Mae Sai – Översikt

Mae Sai är Thailands nordligaste stad och utgångspunkten för att utforska den Gyllene triangeln, Doi Tung och Mae Salong. Det är också en bra plats att observera gränslivet, eftersom Mae Sai är en av de få officiella korsningarna mellan Burma och Thailand. Förvänta dig inte massor av atmosfären, eftersom staden inte är mer än en modern handelsplats.

Utlänningar får passera gränsen till Tachileik (staden mittemot Mae Sai, stavas Thakhilek av thailändare), och sedan fortsätta till Kengtung, och vidare till Mengla, thailändska/kinesiska gränsen. Det är också möjligt att resa från Mengla till Daluo och Jinghong i Kina, om du har fixat det nödvändiga visumet i förväg. Via Chiang Saen till Kina med båt är en annan och relativt lättare väg. Trots dessa öppningar är de thailändska turisterna mycket vanligare att se i Mae Sai än Farang (västerlänningar).

I februari 2001 anföll och besköt de burmesiska styrkorna, uppenbarligen för att uppnå Shan State Army rebellerna i delar av Mae Sai, som lyckades motstå attacker från den thailändska armén. Under striderna var Mae Sai evakuerat och gränsområdet stängdes under en tid. Passagen var stängd mellan maj och oktober 2002, efter en politisk tvist mellan de thailändska och Myanmar regeringarna. Nyligen var gränsövergången stängd för ett par dagar direkt efter en militärkupp i september 2006. Jag skriver att gränsen är nu öppen, men det är alltid en bra idé att kontrollera den nuvarande situationen innan du reser till Mae Sai under din Thailand resa.

Mae Sai är en livlig stad och en av de få kända gränsstäder mellan Thailand och Burma som har legal och illegal handel.

Ditt första intryck kommer att vara från den otroliga breda huvudgatan som går nord-syd genom staden och slutar vid bron som sträcker sig över floden och ger tillgång till Burma.

Slutet av denna gata är platsen för en enorm marknad. De produkter som finns är många och varierande med mycket tungt burmesiskt inflytande – kläder, pärlor, you name it, de har allt.

En av de mer intressanta sysselsättningar i staden för resenärer under sin Thailand resa är att se det som sker uppför floden från bron som sträcker sig över Sai floden. Under dagen kommer, båtar, människor färjor och varor fram och tillbaka mellan Burma och Thailand.

Varor som: alkohol och cigaretter, passerar under en matt blick från gränskontrolltjänstemän och kan sedan köpas för bottenpriser.

Om du planerar att korsa floden över till den burmesiska staden Thachileik för att se dig runt lite så kommer du att hitta en burmesisk version av Mae Sai – en stad präglad av handel. Det finns gott om shopping av smugglade varor och billiga burmesiska varor men om du förväntar dig några klassiska burmesiska hantverk, kommer du att bli besviken.

Bortsett från Mae Sai närhet till Burma och den Gyllene triangeln så är det verkligen en tilltalande stad. En stor och varierande marknad som nämnts ovan.

Det finns några välplacerade pensionat med utsikt över Burma, där du kan fokusera på att göra mycket men ändå lite för ett par dagar och utforska några av omgivningarna här.

 

Mae Sai – Att komma dit

Med bil
Du kan hyra en bil i Chiang Mai som är fyra timmar bort, eller i någon annan stad. Mae Sai ligger 61 km från Chiang Rai på motorväg nr 110.

Med buss
Bussar från Chiang Rai är mycket vanligt (varje 10-15 minuter), kostnad 40 baht (enkel resa) och det tar ca 1,5 timme, medan bussar från Chiang Mai tar ca 4 timmar (210 baht enkel resa). Alla bussar stannar vid en busstation söder om Mae Sai, så du måste fortsätta till staden med röda Songthaews som väntar utanför busstationen (20 baht per passagerare fast pris). De blå Songthaews till/från den gyllene triangeln och Chiang Saen avgår däremot från en monter i centrum av staden ett par hundra meter ner på gatan från gränsen.

Med flyg
Air Asia flyger till Chiang Rai. Ett lätt sätt att ta sig till Mae Sai är med de dagliga flygningarna från Bangkok till Chiang Rai. Flygningen tar lite över en timme och kostar ca $40 USD för enkelbiljett. Från Chiang Rai International Airport kan du hyra en taxi eller tuk tuk för att ta dig till Chiang Rai busstation där du kan fånga en liten buss till Mae Sai. Det andra alternativet skulle vara att hyra en taxi för att ta dig till Mae Sai, vilket är ungefär 45 minuter norr om Chiang Rai.

Buss till/från BKK – Bussnummer: 957
Kostnad: VIP 24 platser – 890 Baht med air-con (typ 1) 574 baht med air-con och (typ 2) – 447 Baht

Mae Sais centrum är en gata så det är lätt att nå till fots.

Du kan också hyra en Honda motorcykel i Mae Sai. Hyra en egen Honda 125 cc motorcykel kan enkelt göras på One & Only Honda återförsäljare i Mae Sai som ligger mindre än en mil från Burma/Thailand gränsövergång på huvudvägen i Mae Sai. Allt som krävs av dig är att du lämnar ditt pass, fyller i några korta pappersarbeten och betala hyran, vilket är ungefär $3 USD per dygn. Det är lite svårare att hyra en motorcykel om du är thailändska medborgare så det är bäst att använda ett utländskt pass när du hyr en. De kommer att ge dig en karta över Mae Sai och en hjälm.

 

Mae Sai – Vädret

Det är lite svalare i Mae Sai under vintermånaderna … men det är faktiskt uppfriskande! Om du är van vid värme och luftfuktighet i Bangkok under din Thailand resa, så det kan vara klokt att ta med en ljus jacka eller en långärmad tröja för natten.

En grov uppskattning av årstiderna, är följande:

November – februari (torrare och svalare säsong).

Mars till oktober (varmare och blötare säsong).

 

Mae Sai – Sevärdheter

Det finns egentligen bara en plats att besöka i Mae Sai och många besökare åker bara förbi den på vägen till Burma. I Mae Sai kan du ta en bild med porten som markerar Thailands nordligaste punkt och över bron till Burma.

Över bron över till Tachileik, Burma (eller som thailändarna säger, Tha Khi Lek). Inresetillstånd är giltigt i upp till 14 dagar och kostar 500 baht eller $17 USD. Resenärer använder ofta denna möjlighet att få sina visum papper förnyade. Deras pass behålls av invandringen tills du kommer tillbaka till Thailand. På Tachilek marknaden som ligger alldeles över gränsen kan du attackerad av ett antal personer som erbjuder billiga cigaretter och Viagra/Cialis (om du är äldre!), Men marknaden är stor och du kommer att se en markant skillnad i människors pris och kultur, dessutom är det som en kopia av Mae Sai marknaden. Härifrån kan du resa så långt som Kengtung (Thailändska Chiang Tung), 160 km bort, men för att resa till resten av Burma måste du ha fixat ett visum i förväg. Vissa lokala frivilligorganisationer är värda ett besök för att se några av deras humanitära arbeten.

Temple Tham Pla / Monkey Cave Temple

Temple Tham Pla betyder fisksvans och detta tempel hittar du ca 13 km söder om Mae Sai. Templet är också känt som Monkey Cave (ap grotta) tempel efter aporna som bor här. De är vanligtvis inte aggressiva och är bosatta endast i ett område nära en fiskdamm på vägen Kuan Yin. Templet är mycket väl underhållet med en mycket gammal laterit Chedi, men se upp för de oförutsägbara aporna.

 

Mae Sai – Shopping

Det finns gott om små butiker på båda sidor av gatan som leder till gränsövergången, som säljer:

– Billiga smycken, rubiner, smaragder och jade importerat från Burma.

– Billiga souvenirer som de mesta är importerat från Kina

– Färsk skivad frukt

– Jordgubbs vin/saft

– Och mycket mer som smycken, silke, kläder, tv, VDO, Stereo, VCD, DVD och div. Digitala enheter (nästan allt görs i Kina), väggartiklar, kinesisk medicin, alkohol, cigaretter, torra livsmedel såsom torkade räkor & torkad fisk från Burma, etc.

Det finns inga riktiga affärer i staden, de butiker som du hittar i staden är för lokalbefolkningen och det är ingenting för turister.

 

Mae Sai – Restauranger

Kik Kok
Restaurangen ligger ca 1 km upp på vägen från gränsövergången. När du går i den riktningen hittar du också några thailändska restauranger runt samma avstånd från gränsövergången, restaurangerna är ganska långt från turistbutikerna. Kik Kok stänger vid middagstid kl 20:00. Restaurangen som drivs av kineser, serverar en god måltid och ganska billig och kan även servera alkohol om du vill ha. Menyerna är också lätta att förstå eftersom det står antingen på engelska eller så visar de bilder på vad du får.

Anantapura
Denna mysiga restaurang är förmodligen den bästa i staden. Den ligger på en sluttning som löper parallellt med vägen och ca 1 km väster om huvudgatan, Pahonyothin Rd, med en fantastisk utsikt över den smala dalen och du kan se över gränsen till Burma som lyser upp på natten. Se till att prova rökt curryanka. Servicen kan vara långsam så detta är inte en restaurang som du bör gå till om du har bråttom.

Mae Salong Villa
Många av människorna som bor i detta område kommer från Kina. De flydde efter att Maos regim tog makten och stannade sedan kvar här. Så därför har många av butikerna kinesiska tecken på sig och du kan hitta en riktig kinesisk restaurang här med äkta kinesiska specialiteter. Utsikten över bergen är mycket vacker så prova att sitta ute om du kan.
(De erbjuder också rum om du skulle vilja sova kvar här).

Farbror George’s Café
Farbror George kommer att servera dig god mat samtidigt som de roar dig. Jag är inte säker på hur man ska beskriva denna plats, men det verkar vara en av de mer spännande restaurangerna i Mae Sai. Det finns ingen garanti för att denna restaurang fortfarande kommer att vara där när du kommer dit, men värt ett besök ifall att. Det finns ett biljardbord i restaurangen, det spelas hög musik och det finns en liten bar och en mysig grillplats som erbjuder olika sortiment av kött, som nötkött, fläskkött, kyckling, fisk och räkor. Det finns alla typer av människor här. Thai gränsvakter, västerländska backpackers och lokalbefolkningen. De verkar ta en stor hänsyn till de resande.

 

Mae Sai – I närheten

Tachileik i Burma är en typisk gränsstad som bara existerar för handeln. Det finns en enorm marknad här som motsvarar ungefär vad du hittar i Thailand, förutom att det säljer en stor mängd produkter som kan få dig i en massa problem med din tullmyndighet hemma. Som exempel fickknivar, vapen etc. de flesta människor som passerar gränsen över till Burma är thailändare för att köpa piratkopierade kinesiska varor. Du hittar alla de senaste DVD här till priser från 40 Baht. Det säljs alldeles för mycket av receptbelagda läkemedel (särskilt Viagra) och x-rankade filmer och det mesta säljs av mycket irriterande gatuförsäljare med licens. Allt detta kan ge dig problem när du försöker återgå till Thailand.

 

Mae Sai – Artiklar

En eftermiddag i Mae Sai …

… är riklig. Liksom ovan nämnda så finns det inte mycket att göra i Mae Sai annat än att passera gränsen. Med detta sagt så befinner du dig där i en timme eller två, sedan gör du ett försök att komma uppför de branta trapporna till templet Pra Att Doi WAO. Templet i sig är inget spektakulärt (även om det finns en staty av en stor krabba), men utsikten från toppen är fantastisk. Om du inte kommer in Burma så kan du åtminstone se vad du missar där uppifrån. Det är mycket billigt att komma dit från Chiang Rai (39 Baht med buss).

 

Golden Triangle Tour

Postat December 19, 2009

I motsats till Chiang Mai där det finns massor av resebyråer som erbjuder turer blev det klart för mig när jag gick runt Chiang Rai, var det lite tomt med resebyråer. Jag hittade bara ett fåtal och det billigaste jag har hittat är en Golden Triangle Tour. Resan kostade mig 1200 baht vilket jag tyckte var för mycket, men när jag vart erbjuden samma resa för 1600 baht någon annanstans och vissa andra löjliga priser på annat håll, tog jag det för 1200 baht. Lyckligtvis för mig så vart det 2 andra personer med på samma resa och då delades priset.

Resan började med att resebyrån plockade upp mig från mitt hotell i en härlig Ford 4×4. Sedan körde vi ut för att hämta de andra 2 personerna som var med på min resa och sedan körde vi norrut till Doi Tung, där vi besökte den vackra Mae Fah Luang Garden som är en del av en kunglig villa och var det sista hemmet till Princess Mother (mor till kung Rama IX). Vi besökte då templet Tham Pla som också är känt som Monkey Cave (ap grotta) Temple. Som namnet antyder är det hem för flera oförutsägbara apor som kommer upp till oss att få mat. Templet själv var ganska trevligt med en mycket gammal laterit Chedi.

Sen gick vi upp till Mae Sai, thailändska/burmesiska gränsen där vi gick över till den burmesiska staden Tachileik för ett 24 timmars uppehållstillstånd, som kostade oss 500 baht extra. Tillståndet var bara en stämpel i passet och vi besökte en marknad som säljer allt möjligt. Det var mycket kaotiskt med massor av människor som försökte sälja oss cigaretter, Viagra, fickknivar, etc. Men jag köpte inte någonting. Vi korsade gränsen till det relativa lugnet i Thailand och åt en lunchbuffé, som ingick i priset och var ganska bra.

Efter lunch gick vi tillbaka till bilen och körde till den gyllene triangel staden Sop Ruak, där vi tog våra bilder framför där de två floderna möts. Vi besökte då ett museum om opiumhandeln som ägde rum i området. Museet var mycket bra och vi tillbringade en lång tid på att titta runt. Sedan vart det en kort bilresa till Chiang Saen som ligger längre ner på Mekong River. Här besökte vi ett gammalt tempel som heter Wat Chedi Luang innan vi körde tillbaka till Chiang Rai. Resan var ok men inget särskilt och lite väl dyr, men om du har mer tid så är det förmodligen bäst att försöka besöka platserna med egna resurser eller med kollektivtrafik.