Pai – översikt

Den lilla staden “Pai” är en del av Mae Hong Son Province, och har ca 3000 invånare och är uppkallad efter floden som rinner genom Pai River.

Bara en kort bilfärd (149 km) nordväst om Chiang Mai och ungefär halvvägs till Mae Hong Son, ligger den pittoreska bohemiska staden Pai. Undangömd i en tyst dal i mitten av risfält och lundar med växande frukt på alla sidor. Det är omgivet av norra Thailands fuktiga djungel och berg. Pai är en fridfull stad med “laid back” charm och prägel. På stranden av floden Pai, ligger denna tysta stad som ger besökarna en önskan att aldrig behöva lämna det under sin Thailand resa.

Pais avlägsna läge gör det till en perfekt stopp för alla äventyrs resenärer. Oavsett om du föredrar mer “laid back” äventyr, såsom bambu, forsränning, elefant ridning och kajakpaddling. Eller känner du för lite mer svårare klättring, vandring eller forsränning på din Thailands resa,då vimlar möjligheter i denna pittoreska stad.

Bortsett från utmanande aktiviteter som Pai erbjuder, så finns också ett brett utbud av saker du kan se och göra. Beläget i en region med ett överflöd av grottor, vattenfall, varma källor och tempel som går tillbaka till 1800-talet. Pai är fullt med möjligheter för både natur- och kulturvärden för intresserade.

Pai är en övervägande turist orienterad stad som erbjuder en avslappnad atmosfär med ett brett utbud för resenärer och backpackers. Stadens invånare är en till synes en harmonisk blandning av västerländska hippies och thailändska Rastas, vilket ger platsen en unik atmosfär som är tilltalande under din Thailand resa, även om det inte är sant.

En plötslig boom av pensionat och konstruktioner började år 2006 och har resulterat i mycket ledig kapacitet under lågsäsong. Det har varit en stor ökning av thailändska människor som besöker Pai sedan byn var med i en romantisk thailändsk film. Det kan vara svårt att hitta ett rum här under säsongen oktober-februari. Det finns nu cirka 350 pensionat och hotell i Pai och stadens centrum har omvandlats till västerländska restauranger, souvenirbutiker och barer som i hög grad tilltalar den nu stora tillströmningen av turister.

Medan tillväxten i Pai har varit snabb och mer eller mindre varje gård i dalen tycks erbjuda bungalows att hyra, så har processen hittills varit smakfullt och staden är fortfarande relativt tyst under lågsäsong.

Pai är bara en liten plats med fyra huvudvägar, men erbjuder en rik bohemisk atmosfär där du kan samla dina tankar och kommunicera med naturen. Det finns gott om charmiga pensionat, restauranger och barer som lagar både västerländska och thailändska maträtter och lokal vandring och butiker som säljer hantverk.

För tio år sedan var Pai i stort sett okänt och har nu utvecklats till en blomstrande och mångkulturell stad. Lyckligtvis har det behållit sin nere på jorden känsla och priserna är fortfarande billiga, vilket gör det särskilt populär bland backpackers. Som ibland vistas här under flera månader, på deras Thailand resa. Staden är den perfekta platsen att träffa nya människor och byta berättelser under din Thailand resa!

Pai är ett bra alternativ till vandring i bergen för att besöka Hill-stam samhällen. När du kommer över bergen i Mae Hong Son Province, så är luften ren och har frisk luft till skillnad från någon annanstans i Thailand.

Pai (uttalas som det engelska ordet “adjö”, inte “pie”) är något av en resenärernas Mekka. Det är som ett litet hörn av världen som råkar vara i Thailand, vilket verkar locka artister och musiker. Den har en levande musikscen något liknande kommer du inte hitta någon annanstans. Några prisvärda moderna konster och ett utsökt urval av kultur. Åh, och även som jag sa, det är mitt i en vacker grön dal med varma källor, risfält och en härlig pool för bad. Men dess popularitet överträffar sin kapacitet och staden kan känna sig helt överskridande av utlänningar i högsäsong. Det är fortfarande oklart vilken ytterligare effekt av den nya Chiang Mai till Pai “flygning kommer att göra för den avslappnade scenen i staden.

De flesta av stadens invånare är Shan och thailändare, men det finns också en liten men synlig muslimska kinesiska befolkningen. Lockade av Easy Living, har Pai också en betydande samling av långsiktiga besökare – mestadels faranger och japaner – som använder staden som en plats att koppla av mellan utflykter till andra platser i Asien.

 

Pai – För att komma dit

Pai kan nås med buss och resan tar 3-4 timmar från Chiang Mai och mindre från Mae Hong Son. En buss med AC från Chiang Mai kostar 84 baht en tur, och en buss med fläkt kostar 60 baht.

Från Mae Hong Son, kostar bussar med (fläkt) 53 bath och bussar med AC 74 bath enkelresa och skåpbilar 120 baht. En resa med hyrd motorcykel är kul, förutsatt att du är försiktig. Vägarna är blåsiga och branta. Och kräver minst en 125cc motorcykel (per person) – Rekommenderas inte för oerfarna förare.

förresten

Rutt 1095 som förbinder Pai med Mae Hong Son (50km fågelvägen, men ca 110 km på väg) och Chiang Mai (135 km) är en mycket vacker väg genom bergen som tar flera timmar (men det är värt det). Det är en brant och blåsiga väg med massor av kurvor, ta en plastpåse och några åksjuke piller för sjukdom om du skulle behöva.

Med motorcykel

Rutt 1095 är inte så illa som människor får det att låta. Det finns inte mycket trafik och du kan höra när bilar och lastbilar kommer. Om du är lite äventyrligt, hyr en motorcykel i Chiang Mai och åk upp till Pai. Du kan stoppa vid ett vattenfall och små städer längs vägen. Du kan verkligen njuta av resan, i motsats till att bli åksjuk i en buss i flera timmar och tvingas att stanna vid förarens vänners restauranger. Var noga med att ta några varma kläder när du kör på din motorcykel, eftersom det tenderar att vara lite kallt i de högre delarna på resan. Som en nybörjar förare, förväntas resan ta cirka 5 eller 6 timmar, inklusive stopp på platser och restauranger längs vägen. Aya Service erbjuder gratis bagage leverans, en enkelriktad från Chiang Mai till Pai (eller vice versa). De kommer att ta hand om ditt pass och skicka det tillsammans med ditt bagage till Aya i Pai.

Med buss

Bussar och minibussar går från Chiang Mai (Arcade terminal) och Mae Hong Son. Bussarna avgår regelbundet och tar cirka 4 timmar och kostar runt 75-150 baht, minibussar tar ca 3 timmar och biljetterna (säljs av resebyråer) kostar ca 160 baht. Anledningen till att du måste resa till Pai med buss under din Thailands resa är för att du ska kunna få en uppfattning om hur den slingrande vägen är. Och sedan kan du bestämma om du vill att “punga ut” för att åka minibuss tillbaka till Chiang Mai.

Landskapet är vackert och de slingrande vägarna är mycket lättare att hantera för magen om du tar saker och ting långsamt och har ordentligt med mat och dryck.

Från Chiangmai: ta den lokala bussen från Chiang Mai till Pai som går från stationen Arcade Bus, fem gånger om dagen (7:00, 8:30, 10:30, 12:30, 16:00). Resan tar ca 3 timmar och det finns ett stopp vid den lilla byn halvvägs Mae Sae (som serverar mycket bra Northern korv och traditionell kyckling curry nudelsoppa, liksom andra förnödenheter, mat, vatten och toalett)

Minibussar, små bilar och lastbilar (song Taew) kan transportera de halvdussin människor och även avvika från buss rutten så ofta som det finns tillräckligt med passagerare eller fullt betalande passagerare. (Kostnader för privat hyra är cirka 1200 eller dela på flera) De bakre sätena för ca 10 personer med fria luft. Vyn och vinden i ansiktet är trevligt men inte avgaserna.

Med flyg

Den närmast inhemska flygplatsen är i Pai. Flygbolag kan flyga en eller flera dagliga flygningar mellan Chiang Mai och Pai, beroende på säsong. Flygtiden är 25 minuter. Passagerare kan göra bokningar och biljetter köpes genom flygbolagens webbplatser, deras kund telefoner eller via en resebyrå.

Med tåg

Den närmaste järnvägsstationen är i Chiang Mai.
Själva staden är kompakt och utforskas bäst till fots.

För att utforska ytterligare längre bort, finns cyklar att hyra för ca (40-100 baht /dag) och motorcyklar (från så lite som 80 baht /dag) många aktörer hyr ut dessa längs huvudgatan. Eftersom vägarna runt Pai är branta, så en anständig mountainbike med fullt fungerande växlar fungerar bra, Motorcykel är definitivt det bästa alternativet om du kan köra en. Förslag i guideböcker till Ban Santhichorn och Lisu Village kan nås till fots.

 

Pai – Väder

Pai är behagligt större delen av året, men de varma och disig månaderna mars -april är inte särskilt trevlig. I hela norra Thailand hittar du bränd vegetation (slash ‘n burn) från fattiga och slarvig bönder. Regnperioden är kanske den bästa tiden att besöka Pai under din Thailand resa. Eftersom det inte är alltför trångt, men det är vackert med mognade ris fält. Detta betyder inte att det regnar oavbrutet, men molntäcke kyler ner saker lite och ger landskapet en frodig, grön matta.

December är den i särklass mest trafikerade månaden för Pai. Då Thailändare från Bangkok älskar att komma till det kalla vädret och de “gulliga, konstnärliga upplevelser”, som är ack så trendig. De tar sina timmar i trafikstockningar med dem. Från januari, försvinner allt men staden är fortfarande populär för backpackers under högsäsong, så boende är svårt att hitta.

Det är höga bergskedjor med den omgivande dimmiga djungeln som hjälper till att hålla Pai betydligt svalare än många av Thailands andra regioner. Det finns tre huvudsakliga säsonger i Pai med en årlig medeltemperatur på 25 º C

Den svala säsongen, från oktober till februari Pai då uppleves en stor kontrast mellan dags och kvälls temperaturer. Med ett genomsnitt på 21° C och faller på natten till så lågt som 6 ° C. December och januari är de kallaste månaderna i Pai.

Den varma årstiden är från mars till maj, då temperaturen i genomsnitt är 17 ° C i mars till 36 º C i slutet av maj. April är den varmaste månaden på hela året så den bästa tiden att besöka Pai är under övergången från den kalla säsongen till den varma årstiden. Vilket är i början av mars, som är de mest uppfriskande.

Även om regnperioden sträcker sig från maj till oktober, så är det en mer passande tid att besöka staden. Det kan visa sig vara värt att uthärda enstaka skyfall att se Pai på den vackraste och frodigaste tiden på året. Regn säsongen ger också de mest spännande ögonblicken för våra forsränningars expeditioner ner till Pai floden!

 

Pai – Sevärdheter

Lata dagar i en hängmatta är en favorit i Pai under din Thailand resa, bara stirra ut på bergen eller floden. Men du kan också hitta vägen till de varma källorna, som är väl värt ansträngningen. Beläget i den charmiga skogsomgivning, cirka sju km utanför staden ligger de varma och avkopplande källorna. Ett besök under de tidiga morgontimmarna rekommenderas.

Innan du kommer till de varma källorna, kommer du passera det elefant läger där man kan rida på en av dessa majestätiska varelser. Ett av de företag som erbjuder elefant ritter här, erbjuder även ritter ner med floden som är en unik upplevelse som inte bör missas på din Thailand resa.

Elefantridning: I åratal har resenärerna ridit på elefanter och man avslutar resan med att leka i Pai floden med elefanterna. Du skulle njuta av att bli blöt när elefanten uppmanas att ge dig en dusch. Vissa operatörer – och det finns flera – är beredda att ta bilder av dig när du njuter av att leka med elefanterna i floden.

Pais andra naturliga attraktionerna inkluderar ett vackert, om inte alltför imponerande vattenfall och en canyon. De omgivande områdena är fantastiska, särskilt under eller strax efter regnperioden. Forsränning på Pai River är ett favorit äventyr och några av forsarna är ganska hisnande. För de som söker en mer avkopplande upplevelse på floden finns bambu rafting på en mjukare sträcka av floden som roliga alternativ under sin Thailand resa.

Pai är också en bra bas för att vandra i bergen, besöka bergsstammarna och vattenfall. Under högsäsong går två till tre dagsture dagligen till Karen, Lahu och Lisu byar. Du kan också få en lokal karta för egna vandringar till närliggande vattenfall och grottor. Pai är en viktig utgångspunkt för organiserade vandrings turer som erbjuds på alla pensionat och resebyråer.

Massage och yoga är också bra aktiviteter att fördriva tiden i Pai med och ett par kultur gårdar erbjuder ställen att hänga med och lära sig om jordbruk och konstruktion under din Thailand resa.

De som vill göra lite sightseeing i templen kan besöka Wat Klang, intill busstationen. Det har flera små pagoder runt en central stupa. Också intressant är Wat Hodana och Wat Nam Hu, väster om Dra 1095. Wat Nam Hu är känt för sin Chiang Saen-eran Buddha, vars ihåliga huvud är fyllt med heligt vatten.

Pai är också en god information om den populära Mae Hong Son loopen. Denna tre-till fyra-dagars self-driving turné tar dig från Chiang Mai till det fantastiska bergslandskapet i Mae Hong Son och tillbaka via Doi Inthanon National Park. Längs vägen kan du uppleva skönheten i Huay Nam Dang nationalpark (före Pai), grottorna i Soppong och många vattenfall.

Själva staden har något särskilt intresse, de flesta människor kommer bara för avslappnad atmosfär. Närliggande attraktioner inkluderar varma källor och vattenfall, byar och kulle tempel. Några av dessa är:

Den kinesiska byn (Santichon)

En stad byggd av Yunnanese hill-stammar (stambefolkning) som passerade gränsen i mitten av 20-talet för att undkomma den kommunistiska regimen. Butiker som säljer olika kinesiska teer med varierande hälsoegenskaper och andra intressanta egenheter inkluderat en man med pariserhjul. Staden är värt ett besök, även ett kort stopp. Ligger på vägen till Mo Paeng vattenfall

Pai Canyon (Kong Lan), (skyltat från Chiang Mai vägen, ca 6 km från Pai)

I ett något optimistiskt beskrivning som Pai svar på Grand Canyon, det mer exakt kan beskrivas som en smal röd kanal med branta sidor och fylld med tall och dipterocarp skog på båda sidor. Den branta dal med 50m på båda sidor och en fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden är imponerande. Men du måste vara försiktig här – vägen är mycket smal. En stege upp till en utsiktsplattform ger det säkraste sättet att beundra landskapet och gapet. Och gör det den perfekta platsen för en solnedgång.

WWII Memorial Bridge (på väg till Chiang Mai, ca 8 km från Pai)

Den ursprungliga bron byggdes här av de japanska inkräktarna. Den nuvarande stålgitterbro som är belägen intill den befintliga motorvägen monterades i dess nuvarande läge med hjälp av Pai s “kanjon”, bron är mycket lös i jämförelser med den ökända bron över floden.

 

Vattenfall

Mae Yen – 7 kilometer från staden är inte cyklar tillåtna på de sista sex kilometer långa stegen. Gå till öster, över bron på väg ut ur Pai och följ skyltarna.

Mo Paeng, (väster om Chiang Mai tidigare Santichon)

Är lite mer lättillgänglig än de flesta av Pais vattenfall under din Thailand resa, här flyter det flerskiktade vattenfallet genom en grönskande dal och är populär för sina pooler att bada i. Den övre delen av detta vattenfallet är en naturlig vattenrutschbana i torrperioden. Stenarna är hala, bara hitta en liten del, och glida ner som lokalbefolkningen gör!

Pam Bok

På vägen till Chiang Mai innan Pai Canyon. Hittar du ett trevligt avskiljt vattenfall med höga klippor som omger den, vilket gör detta till en mycket sval plats att fly värmen. Ta ett avkopplande bad i skuggan under den torra årstiden.

 

Pai – Shopping

Pais spirande turistnäringen har resulterat i ett antal söta hippie-influerad souvenirer som säljs i butiker i hela byn.

En marknad äger rum varje dag på Pais gågatan, där några av Hill-stammens medlemmar säljer sina hantverk, men vad som erbjuds här förbleknas i jämförelse med vad som finns i Chiang Mai.

Pai har ett överflöd av bokhandlar, varav några har titlar som är mycket svårt att hitta. Många är längs med vägen vid busshållplatsen, förbi Aya tjänster.

 

Pai – Restauranger

För en sådan liten stad, finns det förvånansvärt många restauranger, de flesta av dem serverar den mat som behövs för utländska resenärer under Thailand resan, men också ett brett urval av thailändska regionala rätter.

Konst i Chai – en vacker plats byggd av konstnären Otto. Varm mysiga atmosfär med stora Chai te, kakor och kex. God stämning för att spela på instrument. gratis wi-fi.

Burger House – Den nya ägaren Nat och hennes make Matt erbjuder 12 olika riktiga nötkötts hamburgare, chili smörgås, särskilda middagar, pork chops storleken på en Clive Cussler roman, öl, vin, etc. ligger 100 meter öster om korsningen på huvudvägen.

Drop Inn – erbjuder gigantiska versioner av västerländska rätter för 120-150 baht.

Good Life – serverar ekologisk och vegetarisk mat till rimliga priser. Frukost från 100 Baht. Har ett stort urval av te från te mästare TK.

Kin J – Denna lilla vegetariska restaurang mellan de största trafikljusen och på eftermiddagens marknad serverar en mängd av ren vegetarisk mat varje dag. Gå dit tidigt, eftersom det brukar vara slutsålt på eftermiddagen. Det är bara 25 baht för brunt ris och två rätter.

NA: s Kitchen – Na arbetar fortfarande i köket varje dag, och servrar mat till turister och thailändare. Hon pratar bra engelska och kommer även att lära dig lite thailändska om du frågar snällt. Na är alltid en favorit för resenärer som stannar längre och de återvänder för andra eller tredje gången.

Fred i Pai (i utkanten av staden på vägen till Mae Hong Son) – hemmagjorda ekologiska livsmedel odlas här, men den främsta attraktionen är vykort, perfekt utsikt från översta våningen på terrassen. Hampa kläder som säljs under som kanske eller kanske inte helt förklarar de framträdande “THC” tecken.

Curry Shack – Beställ en curry rätt som serveras i en kokosnöt!

Charlie & Lek s – Grönsaker som används i matlagning odlas färskt på den egna gården och baren har en underbar avslappnad och romantisk atmosfär. Ligger på vägen till Chiang Mai, precis innan polisen. Leta efter en skylt med restaurangens logotyp – Vi älskar sallad! Thailändsk mat är 30-70 baht per platta. De erbjuder också matlagningskurser för 750 baht per dag.

Witching väl – Har ett brett urval av alla typer av livsmedel, däribland några stora västerländska rätter. Prova äpple pannkakor, dom är att dö för.

Nong Beer Restaurang (i hörnet av den första uppsättningen av trafikljus på fotgängare)
Familjeägd restaurang som serverar “riktig thailändsk mat” Mycket god mat och mycket billigt. Kao Soi med nötkött till ett pris av 40 Baht.

Big lilla Café – är stort i stort sett engelskt påverkad av västerländska rätter, från bacon till hamburgare, för att inte tala frukosten eller en välsmakande hemlagad korv.

Yunnanese Restaurant – Denna utomhus restaurang i den kinesiska byn Ban Santichon serverar traditionella rätter från staden Yunnanese invånare. Utstickare är Manto (ångad bullar), här serveras den med fläsk ben stuvad i kinesiska örter. Det finns flera rätter med unika lokala grödor och andra rätter med exotiska ingredienser såsom svart kyckling. Eller så kan du alltid äta de goda nudlar som görs för hand och är toppade med en läcker blandning av hackat fläskkött, vitlök och sesam. Restaurangen är utomhus i Adobe byggnaden bakom den gigantiska klippan i Ban Santichon, cirka fyra km väster om Pai.

Amido Pizza Garden – Med tanke på hur långt Pai är från Neapel, så gör de en jävla bra pizza här!

Tårta Go “O” – Detta muslim ägda bageri serverar anständiga läckerheter (prova havregryn scones), kaffe och lättare måltider. Det finns några andra muslimska bagerier i staden, men de andra är inte riktigt lika underhållande informationsåtgärder för husets regler finns.

Maew Chomphu – Prova denna hörn restaurang och få en god asiatisk frukost. prova dim sum eller kai ga, två ägg tillagade i en liten wok med vietnamesisk korv.

Saengthongaram Marketg – Under dagen finns det en take-away mat på denna marknad.

Good Life – Vete gräs och begagnade böcker fungerar som inredning av detta eklektiska och populära kafé. Förutom massor av te, kaffe, juice del “och andra läckra drinkar, gör de också frukost och vegetariska thailändska rätter.