Krabi Provins – Översikt

Beläget längs Andamankusten i södra Thailand är Krabi en av södra Thailands mest pittoreska provinser med perfekta stränder och ett fantastiskt landskap. Provinsen är känd för sin naturskönhet som kännetecknas av kalksten som kan ses i hela området. Den 160 km långa kustlinjen är beströdd med bukter, vikar och stycken av kalkstensberg som stiger upp ur havet och skapar ett fascinerande landskap av tropiska öar. Längre in i landet omges kalkstensbergen av ett rikt växt- och djurliv. Den övervägande ytan av området är jordbruksområde där det produceras gummi, palmolja, frukt, kokos och kaffe. Gummi är den viktigaste försäljningsgrödan och över 11.200 km2 mark används för odling av detta. Palmolja kommer på andra plats, följt av kokosnötter. Med naturliga attraktioner som tropiska öar, palmklädda paradisstränder, mörka grottor och vattenfall som forsar ned genom den aldrig tystnande djungeln lockas mer och mer solsökande, äventyrslystna turister till Krabi på deras Thailandsresa, vilket har börjat gynna ön mycket.

Provinsen har fantastiska naturscenerier och vita paradissandstränder, en kustlinje med över 200 öar och ett djungeltäckt inre som gömmer höga kalkstensklippor, grottor, vattenfall och ett exotiskt djurliv.

Mindre trångt än Phuket, mer avslappnande än Koh Samui och endast 80 minuter med flyg från Bangkok, med ett bra utbud av boende från budget till lyx är denna idylliska provins verkligen den ultimata destinationen för din resa till Thailand. Öns unika personlighet är en välkomnande kontrast till de omkringliggande stränderna. Njut av Krabi – en av de mest avslappnande platserna på planeten.

Krabi Stad är en thailändsk marknadsstad som levde långt före de internationella turisterna började besöka området. Det är charmigt och avslappnat och även att turismen nu har anlänt så har inte Krabi hoppat på den våg som gör turism till den viktigaste industrin i området.

Floden är i knutpunkten för fiskebåtar och taxibåtar. Här går färjor som används av både lokalbefolkningen och besökare som reser till platser både nära och längre bort. Piren väster om staden är den plats var i från du kan ta en tur till Krabis omgivande stränder och öar. Många thailandsresenärer rusar till de stora destinationerna som Railay, Ao Nang, Koh Lanta och Koh Phi Phi men för dem som är intresserade av en dos av äkta thailändsk kultur och gästfrihet, är Krabi stad en berikande upplevelse.

 

Att ta sig till Krabi

Krabi med bil eller buss
Från Bangkok
Det avgår dagligen bussar till Krabi från den sydliga bussterminalen i Plen Klao, Bangkok. Biljetter finns på nästan alla resebyråer och Hotell i staden. Resan tar cirka 13 timmar.

Från Phuket
Det tar ungefär 3 – 4 timmar från Phuket till Krabi beroende på val av transport. Från Phuket town busstation avgår dagligen lokal- eller minibussar. Information om busstidtabeller, taxi eller transport med minivan finns på hotell, resebyråer eller Phuket flygplats.

Från Suratthani
Bussar, taxi eller minivans kan lätt ordnas från kontor i staden. Restid till Krabi är ca 4 -5 timmar.

Krabi med båt
Det avgår dagliga färjor mellan Phuket och Krabi via Phi Phi Island. (Detta innebär ofta att behöva byta båt på Phi Phi Island). Det är även möjligt att hyra privat motorbåt mellan Phuket och Krabi, detta tar cirka 3 timmar (rekommenderas inte under lågsäsong när havet är turbulent).

Från Phuket – Phi Phi Island
De regelbundna färjeturerna tar cirka 90 minuter. Under högsäsong finns det 2 schemalagda resor till Phi Phi och tillbaka igen (tidig morgon och lunch) som du kan välja mellan.

Fra Phi Phi Island – Krabi
Färjorna går 2 gånger om dagen året runt från Phi Phi till Krabi och tar omkring 90 minuter. (Tidsplanerna är organiserade så att du kan ta dig från Phuket till Phi Phi till Krabi på en dag)

Krabi med tåg

Från Bangkok
Det finns inga direktförbindelser mellan Bangkok och Krabi med tåg. Från Hualomphong Station (Bangkok) kan du istället ta ett tåg till någon av följande stationer; Suratthani, Trang eller Tung Song (Nakhon Sri Thammarat provinsen) och därifrån ta en buss till Krabi. Vill ni spara tid kan ni välja att ta nattåg till Suratthani från Bangkok, resan tar cirka 12 timmar.

Krabi med flyg

Från Bangkok
Det går direktflyg från Bangkok till Krabi flygplats, tiderna för flygen skiftar dock då det är beroende på vilken säsong det är. Det är också möjligt att flyga till Suratthani (211 km från Krabi) eller Phuket (176 km) och köra längs de väl underhållna vägarna till Krabi.

 

Väder

Krabi klimat liknar Phukets, med en medeltemperatur runt 24ºC till 32ºC året runt. Den regnigaste månaden att besöka Krabi på är september och oktober men i stort sett alla tider på året är bra att besöka Krabi.
Den varmaste tiden är från april till maj med temperaturer mellan 27ºC till 36ºC. Det förekommer ofta korta kraftiga regn med åska, vilket underlättar hög temperatur och luftfuktighet. Lokalbefolkningen brukar gilla juni, juli och augusti när vädret oftast är bra och favoritplatserna inte är överfulla. Det vanliga vädermönstret är korta men tunga duschar och massor av solsken mellan regnen. Under denna tid är oftast priserna också lite lägre. Temperaturen mellan juni – augusti varierar mellan 20ºC till 33ºC.

 

Regnperiod
Under september och början av oktober tar vi fram paraplyerna. En tröst är att stränderna, utomhusrestaurangerna och gatorna inte är lika överfulla som under högsäsong och även under denna tid kommer det ibland långa perioder av solsken mellan det tunga regnet. Det finns fortfarande gott om aktiviteter i lågsäsong, och du kan njuta av din Thailandsresa på både land och i hav.

 

När är den bästa tiden för besök?
Den bästa tiden att besöka Krabi är från november till mars när temperaturen i genomsnitt är

28ºC och svala vindar gör det behagligt.

 

Det Thailändska nyåret

Det thailändska nyåret (Songkran) äger rum den 13 april, bli då inte förvånad om du ser att alla går och kastar kallt vatten på varandra – det är en del av traditionen för det thailändska nyåret.

 

Stränder

Höga kalkstensklippor, mjuka vita sandstränder, små vikar och öar i havet. Krabis vackra kust är en av provinsens mest attraktiva tillgångar. Juvelen i kronan är den fantastiska Railay Beach som nästan tar er till en annan värld, en slags Jurassic Park kust som endast är tillgänglig med båt. Det bästa med Krabis stränder är att det aldrig är trång, du kommer alltid att hitta en paradisliknande plats här.

Ao Nang Beach
Ao Nang är Krabis livliga turistcentrum. Här finner ni den avslappnade atmosfären av en liten stad, skönheten i en badort, moderna bekvämligheter som hemma och vänligheten visar sig som ingen annanstans i Thailand.

Själva staden är liten, cirka 30 minuters promenad från ena änden till den andra. Eftersom flytande byggnader och branta klippor är opraktiska och olämpliga för utveckling kommer detta paradis antagligen förbli just det – ett paradis.

Ao Nang ligger cirka 20-minuters bilresa från Krabi och Klong Muang Beach och en minut eller två till Noppharat Thara Beach. Havsvägen kan ni kan komma till Railay Beach – inklusive Ton Sai – och det finns en hel del små intima öar i närheten. Välj en riktning och ge din vattentaxi 30 minuter. En våt värld av äventyr väntar på din Thailandsresa.

Nopparathara Beach
Nopparathara Beach (även stavat Noppharat Thara) ligger 18 kilometer väster om Krabi och intill Ao Nang. Denna lugna, 3 kilometer långa sandstrand är översållad med Casuarinaträd och ligger inne i Hat Nopparat Thara-Koh Phi Phi nationalpark. Nopparathara Beach är en fantastisk strand om du föredrar naturlig skugga från träden. Som på de flesta av Krabis stränder, hittar du inte mil av solstolar och parasoll, köp istället en strandmatta och hitta den perfekta platsen.
Det är också möjligt att vid lågvatten gå från stranden till Koh Kao Pak Klong Island Bay. Stranden är populär bland de lokala thailändska picnickers och de som gillar att simma, äta och lata sig i solen.

Railay Beach
Railay Beach är nu på alla kunniga resenärers lista på deras resa till Thailand, och är fortfarande en av Thailands mest populära strandområden. Strax söder om Ao Nang Beach, runt en stenig udde och tillgänglig endast med båt, presenterar Railay en lugn och extraordinär värld.

På bara en liten halvö finns vackra vita sandstränder, höga kalkstensklippor, utsiktspunkter, grottor och en lagun gömd inuti klipporna, formad av de förändrade tidvattnen. Allt inom gångavstånd!

På Railay finns inga vägar, bara stigar. Inga bussar, inga bilar, bara longtailbåtar. Även om det faktiskt är bundet till fastlandet, är den spektakulära Phra Nang halvön effektivt avskuren från resten av Krabi genom stränga kalkstensklippor och branta djungeldalar och den enda vägen dit är till havs. Detta är den perfekta bilden av ett tropiskt paradis. Utan vägar och krångel, erbjuder Railay lata dagar, äventyr och svala kvällar.

Klong Muang Beach
Klong Muang har först nyligen dykt upp på turismens radar. Dess naturliga lantliga skönhet passar bra ihop med lugnet i området och med en bit av ”det riktiga Thailand” är Klong Muang Beach svårt att slå. Shopping, restauranger och nattliv är ganska blygsamt här men man får desto mer charm och lugn och ro med sig i ryggsäcken. Om du vill ha massor av turism är Ao Nang eller Phuket ett bättre alternativ – om du däremot vill ha en fredlig oas är Klong Muang platsen för dig.

Tubkaak Beach
Tubkaak Beach ligger norr om Klong Muang och här finns endast ett fåtal hotell, vilket gör platsen till ett väldigt tyst ställe. Här finns en lång sandstrand och inte mycket annat, vilket gör detta till en idealisk plats att koppla av och ladda batterierna på. Öarna som utgör Koh Hong skärgård kan ses från stranden.

 

Sevärdheter

Krabi Crystal Lagoon i Thung Teao Forest Natural Park
Krabi är känt för områden med enastående vacker natur och det är en plats som ska vara på din måste-se lista när du reser i Thailand. Crystal Lagoon i Thung Teao Forest nationalpark ligger ovanligt lågt och marken har en rik flora och fauna och här finns en naturstig och en kristallklar lagun.
Beläget i Khao Pra-Bang Kram området är det här ett fantastiskt ställe för trekking och för att upptäcka sällsynta djur- och växtarter, däribland Pitta Gurneyfågel som en gång ansågs vara utdöd. Skogen är frodig med gamla träd som tornar upp i himlen, ovanliga skogsvarelser och kalksten vid basen, vilket öppnar upp för en bländande grön pool att svalka sig i.

Krabi Tiger Cave Temple
Tiger Cave Temple eller Wat Tham Sua erbjuder en genuin andlig upplevelse i vackra omgivningar. Beläget nära Krabi stad finns detta tempel, ett av Thailands finaste naturliga underverk som definitivt är värt ett besök. Templet har en labyrint av naturliga grottor som bildas inne i en grönskande djungel och det utgör också hem till munkar som tillber och lever i dessa vackra omgivningar.

Det finns intressanta ikoner och reliker i huvudtempelgrottan, men den verkliga attraktionen här är “fotavtryck av Buddha.” För att komma till denna historiska plats, måste du vandra 1 272 steg upp för ett kalkstenstorn, det är en utmanande klättring, särskilt i det thailändska klimatet. De som når toppen belönas med en 360 graders panoramautsikt över den fantastiska Andamansjön, tropiska öar, dramatiska kalkstensformationer, frodiga regnskogar och “Buddhas fotspår”. De oefterhärmliga utsikterna är särskilt imponerande vid soluppgång och solnedgång, detta är också den bästa tiden att klättra för att undvika värme och fuktighet. Det finns ett kontor i parken nära Ban Bang Teao som kan ge dig en del information under din vistelse. Deras främsta mål är dock att se till att det inte förekommer någon jakt och att ingen kommer till skada i denna naturliga fristad.

Krabi Hot Springs (Klong Thom)

Cirka 70 kilometer från Krabi stad och även nära Khao Phra Bang Khram naturreservat ligger det varma källor i hjärtat av en bevarad liten djungel. Krabi Hot Springs är terapeutisk och lugnande. Här finns en badtunna tillverkade i slät sten, vatten från djupa rötter från varma källor som finns i vulkaniska kammare. Genomsnittlig vattentemperatur är 35-40 grader och det är fyllt med naturliga mineralsalter som påstås bota alla former av gener inklusive artrit och ischias. Tänk dig att sitta i ett badkar av natursten och helt omgiven av regnskog, den känslan är verkligen avkopplande. Dessa djungelbad är perfekta att ta ett dopp i och miljön runtomkring är helt unik. Beläget i samma helgedom som Emerald Pool och Thung Teao Forest nationalpark, är det värt att ta tid att kombinera alla dessa underbara ekologiska fläckar på en naturfylld dag i Thailand.

Krabi Shell Cemetery (Susan Hoi)
Susan Hoi är en ålderdomlig kyrkogård med fossila skal, det ligger 17 kilometer från Krabi centrum, på en 200 meter lång sträcka längs Ban Laem Pho. Denna kyrkogård anses av de senaste vetenskapliga experterna gå tillbaka till 40 000000 till 25 000000 år men lokalbefolkningen hävdar att den är ännu äldre, mer än 75 miljoner år. Kyrkogården har blivit till genom kalkstensavlagringar i vattnet som omfattades till fossila skaldjur, sniglar och en mängd andra marina djur vilka skapar paneler av intrikata geologiska lämningar. Det är bra ställe att besöka under din resa i Thailand om du är intresserad av geologi eller historiska artefakter och det påstås vara en av endast tre sådana kyrkogårdar i världen. Det finns också mangroveskogar som är värda att utforska i närheten. På kyrkogården finner man även ett kinesiskt tempel som är öppet för allmänheten.

 

Grottor i Krabi

Det kalkstenslandskap som dominerar hela regionen erbjuder ett fascinerande nätverk av grottsystem, både inne i landet och längs kusten. Många innehåller underbara kristallformationer, stalagmiter och stalaktiter. Ett antal sägs vara hem till andar och är fyllda med lokalbefolkning, Buddha bilder och föremål för andlig dyrkan.

Många av de kustnära grottorna öppnar upp till kollapsade grottor mer kända som karst eller “Hongs” på thailändska. Inuti Hongs finns många inre laguner som är öppna mot himlen och tillgängliga endast genom tunnlar i bergen när tidvattnet är rätt. Lokala kajakro-företag erbjuder bra turer genom dessa grottsystem och de ger en iögonfallande syn på ett unikt ekosystem i Thailand. Många av grottorna innehåller också förhistoriska målningar, stenredskap och keramikskärvor vilket ger en indikation på Krabis rika förflutna.

Klong Thom Museum, söder om Krabi, har en samling av keramik, stenredskap och bronsredskap som är funnet på olika platser i hela området.

Nationalparker i Krabi
Erkänd som ett område av enastående naturskönhet är en stor del av Krabi provinsen täckt av flera nationalparker som i sin tur täcker kusten, stränder och öar. Områdena utanför omfattar också de vackra Phi Phi-öarna och Koh Lanta ögruppen. Flera nationalparker inkluderar även fastlandet som är täckt med rik skog och erbjuder uppfriskande klipp-pooler, vattenfall, grottor, varma källor och naturreservat med vandringsleder. Dessa inre skönhetsfläckar är ofta, på helgerna, fyllda av stora familjegrupper och lokala utflykter men utanför dessa tider kan du uppleva att det är stilla, lugnt och otroligt fredligt. Entréen till nationalparker är oftast omkring 400 bath.

Ekoturism
Skonsamma turer med små grupper är tillgängliga för olika nationalparker i Thailand. Turerna innehåller ofta en aktivitet som kajakpaddling och vandring med en kunnig guide som kan ge intressant information om växter och det lokala djurlivet.

Camping
Camping är möjligt i vissa av parkerna (ta med eget tält) men de har också gemensamma bungalows. Det är ofta ganska stor efterfrågan under semesterveckorna, så det lönar sig att vara ute i god tid.

 

Shopping

Shopping i Ao Nang
Shopping i Ao Nang är inte lika intensiv som i Bangkok eller Phuket, utbudet av varor är heller inte lika stort. Men som sagt, allt i Ao Nang mer avslappnat och mindre påträngande (med undantag för vissa irriterande skräddare naturligtvis) än normen för thailändska semestermål. Det finns otaliga butiker som säljer kopierade T-shirts, flip-flops, strandhattar och falska märkesvaror som Rolex dyk-klockor som du inte ens ska bära i duschen och Levis med ganska kort livslängd.

 

OBS: Beroende på varifrån du kommer bör du vara försiktig med att köpa falska märkesvaror, väskor och accessoarer, då vissa lands tullar slå ner på olagliga kopior.
Förutom butiker med fasta priser, såsom optiker, stormarknader och märkesbutiker, är prutning en del av hela shoppingen här och butiksägare börjar alltid med ett överpris för att försöka räkna ut hur mycket du kan betala. När du reser i Thailand kommer du märka att priserna faller drastiskt om du visar att du vet hur mycket en vara är värd. Förhandla alltid mjukt, med vänlighet och ett leende på läpparna.

Ananya
Detta är ett elegant boutiquehotell som säljer silkesörngott, eleganta väskor, sjalar, keramik, hantverk och många thaisiden och pashimahandgjorda produkter. Den charmiga ägaren, Khun Oranut, hjälper dig att välja efter din smak.
Öppettider: 9:00 till 23:00
Plats: Beach Road mittemot Krabi Resort

Strandkläder
Ytterligare en liten bit ned på vägen längs Ananya kan du öka ditt lager av strandkläder, strandleksaker, snorkelutrustning och alla marina saker. Här är det nödvändigt att förhandla om priset eftersom de inledande priserna är något högre än vad man ska betala.
Öppettider: 10:00 till 22:00
Plats: Beach Road bredvid Beccofino Italian Restaurant

Chok Dee Handmade
Chock Dee (som betyder “Lycka”) säljer vackra smycken, pärlor, gamla pärlor, lådor, halsband, armband, ringar och även fossiler. Det finns två butiker längs Beach Road som är både attraktivt och oklanderligt presenterade. Du kan få silver- och guldsmycken gjort på beställning och även om priserna är högre än hos andra närliggande butiker, är kvaliteten toppklass och det går säkerligen att pruta ned dem en smula.
Öppettider: 10:00 till 22:00
Plats: Central Beach Road och “Walking Street galleria”

King´s fashion
Precis som med optikbutiker finns det många skräddare i Ao Nang. King´s Fashion är en av de mer etablerade och som dessutom inte har de irriterande säljarna utanför. Butiken erbjuder gratis transfer till kunder och en 24-timmars service. Det är klokt att ta din tid med fler tester för att säkerställa att snittet är rätt.
Öppettider: 10:00 till 21:00
Plats: Central Beach Road

Klong Muang Shopping
Klong Muang är lugnt och dess strand och solnedgång är en av de största attraktionerna i området. Om du vill ha bra shopping bör du istället bege dig till Ao Nang. I själva verket finns det endast små butiker och isolerade 7-Eleven och den enda bra shoppingen i Klong Muang är i och runt omkring Klong Muang Plaza (stavas ”Klong Moung Plaza” på skylten).

Klong Muang Plaza
Detta plazat med antik- och hantverksbutiker, massage och skönhetssalonger, caféer och affärer, är motsatsen till Bangkoks shopping eftersom det är rent, tyst och avslappnat. Shoppare kan ta sin tid, få ett mellanmål eller få en massage medan de kontrollerar sin e-post – allt är här, centralt och praktiskt.

Timmar: 10:00 – sent
Plats: 50 meter innan ingången till Sheraton Krabi Beach Resort

Asian Arts
Butiken erbjuder antikviteter, kopior och roliga trä artefakter och souvenirer. AsianArts är en charmig butik som drivs av en trevlig kvinna från Chiang Mai. Hennes produkter kommer främst från norra Thailand och angränsande Burma och de väljs med smak.
Timmar: 10:00 – sent
Plats: Klong Muang Plaza

Railay Shopping
Railay kommer förmodligen inte vinna stora priser för bästa shopping i Krabi men det finns några affärer som har kommit under de senaste åren. Obekymrat och bilfritt är Railay en så fredlig destination som du någonsin kommer uppleva.

Du kommer på din resa i Thailand att upptäcka att Railay East och Railay West skiljer sig mycket från varandra. Railay West har ett slående lyxigt utseende och är rent dyrt om du tänker i thailändska bath. Railay East däremot är med sina lerbanker, mangroveträsk, fiskefartyg och hippie-liknande atmosfär avgjort jordnära och mycket billigare. En cocktail kostar på vissa hotell i Railay West omkring 300 bath medan du i Railay East kan köpa en stor flaska Chang för 70 bath.
Railay East
Om du på din resa söker hippie attiraljer, begagnade böcker och liknande så är Railay East en plats för dig. Mellan pannkaksbås, restauranger och barer hittar du flera små butiker som säljer pärlor, flip-flops, träsouvenirer, frisbees, strandväskor och strandtennis utrustning.

Nära Sunrise Tropical Resort ligger områdets enda apotek (öppet från 9:30 till 23:00) och mellan stränderna i Railay Bay Resort finns en bankomat och en minimarknad som säljer nästan allt du kan tänkas behöva, dock till riktiga överpriser. Detta beror på att resorten äger butiken.

Railay West
Även om shoppingen är betydligt bättre i Railay West så är det fortfarande inte en destination för dem som söker goda utbud av souvenirer eller mode. Vid sidan av Sand Sea Resort finns en nybyggd attraktiv plats där det erbjuds vackra strandklänningar, t-shirts, saronger och det finns också en skräddare.
I Railay är en av de mest användbara saker för dig, när mörkret faller på, en batteridriven ficklampa och det kan man köpa på plats i Railay. Det finns också en återförsäljare som säljer handgjort silver. Inuti Sand Sea Resort finns ett välsorterat minilivs.

 

Restauranger

Om du vill njuta av den vackra naturen medan du äter så får du en bra överraskning när du besöker Krabi. Hem för många exotiska stränder, öar, framtidsutsikter och växter, kustnära provinser och ett brett utbud av matställen, från fem-stjärnor till enkelheten på stranden. Krabi har typiska thailändska restauranger, medan Ao Nang är ett mer internationellt redskap. I Railey Beach serveras du maten medan du blickar ut över dess majestätiska kalkstenstoppar. Ta en rundtur på någon av de färgstarka marknaderna för färskvaror och släpp loss i denna underbara del av världen på din resa.

Ao Nang Restauranger
Azzurra
Azzurra anser sig vara en “äkta italiensk restaurang” och det med goda skäl eftersom ägaren är italienska och säkerställer äkthet och inte bara att tomatsås kastas i för mycket pasta. Här hittar du ett brett sortiment av pasta, pizzor, bröd, focaccia, soppor (prova den krämiga morotssoppan), ost, yoghurt och mycket mer. Det är inget konstigt med att ta ut högre priser för importerade italienska livsmedel men tyvärr är Azzuras thailändska mat också den högt prissatt. Vin är det dock inte och kvaliteten på maten (ingenting är förberett på förhand) gör förmodligen Azzura till den bästa italienska restaurangen i Ao Nang.

Bamboo & Thatch Dining
Längre upp på vägen som leder mot flygplatsen ligger till höger åtta bambu och halmbarer/restauranger som serverar typiska thailändska rätter som kyckling, stekt ris, Phad Thai och Tom Yam Goong med iskall öl till rimliga priser. De kan vara lite bullriga senare på kvällen men det är en härlig stämning och en äkta thailändsk upplevelse. Även om priserna ligger på Ao Nang standarder är det ändå mer äkta än de turist-orienterade platserna belägna på stranden.

Blue Mango
Blue Mango erbjuder svenska, italienska och thailändska rätter. Det finns en anständig vinlista med varumärken till rimliga priser (för Thailand) och en fullständig bar. Restaurangen är svenskägd och fokuserar på familjer och skapade en barnmeny och en lekplats (unikt för Ao Nang) med DVD och en bekväm säng för barn som blir uttråkade under middagen. Här finns något för hela familjen.

Blue Orchid
Blue Orchid syftar till att tillfredsställa gäster som är på resa i Thailand. Kanske försöker de lite för hårt eftersom de har både thailändsk mat, skaldjur, mexikanska och internationella rätter under samma tak – det kan bli förvirrande i köket. Men det ser lockande ut med ett tema av ljusblå och vita färger och en luftig och ren känsla plus att det ligger på en gågata bort från Ao Nangs ihärdiga trafik.

Eden
Med en ganska omfattande thailändsk meny, tillräckligt med utrymme och personal, god ventilation och utsikt levererar Eden varor till ett något högre pris än konkurrenterna.

Klong Muang Restauranger
Balini
Schweiziskt ägda Balini är populärt bland tyska resenärer, det är en enkel restaurang med uteservering och ligger på en sidogata. Restaurangen har 20 sittplatser och maten handlar om det thailändska köket med schweiziska undertoner och är omtyckt och ren. Ingen hög TV eller djärv musik gör det till en seriös restaurang.

Malati Indian Restaurant
Det verkar motsägelsefullt att äta indisk mat på sin Thailandsresa men när det thailändska köket blandas in så är det en helt annan sak. Malati i Sheraton Krabi Resort har just denna kombination. Men sätt inte näsan i vädret efter exakt samma rätter, så jobbar inte Malati, de väljer istället alternativa och kompletterande mousserande rätter i en bra kombination av två av världens mest populära och välsmakande kök.

Monkey Restaurant and Bar
Servering av brittisk mat, amerikansk frukost och thailändskt kök gör Monkey varierade i sitt utbud. De har också baguetter, curryrätter och pannkakor så du är säker på att hitta det du behöver här. Här visas också Live-sport på TV.

 

Krabi Town Restauranger

Bluejuice

Det Blå Juice brister på i finess i sin matlagning gör de upp för med deras varma välkomnande, hälsosamma menyval och atmosfär. Blå Juice är också ett guesthouse och en mycket populär Dive Shop, vilket gör att det rör sig mycket folk här. Med bakad potatis, köttfyllda club sandwich och naturliga grönsakssoppor är detta platsen att äta om du är mer hälsomedveten. Ibland spelas live-musik och det finns ett biljardbord. Improviserade fester gör restaurangen populär för besökare.

Choke Dee
I hörnet av Uttarakit och Chaofa vägarna ligger Choke Dee som är både en resebyrå och en restaurang och är bekvämt beläget nära både floden och staden. Thailändsk mat serverat med varma snacks, kall öl och glada människor är bara några av anledningarna att Choke Dee är populärt bland resenärer.

Firenze
Med en bred meny av pizzor och pastarätter är Firenze utrustat för att ta itu med de många besökarnas och lokalbefolkningens behov. Det är också ett bra ställe att bara titta på folk och koppla av med ett glas husets vin för 90-baht.


Nopparat Thara Restauranger
A-One
Med ett bra rykte bland lokalbefolkningen, är en vänlig brittisk ägare och personalen alltid med på ett gott skämt. A-One rekommenderas starkt, här serveras de flesta thailändska och internationella rätter med en brittisk touch. Restaurangen har mjuk belysning, bra bakgrundsmusik – så ta en natt här på din Thailandsresa.

Kruathara
Även om du hittar massor av restauranger här som i princip är desamma så är Kruathara (“Thara Familj”) beviset på vad det egentligen handlar om. Med levande akvarier, färsk fisk, korgar med skaldjur, klart ljus och välkomnande personal är det långt ifrån lyxmiddagar vi talar om här. Varorna – färska skaldjur – levereras på ett opretentiös och avslappnande sätt.

La Casa
Det finns tre La Casas i Ao Nangområdet men detta är den enda sanna italienska (den andra är “Ithailian” och “Indialian”). Med en vedeldad pizzaugn, gott om utrymme och glada medarbetare är La Casa värt ett besök. Beläget bakom vägen kan gästerna njuta av utsikten över de omgivande kalkstensklipporna och topparna över en lunch eller tidig middag.

Pakarang
Denna eleganta restaurang är en del av Sala Talay Resort och är specialiserad på skaldjur och thailändska rätter. Tydligen är nivån här en aning högre och med en schweizisk kock, engelsktalande personal, professionell service och en levande gitarrist på kvällen är scenen satt för en romantisk kväll med god mat.

Wangsai Seafood
Stor, ofta fylld med folk och helt inriktad på turister handlar Wangsai om strandmiddag med fisk och skaldjur. Inte så intim men vad det saknar i atmosfären gör den upp för på plats och genom maten. Denna restaurang har ett öppet kök, en stor parkering och gott om utrymme.
Railay Restauranger

Railay East

Krua Ya Ya
Krua Ya Ya är en organiserad restaurang. På dagtid är det svalt i skuggan av tamarindträd och här kan man njuta av den friska havsluften. På kvällen är al fresco avdelningen vackert upplyst, vilket gör den till en romantisk plats, särskilt de nätter då det är fullmåne. Om du är på Thailandsresa under högsäsong kommer du även att få uppleva levande musik.

Sailon / Sunrise Restaurant

Sailon är liknande Krua Ya Ya och ingår i Sunrise Tropical Resort. Här serveras goda pizzor och biffar till de sedvanliga turistpriserna. Här kan du njuta av de svala East Winds från november till april och se ljus tindra och blinka i träden. Det finns inte mycket av en vinlista och av någon anledning säljer restaurangen endast stora Singha öl men den samlade erfarenheten här är trevlig.

Sawasdee Corner

För ett stort urval av thailändska pannkakor, gå till Sawasdee Corner på Railay East. Här har du även ett bra urval av pizzor, bakade potatis, smörgåsar, hamburgare, shakes och även en “bondens frukost”. Haute cuisine är det verkligen inte, men det är en bra restaurang där maten kommer fort.

Railay West

Railay Bay Restaurant
Denna rymliga semi al fresco restaurang har tjocka teakbord och stolar, en svalkande havsbris tillsammans med en fantastisk solnedgång och utsikt över stranden. Det är en idealisk plats för att titta på solnedgången över en tidig middag. Ta din tid; nattlivet på stranden håller på till sent på kvällen.

Rayavadee
I det allvarliga, extravaganta området är priserna högre än andra omgivande restauranger. Denna Resort har faktiskt fyra restauranger, Krua Phranang, Raya Dining, Raitalay terrass och Grotto på Phranang Beach bredvid Railay. Omgivningen är perfekt – men inte bättre än de omgivande restaurangerna, kanske med undantag för The Grotto, vilket är ganska unikt när det kommer till kritan. Om du letar efter kvalitet i semi-formella områden, så kan Rayavadee leverera – men till ett högt pris …

Real Coffee
Denna restaurang finns i hörnet vid Railay West Shopping Plaza och har ett perfekt läge för att titta på solnedgången. Resturangen har trevlig personal och bra musik (har du någonsin hört Bob Marleys låtar på brasiliansk portugisiska?). Real Coffee, som är nyöppnat, är en vinnare du bör prova. Här serveras frukost, lunch och middag.

Sand Sea Restaurant
Denna populära plats har en stor terrass som liknar Railay restaurang med rätter till själiga priser. Som ovan, så ta din tid och se den spektakulära solnedgången för att senare njuta av strandlivet.

I närheten av Krabi Provins

Öar runt Krabi
Det uppskattas att det finns cirka 200 öar runt Krabis kust, många är små, steniga bergsposter som reser sig brant från havet utan tillgång. Andra är större och obebodda, med karaktäristiska små vita sandstränder, korallrev och intrikata grottsystem.

Åk från ö till ö eller hyr en lokalbåt från Krabi, Ao Nang eller Railey. Alternativt kan du utforska dessa vackra öar med en guide och åka på en resa som inkluderar snorkling eller kajakpaddling. Obs: Inte alla öar kan besökas under monsunsäsongen (maj-oktober) när vädret kan vara för oförutsägbart.

Phi Phi-öarna
Strax sydväst om Krabi kust kan du uppleva de vackra Phi Phi öarna, en del av en marin nationalpark, som är en av världens mest oförglömliga destinationer. Phi Phi Don, den större ön, med branta klippor, fina sandstränder och dolda vikar ligger inte långt från korallträdgårdar, djupare rev och sensationell dykning och snorkling. Det finns inga bilar på Phi Phi, bara en enkel liten bana som går kors och tvärs över ön, så det är lätt att ta sig runt – bara ta en lokal longtail båt eller gå.

Den lite mindre ön Phi Phi Leh är obebodd och består av branta kalkstensklippor som stiger upp ur det turkosa vattnet. Det finns också grottor och små klippiga vikar. Dessa vikar är idealiska för snorkling och på den nordöstra sidan finns den berömda Viking Cave, där det hävdas vara förhistoriska målningar. Phi Phi Leh är också en populär plats för häckande svalor som arbetar med att samla bon som används för att göra den lukrativa fågelbosoppan, en mycket undervärderad kinesisk gourmet delikatess. Dagsturer till Phi Phi är lättillgängligt från Phuket och Krabi och erbjuder snorkling på Phi Phi Leh. Om du redan är på Phi Phi Don är det möjligt att hyra en lokal båt eller delta i en resa för att besöka Phi Phi Leh.

Koh Lanta
Koh Lanta består av 52 öar, däribland den största; Koh Lanta Yai som ligger ca 70 mil söder om Krabi. Koh Lantas naturliga skönhet kan inte riktigt konkurrera med andra områden i provinsen men om du letar efter fullständig lugn och ro bort från upptagna turistområden så ta dig hit.

Den långsamt utvecklade och orörda naturen är Lantas främsta sevärdheter. Bergigt och robust i vissa områden, särskilt nära den södra spetsen där det finns gröna skogsklädda kullar, grus och sandstränder, vackra korallrev, smaragdklart vatten och en traditionell livsstil, en charmig paus från det moderna livet. Bara 20 000 människor lever på Lanta med en klan av Chao Ley, eller Sea zigenare. Denna distinkta etniska grupp följer fortfarande sina traditionella seder och sin kultur. Tillsammans med de lokala, muslimska och kinesiska invånarna får ön sin unika atmosfär.

Även om flera lokala blir inblandade i turistnäringen förblir många opåverkade av turismen och kan ändå försörja sig av gummi, räkor, jordbruk och fiske. De traditionella husen och vänliga ansiktena är något du kommer se mycket av på din resa genom Thailand.

Strax söder om Koh Lanta ligger Koh Ngai, Koh Mook och Koh Muk som erbjuder fantastiska stränder, bra snorkling och total integritet.

Trang

På grund av att massturismen inte tagit plats här än så är Trang ett oupptäckt paradis med många fantastiska stränder, beläget bara några timmars bilresa söder om Krabi. Nya vägar och en flygplats har gjort provinsen mer tillgänglig under de senaste åren, men du kommer se att turismen fortfarande är låg.

Varje år på Alla hjärtans dag, lockar Thai Airways Trang Underwater ceremoni på Koh Mook till sig hundratals besökare. Par med masker och snorklar utbyter löften i det klara vattnet i Andamansjön!