PATTAYA

Pattaya ligger ca 165 km sydost om huvudstaden Bangkok. Pattaya ligger på den östra sidan av Gulf of Thailand i provinsen Chonburi. Resor till Pattaya från Bangkok, som är ligger cirka 1,5 timmes bilresa från flygplatsen Suvarnabhumi.

Pattaya har utvecklats från att vara en liten fiskeby till en av de mest utvecklade turist destinationer i Thailand. Denna utveckling inleddes redan år 1959 när amerikanska soldater som var stationerade i nordöstra Thailand åkte till Pattaya för en semester. Under Vietnamkriget från år 1965 till 1972, var det en stor närvaro av USA soldater i Thailand eftersom Thailand har använts bland annat en bas för militära platser. Pattaya utvecklades snabbt till att bli en destination som var känd för sina “Weekend partyn” under Vietnamkriget. Detta har fortfarande inflytande på Pattaya idag. Staden har ett dåligt rykte för den blomstrande sexindustri, med hundratals go-go barer och alla typer av massage.

Turismen i Pattaya blomstrade på 1980-talet med den stora utvecklingen av hotell och resorts, men med en brist på infrastruktur. Pattaya har under många år varit misskött, bland annat stränder som är kända för att vara några av de värsta och smutsigaste i Thailand. Under senare år har dock lokalbefolkningen ansträngt sig för att hjälpa miljön i rätt riktning, men fortfarande finns det brister och mycket att förbättra särskilt vatten och bad miljö.

Pattaya är centrum för många av de stora och sofistikerade internationella hotellkedjor och du hittar ett bra urval av högklassiga restauranger och möjligheten till en mer “tyst” nattliv. Pattya har också försökt att skapa en bild som en familj destination och en plats för utlänningar som vill bosätta sig i under lång tid i Pattaya.

Som en fortsättning på Pattaya är Jomtien ett populärt alternativ. Här hittar du mer lugn och lite bättre stränder. I Jomtien hittar du flera bra lyxhotell.

Pattaya hade 2007 totalt 104 000 invånare. Om du inkluderar icke-registrerade bosättare, så är siffran närmare 300 000. De flesta invånarna är av Thai-kinesisk härkomst. Men på grund av turistnäringen, det finns också många arbetare från nordöstra Thailand eller Issan, som är ett av de fattigaste områdena i Thailand. Det finns också ett ökande antal utlänningar som bosätter sig i Pattaya. Det har varit möjligt för utlänningar i över 50 år att få särskilda visum till Thailand som gör en långsiktig vistelse möjlig. Kostnaderna i Thailand är betydligt lägre än i Europa, Australien och USA vilket gör Thailand väldigt attraktivt.

PATTAYA – För att komma hit

FLYG:
Närmaste flygplats är U-Tapao ca 45 minuter öster om Pattaya. Bangkok Airways flyger bland annat från den flygplatsen till Phuket och Koh Samui med dagliga avgångar. Priset är cirka 3500 THB för en enkel biljett. Bokningar kan göras på www.bangkokair.com. Bangkok Airways har ett kontor i Pattaya på Fairtex Arcade Building i norra Pattaya.

De flesta resenärer väljer att åka via Bangkok Airport som ligger ca 1,5 timmes bilresa från Pattaya. Priset är cirka 1500 THB för en privat taxi från flygplatsen till den valda hotell i Pattaya.

TÅG:
Ett relativt långsamt sätt att komma till Pattaya är med tåg från Hua Lamphong Station i Bangkok. Tåget tar ca 4 timmar och kostar cirka 35 THB. Station i Pattaya ligger på Sukhumvit Road och därifrån kan du ta lokala songtaews till Pattaya för ca 40 THB.

BUS:
En mycket vanlig och bekvämt sätt att ta sig till Pattya är med buss. Bussar till Pattaya avgår från Bangkoks östra bussterminal på Sukhumvit Road i Ekkamai BTS. Det finns avgångar varje timme från kl.05:00 till cirka 23:00. En biljett här kostar ca 115 THB. Det är också möjligt att ta en buss från Bangkok Norra bussterminalen på Kampaengphet 2 Road nära Mo Chit.

I Pattaya ligger bussterminalen på norra Pattaya Road. Härifrån kan du komma till Pattaya med songtaews för cirka 40 THB.

BIL:
Ta motorväg 3 öster om Bangkok. Kom ihåg att för att använda motorvägen måste man betala vägtull.

INFORMATION:
Tourism Authority of Thailand (TAT) har ett kontor på 609 Moo 10, Pratamnak Road i södra änden av Pattaya nära Jomtien. Här hittar du massor av information. De flesta hotell har också omfattande information om Pattaya med gratis flygblad och stadskartor.

ORIENTERING:
Pattaya Beach Road ligger i hjärtat av Pattaya. Här hittar du många hotell, barer, restauranger och shoppingmöjligheter. Pattaya 2 och Pattaya 3 korsas parallellt med Beach Road och i området är det ofta mycket trafik. I den norra änden ligger Dusit Resort och på bara den södra änden av skalan hittar du Sheraton Pattaya Resort. Cirka 15 minuters bilresa söder om Pattaya i Jomtien.

Ta sig runt: Songtaews är en blå pickup med last där det är möjligt att sitta. De följer liksom vissa linjer på större vägar i Pattaya och Jomtien. Taxan utgår från 10 THB och om du åker från Pattaya till Jometien är priset 30 THB. Du kan också hyra en songtaew på privat basis. Kom överens om priset först.

SNABBA FAKTA:
Det finns bankomater princip var som helst i staden. Det finns postkontor på Soi Post Office nära Royal Garden Plaza. Bangkok Pattaya Hospital är förmodligen det bästa sjukhuset i området med engelsk tjänst. I Pattaya finns även turist polis. Det finns också många internet caféer där du kan du sitta vid dator och använda internet för ca 30 till 60 THB för en timme.

 

PATTAYA – Väder

Pattaya har ett tropiskt klimat. Även här finns 3st säsonger: Den torra tiden är från november till februari, den mycket varma säsongen med hög luftfuktighet är från mars till maj. Slutligen varmt men med regnperiod ligger från juni till oktober.

Medeltemperaturen är vanligen mellan 25 till 32 grader Celsius.

 

PATTAYA – Stränder

De två främsta ständerna i Pattaya är Pattaya Beach som ligger parallellt med centrum från Pattaya Nuea söder och upp till Walking Street. Längs stranden löper Beach Road, som är fylld med restauranger, barer, hotell och shoppingmöjligheter.

Jomtien Beach ligger i den södra delen av viken och är separerad från Pattaya Beach i Pratumnak Hill. På den här stranden hittar du många lägenhetskomplex, Beach Hotell och bungalows. På helgerna finns det väldigt många människor på Jomtien Beach. Många invånare i Bangkok kommer hit för att festa.

På de närliggande öarna finns också flera bra stränder. Bland andra öarna Koh Larn, Koh Sak och K Krok. Flera av öarna kan nås med motorbåt på mindre än 15 minuter.

Den delar de turistiska termer som öar i “nära Islands”, “Far öarna” och “Coral Island”

 

PATTAYA – SEVÄRDHETER

Sanningens tempel – Monument

Denna helgedom är en plats för både tillbedjan och ett kulturminnesmärke. Beläget på Th Naklua med öppettider från 8:00 till 18:00. Inträde är 500 THB. Denna kulturella listade är efter Lek Viriyaphant, en excentrisk thailändsk miljonär som tillbringade stora förmögenheter på olika projekt runt om i Thailand. Till exempel ligger han också bakom byggandet av den antika staden nära Bangkok. Attraktionen sker uteslutande i trä och har pågått i mer än 30 år. Attraktionen har 4 vingar tillägnad thailändska, khmer, kinesiska och indiska religiösa ikonografi. Under de 20-våningar höga byggnader är träsniderier av gudar från hinduism och buddhism. Arkitekturen här är mycket intressant och även om du inte har kunskaper om buddhismen och hinduismen tycker de flesta att platsen är mycket intressant.

Det finns en möjlighet att guidas runt varje halvtimme från kl.08.30. Det finns också en traditionell thailändsk dans vid kl. 11,30 och 15,30. Priset på en taxi från centrala Pattaya är cirka 70 THB. Du kan läsa mer på denna länk till Sanctuary of Truth (www.sanctuaryoftruth.com).

Anek Kusala Sala (viharn Sien) – Museum

Detta museum ligger nära Sukhomwit och har öppet varje dag från 09:00 till 17,00 och inträdet är 50 THB. Detta är ett mycket populärt besök för många som kommer till Pattaya. Museet innehåller mer än 300 föremål av kinesisk konst. De flesta är gjorda av brons och mässing och visar historiska siffror från Kina, liksom buddhistiska, Konfucianistiske och taoistiska element. Platsen grundades av Sa-Nga är thailändare som växte upp i Kina. Museet grundades som ett vänskaps program mellan Thailand och Kina. Museet har riktigt bra beskrivningar på engelska och du kan köpa en fin engelskspråkig guidebok på plats. Den första våningen visar många odödliga kineser som Gaun Yin som är den kinesiska symbolen för medkänslans gudinna. Andra våningen är det mest dramatiska i museet. Här ser vi människor, stora statyer av Shaolin munkar i olika positioner.

Museet ligger 16 km söder om Pattaya

Ko Lan – Ö
Det finns verkliga många turister som varje dag går till denna vackra ö som heter Ko Lan. Ön ligger 7 km från kusten i Pattaya och här hittar du fantastiska stränder och massor av möjligheter för att sola och bada. På helgerna kommer många människor från Bangkok för att använda dessa stränder. Det finns gott om vattensporter på Ko Lan. Det finns ca 5 stränder på ön och de flesta kan nås ganska enkelt. Båtar avgår från Pattaya på Bali Pier och det kostar 30 THB för en enkel biljett med 5 dagliga avgångar. Den sista båten tillbaka till Pattaya från Ko Lan är 18,00

Khao Phra Tamnak – Utsiktsplats

Från toppen av berget som skiljer Jomtien från South Pattaya erbjuder en fantastisk utsikt. På platsen finns också en jätte Buddha siffra som nästan “ses” över Patttaya. Det närliggande templet Wat Phra Yai går tillbaka till tiden då Pattaya var en liten fiskeby. Det är möjligt att gå till toppen av berget från den södra delen av Walking Street och på vägen passerar du en liten kinesiskt tempel.

Fairtex Sports Club – Fitness

Vill du veta mer om Thaiboxning eller Muay Thai som det heter i Thailand. Många är intresserade av denna kampsport. Det finns gott om möjligheter att ta lektioner och flera internationellt berömda stjärnor tränar på detta center. Fairtex har undervisat i Muay Thai i mer än 40 år. Det finns också boende på plats för dem som vill fördjupa sin utbildning på plats. Det finns en stor pool och andra faciliteter.

 

Andra sevärdheter

Du hittar bland annat stora möjligheter att spela golf i Pattaya. I en omkrets på 1 timmes bilfärd från Pattaya finns det inte mindre än 21 golfbanor. Det finns också möjlighet att åka Gokart och besöka olika nöjesparker och djurparker som Elephant Village. Du hittar också Sri Racha Tiger Zoo, som har en mängd spännande djur, inklusive tigrar men också alligatorer och andra djur. Platsen är mycket intressant och det finns flera Daily Show. Eller vad sägs om en kort resa med en ubåt? Det är möjligt att få en 30-minuters båttur under havet för att uppleva koraller och marint liv bara några kilometer från kusten i Pattaya.

Nong Nooch ligger 15 km söder om Pattaya och det är en vacker botanisk trädgård med inte mindre än 2 km2. Platsen har också lite djurliv, med bland annat elefanter och schimpanser.

Andra sevärdheter i Pattaya inkluderar även Million Years Stone Park, Pattaya Crocodile Farm, Silverlake Winery, Underwater World Pattaya (akvarium), flask konstmuseum, Riples Believe It Or Not beläget i Royal Garden Plaza.
Dessutom finner också flera kabaréer med Lady boys.

 

PATTAYA – Gågatan

De flesta väljer att besöka Walking Street i Pattaya. Man finner kanske inget liknande ställe på denna planet. De flesta väljer att besöka Walking Street på kvällen för att uppleva atmosfären och de många möjligheter som finns där. På Walking Street hittar du massor av nattliv blandade med go-go barer, öl barer, diskotek, restauranger och mycket mer. Walking Street är mycket internationell. Du kommer att stöta på många olika nationaliteter här. Bli inte förvånad om du sitter bredvid någon från England, Ryssland, Förenade Arabemiraten, Autralia eller Österrike. Walking Street i Pattaya lockar en stor internationell publik.

Men de flesta väljer att besöka Walking Street på kvällen som för vissa kan vara lite av en skam, men gatan har också mycket att erbjuda på dagtid. Att gå på Walking Street under dagen är något helt annat. Du kommer att hitta så många intressanta butiker, som säljer allt från träredskaps arbeten till Buddha-figurer. Och givetvis många smyckes butiker och antikaffärer.

 

PATTAYA – SHOPPING

Pattaya erbjuder många shoppingmöjligheter. Allt från små marknader till stora köpcentrum fyller Pattaya. Längs Beach Road och de andra stora centrala vägar hittar du massor av små butiker med förfalskade varor och allt annat under solen. Men under senare år har Pattaya utvecklats till en spännande shoppingstad. Detta beror inte minst den nya Central World Festival som är en av Thailands största köpcentrum. Här hittar du alla typer av märken, från North Face, Crocs och mycket mer. Allt till thailändska priser. Du hittar också köpcentrum i stil med mataffären i Pattaya.

Här är några av de viktigaste shoppingområden:

The Avenue Pattaya – Second Road – Öppet: från 10:00 till 23:00

Liksom Bangkoks J Avenue (Thonglor) eller La Villa du kommer också att älska The Avenue Pattaya. Här hittar du allt som passar den unga livsstilen. Här hittar du Starbucks, iBerry, Au Bon Pain, vin provning och massor av sport butiker som Adidas, Geox och Puma. Det finns också en biograf och karaoke klubb med bowling.

Royal Garden Plaza – South Pattaya – Öppet: från 10:30 till 23:00

Fasaden på Royal Garden är markerad med den röda planet som “sticker ut” i byggnaden. Detta stora köpcentrum är en oas av boutiquer, restauranger och en Food Courts. Det finns också en biograf och samtidigt hittar du också en av de mest kända attraktionerna i Pattaya, nämligen Ripleys Believe It Or Not Museum.

Central Festival Pattaya Beach – Beach Road – Öppet: från 11:00 till 23:00

En av Pattayas modernaste centrum för livsstil shopping. Central Festival Pattaya har mer än 200 butiker med de ledande varumärkena (som: Zara, Guess, DKNY Jeans, Diesel, MNG och mycket mer). Du hittar också en stormarknad, bokhandlare och massor av restauranger. Dessutom finns flera elektronik och sport butiker.

Den flytande marknaden i Pattaya – Jomtien – Öppet: från 10:00 till 23:00

Här hittar du mer än 110 butiker som säljer många lokala produkter från Thailand. Du hittar hantverk och souvenirer och platsen är ett bra alternativ till de stora köpcentrumen.

Outlet Mall Pattaya – Norra Pattaya – Öppet från 10:00 till 22:00

Här hittar du alltid saker att köpa. Du kommer att hitta många kända varumärken, däribland Lacoste, Esprit, Bossini, G2000, Levis, Nike, Samsonie och mer. Det är ofta “förra årets” modeller som är till salu till rimliga priser.

Weekend Markets – South Pattaya – Öppet: 8:00 till 23:00

Thepprasit Market på Thepprasit Road nära Sukhumvit Road är Pattayas version av en Weekend Market. Du hittar mer än 500 stånd som både säljer produkter och livsmedel. På tisdagar och fredagar är det möjligt att besöka Soi Buakhao Market nära South Pattaya Road och Soi Buakhao och en annan intressant marknad är Made In Thailand Night Plaza på Second Road nära Soi 10.

 

PATTAYA – RESTAURANGER

Du hittar en mängd olika restauranger i Pattaya. Det skulle vara en svår uppgift med att presentera bara en bråkdel av dem här. Men vi har valt att rekommendera följande restauranger i Pattaya:

Mantra Restaurant and Bar
Denna restaurang ligger i Amari Orchid Resort & Tower på Beach Road

Mantra erbjuder en unik middagsupplevelse i härliga omgivningar på Amari. Mantra har en meny som kretsar kring följande kök (japanska, indiska, kinesiska och Medelhavet). Mantra har etablerat sig som en av de bättre restaurangerna i Pattaya och all mat lagas från en frigående kök så att gäster kan se den exotiska maten förbereds. Du äter i en vacker miljö med många intressanta objekt på skärmen från hela Asien. Restaurangen har en walk-in-vinkällare och en klädkod är “chic, smart och snygg”, så det betyder inga shorts och sandaler.

En huvudrätt kostar från 240 – 4200 THB

Se restaurangens hemsida här – The Mantra http://www.mantra-pattaya.com/

Mata Hari Restaurant

Denna restaurang är belägen på vägen mellan Pattaya och Jomtien på Thappraya Road.

Detta kritikerrosade restaurang som specialiserat sig europeisk mat. Atmosfären är avslappnad men elegant. Du hittar en nyskapande meny och platsen är mycket populär bland lokalbefolkningen som har valt att bosätta sig i Pattaya. Restaurangen har en bar så det är möjligt att få en drink och restaurangen har dessutom ett stort urval av viner. Mata Hari är ofta en plats för många gäster, även i lågsäsong. Så vi rekommenderar att boka ett bord i förväg

En huvudrätt kostar från 750 THB uppåt

Se restaurangens hemsida här – Mata Hari http://www.mataharirestaurant.com/

Mum Aroi Restaurant

Detta är en av de bättre restaurangerna för fisk och skaldjur i Pattaya. Många thaiare som bosatt i Pattaya eller som kommer dit under helgen från Bangkok gillar att besöka Mum Aroi. Här hittar du bra Seafood, men platsen är också känd för sin avslappnade atmosfär på stranden. Mum Aroi har levande musik som ger en extra zing till atmosfären. Mum Aroi ligger bara 5 minuters bilresa från Pattaya i närheten av den lyxiga Anaya.

En huvudrätt kostar från 200 THB uppåt

Kål och kondomer Restaurang

Söder om Pattaya av Hu Gwang Bay kommer att finna denna restaurang. Platsen är känd för sin goda mat och du kommer att hitta härliga thailändska rätter från skaldjur till lokala specialiteter. Restauranten ligger i en tropisk trädgård och du har havsutsikt härifrån. Restaurangens namn är kopplat till ett försök att utbilda thaiare i att förebygga hiv och aids.

En varmrätt kostar från 80 till 250 THB

Se restaurangens hemsida här – Cabbages and Condoms

http://www.cabbagesandcondoms.co.th/

 

PATTAYA – I närheten

Jomtien

Jomtien ligger omedelbart söder om Pattaya och är nästan betraktad som en del av Pattaya. Jomtien är populärt med många turister och många thiare från Bangkok. Jomtien är ett lugnare område än Pattaya och du hittar här Jomtien Beach Road som löper längs stranden. Du hittar många restauranger, barer etc. i Jomtien området.

Jomtien ligger ca 3 km från South Pattaya och området är mest känt för sina stränder och dess många lägenhetskomplex, platsen har många bosatta. Jomtien har under det senaste decenniet genomgått en byggboom med många nya flerbostadshus och hotell. Här hittas också Jomtien Complex som är en stor grupp av butiker, många restauranger och barer. Nyligen har också fler högklassiga restauranger öppnat längs Thappraya Road, som är huvudvägen mellan Pattaya och Jomtien.

De flesta besökare till Jomtien anländer från Bangkok. Många bussar från Bangkok anländer i Pattaya North Terminal busstation och därifrån kan du ta lokala taxi till Jomtien. Räkna med att det kostar mellan 100-150 THB. Men en nyhet är att det nu även går buss från Bangkok flygplats till en liten bussterminal i Jomtien nära Beach Road. Här är priset cirka 110 THB.

Jomtien Beach är ca 6 km lång och är särskilt populärt bland thailändska familjer. På stranden kan du hyra stolar från ca 30 THB per dag. Längs stranden hittar du också massor av restauranger och liknande. En annan intressant plats i Pattaya är Pattaya Park och Tower som är öppen dagligen från 10:00 till 19:00. Inträdet är 200 THB och det finns gott om aktiviteter och fina pooler.

Ko Si Chang

Ön Ko Si Chang ligger norr om Pattaya ur staden Si Racha. Staden Si Racha är en blandning mellan en fiskeby och modern industri. Man finner lägenhet nära vattnet och staden är också känd för sin industriella hamn i Laem Chabang, som är en av de mest trafikerade hamnarna i Thailand. Si Racha är kanske inte en typisk thailändsk stad. Här kan vi hitta japanska restauranger, men det är kopplat till att flera stora biltillverkare i Thailand ligger här i Si Racha.

Ön Ko Si Chang har ca 5000 invånare och var tidigare en kunglighet. Ön har en lokal atmosfär och många är engagerade i fisket. Ko Si Chang har gott om sevärdheter att du kan enkelt spendera en hel dag där. Många thaiare från Bangkok kommer till ön under helgen att njuta skaldjur och tjäna krediter på de lokala templen. Genom sevärdheter i Ko Si Chang hittar bland annat San Jao Phaw Khao Yai är en vacker kinesiskt tempel. Templet går tillbaka till den tid då den första kinesiska invandraren kom. Under det kinesiska nyåret i februari kommer det att många etniska kineser till Ko Si Chang att visa respekt på detta tempel.

Det finns också bra snorkling runt Ko Si Chang. Åk ut på en tur till Ko Khang Khao, eller hyra en kajak för 150 THB per timme. Stränderna i Ko Si Chang är kanske inte så bra som de som finns längre söderut och särskilt på Ko Samet.

Det finns flera sätt att få till Ko Si Chang. Det är möjligt med buss från Bangkoks norra bussterminal och även från östra bussterminalen. Det finns dagliga avgångar ungefär varje timme. Bussresa till Si Racha tar ca 2 timmar och resan kostar cirka 100 THB. Efter ankomsten till Si Racha, kan du ta en tuk tuk till hamnen och därifrån med båt till Ko Si Chang. Avgångar på båten går en gång i timmen. Resan tar ca 40 minuter och kostar cirka 50 THB per person

 

 

PATTAYA – ARTIKEL

PATTAYA försöker städa upp

Det är kanske inte många andra städer med ett sådant dåligt rykte som Pattaya i Thailand. Pattaya har ägnat sig åt sexindustrin och kriminella flyktingar. Men saker och ting kan förändras i Pattaya.

När mörkret faller i turistorten Pattaya, hittar du ett hav av rosa lampor som lyser runt de tusentals kvinnor som sitter på stolar och väntar på sina manliga kunder. Du kommer att hitta många små sidogator med små förslappad barer där sk “service kvinna” erbjuder olika tjänster. Men saker och ting kan förändras till det bättre i Pattaya.

Idag finner vi kinesiska turgrupper och ryska familjer som kommer till Pattaya. Fler lyxhotell växer upp och många rika thaiare från Bangkok kommer till Pattaya över helgen för att slappna av och vara med mängden av de många turister som är i Pattaya. Staden har också fått mer högklassiga restauranger och även värd för en årlig musikfestival.

Endast en 2-timmars bilresa från Bangkok hittar Pattaya där det tidigare låg bara en liten fiskeby. Men för ungefär 40 år sedan, fann de amerikanska soldaterna Pattya som var en vacker plats med massor av bra stränder. Tusentals “ensamma” soldater med massor av dollar i ryggsäcken sökte fly från krigets fasor i ett land som på den tiden var relativt dålig. Thailand hade en historiskt tolerant syn på prostitution och i kombination av deras många dollar innebar det att allt gick fel.

Pattaya överlevde till USA´s soldater lämnade staden och började se ett uppsving i sexturismen. Besökare åkte till Thailand år 1970 hälsades med broschyr på Bangkok flygplats. Som visade bilder av tillgängliga kvinnor. Under de senaste decennierna har mycket mer manliga gäster besökte Thailand än kvinnliga gäster.

Men saker och ting är på väg att förändras. Med recessionen i Europa och USA där de lokala resebyråer började titta mer på resor till länder som Kina och Indien. Den thailändska regeringen reagerade starkt mot Pattaya. Och har utarbetat en plan för staden som inkluderade bättre infrastruktur och snabbare tåg från Bangkok. Det uppskattade förbättringarna som sker i Pattaya kommer att kosta i närheten av 32 miljarder SEK (ca 6 miljarder dollar)

Men frågan är om det helt kan stängas av för sexturism. Trots att prostitution är olagligt i Thailand kommer att enorma summor pengar på denna verksamhet. Och att kvinnor säljer sig i Pattaya är inget nytt, de har ju pågått i flera decennier.