Phitsanulok – översikt

Phitsanulok ligger ca 377 km norr om Bangkok. Phitsanulok är en viktig och historisk stad i nedre delen av Thailand och är huvudstad i Phitsanulok Province, som sträcker sig hela vägen till Laos gränsen. Phitsanulok är en av de äldsta städerna i Thailand och grundades för över 600 år sedan. Den är förmodligen mest känd som födelseplatsen för kung Naresuan, som befriade landet från Burmas dominans i det sena 1600- talet. Hans bror och efterträdare, kung Ekathosarot (Sanphet III). Eftersom staden ligger i gränslandet mellan de norra och centrala delarna av landet har det länge varit viktig för både politiska och strategiska skäl, och har kämpat många strider under tidigare århundraden. Phitsanulok var Thailands huvudstad i 25 år under regeringstiden av kung Boromma Trailokanat Ayutthaya. Det ligger på stranden av Nan floden, staden var ursprungligen en liten röd utpost och kallades Song Kwae innan Khwae Noi floden bytte kurs på 1100- talet. Phitsanulok var också ett provinsiellt centrum för Angkorian imperiet under Angkorian perioden. Phitsanulok är hem för Naresuan University och Pibulsongkram Rajabhat University och en stor Royal Thai militärbas.

Phitsanulok är främst slätter med några kullar. Den östra delen av staden har några skogsområden. Staden ligger i Nan Basin, som är en del av Chao Phraya. Phitsanulok kallas ibland Song Kwae, staden med två floder, ett gammalt namn som härstammar från århundraden sedan när Nan och Khwae Noi Rivers möttes nära staden. Idag är det bara Nan floden som flyter genom Phitsanulok.

Förutom dess betydelse i historien om Thailand, Har Phitsanulok floder, berg, skogar och är perfekt för naturälskare.

Bortsett från dess exceptionella karisma ger Phitsanulok besökarna möjlighet att utforska anmärkningsvärda kapitel i Thailands historia under din Thailand resa. Till exempel, Phitsanulok har bevis från ett gammalt samhälle med anor från 2 000 och 4 000 år. Dessutom finns gamla templet Wat Chula Mani som ligger 5 km söder om staden och byggdes redan innan Sukhothai kungariket kom till makten i den 12: e talet. Phitsanulok växte för King of Sukhothai (1238-1378 e.Kr.) och Ayutthaya (1350-1767 e.Kr.). Som i synnerhet spelade en strategisk roll i Ayutthaya´s tid då det var kungarikets kungliga huvudstad i 25 år under regeringstiden av kung Borom Trailokanat. Phitsanulok var också födelseplatsen för kung Naresuan den store (R. 1590-1605) den legendariske kung som förklarade Ayutthaya självständighet från Burma år 1584. Kung Naresuan är känd för sin segrande och hedervärda enmans strid ovanpå en elefantrygg mot en burmesiska kronprinsen.

Phitsanulok är mer än bara en mellanlandning för turister under deras Thailand resa, det är en provins med ett antal turist möjligheter. Medan de flesta av Phitsanulok som sagt platt landskap och en tredjedel av det område som omfattas av berg i norr och öster där finns nationalparker och vattenfall väntar på att utforskas.

 

Phitsanulok – För att komma dit

Phitsanulok är en bra utgångspunkt för ett besök i världsarvet nära Sukhothai. Staden ligger mellan flera huvudgator som är anslutna mellan de norra, nordöstra och centrala regioner i Thailand: Motorväg # 11 (Ta Khli – Chiang Mai), Highway 12 (Mae Sot – Mukdahan) och Highway No 117 (Phitsanulok – Nakhon Sawan).

Du kan besöka Phitsanulok på många sätt, med flyg, tåg, buss och bil. Phitsanulok är navet i transporten i denna region.

Flyg:
Flera flygbolag bedriver trafik på linjen mellan Phitsanulok och Bangkok (Don Mueang). Det tar ca 50 minuter att flyga. Priser börjar på (Baht): Cirka 1290 (ingår Airport skatt, försäkring och bränsle Charge)

Tåg:
Det finns tåg från Bangkok till Phitsanulok dagligen från kl. 07:05, 14 gånger om dagen.

Det finns snabbtåg (Sprinter) från Bangkok till Phitsanulok varje dag från 8:25 till 23:10.

Det finns ett tåg från Phitsanulok till Bangkok varje dag från 2:05, 14 gånger om dagen.

Det finns express-tåg från Phitsanulok till Bangkok dagligen som går 4 gånger om dagen.

Buss:
Det finns bussar från norra busstationen (Bangkok) till Phitsanulok, ungefär varje timme.

Det går bussar från Phitsanulok till Bangkok från 6:30 till 22:00 ungefär varje timme.

Det finns förstklassig luftkonditionerade. bussar från Bangkok till Phitsanulok 13 gånger om dagen från 8:00, varje dag.

Det finns förstklassig luftkonditionerade. bussar från Phitsanulok till Bangkok 12 gånger om dagen från 9:15.

Bil:
Från Bangkok ta motorväg nr 1 (Phahonyothin) när du når Wang Noi ta motorväg 32 genom Ayutthya, Ang Thong, Sing Buri, Chai Nart, och när du når Nakorn Sawan ta sedan motorväg 117 till Phitsanulok. Avståndet är 370 km.

 

Att ta sig runt i Phitsanulok

För att komma runt Phitsanulok city, ta en tur i en hjulförsedd tre cykeltaxi (samlor) det kostar ca 30 baht och uppåt, beroende på antalet passagerare, destination och din förhandlingsförmåga. Stadsbussar är också tillgängliga för mer rimliga arvoden. Stationen ligger på Thammabucha Road, nära järnvägsstationen.

 

Phitsanulok – Väder

Phitsanulok har ett varmt tropiskt klimat med stor årsnederbörd. Regnperioden börjar i vår och slutar i en varm, torr sommar. Det börjar igen i september och pågår till november. Månaderna december och januari brukar vara behagligt svala.

Phitsanulok har det ganska varmt året runt och det finns 3 säsonger i detta klimat, sommar, regnperioden och vinter.

Först Sommar (mars-maj)
Vädret är ganska varmt, och det finns inget regn på denna korta tid. Medeltemperaturen är ca 30,5 C

Andra Regnperioden (juni till oktober)

Vädret är ganska våt, och det regnar mycket. Den genomsnittliga nederbörden volym är 198,5 millimeter, så ta med ett paraply om du reser under denna period.

Vintern (november till februari)

Vädret är ganska varmt och skönt, inte för varmt och inte för kallt. Det regnar inte och det är högsäsong, så att folk gillar att resa till bergen under denna period. Eftersom det är svalare där och det finns många vackra blommor som växer där. Den genomsnittliga temperaturen är 26,4 celcius.

 

Phitsanulok – Sevärdheter

Staden är hem till följande 12 aktiva tempel där Theravada buddism praktiseras av medborgarna:

– Wat Phra Sri Rattana Mahathat
– Wat Ratchaburana
– Wat Aranyik
– Wat Nang Phaya
– Wat Chedi Yod Thong
– Wat Tamajak
– Wat Mai Opayaram
– Wat Kuha Sawan
– Wat Nong Bua
– Wat Sri Wisut Tharam
– Wat Sra Gaew Pratum Thong
– Wat Tha Maprang

Förutom de många tempel som finns i staden så finner du också andra attraktioner såsom;

Sergeant-Major Dr Thawee Buranakhet Folklore Museum – Sevärd samling av folk konst, hantverk, korg tillverkning, keramik och gamla köksredskap. I museet finns också en samling av antika fällor för att fånga ormar, fåglar, tigrar och piggsvin med.

City Walls – Tyvärr förstördes de flesta av de äldre delarna av Phitsanulok i en katastrofal brand som inträffade år 1955. Därför finns det inte mycket kvar av den gamla staden förutom det berömda templet, en gammal chedi och en liten del av stadsmuren. De intakta delarna av den gamla stadsmuren finns för besökare.

Buranathai Buddha staty – Buranathai Buddha staty är skräddarsydd vid gjutning av brons Buddha bilder. Det är det enda i sitt slag i provinsen gjort av hantverkare specialiserade på reproduktion av Phra Buddha Chinnarat Buddha bild. Besökarna tillåts att röra sig längs produktionslinjen.

Nan River husbåtar – Phitsanulok är känt i hela Thailand för husbåtar som fortfarande ligger längs Nan floden nära templet Phra Sri Rattana Maharat, men tyvärr på senare år har blivit färre. Husbåt Museet är öppet även för besökare under deras Thailand resa.

Night Market – Varje kväll samlas leverantörerna i Phitsanulok för att bilda Phitsanulok kvälls marknad. Det mest sålda är kläder och mat.

Chandra Palace – Chandra Palace var födelseplatsen för kung Naresuan den store, och innehåller kung Naresuan den stores helgedom.

Naresuan University Konst och kultur Gallery – Naresuan universitet Konst och kultur Gallery har över 100 konstverk av kulturellt viktiga thailändska konstnärer.

 

Phitsanulok – Shopping

Som i de flesta provinsiella huvudstäder, har Phitsanulok en central marknad där lokalbefolkningen kan köpa allt från mat till hushållsapparater och besökare kan köpa kläder och andra nödvändiga förnödenheter. Utöver butikerna noterade ovanför finns ofta lokalt producerade hantverk på centrala marknader, enstaka Night Market och workshops i mindre städer i hela provinsen.

 

Phitsanulok – Restauranger

Det finns många restauranger i Phitsanulok, med många typer av rätter. Så du kan välja restauranger och smaka de livsmedel som du vill ha.

Ban Mai – Middag på denna lokala favorit är som en måltid med dina morföräldrar, det låter som ett påstridigt samtal, stoppade möbler, och en tjock siameskatt verkar bo i matsalen. Förvänta dig inte traditionell mat, specialiserat Ban Mai i ovanligt, men perfekt utförda rätter som inte kan hittas någon annanstans. En curry rökt anka eller yam Dja Krai, citrongräs ‘sallad “.

Fah-Ke-Rah – Det finns flera thailändska/muslimska kaféer i närheten Mosken på th Phra Ong Dam, och detta är en populär en. Tjock ROH đee (krispiga deg “pannkakor”) serveras med gaang matta (muslimska curry), färsk yoghurt. ROH đee gaang (ROH đee serveras med en liten skål med curry) kostar från 20Baht.

Daeng – Mittemot Pailyn Hotel (den engelskspråkiga skylten “Mat & dryck”), denna lilla butik, är en del av en populär kedja av thailändsk / vietnamesisk mat som har sitt ursprung i Nong Khai. Var noga med att beställa restaurangens specialitet, Naam neu Ang, serveras i form av grillade fläsk bollar med färska örter och ris.

Karaket – Mittemot LiThai Guesthouse, denna enkla restaurang har ett urval av thailändska curryrätter, soppor och wok. Du pekar bara vad som ser bra ut och så tillagas det. På väggarna finns intressanta bilder av Phitsanulok före branden år 1957.

Rim Nan – Nan Rim, norr om Wat Phra Si Ratana Mahathat erbjuder nudlar och “speciella” sittplatser. Restaurangen har en engelsk meny med bilder, prova BA mee Nam, gula ägg och vete nudlar med fläsk buljong.

Jaroen Tham – Runt hörnet från TAT kontor finns denna enkla med ett urval av vegetariska rätter som serveras med brunt ris.

 

Phitsanulok – I närheten

Phu Hin Rong Kla nationalpark, Phitsanulok

Phu Hin Rong Kla nationalpark täcker 307 kvadratkilometer med natursköna branta dalar, klippiga branta berg, stenig terräng och vattenfall. De höga bergen är Phu Phaeng Ma, Phu Hin Rong Kla, Phu Khithao, Phu Lom Lo och Phu Khao som ligger 1 820 meter över havet. Phu Hin Rong Kla nationalpark ligger i Nakhon Thai i Phitsanulok Province och Dan Sai i Loei provinsen. Vegetation och ekosystem blandas lövskog, lövskogens sort heter Dipterocarp. Hill Evergreen Forest kallas den med sina våta och höga höjder med tallskog på den övre platån. De djurarter som finns här inkluderar möss, rådjur, tiger, vildsvin och ekorrar.

Turistattraktioner i Phu Hin Rong Kla nationalpark

– Phu Hin Rong UCK utsiktstorn, natur, landskap, den pittoreska Khwae Noi floden och vattenfall.
– Lan Hin Pum
– Lan Hin Taek
– Kommunistiska högkvarter, sjukhus och militära skolan
– Vattenfall:
Först Pha Lat vattenfall [en nivå på vattenfallet]
Andra Tat Fa vattenfall
3. Si Phatcharin vattenfall
4. Romkhiao Pharadon vattenfall
5. Mån Daeng Vattenfall [32 steg]

Mellan år 1967 och 1982 tjänade berget Phu Hin Rong Kla som strategiska högkvarter för kommunistpartiet i Thailand (CPT) och dess taktiska arm. Folkets befrielse armé i Thailand (PLAT). De ligger ut sides och är lätt försvarat området som var perfekt för rebellarméns toppmöten. En annan fördel var att högkvarteret var bara 50 km från den laotiska gränsen, så slutet av gränsen var väl bevakad efter år 1975 då Laos föll till Pathet Lao. Kinas Yunnan provinsen är bara 300 km bort och det var här som CPT fick sin utbildning i den revolutionära taktiken.

De nästan 20 år sedan som detta område kring Phu Hin Rong Kla var ett slagfält för thailändska trupper och kommunisterna. En sista fälttåg i slutet av år 1982 slutfördes och överlämnades till PLAT, då förklarades Phu Hin Rong Kla till nationalpark, år 1984.

En 1 km lång väg som leder till Pha Chu Thong( som ibland kallas röd flaggans sten), där kommunisterna skulle höja den röda flaggan för att meddela en militär seger. I detta område finns också en luft skyddsrum, en utkiksplats och resterna av de viktigaste CPT högkvarter – den mest otillgängliga platsen i området innan en väg byggdes av den thailändska regeringen. Byggnaderna i parken är gjorda av trä och bambu, och har ingen vatten eller el – en hyllning till hur primitiva levnadsförhållanden var.

Det finns ett litet museum i parkens högkvarter, som visar resterna av CPT-dagen, även om det inte är på engelsk förklaring.

 

Phitsanulok – Artiklar

Phintsanulok
04/01/10, Publicerat av Rob

Jag hade kommit till Phitsanulok att fira nyårsafton, inte för att något speciellt händer i Phitsanulok, men bara för att jag hade blivit inbjuden dit.

Resan upp till Phitsanulok var ganska enkel. Det var nyår så som hemma, allt var packat. Jag kom till busstationen med Aun och alla bussar redan fyllda. Därför var vi tvungna att hitta en av de privata bussar som kör i den riktningen. Det skulle kosta oss 10 miljoner mer, men vi ville komma upp dit mycket snabbare än offentliga bussar. Så vi hoppade i en liten minibuss och körde i 5 timmar medan jag satt med mina knän mot mina öron i lasten bakom passagerarsätet.

Vi anlände sent på kvällen och plockades upp vid busstationen av 2st av hennes vänner på mopeder. Det var första gången jag hade körde på en moped på väldigt lång tid. Med min massiva väska, så det var lite av en kamp. Men jag visste att om jag ramlade av så skulle min väska tagit fallet. De tog oss till Wind Wings bar och jag beställde lite mat. Jag fick den starkaste maten jag någonsin haft under min tid i Asien. Jag kunde inte äta det för varje gång bara kändes som en gaffel full av smärta. När jag hade tvättat bort kryddorna med ett par Chang öl introducerades jag till killarna som var där. Som alla talade olika nivåer av engelska, men nästan alla av dem talade nog engelska för att jag skulle förstå dem. Så strax efter jag var tvungen att dra mig tillbaka till mitt hem när jag började känna mig lite full.

Jag var där ca 4 dagar, så jag lyckades få se en hel del sightseeing medan jag var där. Den första dagen gick vi till Suckhothai, och sedan resten av tiden spenderas på att ta reda på vad Phitsanulok hade att erbjuda.

Den första hela dagen i Phitsanulok, var jag inte riktigt komma på tårna. Aun och jag hyrde en moped för dagarna på vår vistelse där. Med cykeln “The Wild Wings”, kände jag mig som en fullfjädrad gruppmedlem, som whizzed runt på min egen Wilds Wings cykel haha. Det var en absolut livräddare. Nu hade vi ett sätt att transportera oss under hela vår vistelse i Phitsanulok. Vi körde hem för att vila lite innan vi gick ut för att fira nyår.

Nästa dag var en mycket långsam dag efter att ha firat nyår. Jag lyckades komma ur sängen vid middagstid och det slutade med att jag bara vandra runt och utforskade stadens tempel, marknader och mat. En av de saker jag mest kommer ihåg om den dagen var hur varmt det var. Jag svettade mer än vanligt av någon anledning och köpte vatten var 5 minut! Jag besökte den vanliga sortiment av Buddhor, helgedomar och allt annat som normalt förknippas med tempel. De var alla mycket upptagna som de flesta av Thailand´s befolkning, hade de en ledig dag eftersom det var nyårsdagen och de hade kommit till templet för att be och bli välsignad av munkarna med vatten. Jag antar att de tvättar de onda andarna borta för det nya året och alla såna saker. Så vissa gånger tänkte jag bara att vi går runt i helvetet för att se vad vi skulle kunna hitta. Jag har ingen aning om hur många kilometer vi gick den dagen, men det var definitivt en hel del. Vid ett tillfälle vi hamnade ganska långt från staden bland många ris fält, som uppenbarligen var perfekt för ett landskap foto session.

Natten slutade förutsägbart med en promenad till “The Wild Wings” bar med de vanliga poolspelet. Men Aun och jag gick också över till en koreanska BBQ. Här kan du laga ditt egen kött på en värmeplatta / grill sak i mitten av bordet. Så oändliga mängder kött sattes framför mig jag åt för mycket och när jag var klar kände jag mig fruktansvärt mätt. Jag har också ätit kyckling lever för första gången, och jag kan säga att det kommer att vara sista gången.

Nästa dag var återigen beroende av vår moped så vi kunde ta oss dit vi ville. Det hände att de kunde köra oss runt 3 timmars resa längs en enda bana, där vi stannade vid cirka 3 eller 4 vattenfall längs vägen. För att vara ärlig så blev allt suddigt. En av dem vi stannade vid var nästan Thailands svar på Vang ven. Där fanns det hundratals thailändare som “guppade upp och ner i vattnet, flytande mitt på denna fridfulla söndag i början av januari, ungefär en miljon kilometer bort från allt kaos. För en sekund gick vi dit, men kom lite för sent, då dem inte släppte in fler. Men av någon anledning fick säkerhetsvakten syn på oss och lät oss komma i ändå. Det bästa med detta var att stora sett alla andra var borta, så vi hade hela platsen för oss själva. Vi använde återigen tiden här för att ta bilder av vattenfallet och bara allmänt njuta av en lugn och ro. Tyvärr, började det bli mörkt och vi hade ganska lång resa tillbaka till Phitsanulok framför oss, så vi tyckte det var bäst att vi drog oss tillbaka. Så vi gick till vår moppe och åkte hem.

Jag hade en fantastisk tid i Phitsanulok Det var ett par mycket lata dagar som spenderas på att äta mycket och åka runt på en moped. Jag måste ge en stor tack till Auns vänner som fick mig att känna sig så välkomna medan jag var där och de verkligen visste hur att ge mig en bra upplevelse på sitt eget sätt. Wild Wings var fantastiskt och det var så tråkigt att säga adjö till den platsen. Jag tror inte att jag någonsin kommer att åka dit igen, men vem vet. Jag trodde att jag skulle vara hemma vid det här laget, men ingen aning om vad framtiden kommer att föra med sig. Vad jag har med mig är några stora minnen och en nyårsafton jag kommer ihåg för resten av mitt liv.