekväma sängar. Att resa med tåg är lite dyrare än buss men du kommer förmodligen få en bättre sömn. Den övre sängen är billigare än den undre. En privat “första klass” kabin för två personer finns också. Perfekt för par på deras Thailand resa.

Med färja
De snabbaste färjorna avgår från de två största pirarna i Donsak på fastlandet med operatörerna Seatran och Raja Ferry. Priset är runt 150 baht för passagerare och 420 baht för bilar. Du kommer att se många av de små omgivande öarna om du inte somnar.
Du kan även ta Lomprayah katamaranen som avgår från Chumphon.

Koh Samui – Vädret

Koh Samui har ett tropiskt monsun klimat. Hög luftfuktighet och temperaturer på ett genomsnitt cirka 28 grader. Vädret är generellt bra året runt och det enda du knappast kommer att känna är kylan. Beläget i Thailand bukten så erbjuder Koh Samui världsklassiga dykplatser med optimala förhållanden mellan mars och augusti (den värsta perioden är mellan september-november).
Det finns tre säsonger…

Den torra säsongen
Den torra säsongen sträcker sig ungefär från december till februari. Med något svalare temperaturer, lite regn, lugna hav och lätta vindar därför menar många att det är den bästa tiden att besöka Koh Samui på sin Thailand resa. För hotell, är det också högsäsong.

Den varma årstiden
Den varmaste tiden på året är mellan mars och april, en bra tid att besöka Koh Samui om du tål temperaturer på plus 30 grader. I slutet av april/början av maj finns det oftast en ökad nederbörd. Från maj till september så är vädret på dagtid normalt soligt fram till sen eftermiddag då åskväder rullar på – ett slags mini monsunregnen.

Regnperioden
Från september till november upplever man de kraftigaste regnet men även då faller regnet inte ner varje dag och ofta bara korta skurar. Vädret kan vara oförutsägbart med lite vildare hav och vind. Därför är Koh Samui vid denna tid fortfarande bra för solsemestrar (på grund av färre människor och lägre priser), men kommer du för att dyka på din Thailand resa så är det inte bästa tiden att komma då sikten är nedsatt med ca 30 % .

 

Koh Samui – Stränder

På din Thailand resa hittar du här precis den typ av stränder som du ser i annonserna. Vajande kokospalmer, vit sand med klart och rent vatten. Vissa är nästan helt öde medan andra har allt du behöver. Du kan få massage, få håret flätat, köpa grillad kyckling, saronger. Ät med levande ljus på stranden, unna dig en drink på de triangulära kuddarna, eller bara halvsov och koppla av på din Thailand resa.

 

Big Budda Beach
Ett av Samuis snabbast växande områden, Big Buddha har fördel för sin närhet till flygplatsen och Chaweng Beach. Det är också det bästa stället i den norra delen av ön för att ta en färja eller motorbåt över till Had Rin på Koh Pha Ngan – hemstad till Full Moon Party.

Big Buddha’s långa svepande strand fylls med billiga till måttliga kostnader på bungalows, där många har utmärkt nära till restauranger. Ett av öns mer påkostade oberoende spa, Ban Sabai kan också hittas här.

Huvudvägen har förbättrats en hel del under de senaste månaderna och har nu flera dykbutiker, stormarknader och nattliv. Det finns också brittiska pubar, såsom Elephant & Castle och Brahms & Liszt, ett sjömanskafé, BBC, tapasbaren Saboey och en mängd av billiga och glada barer som alla gör sitt för att locka besökare till området och tjäna stort på turister på deras Thailand resa.

Chaweng Beach
Koh Samui mest levande och största stad har vuxit upp kring en av öns bästa stränder. Förutom att kunna erbjuda flera boende alternativ än andra platser på ön är Chaweng också centrum för nattlivet, det finns barer och restauranger för alla smaker.

Från strandbarer till sofistikerade cocktailbarer är Chaweng långt fram jämfört med andra platser på Samui när det kommer till nattlivet, om det är de du vill uppleva på din Thailand resa.
Det berömda området Green Mango är fullt med (mestadels) unga människor som partar varje natt, omväxlande pubar, barer dans och tjejbarer. Chawengs huvudsakliga sträcka är nästan tre kilometer lång och massor av mindre aktivitetscenter har vuxit upp längs den. McDonalds bildar en milstolpe i den södra delen av staden precis på andra sidan av vägen från Chaweng’s mest populär bar Murphys, irländsk pub.

Choeng Mon Beach
Mycket mer exklusiv än sin granne Big Buddha så består Choeng Mon av ett antal vikar på den nordvästra spetsen av ön som domineras av en handfull tre till fem stjärniga resorts. De flesta aktiviteter på platser som Vita huset, Q Signature och Tong Sai Bay hålls i egen regi, vilket innebär att bortsett från några skräddare och lokala restauranger finns det inte mycket utanför hotellen. Och andra sidan när du kan ha en egen privat strand som erbjuds av Tong Sai och halvön finns det ingen anledning att lämna området heller. De flesta av dem orterna lockar en äldre, paketresande folkmassan på deras Thailand resa, främst från Tyskland och Frankrike. Detta återspeglas i den mat och underhållning som erbjuds på många av de restaurangerna på anläggningen.

Hua Thanon Beach
Hua Thanon som startar strax under Hin Ta och Hin Yai är också ett tyst område och är hem till några backpacker resorts och en av Samuis sista kvarvarande traditionella fiskeflottor. Den muslimska byn har en charmig atmosfär och är värt ett besök på din Thailand resa, för att få en glimt av livet på ön innan massturismen.
Det finns några trevliga fiskrestauranger vid havet som ger dig smaken av äkta Samui rätter till mycket låga priser.

Lamai Beach
Lamai Beach är Samui näst största strand efter Chaweng. Det är tystare och mindre levande än sin storasyster, men fortfarande med massor av boenden, restauranger, shopping och några bra spa och sevärdheter att utforska.

Den allmänna stämningen är avslappnad och Lamai har lite äldre och billigare turistanläggningar än Chaweng, även om det finns vissa tecken på att området sakta håller på att uppdateras. Som med resten av Samui är det en pågående trend att flytta bort från “billiga och glada” mot smartare high-end boende och faciliteter. Nya orter i Lamai som The Pavillion och Lamai Wanta visar denna uppgradering.

Lipa Noi Beach
Närheten till öns största bil-färje hamn gör Lipa Noi till ett bekvämt val inför din Thailand resa om du kör till Samui från fastlandet. Stranden har fin vit sand och det finns inga stenar eller koraller i vattnet, vilket gör den till en av de bästa stränderna för barn på ön. Det är också mycket grunt, upp till 100 meter ut. Det finns några väl fördelade bungalows, varav Big John Seafood är den mest populära. Deras restaurang är också värt ett besök på din Thailand resa.
Det finns också några beach villabostäder att hyra. Lipa Noi är även hem till Samui Dhama Healing Center, ett av Samuis mest attraktiva spa.

Maenam Beach
Kanske är det den fantastiska utsikten över Koh Phangan som har hållit Maenam som Samuis backpacker strand. Eller kanske är det faktumet att många resorts finns i slutet av den vägen, vilket ger en grad av sekretess som inte finns någon annanstans. Hursomhelst är Maenam fortfarande den plats du ska stanna på din Thailand resa om du är borta för ett par veckor (eller månader) och vill stanna på en låg budget, det finns flertal billiga bungalow utspridda längs stranden.

Taling Ngam
Den orörda djungeln som omsveper stränderna och den fantastiska utsikten till Anthong Marine National Park gör Taling Ngam till en av de mest pittoreska delarna av ön.
Det finns några billiga bungalow alternativ och en högt ansedd fiskrestaurang, Five Islands, men det är en körsträcka 20-30 minuter från Nathon, den närmaste staden av någon betydelse, och nästan en timme bort är Chaweng.
Som sagt, om du är ute efter en avkopplande och slapp semester framför allt på din Thailand resa, så är Taling Ngam svårt att slå. Med tanke på att området också snabbt blivit en hot-spot för fastigheter.

 

Koh Samui – Sevärdheter

Samui Aquarium & Tiger Show
På Samui Aquarium & Tiger Show hittar du ett brett utbud av marint liv på din Thailand resa. Färgstarka fåglar och exotiska djur på samma ställe. Denna familj attraktion är ett säkert kort för att hålla barnen underhållna på en eftermiddag utflykt.
Akvariet har det mesta från marina livet som hör hemma i Thailand bukten. De stora tankarna är fyllda med ett brett utbud av marint liv, som leopardhajar, rockor, havskatt och många typer av tropiska fiskar och det är ett område där besökare kan mata sköldpaddorna.

På zoo är den främsta attraktionen bengalisk tiger och leopard, dem visar en del intressanta uppvisningar på styrka och smidighet i de dagliga liveshowerna. Det finns också möjlighet att ta en bild med några av dem för extra pengar.

Big Buddha Temple
Big Buddha tempel ligger majestätiskt på en liten klippig ö utanför Koh Samui nordöstra hörn. Lokalt kallas det Wat Phra Yai, dess förgyllda 12-meters Buddha staty byggdes 1972 och är fortfarande en av öns mest populära attraktioner. Ligger på Koh Faan du når Big Buddha tempel med en gångbro som ansluter den till huvudön. Big Buddha kan ses på ett avstånd av flera kilometer och är ofta det första folk ser när de anländer till Samui med flyg. Big Buddha sitter i Mara position med vänster handflata upp vilandes på hans knä och höger hand nedåt, fingrarna hänger över knäna och rör marken. Det visar den gång under Buddhas resa där han framgångsrikt motstått de frestelser och faror han hotades med av Djävuls-figuren Mara, genom att meditera och behålla lugnet. Positionen är en symbol för ståndaktighet, renhet och upplysning.

Hin Lad Waterfall Temple
Känt på thailändska som Wat Namtok Hin Lad, Hin Lad Waterfall Temple (eller Saunthamma Pala Nikrotharam Temple) ligger i den gröna djungeln precis innan vägen upp till de berömda Hin Lad Waterfall, några kilometer söder om Nathon Town, Samui.
Denna skog är oftast bara bemannat på helger när lokalbefolkningen kommer till “Tam välsignelse” och har picknick vid de närliggande vattenfallet. Templet är skuggigt och lugnt, vilket gör det till en perfekt plats att koppla av på under din Thailand resa. Den har en härlig trädgård, vandringsleder, olika Buddha bilder, religiösa skulpturer och ett meditationsområde. En promenad runt platsen kan vara mycket roligt och det är ett bra ställe att öva dina fotograferingsfärdigheter.

Hin Ta och Hin Yai Rocks
Hin Ta och Hin Yai är några fascinerande klippformationer på Koh Samui södra kust och har varit en källa till glädje och förundran på ön när de upptäcktes av de lokala för många år sedan. Konsten efterliknar ofta naturen, men mindre vanligt är det att naturen efterliknar konsten, speciellt Art of the Ribald. På din Thailand resa är allt möjligt och dessa stenar, kända som morfar (Ta) och mormor (Yai), liknar stora manliga och kvinnliga könsorgan.

Beläget på den klippiga kusten mellan Lamai och Hua Thanon. Hin Ta och Hin Yai efterlämnar skratt eller förlägenhet till dem som ser dem på deras Thailand resa. Denna ovanliga och kittlande vision har naturligtvis gett upphov till en legend, som förklarar hur stenar blev till förr.

Förutom dessa attraktioner kan du också bli underhållen med följande aktiviteter:

Samui Shooting Range
Vapen och maskingevär!
Plats: Main Road. Nära till Chaweng.

Go Kart
Tre typer av Go Karts att välja mellan. Massor av skoj!
Plats: Bo Phut Main Road.

Bungy Jump
Denna adrenalinpumpande aktivitet finns på Chaweng, rätt nära Reggae Pub och Chaweng Lake.

Buffalo Fighting
Några Arenor ligger runt ön. Detta är en thailändsk och lokal tradition med en lång historia.

Butterfly Garden
Här får du se fantastiska fjärilar och andra tropiska insekter. Det ligger i den sydöstra delen av Leam Set.

Magic Garden
Det ligger i centrum av Samui. Många intressanta skulpturer gjorda av cement, av händerna på en frukt bonde.

 

Koh Samui – Shopping

På din Thailand resa till Samui finns det hundratals bra shopping erbjudanden att ta vara på vid nästan varje hörn av ön. De främsta shoppingområdena i Chaweng, Lamai och Nathon, men det finns också butiker som är värda att besöka på andra platser på Samui. Nathon är oftast det billigaste, Chaweng har det största urvalet och Lamai har ett bra urval av små udda butiker. På din Thailand resa kommer du uppleva att landet är känt för sina kopior av nästan allt från klockor till CD-skivor. De flesta varuhus har fasta priser, men du kan förhandla på nästan alla andra ställen, det skadar aldrig att fråga! Bara vara artig och vänlig, både du och säljaren måste vara nöjd med det slutliga priset.

 

Här hittar du Top 8 av shopping på Samui:

Jim Thompson
Centara Grand Beach Resort
Jim Thompson utbud av silke produkter är en av de mest eftertraktade souvenirprodukterna i Thailand. Besökare på Samui bör gå till Centara Grand Beach Resort Jim Thompson butik på Chaweng Beach Road. De populära produkterna inkluderar textilier, väskor, skjortor, halsdukar, servetter, fotoramar och böcker.

Chaweng street shopping
Med utgångspunkt från norra Chaweng och söderut, som de flesta människor gör på Chaweng shopping så kommer även du att stöta på många gatustånd som säljer T-shirts, billiga smycken, DVD, dataspel, varumärkskläder, tvålsnickerier, vapenimitationer och en mängd andra saker som du är osäker på om du behöver eller inte. Här finns butiker med massor av flower power väskor, sidenslipsar, skor och hattar som du kan handla hos på din Thailand resa.

Plats: Längs Beach Road
Öppet: 11:00 – 24:00

Mr Samui
En sann guldgruva av silver, guld, ädelstenar, smycken och sjalar. Det finns armband, vristsmycken, halsband, ringar och örhängen gjorda av alla tänkbara metall och dyrbara pärlor. Välj en av de tusentals bitar i montrarna, eller så kan du designa ditt eget smycke. Det finns också ett konstgalleri och internetuppkoppling, du kan även äta och dricka här.

Öppettider: 9:00 till 11:30
Plats: South Lamai Main Street

Iyara Shopping Plaza
Den smarta och snygga shoppinggallerian Iyara Shopping Plaza är en del av Iyara Beach Hotel i den norra delen av Chaweng och erbjuder ett bra urval av kläder för kvinnor och män samt barn. Bland deras främsta produkter är Nautica, Lacoste, Adidas, Nike, Geox, Elle, Pierre Cardin, Warner Bros, Puma, Ashworth, Nike Barn och Looney Tunes. Om du är på shopping efter antikviteter, thailändska hantverk och iögonfallande smycken, ska du inte leta längre än Iyara Shopping Plaza.

Öppettider: Dagligen från 12:00 till 22: 00
Plats: Iyara Beach Hotel

Khun Chaweng Shopping Centre
Detta köpcentrum är hem för flera västerländska butiker och ligger mittemot klaustrofobiska Beach Road. Här hittar du ett brett utbud av västerländska märken som Lee, Alain Delon, Saville Row, Ferand och Guy Laroche på din Thailand resa.

Öppettider: 10:00 till 22:00
Plats: Centrala Chaweng Beach Road

Bazaar shopping omkring Samui
Chaweng har nästan obegränsade shoppingmöjligheter särskilt på kvällen och det kan ta lång tid att se allt som finns. Lamai shopping är relativt centraliserad och diagonalt mittemot McDonalds hittar man Lamai Night Bazaar. Om du är i eller runt Fishermans Village, bör du besöka Koh Samui Plaza. Det är en rolig plats att shoppa på under din Thailand resa.

Fishermann’s Village, Bophut
Det bästa sättet att verkligen uppskatta de många souvenirbutiker i Bophut är att parkera utanför Fishermans Village och promenera upp och ner längs huvudgatan med butiker och restauranger. Ta din tid, det finns gott om ställen att stanna för en kopp kaffe eller en öl paus. När du närmar dig bryggan finns flera T-shirt och sandalbutiker, men på huvudgatan kommer du att se moderna butiker.

Köpcentrum mellan Chaweng och Bophut
Från Chaweng och längs öns ringväg hittar du flera köpcentrum och stormarknader som Tesco Lotus, Big C och Makro. Tesco är hem för en mängd olika butiker, restauranger, en bowlinghall och en biograf. Big C är ett annat stort köpcentrum med en central stormarknad och många affärer.

 

Koh Samui – Restauranger

På din Thailand resa kommer du uppleva att Samui själv är en kulinarisk destination med flera restauranger i världsklass som erbjuder extremt begåvade och innovativa kockar. Här kan du se topp 6 av Samui restauranger och hitta de som passar din smak.

Under många år har många restauranger gått med på den uppfinningsrika möjligheten för att fånga förbipasserande gäster: Strand middag.
Strax innan solen går ner i Western Hills, börjar den smartklädda personalen sätta mattor ute, mon (färgglada lounging kuddar), fixa bord med lampor, vissa elektriska och andra flammande facklor som syns i sanden och ger en arabisk-liknande nomadisk känsla till kvällen. Varje restaurang gör det lite annorlunda förstås, men det är något av en ögonöppnare på Thailandresan att få sitta under månen och stjärnorna.

 

Zazen Restaurant
Denna prisbelönta restaurang presenterar traditionell thailändsk mat med fina detaljer som toppar den kulinariska stilen. Omfattningen av den omtänksamhet och tid som har gått in i varje maträtt kan återspeglas i det höga priset, men kocken lägger ner mycket arbete i sin strävan efter perfektion, även med sina egna örter. Restaurangen är en del av Zazen Resort som ligger ett stenkast från Bophut Centre.

Plats: Zazen Boutique Resort and Spa

Zico’s brasilianska Grill & Bar
Zico’s är en legend på Koh Samui: med det färskaste köttet serverat på en svärd-liknande tallrik, ett all-you-can-eat ställe med en stor salladsbar och fina drinkar. Här kan du njuta av överdådig miljö. Toppklassig underhållning med kända DJs, shower och naturligtvis äkta Samba dansare från Brasilien. För en minnesvärd och läcker kväll i Chaweng, ta dig till Zico’s Bar på din Thailand resa.

Eat Sense Samui
Restaurangen i Chaweng är känd för sina hälsosamma och välsmakande måltider (med enbart ekologiska grönsaker) och nyskapande alkoholfria cocktails. Om du är i Baan Nam Thaling området finns L’Ananas på Sunset Beach Resort. Kamalaya Koh Samui är ett av de bästa hälsocenter/resorts och har anmärkningsvärda, hälsosamma och läckra rätter.

Söndagsbrunch: Beach Republic och Nikki Beach
Beach Republic i Lamai eller Nikki Beach på Lipa Noi Beach är bra ställen att träffas för en härlig söndagsbrunch på din Thailand resa. Deras bufféer erbjuder hög kvalitet och stort urval av livsmedel från thailändska till internationella och färska BBQ skaldjur och massor av kyld dricka finns här. Båda platserna är fantastiska strandplatser, en stor pool och en avslappnad men ändå mycket elegant atmosfär med festlig musik.

Six Senses Samui
Six Senses Samui, Restaurant on the Rocks, har satt en ny standard för innovativa matkoncept, bra service och naturligtvis den berömda vyn och atmosfären. Köket är markant annorlunda och vi kallar det för de nya asiatiska köket. Filosofin är att kombinera smaker av öst och väst, olika texturer och kontraster för varmt och kallt för att verkligen ge munnen en behandling som ropar efter mer. Arkitekturen är unik och består av nio radhus täckta med teakträ och bambu. Det finns både sittplatser utomhus och inomhus. Utsikten är en oavbruten 270 graders utsikt över de omgivande öarna och Thailand bukten.

 

Koh Samui – I närheten

Ang Thong National Marine Park
Ang Thong National Marine Park är en ren skärgård av 42 öar i Thailands bukten med höga kalkstensberg, täta djungler, vita sandstränder, vattenfall och dolda vikar och sjöar att utforska på din Thailand resa.
Ang Thong Park är ett skyddat område på över 100 kvadratkilometer land och hav och hem till en rik variation av exotiska djur marina djur.
Snorkling, vandring, kajakpaddling, dykning, segling och bara koppla av på en av de idylliska stränderna är de bästa aktiviteterna att njuta av på Ang Thong.

De flesta Ang Thong besökare som anländer för avkoppling eller en dagstur kommer med båt från Koh Samui eller Koh Pha Ngan. För dem som vill övernatta så finns det enkla bungalows. Tältcamping finns att hyra på Park högkvarter på Koh WUA Talab, där en enkel restaurang också finns. Även om parken börjar bli upptagen med dagsturer under högsäsong förblir Ang Thong öarna perfekta vykorts bilder av ett tropiskt paradis.

 

Ko Phangan
Även om Koh Phangan är riktigt känt för sina Full Moon fester har Koh Phangan mycket mer att erbjuda besökare än dansa hela natten. Det finns få möjligheter till dagsutflykter hit från Koh Samui, utom med Sailing Cruises, så åtminstone en övernattning rekommenderas på din Thailand resa. Koh Phangan är minst 10 år efter Samui när det gäller utveckling vilket ger ön en hel del charm och vissa skulle säga att det är mer pittoreska än Samui själv. Den viktigaste turist stranden i Haad Rin är mest livlig på Full Moon nätterna, men är även värd ett besök resten av månaden på grund av dess kaotiska virrvarr av barer, klubbar, restauranger och hantverksbutiker. Lokalbefolkningen – utlänningar och Thaiare – är ett vänligt folk som bidrar till att göra atmosfären mer avslappnad än hektiska Chaweng. Deras inställning på Haad Rin är att varje kväll är en fest, vilket berättar en hel del om stämningen.

Det främsta försäljningsargumentet för resten av ön är de orörda outvecklade stränderna, med endast en handfull bungalows. Den dyraste av dessa är Tong Naipan, tack vare närvaron av öns mest lyxiga resort, Panviman. I andra änden av skalan lockar både Haad Salad och Haad Kuat som är mycket billiga och vanliga bungalows, och de lockar många backpackers som vill ha en lång vistelse på deras Thailand resa. Khao Tien är en mycket grund stenstrand och är hem till helgedomen Spa & Wellness Center som erbjuder ett utbud av yoga och behandlingspaket, de har också en utmärkt vegetarisk restaurang som du kan njuta av på din Thailand resa.

Koh Tao
Koh Tao är en fristad för havssköldpaddor och med sina lugna ostörda stränder har denna lilla ö norr om Koh Samui blivit en magnet för dem som verkligen vill komma bort från allt och för dykare som kommer hit på sin Thailand resa för att se de färgglada korallerna. Eftersom den främsta attraktionen är dykning – så förblir stränderna tyst och inte trånga, medan anläggningarna, mat och boende är mycket bättre. Sedan dess “upptäckt” i början av 80-talet har orden om öns naturliga skönhet, stränder och marint liv med snabbare och effektivare färjor för bättre åtkomst, gett spridning. Det är en fantastisk plats att koppla av på din Thailand resa.
De första bungalows som byggdes från början har nu kompletterats med nya resorts som har 24 timmars luftkonditionering och bättre faciliteter. Ön är fortfarande ett vackert och orört paradis.

 

Koh Samui – Artikel

En tropisk oas med något för alla
Av Michael Moore

Thailands tredje största ö har långsamt utvecklats från en tropisk oas främst av backpackers som började besöka ön år 1960, men det är nu en plats som riktar sig till besökare från alla samhällsskikt och med plånbok i alla dimensioner. De främsta orsakerna till dess popularitet är dess vackra stränder, lätt tillgång till vattensporter och möjlighet att helt enkelt sparka av sig skorna och slappna av.

Med bil tar det lite över en timme att köra runt ön vägen åker parallellt längs många stränder. Varje bit har sin egen personlighet och egenskaper som gör den unik och tilltalande. Den längsta och mest utvecklade stranden på ön är Chaweng som är fylld med hotell, allt från ett par fem-stjärniga till rustika bungalows. Vägen intill stranden är fylld med butiker, barer, dykaffärer och restauranger av alla slag. Lamai, den näst största stranden, är också väl utvecklad och fylld med ställen att äta och dricka. Dessa stränder är på den östra delen av ön och har vacker vit sand, klart vatten och närliggande rev för dem som vill snorkla och utforska vattnet. Stränderna i norr, söder och västkusten är mindre utvecklade och erbjuder en mer avslappnad atmosfär. Vattnet är inte riktigt lika tydlig och att bada är svårt från oktober till april. Några av öns mest imponerande hotellområden ligger i dessa mindre kända stränder. Santiburi Dusit Resort, till exempel, ligger på Maenam Beach i norra delen av ön och Le Royal Meridien finns på Taling Ngam på öns västkust.

Många människor kommer till Samui för dykningsmöjligheterna som ön erbjuder. Detta kan avnjutas från både stränder och dykbåtar, inklusive båtar som seglar till den närliggande ön Koh Tao. Dykning, det finns allt från ½ dag sessioner för dem som bara vill ha en introduktion till sporten, upp till fyra dagars kurser som ger deltagarna ett internationellt PADI licens som gäller i hela världen. För erfarna licensierade dykare finns det många turer till närliggande Angthong Marine Park och mer än 20 platser runt om Koh Tao.

En allt ökande aktivitet på Koh Samui är ett besök på spa. De flesta av de stora hotellen har nu en spaanläggning som erbjuder en mängd olika massagebehandlingar, kroppsinpackningar, hudbehandlingar, naturläkemedel, ångbad och olika skönhetssalonger. Oberoende spa har också vuxit upp, och många av dem är mer “öster” inspirerade och erbjuder aktiviteter såsom yoga, meditation och rensningsprogram.

Det finns även andra aktiviteter på Koh Samui. I Lamai kan man skjutas upp i luften med Jungle Bungy Catapult, en upplevelse som du kan vara säker på att få adrenalinet att pumpa. Det finns en Buffaloshow som skildrar hur livet i Thailand brukade vara som sker i södra delen av ön dagligen kl. 10:00 och kl. 15:00. Butterfly Garden, Crocodile Farm, Snake Farm, Samui Aquarium och Tiger Zoo är alla aktiviteter som kan avnjutas av både vuxna och barn. Även om det inte är naturligt i Samui så har en tur på elefantryggen blivit en populär aktivitet och det är även ett bra sätt att se några av Samuis djungel områden. Paddling i stabila havskajaker kan avnjutas längs kusten av Samui eller Angthong Marine Park. Matlagningskurser är en annan aktivitet som många människor tycker är givande, särskilt eftersom det ger färdigheter och kunskaper som kommer att hålla i sig långt efter att semestern är slut.

Det finns också många naturliga sevärdheter i Samui, som många tycker tilltalande. Namuang vattenfall i sydvästra delen av ön är en attraktiv och populär plats att besöka. Två av Samuis mest kända sevärdheter ligger här Hin-TA (farmor) och Hin Yai (farfar). Dessa bergarter har urholkats så att de liknar gigantiska manliga och kvinnliga könsorgan. De måste ses innan man kan tro det.

Även om det är en liten ö så finns det flera buddhistiska tempel som är intressanta att besöka. Den mest kända är Wat Phra Yai, hem för Big Buddha. Denna enorma staty kan ses från flera kilometers avstånd, och märks ofta av passagerare som lämnar och anländer med flyg. På natten när det är massor med ljus, är det särskilt imponerande.

http://www.thaiwave.com/benjarong/beyondphuket/kohsamui.htm