Lampang – Översikt

Lampang, även kallad Nakhon Lampang, är den tredje största staden i norra Thailand och huvudstad i Lampang provinsen och Lampang distriktet. Traditionella namn till Lampang inkluderar Wiang Lakon och Khelang Nakhon. Staden växer fortfarande snabbt som handel och transport centrum samt ger mycket av ett historiskt intresse i Lanna och Chiang Mai, men utan uppenbar kommersialisering. Beläget i hjärtat av Nord är Lampang också en bra bas för utflykter och resor i norra Thailand.

Cirka 100 kilometer söder om Chiang Mai, ligger den gamla staden Lampang, som grundades det sjunde århundradet, enligt uppgift av son Lamphuns grundare, drottning Chama Devi. Staden och dess monument har undvikit många av de uppgraderingar som har lämnat många av Nordens tempel, med lite av sina ursprungliga dekorationer.

Liksom alla tidigare norra riken av Lanna var Lampang ockuperat av de burmesiska i nästan 200 år. Mycket av detta inflytande kan fortfarande ses i tempel i staden Lampang, även kallad “Mueang rot ma” på thailändska, vilket betyder “hästvagnsby”. Denna stad anses av vissa thailändare vara det sista paradiset i Thailand. Trots att staden har goda förbindelser med tåg och fyra-lane motorvägar till både Bangkok och Chiang Mai, så är det här man fortfarande kan hitta häst och vagntransport som en vanlig transport.

Häst och vagn är en av de mest minnesvärda symboler i Lampang, vilket återspeglas i många traditionella produkter.

Lampang har vissa institutioner för högre utbildning, som Yonok College och en filial av Thammasat University. Den Lampang Province var bebodd så långt tillbaka som det 7:e århundradet i Dvaravati perioden.

Liksom Chiang Mai, Phrae och andra äldre nordliga städer, byggdes Lampang som en muromgärdad rektangel längs en flod (i detta fall Mae Wang). Vid slutet av 19-talet och i början av 20-talet var Lampang, tillsammans med närliggande Phrae ett viktigt centrum för nationell och internationell teakhandel. Ett stort brittiskt-ägd träföretag som förde burmesiska handledare bekanta med teak industrin i Burma, för att utbilda burmesiska och thailändska loggers i området.

Dessa välbetalda rådgivare, tillsammans med oberoende burmesiska teakhandlare, sponsrade byggandet av mer än ett dussin imponerande tempel i staden. Burmesiska och Shan- hantverkare konstruerade och byggde tempel av lokala material, speciellt teak. Deras arv lever vidare i flera av Lampangs underhållna, bästa tempel.

Många thailändare besöker Lampang för att få en smak av ett lugnare stadsliv. Det viktigaste kännetecknet för farang (västerländska) resenärer, är det berömda Elephant Conservation Center och Wat Phra That Lampang Luang, som för många är det vackraste trätemplet i norra Thailand.

 

Lampang – Att komma dit

Lampang är ett bra ställe att tillbringa några dagar, då templen är några av de vackraste i Thailand. Lampang ligger ca 600 km från Bangkok. Staden är en stor motorväg, med en delad
fyra-lane highway, länkad till Chiang Mai, Chiang Rai, liksom stora motorvägen till Phrae och östra Lanna provinserna. Lampang är ett stort stopp för Chiang Mai-bundet tåg, cirka 10 timmar från Bangkok. Lampang Airport betjänas närvarande av Bangkok Airways och det går dagligen flyg till Bangkok via Sukhothai.

Lampang kan nås på egen hand med vanlig buss från Chiang Mai eller med tåg från antingen Bangkok eller Chiang Mai. De flesta turister ser Lampang på en dagstur från Chiang Mai. Tåg mellan Chiang Mai och Lampang (2nd/3rd kvalitet) tar två timmar.

Från Chiang Mai Arcade terminal kör bussar till Lampang (regelbundet/ 2: a klass air-con/ 1 klass/ VIP) varje halvtimme under dagen, och även från en liten busstation nära TAT kontor i riktning mot Lamphun. Det finns regelbundna bussar till och från Bangkok( 2:a klass air-con / 1st klass/ VIP. Andra klass tar cirka nio timmar, första klass och uppåt, tar cirka åtta timmar). De kör från 07:30 till 21:00.

Även Lampang har det vanliga utbudet av Tuk-Tuks och samlors. Staden erbjuder också ett unikt färdsätt: stadens varumärke, ponnyvagnar. Medan konventionella transporter kommer att få dig vart du vill för 5 eller 10 Baht, så är vagnarna dyrare. De används normalt av turister och kostar runt 120 Baht för en resa.

 

Lampang – Väder

Lampang har ett relativt torrt klimat jämfört med närliggande provinser. “Winter” börjar i slutet av regnperioden, typiskt november och pågår till mars. Kalla luftmassor från Sibirien gör att temperaturen ibland går ner under 10 grader Celsius, även om det är ganska ovanligt. Vintern kännetecknas av torra, soliga och ganska trevliga dagar, svala och ibland dimmiga nätter.

Sommaren är vanligen från mars till juni. Temperaturen kan stiga till 40 grader i april. Åska på eftermiddagen och hagelstormar är vanliga. Regnperioden pågår från juni till november. Lampang får mindre regn än de omgivande provinserna, eftersom det ligger i en relativ regnskugga och lider sällan av omfattande översvämningar som har plågat Chiang Mai under de senaste åren.

 

Lampang – Sevärdheter

Även om Lampang är en stor nordlig stad med goda väg-, järnvägs-och flygtransporter, har det varit förskonat från massturismen, vilket har förändrat karaktär på närliggande städer som Chiang Mai och Chiang Rai. Turister brukar komma förbi för att äta lunch och besöka de mer kända sevärdheter som Wat Phra That Lampang Luang och Thai Elephant Conservation Center och även platser längre norrut, till exempel Chiang Mai eller Chiang Rai. Mindre kända turistattraktioner i Lampang besöks oftast av lokalbefolkningen. Bland dem, Wang Kaeo vattenfall och Chae Son National Park, en kompakt men charmig park.

Många tempel i centrala Lampang byggdes i burmesisk stil, som ursprungligen donerades av de registrerade tycoons i slutet av 1900 talet. Wat Si Bun Rueang, Wat Si Chum och Wat Pa Fang är bland de bevarade exemplen. Nio av de 31 återstående burmesiska stiltempel i Thailand ligger i Lampang. Traditionell Lanna arkitektur kan hittas på Wat Phra That Lampang Luang. Det är känt för sina väggmålningar från 1900-talet.

Wat Phra Kaeo Don Tao, Västbanken av Wang floden sägs ha mellan 1436 och 1468 inhyst Emerald Buddha. Wat Phra Det Chedi Sao är känd för sin samling av 20 pagoder. Andra berömda tempel inkluderar Wat Phra Det Chom Ping och Wat Lai Hin.

Tempel Chedi Sao – Ligger cirka sex kilometer norr om staden, genom Th Pamaikhet. Detta tempel är uppkallat efter sin vitkalkade Lanna stil. Men templets verkliga skatt är en solid-guld figur, den 1500-tals sittande Buddhan på displayen i en glas paviljong, byggd över en kvadratisk damm. Figuren sägs innehålla en bit av Buddhas skalle i huvudet, och ett gammalt Pali-inskrivet gyllene palmblad i bröstet, ädelstenar som dekorerar karaktärens hårfäste och badrock. En bonde sägs ha tagit form bredvid ruinerna av närliggande Wat Khu Kao 1983. Munkar stationerade vid Wat Chedi Sao tillverkar och säljer växtbaserade läkemedel och det populära yah mòrng liknande tiger balsam.

Wat Phra Kaew Don Tao – Från 1436 till 1468 var detta tempel bland de fyra i norra Thailand som tidigare inhyste Emerald Buddha (nu i Bangkok Wat Phra Kaew).
Bredvid det templet ligger det vackra templet Suchadaram som dateras till 1809 och är uppkallad efter Mae Suchada, centralfiguren av en lokal legend.

Baan Sao Nak – I den gamla Wiang Neua (norra delen av staden), byggdes år 1895, Baan Sao Nak, i traditionell Lanna-stil. Ett stort teakhus, med stöd av 116 kvadrat teakpelare, ägdes en gång i tiden av en lokal Kun ying (en titel som motsvarar “Lady” i England) och som idag fungerar som ett lokalt museum. Hela huset är dekorerat med burmesiska och thailändska antikviteter, men själva strukturen och dess välskötta trädgård är mycket vacker.

Wat Si Rong Meuang & Wat Si Chum – Wat Si Rong Meuang på Th Thakhrao Noi och Wat Si Chum, på th Thipawan, byggdes i slutet av 1900-talet av burmesiska hantverkare. Tempelbyggnader byggs i burmesisk “lager” stil, med plåttak och gavlar av intrikata träsniderier.
Wat Pongsanuk Tai – Trots att det förlorade mycket av sin karaktär i den senaste renoveringen, så är MON DOP Wat Pongsanuk fortfarande en av de få kvarvarande lokala exempel på ursprunglig Lanna-stil tempel arkitektur, som betonade trähus med öppna sidor. För att få en uppfattning om vad det var tidigare, titta på snidade porten vid ingången till norra trappan. Det finns några informella museer i tempelområdet som visar lokal historia, men med endast lite engelsk förklaring.

Lampang – Shopping

Lampang är känt för sin keramik. Det finns enligt uppgift fler än 50 fabriker utspridda över provinsen. Det finns några platser runtom i staden där du kan köpa keramik, men kanske är det bästa och största stället att köpa keramik, den enorma marknaden i Thung Wian, på väg till Chiang Mai.

Walking Street – I Lampang vill man försöka efterlikna framgången som Chiang Mai har med gatumarknader, så nu har Lampang en egen längs den charmiga Th Talad Gao (även känd som Cat Korng Ta). Med gamla butiker som visar engelska, kinesiska och burmesiska arkitektoniska stilar. Gatan är stängd för trafik på lördagar och söndagar från 4:00 till 10:00 och är fylld med souvenirer, hantverk och matstånd. En liknande kulturell gatumarknad hålls också på Th Wang Nuea från 6:00 till 09:00 på lördagar och 18:00 till 9:00 på fredagar.

Lampang – Restauranger

Pa Pawng – Om du råkar vara i staden för en helg, se till att stanna genom det populära lokala kaféet som serverar ka nom Jeen (färska risnudlar toppad med olika curry rätter). Detta får du inte missa under din Thailandresa. Leta efter en serie av bubblande curryrätter i krukor och ordning i en handvändning genom att helt enkelt peka ut vad du tycker ser bra ut. Auntie Pawngs specialitet är, ka nom Jeen Nám Ngee o, en läcker nordlig stil, buljong, fläsk och tomat.

Riverside Bar & Restaurant – Denna trädkoja som verkar vara på väg att störta, Mae Wang River är mycket populär bland besökande och bosatta utlänningar. Levande musik, en fullständig bar och en expansiv meny med lokala och västerländska rätter. Det kan vara klokt att planera besöket i tid när det gäller de nätter, där de gör hemlagad pizza (tisdag, torsdag, lördag och söndag).
Aroy En Baht – Vissa nätter, verkar det som nästan alla i Lampang samlas i trädkojorna och förståeligt är väl det: maten är smakrik och pinsamt billig, tjänsten är snabb och sitta i ett träd hus-cum-balkong-cum- är att ha roligt under sin Thailandresa.
Mormor Café – Bra begagnade teak stolar, dukar och gardiner, influerade av Mormor, men vi tvivlar på att hon hade någon roll i den minimalistiska känslan av detta trendiga kafé. Hursomhelst, avsluta med att få en anständig java kaffe och en meny med risrätter, som sällan överstiger 50baht.
Krua 312 – Beläget i en charmig träbutik och omgiven av svart-vita bilder av Lampang och King, ligger denna lilla, enkla restaurang som serverar utländska curryrätter, nudlar och risrätter.
Khun Manee – Lampang är känt för sin beroendeframkallande Kow đaan, friterade riskakor med handflatan socker.
Pet Yang Hong Kong – Detta är den bästa platsen för grillad Anka med ris (eller nudlar). Det ligger mittemot Kim Hotel, nära till fler andra ris- och nudelställen.

 

Lampang – I närheten

Beläget ca 18 km från Lampang, finns ett av de mest utsökta templen i Thailand. Templet är byggt på en kulle i natursköna omgivningar i mitten av ett risfält. Det tros ha byggts omkring 650-700 e.Kr. I samma tid som prinsessan Chama Devi då utsmyckningen går tillbaka till samma tid. Kulhålen är fortfarande anmärkningsvärda. Templet var ett gömställe från hårda attacker på grund av dess höga fästningsväggar. De norra och östra delarna har trappor som går upp med räcken, dekorerade med en multi-headed Naga avslöjar det en burmesisk anslutning. Två majestätiska lejonstatyer står vid foten av trappan.
Stjärnattraktion i templet under en Thailands resa, är den 45-meter höga chedi, med två helgedomar på sidorna, och en vacker Wiharn (bön hall) framför, ristade med blommor och blad, som innehåller två Buddha-statyer. Koppar och bronstäckta plattor har förlorat sin lyster och visas med en touch av grönt. Strukturen avslöjar typisk Lanna arkitektur och design. Den öppna salen har ett central altare, klevglasade tegel och snidat trä med remmar som omger det. Ett slående teaktempel, undangömt i ett hörn, templet Phra That Lampang Luangs heliga avsnitt med en liten Buddha, tillverkad av samma stycke jade som Emerald Buddha. Väggarna är prydda med gyllene mönster och den omfattande användningen av guld och koppar ger rikedom till denna turistattraktion. Ett museum nära många heliga artefakter och värdefulla föremål.

Temple Phrathat Lampang Luang, är ett av de äldsta bevarade templen i Thailand.
Jorden på detta tempel är fortfarande täckt med sand, som symboliserar havet som omger Mount Meru, det centrala berget i världen, i buddhistiska kosmologin, företrädd av The Chedi i templet. Temple of Phra That Lampang Luang har skillnaden av att vara en av de få unika tempel där underhåll inte har utförts. Den behåller sin originalitet med sandtäckta skäl. Det största Wiharn, förblir tillgängliga från alla sidor, eftersom det är öppet på alla fyra sidor.

 

Lampang – Artiklar

Lampang häst
tisdag, 19 januari 2010, 08:11, Foton av Emmy Gourlay

Varje vagn (Rot ma taxi) var det enda verkliga transportmedlet i Lampangprovinsen under regeringstiden av kung Rama den femte. De första hästdragna vagnarna köptes ursprungligen upp från Bangkok. Användningen av häst och vagn var utbrett från Lampang till Ratchasima i nordöstra och från Si Thammarat i söder till Chiang Rai i norr. Lampang är det enda området, där häst och vagn fortfarande används som daglig transport för lokalbefolkningen.

Den lilla versionen av vagnen utvecklades av Khun Uthankhadee år 1949 e.Kr. År 1952, modifierad Chow Boonsong Na Lampang det officiella namnet “Rot ma taxi” till “häst” för att lägga till en trendiga och moderiktiga bild för deras användning. Idag finns det fortfarande 70 vagnar för daglig användning i Lampang, och endast två tredjedelar av de fordonen rids av turister runt om i staden området.

 

Thai Elephant Conservation Center – mahout utbildning
torsdag 4 februari 2010, 00:18, Somchit

Tre dagar Mahout kursen (VIP)

Denna mahoututbildning är väl utformad för turister som vill uppleva det verkliga livet på en mahout levande, ridning och ta elefanter till skogen, äta med de erfarna mahouterna. Bada elefanten i floden är också en “once in a lifetime” upplevelse som få människor får uppleva … livet som mahout och deras älskade elefanter. Se elefanterna gå genom skogen på jakt efter sin favorit måltid. Kursblocket är begränsat till fyra praktikanter, för att ge ett specifikt förhållande, som större grupper inte kan ge. De kommer att välja den bästa och vänligaste elefanten för varje elev att rida och passa.
Km. 28-29 Lampang-Chiang Mai Highway, Wiang Tan, Hang Chat, Lampang 52. 190 Thai Elephant Conservation Center – Mahout training