Mae Hong Son – Översikt

Mae Hong Son är Thailands norra gräns stad och gömmer sig mellan de höga bergen med tätt skogsbeklädda sluttningar som sträcker fram till den burmesiska gränsen.

Mae Hong Son är känt för sin charmiga natur och kultur. Folket i Mae Hong Son består av Shans som bor i staden och bergstammar som bor i avlägsna byar på bergstoppar där livsstilen har förändrats lite det senaste århundradet.
Shans förfäder kommer från Shan regionen i Burma. Bergsstammarna består av Karen, Lisu, Mhong, Lahu och Lua. Både Shans och bergstammarna har sina egna distinkta kulturer. De har sin egen sång och dialekt, sin egna arkitektoniska livsstil, egna seder och traditioner samt sina egna läckra rätter. Under året håller Mae Hong Son många festivaler och evenemang. Turister kan på sin Thailand resa kan uppleva många olika kulturer under dessa evenemang. Det finns olika danser, ritualer och ceremonier för olika evenemang och festivaler. Även maten är olika för varje evenemang.

Den mest anmärkningsvärda traditionen och också den viktigaste händelsen för Shans är “Poy Sang Long Festival”, som är en ceremoni för Shans pojkar. Evenemanget hålls i mars, och det blir en stor fest i hela staden.
Staden är täckt med dimma hela året. Därför har Mae Hong Son fått smeknamnet “The City of Three Mists” från det faktum att den har daggig dimma på vintern, dimma från skogsbränder på sommaren och dimma från regn under regnperioden.

Bland de mest “populära” bergsstammarna finns Padaung, vanligen kallad stammen av långhalsade kvinnor. Några av dem är Karen flyktingar från Burma och finns nu i norra Thailand, speciellt runt Mae Hong Son kan du få se dessa människor på din Thailand resa.

Kvinnor i Padaung stammen bär mässing ringar runt halsen. De ska inte sträcka ut hakan, men trycka ner axlarna och bröstet. Flickor börjar bära små ringar runt sex års ålder och ökar storleken när de blir äldre. Ringarna hos vuxna väger vanligtvis omkring fem kg.

Att besöka dessa människor är upp till dig. Däremot så är turismen en av de få sätt som dessa människor kan försörja sig. Som flykting är det inte tillåtet att söka fast anställning i Thailand. De flesta av de kvinnor vi har träffat verkar vara stolta över sitt arv och känner inte någon skam genom att visa det till turister.

Men däremot kan turismen bidra till att vidmakthålla en form av kvinnlig könsstympning som annars skulle dö ut. Unga flickor kan utsättas för påtryckningar att utföra denna ritual.

 

Mae Hong Son – Att komma dit

Med bil
Mae Hong Son ligger 924 km från Bangkok. På din Thailand resa kan du välja att göra en bilresa från Bangkok till Chiang Mai och sedan välja mellan följande linjer från Chiang Mai till Mae Hong Son:
Rutt 108: väg 1864 slingrar sig från Chiang Mai via Hot, Mae Sariang och Khun Yuam till Mae Hong Son, ett avstånd på 349 km.
Rutt 1095: Chiang Mai – Mae Malai – Pai – Mae Hong Son, ett avstånd på 245 km.
Med buss
Muang Nuea Yan Yon Tour erbjuder en buss med luftkonditionering, denna buss åker direkt från Bangkok till Mae Hong Son varje dag.
Bussen avgår från Bangkoks Norra bussterminal (Mo Chit 2) vid. 06.00.
Resan tar cirka 17 timmar.

Med flyg
Mae Hong Son egna flygplats har reguljärflyg till och från Chiang Mai med Thai Airways och Nok Air. Flyg till Chiang Mai är billigt och resan tar cirka 30 minuter. Thai Airways har också en daglig flygning från Bangkok till Mae Hong Son. Flygplatsen ligger i centrum av staden och området är mycket naturskönt när planet landar ner från de omgivande bergen. Det är nödvändigt inför din Thailand resa att kolla upp Thai Airways för ibland kan vissa flygplan avbrytas i den varma säsongen på grund av dålig sikt.

 

Mae Hong Son – Vädret

Mae Hong Son är varmt och torrt från mars till juli. Juli till oktober är det mer vått och fuktigt sedan blir det svalare och behagligare från

november till mars. Den bästa tiden att besöka Mae Hong Son är mellan december och början av mars – den svala säsongen – här är nätterna svala och allt är grönt. Även dagstemperaturen är fortfarande relativt varm i den kalla säsongen, nätterna är kalla då temperaturerna ofta kryper ner under 10 grader, så det kan vara nödvändigt med lite extra kläder på din Thailand resa.

Mellan april och juli är det varmt följt av en sval säsong i november när regnet kommer. Skogsbränder i bergen i närheten av Mae Hong Son sker runt mars/april i den torra säsongen, vilket kan orsaka förorening. Besökare med andningsproblem bör undvika att besöka staden under denna tid på sin Thailand resa.

Mae Hong Son får inte så mycket regn som andra delar av Thailand under regnperioden, som traditionellt är från juli till oktober. Byar i bergen får skurar i motsats till södra Thailand.

 

Mae Hong Son – Sevärdheter

Tempel

Wat Phra Det Doi Kong Mu
Plats: Amphoe Mueang
Wat Phra Det Doi Kong Mu byggdes av den första guvernören i Mae Hong Son, detta tempel återspeglar det starka burmesiska inflytandet. Höjdpunkterna i denna sevärdhet är de två överdådigt dekorerade pagoderna. Templet ligger på en kulle som ger det en unik utsikt över staden och de omgivande bergen och dalarna.

Wat Hua Wiang
Plats: Amphoe Mueang
Ett annat namn på detta är Wat Klang Mueang. Templet ligger på Sihanatbamrung vägen intill morgon marknaden.
Templet byggdes år 1863 och rymmer Phra Chao Pharalakhaeng, en Buddha staty i vackra kläder. Det är en kopia av en stor staty som finns i Mandalay, Burma.

Monument
Phraya Singhanatracha Monument
Phraya Singhanatracha Memorial Plats: Amphoe Mueang
Beläget vid foten av Doi Kong Mu, detta monument är till minne av den första guvernören i Mae Hong Son. Phraya Singhanatracha är en thailändsk infödd Yai från Burma (Myanmar). Han betraktades av människor som guvernör i Khun Yuam Town, som ligger söder om Mae Hong Son. Senare blev han officiellt invigd som guvernör i Mae Hong Son av kungen av Lanna år 1874.

Marknad
Morning Market
Plats: Amphoe Mueang
Nära Wat Hua Wiang på Sihanatbamrung Road hittar du denna livliga marknad som är fylld från tidig morgon till kl 21:00. Det är där besökare på sin Thailand resa kan uppleva deras livsstil samt köpa olika lokala livsmedel och produkter.

Offentlig park
Nong Chong Kham Lake
Plats: Amphoe Mueang
Nong Jong Kham Lake är en allmän park som ligger i centrum av staden bredvid Jong Klang och Jong Kham templen. Det härstammar från de vilda och är en samlingsplats för både lokalbefolkning och turister. Dessutom kan Nong Jong Kham Lake även vara en plats där du på din Thailand får uppleva viktiga traditioner som finns i provinsen, som ofta hålls här.

Naturliga attraktioner
Pang Ung
Plats: Amphoe Mueang
Pang Ung ligger 44 km från Mueang Mae Hong Son. Här kan turister träffa de olika bergsfolken och prova till exempel färskt kaffe från fältet.
Bakom staden finns en vacker sjö och barrskog. Det finns också utrymme för camping och längre vistelser på din Thailand resa. Även ett pensionat som ägs av byborna i området hittar du i närheten.

Pha Bong Hot Springs
Plats: Amphoe Mueang
Pha Bong Hot Springs ligger ungefär 11 km från staden längs Highway No 108. Med en yta på 3 hektar är det möjligt att bada i mineralvatten med syfte för hälsan.

Poo Clone – Unseen Thailand
Plats: Amphoe Mueang
Poo Clone – Unseen Thailand. Den naturliga svarta lerdammen är en bra plats enligt både thailändare och utlänningar för att få frisk hud. Poo Clone är idag en idealisk plats för hälsa och terapeutisk behandling och ingår i projektet Unseen Thailand, ett projekt för Tourism Authority of Thailand (TAT).
Poo Clone är en av de tre platserna i världen där du hittar naturlig lera, vilket är bra för hälsa och skönhet. En lera som är rik på många mineraler, såsom kalcium som hjälper till att balansera, brom för sterilisering av bakterier, och magnesium för reparation av hudceller.
Du kan njuta av naturligt spa eller simma i mineralpoolen året runt på din Thailand resa.

 

Mae Hong Son – Shopping

Som i de flesta provinsiella huvudstäder är Mae Hong Son en central marknad där lokalbefolkningen kan köpa allt från mat till hushållsapparater och besökare kan köpa kläder och andra nödvändiga förnödenheter.

Längs Khunlumprapas Street som löper nord-syd genom centrum av staden hittar du många av stadens restauranger och butiker. På kvällen är gatan också fylld med leverantörer som säljer mest bergstams produkter.

Mae Hong Son “Night Bazaar” går inte att jämföras med den mycket större grannen i Chiang Mai. Det finns några intressanta souvenirbutiker längs Khunlumprapas gatan nära centrum av staden, men den bästa butiken kan förmodligen bäst beskrivas som en butik med gamla klockor, tempel, urnor och diverse andra värdelösa men charmiga fynd.

 

Mae Hong Son – Restauranger

De flesta turist restaurangerna hittar du längs Khunlumprapas gatan och på västra sidan av sjön. De flesta restauranger erbjuder god thailändsk mat i enkla omgivningar och hotellets caféer erbjuder västerländsk mat. På Khunlumprapas gatan finns San Tropez som serverar god hemlagad pizza och andra italienska rätter. Långt ner på Khunlumprapas gatan ligger Fern restaurangen, en stor stuga med djungel dekor.

 

Mae Hong Son – I närheten

Fågelskådning
Beläget på Nam Pai Wildlife Sanctuary hittar du Cave Lodge som är en utmärkt bas för fågelskådare. Du kan se mer än ett dussin arter från din bungalow, promenera längs floden eller klättra vid det närmaste berget och se många fler. Lodge området är en blandning av lövskog, vintergröna och tallskogar och områden med Karst kalksten. Massor av ekosystem och arter att uppleva på din Thailand resa.

Njuta av mer än 300.000 Pacific Swift´s virvlar in i Tham Lod Caves massiva kammare varje natt – ett världsberömt fenomen – eller sök efter den svårfångade Pale-Head hackspetten. I regnperioden kan du uppleva något otroligt, att se när fåglar äter fisk i Long River.

Grottor

I över 25 år har vi utforskat Karst kalkstens områden i Thailand samt undersökt och funnit hundratals grottor. Det längsta och mest spektakulära grottsystem du kan hitta på din Thailand resa ligger faktiskt nära Lodge i Pang Mapha District i Mae Hong Son Provinsen.

Elefant Trekking

Wild Elephant Sanctuary & Natur Adventure Tour erbjuder djungel vandringar i skyddad skog som är hem för asiatiska elefanter, det ger dig glädje och förbättrar din uppskattning till hela ekosystemet i naturen. Under turen kommer du att lära av erfarna arbetare att elefanter är viktiga för skogens ekosystem och de utmaningar de ställs inför i Thailand. Sedan kan du ha kul med en åktur på elefanterna som du definitivt också bör uppleva på din Thailand resa.

Mountainbike

Mountainbike är mycket vanligt längs vägarna i provinsen för att komma till alla turistattraktioner och uppleva de vackra geografiska egenskaper som Mae Hong Son har.
Pris: hyra cykel kostar ca 100-200 baht per dag.

Rafting

Rafting längs Pai floden är en spännande och härlig upplevelse. Pai är den längsta floden i Mae Hong Son och härstammar från bergskedjor i Laos som rinner genom Pai distriktet som slutligen slutar vid Salawin floden i Burma, en total sträcka på 180 km. Med ett medeldjup på ca 7 meter har flodbädden mestadels stenstrand. Det finns flera områden som är perfekta för forsränningsresor genom det fantastiska landskapet och att se alla vackra vattenfall är en del av upplevelsen på din Thailand resa.

Trekking

Trekking är väldigt känt för turister. För den kända Trekkaren är Mae Hong Son en av de bästa platserna att ha sin trekking resa på. Där man kan njuta genom de vackra bergen och de olika skogarna. Denna aktivitet är populär i Thailand och dessa resor kan ordnas från lätt vandring till hård vandring.

 

Mae Hong Son – Artikel

Semester i Mae Hong Son | av admin | Kategori: Mae Hong Son Artikel

Semester Mae Hong Son
Mae Hong Son, den andra nordligaste regionen av Thailand är belägen i det nordvästra hörnet på gränsen till Burma, 924 km norr om Bangkok och 300 km från Chiang Mai. I norr och väster gränsar Mae Hong Son till Burma gränsen i Shan State. I öster gränsar det till Chiang Mai och söderut till Tak. 12 681 kvadratkilometer av Mae Hong Son är miljömässigt skyddad av mer än 90 % av den totala region som består av berg och skogar. På grund av en höjd på 1800 meter över havet kan det kalla klimatet falla till två grader på vintern – från november till februari och sedan stiga till över 40 grader på sommaren – från mars till augusti. Den normala temperaturen är mellan 12 och 28 grader. Klimatet är mestadels så dimmigt att man döpt det till “De tre oklara regionerna”.

På grund av skogen och utrotning av arter har hela bergsområdet och naturresurserna i Mae Hong Son förklarats till nationella protektorat. Dessa inkluderar Mae Yuam River, Huai Nam Dang nationalpark, Salawin skog och Valley, Mae Surin skogen och vattenfallen.

Den mest utmärkta tid att besöka Mae Hong Son är i den svala dimmiga tiden mellan november och december. “Buatong” – den berömda gula blomman i Mae Hong Son blomstrar och möter sina besökare med åsynen av en fantastisk färgad filt över bergen kilometer efter kilometer. Bara 11 km bort ligger den djupa jungfru djungeln i Mae Surin National Park här hittar du det imponerande Nam Tok Mae Surin, en av Thailands högsta backar. För besökare som är besatta av äventyr som trekking och forsränning är Pai distriktet utan tvekan rätt plats för att göra dina drömmar till verklighet. Det är upplevelser du aldrig kommer att glömma och du får minnen för livet.

http://www.maehongson.info/holiday.html