Phuket – Översikt

Phuket är Thailands största ö och är till storleken som Singapore, 48 km lång och 21 km på den bredaste delen. Phuket ligger i Andamanska havet på Thailands Indiska oceankust som ligger 867 kilometer söder om Bangkok. Phuket är välsignat med magnifika vikar och bukter, palmfyllt, vita stränder, små omgivande öar, gästvänliga människor och mycket skaldjur. Även härlig kinesisk-portugisisk arkitektur, otaliga sport- och fritidsaktiviteter, ett frodigt tropiskt landskap – som bidrar till att skapa en trevlig atmosfär för en verkligt minnesvärd Thailand resa. De mest kända stränderna är Patong, Kata, Karon, Kamala och Nai Harn Beach. Phukets öar är perfekta för segling, dykning, snorkling, golf och alla typer av sport och underhållning som du kan önska. Du kan också ta en tur med en ubåt för att upptäcka det färgstarka marina livet under ytan. Det finns gott om boenden, allt från vanliga bungalows till 5-stjärniga hotell.

Phuket’s tidigare rikedom härstammar från tenn och gummi och har haft en rik och färgstark historia. Ön var en av de viktigaste handelsvägarna mellan Indien och Kina och nämns ofta i utländska fartygs företagloggor. Det är en mycket attraktiv ö för sightseeing med vackra stränder och skogsklädda sluttningar. Dess befolkning på 1,6 miljoner människor rankas på plats 6, bland alla provinser. Cirka 2 800 000 kvadratmeter av området är skog. Den viktigaste industrin här idag är risodling. Den genomsnittliga inkomsten per man är 14 343 Baht.

Men den senaste tiden har Phuket’s främsta inkomst varit turismen som har förvandlat ön till Thailands rikaste provins. Man kan förvänta sig att priserna är lite högre än på fastlandet. Västra Phuket drabbades hårt av tsunamin i Indiska oceanen december 2004, men det finns nästan inga tecken kvar på skador.
Phuket är mycket populärt som turistmål och de flesta stränderna ligger på västkusten av Phuket stad i sydost och har flygplatsen i norr.

 

Phuket – Att komma dit

Även Phuket är en ö som är mycket lätt att ta sig till under din Thailand resa. De flesta turister kommer till Phukets internationella flygplats. Men du kan också komma till Phuket via väg och naturligtvis till havs om du åker med en kryssning eller en privat yacht.

Köra till Phuket
Phuket ligger cirka 867 km från Bangkok med en restid på ca 10 timmar. Det finns många biluthyrningar i Bangkok, både internationella företag som Avis och Budget till lokala företag. Körning i Thailand är ganska trevligt utanför staden.

Tåg till Phuket
Det åker inga tåg till Phuket vilket är olyckligt eftersom tåg i Thailand är både ett billigt och bekvämt sätt att resa. Men du kan ta ett tåg från Hualamphong i Bangkok till Phun Phin nära Surat Thani, där du kan ta en buss till Phuket.

Buss till Phuket
Att åka till Phuket med buss från Bangkok tar cirka 14 timmar. Du kan hitta en buss från södra bussterminalen (Sai Tai Mai) i Thonburi. Det finns flera typer av bussar. Med några hundra baht mer kan du köpa bättre plats.

Flyg till Phuket
Åka till Phuket med flyg kan inte bli enklare. Phuket har en internationell flygplats med ett antal linjer och chartertrafik från Europa och runtom i Asien. Men de flesta av besökarna vill fortfarande flyga till Bangkok först, där det finns mer än ett dussin inrikesflyg till Phuket varje dag.
Att resa runt ön är inte så bekvämt eller billigt som du kanske tror. Om du inte bor i ett välbesökt område som Patong eller Karon så kommer det inte alltid att vara möjligt att fånga en tuk-tuk. Bussar kör bara ett par gånger om dagen och oftast inte till de viktigaste stränderna. Taxi tillhandahålls av ditt hotell och är förmodligen den enklaste lösningen, följt av att hyra en bil eller motorcykel.

 

Phuket – Vädret
Phuket är varmt och fuktigt året om. Den varma årstiden anses vara från mars till början av maj. Under sommaren är monsunsäsongen från maj till oktober, förmiddagar och eftermiddagar är fortfarande soligt och klart men det tenderar att regna på kvällen och vattnets klarhet försvinner. Lokalbefolkningen anser att november till februari är den “kalla” årstiden, och vädret går att tolerera. Det är jämförbart med Floridas sommarväder i temperatur och intensiva regnstormar: cirka 25-33 grader med flygande moln, kort och dånande regn på eftermiddagar och kvällar. Surfing under din Thailand resa är möjlig på västra stränderna.

Från juni till augusti finns undervattensströmmar inom vissa områden, vilket gör det osäkert för simning eller snorkling. En röd flagga på stranden innebär att det inte är säkert för simning, så då är det bara att använda hotellets pool istället.

 

Phuket – Stränder

Freedom Beach
Plats: Amphoe Muang
Denna strand kan endast nås med en 10 minuters åktur på en ”longtail” båt runt den södra delen av Patong. Det är en av de vackraste stränderna med fin vit sand. Det är en privat strand, men så länge du inte kommer på en jet ski har du tillgång av ägaren. Det finns ett korallrev som är perfekt för snorkling och en restaurang med några solstolar. För att komma dit måste man hyra en longtail båt vid Patong.
Karon Beach
Karon Beach Plats: Amphoe Muang
Den näst största av Phukets viktigaste turist stränder. Stora resorts bakom en väg som går längs stranden, stranden som är 3 km lång och bred har inga byggnader. Sanden är mycket vit, och knarrar går på den. Den södra punkten har ett fint korallrev som sträcker sig mot Kata och Poo Island. Restauranger, barer, reseföretag och andra icke-hotell företag är i den norra änden nära rondellen. På den smala vägen mellan Kata och Karon finns ett antal små företag och Dino Park Mini Golf anläggning. Karon är den lyxigaste av Phukets stränder. På dagarna finns det regelbunden busstrafik till och från Phuket Town. I monsunsäsongen kan det vara farligt att bada här på grund av strömmar, så håll ett öga på den röda flaggan som sätts upp när det är för farligt.
Kata Beach
Plats: Amphoe Muang
Den minsta av Phukets tre viktigaste turiststränder. Kata är annorlunda i utseende och stil jämfört med Karon eller Patong. Stranden är bred och böjd. Vattnet är perfekt för simning och vid norra änden är ett korallrev med en mängd koraller och fiskar som sträcker sig ut från Poo Island, cirka ½km från kusten. Faciliteter för alla prisklasser inkluderar hotell, bungalows, restauranger, barer och klubbar. Det finns regelbunden busstrafik till och från Phuket stad under dagtid.

Kata Noi beach
Plats: Amphoe Muang
Söder om Kata ligger Kata Noi, en mindre strand med endast ett fåtal hotell och lite annan utveckling. Stranden är utmärkt och många fiskar lever bland klippor och koraller längs strandkusten som sträcker sig söderut. För att komma dit, ta den smala strandvägen upp över kullen från Kata.

Nai Harn Beach
Plats: Amphoe Muang
En populär strand och båt förankring i den torra säsongen. Stranden är bra men stora vågor slår under regnperioden, vilket gör simning farligt. Regelbunden busstrafik till och från Phuket stad under dagtid. Nai Harn ligger strax söder om Kata Noi och norr om Popular Cape. Det är inte Phukets längsta strand men det har den vackraste lagunen på ön. Mitten av stranden domineras av Samnak Song Nai Han kloster som har hindrat överdriven utveckling och är anledningen till att stranden är i allmänhet mindre trång än andra platser på södra delen av ön. En mängd olika vattensporter kan göras, men simmare bör vara medvetna om de röda flaggor som varnar för farliga strömmar under monsunsäsongen från maj till oktober. Du kan gå till den närliggande populära Cape för att se solnedgångar, ofta väldigt spektakulära.
Cape Panwa
Plats: Amphoe Muang
Den sydligaste spetsen av denna udde är hem för ett marinbiologiskt forskningscentrum och Phuket Aquarium där besökare får ta del av flera hundra exotiska, groteska och pråliga färgglada marinaarter som finns i de myllrande vatten i Phuket och på andra håll.
Phrom Thep Cape
Plats: Amphoe Muang
“Phrom” är thailändska för hinduiska “Brahma” som betyder renhet och “Thep” betyder “Gud”. Phromthep är en udde som sträcker sig ut i havet och bildar den yttersta södra änden av Phuket. Från Rawai Beach svänger du höger och går 2 km. Cape har höga klippor i söder och kallades tidigare av de lokala byborna “Leam Jao” (gudarnas Cape). Från klipporna ner till stenarna vid havet är det en linje av palmer. Smaragdgröna strömmar virvlar i djupvattnet mot Rocky Point: Som har en av Phukets mest inspirerande utsikter. Från populära Cape, som är den vackraste platsen att fånga Phukets berömda solnedgång leder en väg nordväst till Nai Han Beach.

Sehn Bay
Plats: Amphoe Muang
En liten vik med mycket stenar och koraller. Snorkling och dykning är möjligt. För solbadare erbjuder denna avskilda, böljande strand norr om Nai Harn lite privatliv och en liten utomhus restaurang med mat och dryck. För att komma dit går man genom en parkeringsplats till Phuket Yacht Club Hotel och följer vägen till Ao Sehn, ca ½km.

Sehn Beach
Plats: Amphoe Muang
Denna avlägsna strand i den nordvästra delen av Nai Harn Beach och en liten hemlighet i Phuket, eftersom det inte är lätt att hitta hit. Stranden är liten, ren och har mycket sten. Det är en perfekt plats för en picknick. För att komma dit måste man passera porten till Le Royal Meridien Yacht Club, kör genom parkeringsplatsen till vänster och följ vägen genom Hotel Complex tills du når en liten väg, och därifrån ca 1 km nordväst.

Yanui Beach
Plats: Amphoe Muang
Denna lilla strand är en av de bäst bevarade hemligheterna i Phuket och erbjuder vackra klippformationer och bra snorkling på revet framför stranden. För att komma dit följer man vägen från Popular Cape mot väst. Vid vindkraftverken leta efter en liten restaurang med en liten parkeringsplats. Några meter bakom restaurangen kan du se stranden.

Relax Bay
Plats: Amphoe Muang
Denna underbara lilla vik är en del av Le Meridien Phuket Beach Resort och inte fritt tillgänglig. Den ligger mellan Patong och Karon beach.
Bang Tao Beach
Plats: Amphoe Talang
Bang Tao Beach är en stor öppen vik med en av Phukets längsta stränder. Det var en gång plats för tenn gruvdrift, men har sedan den tiden utvecklats till en lyxig semesterort strand. De mesta av området är ockuperat av Laguna Beach Resort ett massivt fem-stjärnigt hotell i utveckling med golfbana. Bostäder dock hittar du någon annanstans än Laguna, borta i södra änden. I den torra säsongen är simning utmärkt och viken North End är en mindre vik som vid mynningen har några fina koraller. Det finns massor av ställen att äta, företag, researrangörer och andra turistanläggningar antingen på Laguna eller i den närbelägna staden Choeng Thale. Stranden ligger på Sri Sunthon Rd., I Choeng Thale. När det gäller tillgång till Laguna och den södra delen av bukten nås den genom att ta vägen norr om Surin Beach. För att ta vägen till Laguna men inte åka helt in i byn ska du fortsätta mot staden Bandon, där det finns en vägkorsning och då ta vägen som leder västerut mot havet. Denna väg leder också till Nai Thon Bay och är en mycket trevlig resa. Längs vägen finns några små vikar med bra simning och ingen utveckling.

Layan Beach
Plats: Amphoe Thalang
Den här stranden ligger i norra änden av Bang Tao Beach, där stranden möter en flod och en lagun. Området är hem för många fåglar och andra djur, här kan man njuta av lugnet i lagunen. De många små spår som täcker bergsidan av stranden är väl känd av klättrare och fågelskådare. Du kan nå stranden genom att gå förbi Laguna Phuket Resort eller följa motorvägen och svänga in på Nai Thon Beach vid skylten. Layan Beach Resort & Spa Village är den enda resorten på denna strand.

Mai Khao Beach
Plats: Amphoe Talang
En 9 km öde strand kännetecknar Mai Khao och det finns några små turistbutiker. Stranden är en del av Sirinat nationalpark och skyddas. Vattnet är bra för simning under torrperioden, regnperioden ger stora vågor och starka strömmar som är farliga. Stranden är ett område där havssköldpaddor kommer för att lägga sina ägg. Det är också hem till vad thailändarna kallar ett hav cikada, som är en form av marint liv. För att komma dit går du till den norra spetsen av Phuket, stranden ligger längs vägen.

Nai Thon Beach
Plats: Amphoe Talang
Denna lugna vik ligger vid foten av höga berg och har en 900 meter lång fin remsa av sand. Det finns några pensionat men nästan inga andra affärsområden. Stranden är bra för simning utanför monsunsäsongen och har ett korallrev i södra änden som erbjuder bra snorkling. Beläget mellan Bang Thao Bay och Nai Yang Beach. Nai Thon Beach nås genom att ta Thep Krasatri Rd. Sväng vid första trafikljuset norr om Thalang Town till Nai Yang Rd. Leta efter tecken på ingången till Nai Ton.

Nai Yang Beach
Plats: Amphoe Talang
Det är här nationalparkens kontor ligger. Stranden själv är en lång vik kantad av evergreens som ger skugga till picnicks. Det stora korallrevet är hem för många olika arter av fisk och Nai Yang är känd som en plats där havssköldpaddor kommer för att lägga sina ägg från november till februari, men antalet har minskat mycket. Förstaklass logi är tillgängligt och små livsmedelsbutiker tillgodoser de många dagsutflykterna. För att komma dit tar man Nai Yang Rd., och letar efter tecken på ingången till parken.

Pansea Beach
Plats: Amphoe Thalang
Detta är en liten exklusiv vik omgiven av klippor och hem till två orter: De lyxiga Amanpuri och Chedi. Orterna blockerar ingången till stranden, men du kan komma in genom att gå igenom Chedi. Liksom alla stränder i Thailand är de offentliga.
Sai Kaew Beach
Plats: Amphoe Talang
Denna remsa av sand ligger på den norra delen av Mai Khao Beach och har mycket av samma karaktär. Den ligger väster om bron som går över kanalen mellan Phuket och Phang-ngaprovinces.

Surin Beach
Plats: Amphoe Talang
Surin Beach har evergreen träd som följer denna lilla vik norr om Kamala. Surin är hem till Phukets första golfbana vilket var en nio-hålsbana byggd för mer än 60 år sedan under kung Rama VII. Det är numera inte i bruk och området används som en park. Den branta stranden med turbulent vatten och stora vågor gör Surin till en farlig plats att simma på om din Thailand resa är under regnperioden. Stranden är mestadels fylld av thailändare och lokalbefolkning på helgerna och i söder kan du hitta några små snacks och souvenirbutiker. Stranden har stolar och parasoller som kan hyras. Surin är mest känt för sina hisnande solnedgångar. Ligger i slutet av Sri Sunthon Rd., kör västerut från Two Heroines Monument, 24 km från Phuket Town. Boenden och restauranger finns i närheten.

Kalim Beach
Plats: Amphoe gata
Den här stranden är egentligen en fortsättning på Patong Beach norrut, då de bara är avskilt med några klippor. Den har ännu inte utvecklats så de ger en viss sekretess. Stranden är en blandning av sand och små stenar. På baksidan av stranden finns det boende. Vattnet innehåller omfattande korallrev som du kan nå till fots vid lågvatten (du måste ha skor, eftersom en del av stenarna är mycket vassa) De norra monsunvindarna från juni till september kan ge dig några bra vågor för surfing.

Kamala Beach
Plats: Amphoe gata
Kamala Beach är uppkallad efter den muslimska fiskebyn norr om Patong. Utveckling av turismen på stranden, som till stor del är täckt av en muslimsk kyrkogård och en polispost, har varit under en lång tid. Buffalo’s kommer fortfarande ner till stranden för att svalka sig på eftermiddagen. Stranden är vacker och ca 2 km lång. Det finns boende från pensionat till internationella hotell och ett antal små Thairestauranger specialiserade på fisk och skaldjur för turister. Kamala är det perfekta stället för att komma bort från allt och har mycket lite att erbjuda i form av underhållning. Det finns inga palmträd så skugga är bara med hjälp några parasoller som finns att hyra. FantaSea Phuket Theme Park ligger här och erbjuder dagliga kvällsvisningar. På dagarna finns det regelbunden busstrafik till och från Phuket Town, tuk-tuk tjänsten är tillgänglig till Patong.

Patong Beach
Plats: Amphoe gata
Det här är Phukets centrala turist- och natt nöjesdistrikt. Under årens lopp har Patong växt från att vara en fiskeby till en av öns två städer. Stranden är känd som ett centrum för underhållning med restauranger och catering till varje nationalitet. Levande musik kan hittas på de flesta pubar och barer. Boende varierar från budget till fem stjärnor. Shoppingmöjligheterna verkar vara oändliga. Många typer av vattensporter erbjuds här och stranden är bra för simning men du måste vara försiktig under monsunregnen. Dessutom finns det många reseföretag som väntar på att få hjälpa besökare att planera sin semester.

Nakalay Beach

Patong Beach Plats: Amphoe gata

Nakalay ligger ca 5 minuter från Patong och enda lösningen på boende i området är – The Thavorn Beach Bungalow. Stranden är lämplig för människor som gillar att ha det tyst men ändå vill vara nära nöjesområdet Patong, under sin Thailand resa.

 

Phuket – Sevärdheter

Phuket erbjuder ett brett utbud av sevärdheter för sina gäster under deras Thailand resa:

– Phuket Butterfly Garden och Insect World

– Phuket Aquarium: Ligger på Cape Panwa, detta tropiska akvariet erbjuder olika fiskar och koraller.

– Crocodile Farm: Se personalen på Chana Charoen Road tama krokodiler och alligatorer framför dig.

– Phuket FantaSea: Detta kallas för Disneyland i Sydostasien. Det är den ultimata natt underhållning i Phuket.

– Chalong Temple: Besök det antika munk templet i Phuket som hjälpte människor under den kinesiska uppror.

– Vattenfall: Upptäck det största vattenfallet i Thailand, speciellt under regnperioden. Den största mäter 10 meter och ligger bara 22 kilometer utanför Phuket.

– AC ‘s Phuket Fishing Park: En stor fiskeupplevelse. Här finns många arter från tre olika kontinenter, Arapaimas, rödsvansad havskatt, alligatornäbb, siamesiska jätte karp, pirayor, siamesiska hajar och många fler. Utrustning och lokal guide ingår.

– Prom Thep Cape: bokstavligen översatt till “Guds Kap”. Prom Thep Cape är ett av öns mest spektakulära naturliga landmärken och ligger långt i söder ca 2 km från Rawai Beach, med höga klippor och fantastiska vyer är Prom Thep Cape mest känd för sina dramatiska solnedgångar, som regelbundet lockar publik. nära Cape topp hittar du en liten och intressant helgedom, som innehåller ett antal trä elefanter.

– Orchid Farm och thailändska byar: Platsen ligger ca 3 km från Phuket stad och är en plats för kulturälskare. Byn har en hisnande klassisk thailändsk dansföreställning, svärd-fighting, thaiboxning och visar elefanter. Hantverk och traditionella metoder som gruvdrift presenteras också. Orkidé gården utanför är också värd att besöka.

– Phukets viewpoint: Härifrån kan du se vikar som Kata Noi, Kata och Karon samt även Poo Island. Det är en av öarna med den bästa utsikten. För besökare finns det en stor offentlig Sala, eller husrum och försäljning av mat, dryck och souvenirer i området när vädret är bra.

 

Phuket – Shopping

Phuket har shoppingmöjligheter för alla. Utöver torg- och marknadshandel finns det massor av gallerior och varuhus samt ett bra urval av butiker och specialbutiker runt ön.

På vägarna med marknader finns det också ett ökande antal varuhus och köpcenter. Dessa marknadsför ett brett sortiment av produkter från internationella och lokala namn, inklusive kläder, smycken, modeaccessoarer, elektronik, hushållsmaskiner, leksaker, babyutrustning, sportartiklar och böcker. En hel del fynd kan hittas, speciellt om det är en utförsäljning. De stora köpcentrumen har också stormarknader, biografer och massor av restauranger och matställen.

Marknader är vad shopping i Thailand handlar om. Gatumarknader i strand områdena säljer alla typer av kläder, såsom “varumärken”, t-shirts, DVD-filmer, klockor, även presenter och souvenirer. Kom ihåg att jämföra priser och förhandla hårt, men med ett leende. Arga förhandlingar får du ofta ingenting för någonstans i Thailand

Marknaderna säljer färskvaror som frukt och grönsaker. Även om de kanske inte har alltför många punkter på en turists inköpslista så ta dig en titt ändå. Marknader med färska produkter kan vara ett roligt sätt att mingla med lokalbefolkningen och njuta av färger och dofter. Om du har ett stort intresse för thailändsk mat och hur den produceras är ett besök på en marknad med färska produkter en möjlighet att se alla de ingredienser som används i thailändsk matlagning innan de serveras, även prova några läckra tilltugg.

 

Gatumarknader:

Patong Beach Road

Detta är den största shoppinggatan för turister. Hela vägen längs stranden söder om Soi Bangla och ned till ett par små gränder finns bås och butiker som säljer billiga designer, strandkläder, klockor, vissa elektriska produkter och souvenirer. En hel del bås och butiker har öppet under dagen, men gatan blir verkligen mer levande på kvällen.

Bangla Road (Patong)

I stort sett en fortsättning av bås och butiker längs strandvägen, packat med öl barer. Precis som med barer så är shopping bäst på kvällen, under din Thailand resa.

Köpcentrum

Central Festival och Jungceylon är de största köpcentrumen på ön och har tagit shopping och nöjen i Phuket till en helt ny nivå. Dessa shopping komplex har en mängd butiker, restauranger, biografer och andra nöjen. I en mindre skala har du theOcean varuhuset och Robinsons. Dessa är definitivt värda att kolla in, särskilt om du letar efter kläder under din Thailand resa.

Stormarknader

Tesco Lotus och Big C i Phuket stad och Carrefour (en del av Jungceylon) i Patong är Phukets varuhus. Förutom de vanliga saker som du kan förvänta dig att hitta på en stormarknad, såsom mat, färska råvaror, livsmedel och toalettartiklar så har dessa allt du kan tänka inklusive billiga kläder, möbler, inredning, elektronik och allt till mycket rimliga priser.

Efter Phuket stad så är Patong det näst bästa stället att göra dina inköp på Phuket.

Det finns butiker, skräddare, och naturligtvis vägbås.

Patong Varuhus & köpcentrum

Det största köpcentrumet är det stora shoppingcentret Jungceylon som ligger på Rat-U-Thit Road i centrala Patong. Det finns ett varuhus, snabbköp, restauranger och massor av butiker som säljer märkesvaror, modeprodukter, elektronik, souvenirer och sportutrustning. Det stora trevåningshuset innehåller också ett fyrstjärnigt hotell, nattklubb och bio.

 

Phuket – Restauranger

Om du älskar mat så kommer du att älska Phuket. Det finns restauranger för alla smaker som serverar ett brett urval av västerländsk och asiatisk mat. Den mängd olika rätter och upplevelserna i matsalen är en av de största attraktionerna på ön. Du kan äta frukost på ditt hotell, lunch på ett lokalt nudelstånd vid vägen, och middag med fina viner i en sofistikerad luftkonditionerad restaurang.

Vill du äta ett mellanmål i mellan? En av de underbara egenskaper Thailand har är kärleken för mat och ätande så du kan äta nästan när som helst på dygnet. Tropisk frukt, bananer friterat, stekt kyckling och klibbigt ris?

Även thailändsk mat är känt över hela världen för sina underbara smaker och färska ingredienser och Phuket är speciellt känt för sina skaldjur och du behöver inte tömma ditt bankkonto för att njuta av de mest överdådiga rätterna.

Kina Inn

Det ekologiska möter Phuketköket. Det finns röd curry med krabba, massor av vegetariska alternativ, hemlagad yoghurt och fruktsmoothies med ekologisk honung. Det finns också ett galleri i textil, snickerier och kläder från Burma och Laos.

Savoey

På en ö fylld med fisk-att-få-grillad-direkt, är detta en av de bästa. Deras enorma is vagnar fylls med hummer, räkor, havsabborre, röd snapper, sjötunga, trevally och barracuda. De har också levande hummer. De har en meny och fyra matsalar – två av dem utomhus på stranden. Portionerna är alltid stora och priserna är helt rimliga.

M & M: s Pizzeria

Kort sagt är det lätt den bästa pizza på ön. Den lite sura skorpan är tunn, men med riklig fyllning och deras pastarätter och sallader är välsmakande.

Siam Indigo

En elegant vitkalkad shabby-chic pärla som ligger i en 80-årig ​​kinesisk-portugisisk relik och specialiserar sig på thailändsk mat med en twist. Det finns en eldig stekt tonfisk rätt, malet kyckling, nöt eller fläsk sallad blandat med chili, mynta och koriander, malet och kryddat fläsk satay stekt på kokt citrongräs, grillad ankbröst skivas och tillagas i amassaman curry och några Phuketrätter, inklusive Gaeng Poo som är sött och kryddigt krabbkött i curry. Siam Indigo har stil, själ (se lokala konstnärers arbete på väggarna) och galen mat, vilket gör den till en av de bästa restaurangerna på ön, om inte den bästa. Var noga med att inte missa det under din Thailand resa.

Som Tum Lanna

Denna plats har tre rätter som är värda att nämna: saltad grillad Red Snapper, grillad kyckling och kryddig tum (grön papaya sallad). Fisken är mycket bra men du kan hitta en liknande på Hat Rawai. Kyckling och andra sidan … den är bra, lyssna på orden från en kunds mun: “Det här är förbannat bra kyckling!” Och vad gäller tum? Var inte en hjälte. Beställ den mild. Det kommer fortfarande att ge en allvarlig värme.

Tatonka

Detta är hem för ett “Globetrotter kök” som ägare och chef Harold Schwarz utvecklar, genom att ta lokala färskvaror och kombinera dem med europeiska. Det är tapas-stil i urvalet vilket inkluderar kreativa vegetariska och skaldjursrätter samt läckerheter som Peking Anka pizza. Det finns också ett urval med avsmakningsmenyer (750B per person, minst två personer), som låter dig prova lite av allt.

Bang Rong Seafood

Denna fisk-farm-restaurang ligger på en flytande brygga mitt i ett grönskande mangroveträsk. De serverar röd och vit snapper, krabba och musslor. Dem plockar din fångst när du beställer så du vet att det är färskt. Du kan få det ångade, stekt eller grillat men det är en muslimsk organisation så du kan inte få öl. Kom i solnedgången när fiskarna pratar på kajen och ljuset speglar sig på vattnet. Det är en speciell scen som du måste uppleva på din Thailand resa.

Pad Thai Shop

På huvudvägen bakom Karon strax norr om Ping Pong Bar ligger denna högstämda lokalmat monter som sticker ut från ägarnas hem. Här hittar du rik och kryddig kyckling-nudel gryta, nötköttsben soppa, kryddig basilika wok och den bästa Pad Tai på denna planet. Varm och söt, fylld med räkor, tofu, ägg och jordnötter och insvept i ett färskt bananblad så du kan ta med den och gå. Du kommer att vara tacksam.

Nionde våningen

Kom upp till 9 våningen i Sky Inn Condotel byggnaden där du kan se havets ljus som sprider sig smidigt genom golv till tak. Det är den högsta uteserveringen på ön, med perfekt förberedda biffar och kotletter, väldigt populärt ställe i Patong.

Rockfish

Ligger över floden med utsikt över stranden med bukten och bergen är det en av Kamalas bästa restauranger. De serverar maträtter som bräserat ankbröst med grönkål och parmaskinka-inslagna kammusslor.

Chicken Rice Briley

Det enda stället i Patong Food Park som kan erbjuda näring när solen skiner. Ångat kycklingbröst serveras på en bädd av ris med en skål med kycklingsoppa med småbitar av kött, ben och grillat fläsk. Doppa i den fantastiska chili såsen. Det finns en anledning som gör att det alltid är packat med lokalbefolkning.

Bo.lan

Bo och Dylan (Bo.lan, en ordlek som också betyder “gamla”), var tidigare kockar på London Michelin-stjärnan Nahm och har gett Bangkok ett övertygande skäl att ompröva lyxiga thailändska rätter. Parets vetenskapliga förhållningssätt till thailändsk matlagning har resulterat i olika menyer, de erbjuder rätter som gröna peberkorns och grillad banan-blomster sallad.

Batik Seafood

Denna vackra strand trädgårdsrestaurang ligger vid södra änden av Hat Nai Yang. Det finns bord under halmtak och paviljongerna är omgivna av orkidéer. Batik Seafood specialiserar sig på färsk grillad fisk som du väljer från fiskmarknaden, som hålls strax norr om restaurangen varje eftermiddag.

Soi Polo Fried Chicken

Din näsa kommer att leda dig till vad många hävdar är den bästa kai thâwt (stekt kyckling) i staden som verkligen slår KFC. De är gyllene och krispiga på utsidan med massor av stekta vitlöks bitar. En halv order kommer generöst att mätta två personer. Om du vill äta som lokalbefolkningen ska du köpa klibbigt ris och prova de kryddiga dippsåserna.

Thai Kitchen

Bra tumregel: Om ett vägkantskafé är fyllt med thailändare, kan du vara säker på att maten kommer att rocka. Deras gröna curry (varning: rinnande näsa) och glasnudel rätter är fantastiska. Det ligger nära vägen från ahem, “Pussy Bar”.

Sabai Beach Restaurant

Om du föredrar att färsk grillad fisk och skaldjur ska serveras på stranden med lite mindre sken och massor av leenden och smak, prova denna familjeägda restaurangterrass. De har ett brett utbud av färsk snapper, makrill, räkor, bläckfisk och krabba. Den ligger efter en vacker sträcka av Patong Beach med utsikt över den turkosa bukten.

Kachang Floating Restaurant

Kör till Ao Phuket och rangliga Kachang bara några minuter öster om Phuket stad, långt ifrån turistspåren. Du får åka gratis långsvansbåtar till den flytande restaurangen som är omgiven av cannabis fiskstim. Njut av en soft-shell krabba i det avtagande ljuset när solen går ner bakom bergen.

Lims

Lims ligger 500 meter norr (uppförsbacke) från kustvägen till Kamala. Det är en modern, betong gjuten matsal där de serveras lyxiga thailändska rätter. När kändisar kommer till Phuket tillbringar de minst en natt här.

 

Phuket – I närheten

Bon Island

Koh Bon ligger sydöst om Phuket ca 1,5 km från Rawai Beach. Den 1 kilometer långa ön är stenig och har bara en strand som är ockuperat av Evason Resort. Vid norra spetsen är en liten restaurang som lagar mat till dagsturister som besöker ön.

Coral Island eller Hae Island

Denna ö på Phukets sydkust är så pass känd för sina korallrev att det ofta kallas helt enkelt Coral Island. Förutom de vackra korallreven finns två fina stränder på norra och västra sidan. Coral Island är en del av en reserverad sjö, men boende, restauranger, vattensporter och dykning är alla tillgängliga här under din Thailand resa. Båtar avgår från Rawai och Chalong.

Keaw Island

En fin strand, natur, och korall finns på denna lilla ö, 3 km från Rawai söder om Phrom Thep. Det finns också en jätte Buddha staty. Ön är 15 minuter bort med chartrad båt från Rawai.

Lone Island

Denna stora och bergiga ö är bara 20 minuter bort med reguljär båt från Chalong Bay i södra Phuket. De muslimska invånarna lever av fiske, gummi och kokosplantering. Det finns en lång sträcka av strand på den nordöstra kusten.

Mai Thon Island

Denna lilla ö på Phukets sydöstra kust är mycket uppskattad för sin fortfarande perfekta naturliga miljö, bland annat fina vita stränder och kristallklart vatten, perfekt för simning, dykning eller fiske. Den enda verksamhet av något slag är Maiton Island Resort. De som inte vill övernatta kan under dagen ta en resa hit från Ao Makham Deep Sea Port, under sin Thailand resa.

Taphao Yai Island

Ligger 10 minuter från Phuket med färja från Ao Makam på Phukets sydöstra kust. Ön är hem för Bucerotes Näshornsfåglar. Restauranger och logi finns på ön.

 

Phuket – Artiklar

 

Agroturism – Kajak i mangrove på Bang Rong

Publicerad: 29 juli 2011 Författare: Vet Phuket

Alla vet att Phuket har bra stränder och robusta skogsklädda kullar. Det skulle vara svårt för alla besökare att missa dessa uppenbara geografiska sidor av ön. Vad de flesta besökare inte ser eller vet är att den östra kusten av Phuket har fortfarande stora områden med tät mangroveskog. Det är inte förvånande att turister föredrar stränder snarare än mangrove. Mangroveskog är inte mycket till gästvänlig miljö för människor. Men det är en viktig livsmiljö för många arter av djur och växter. Det ger också kustområden viktigt skydd mot erosion och flodvågor.

Det finns stora områden med mangroveskog men det måste erkännas att det är en minskning som pågår i Phuket. Utvecklare och markköpare köper långsamt upp mangroveskog och skapar hotell, bostäder och projektanläggningar. Eftersom det verkar vara fallet att intresset av att tjäna pengar är större än att skydda miljön. Lyckligtvis finns det gott om miljömedvetna människor i Phuket som vill skydda dessa unika och viktiga livsmiljöer och arbetar hårt för att uppnå detta mål.

Agroturism projektet Bang Rong Pier är ett bra exempel på sådant arbete. Här hjälps lokalbefolkningen åt tillsammans på ett projekt för att skapa en turistattraktion, tjäna pengar för lokalbefolkningen och skona miljön. Detta är verkligen en win-win och vi stöder helt projektet.

Idén är enkel, ta turister på kajakpaddling runt mangrove. Phuket har inga floder som är tillräckligt stora för att kunna kalla dem en flod. Men de mangrove som finns på Bang Rong har turen att ligga flera kilometer från havet som slingrar sig genom dem. Det är en perfekt plats för turism.

Bang Rong är en gemenskap av ca 1000 personer på den östra kusten av Phuket. Den har övervägande muslimsk befolkning som alltid strävat efter att behålla sina kulturella arv och försöker tillgodose turisternas behov utan att kompromissa med sitt eget sätt att leva. De är en självbärande gemenskap och är mycket medveten om vikten av mangrove. Mangrove skyddade dem från tsunamin 2004. De är en källa till livsmedel och andra produkter. De ger skydd och är grunden för den lokala piren. Åttio procent av befolkningen är beroende av mangroven i en eller annan form.

Så för att skydda denna värdefulla resurs gick lokalbefolkningen tillsammans och skapade Agroturism projektet. De byggde en restaurang och bas på Bang Rong Pier. Det är en enkel träkonstruktion byggd på pålar över vattnet. Du kan hyra en kajak och få en guide att paddla dig runt för endast 200-baht för en timme. Om du är mer självständig kan du hyra en egen kajak och paddla själv för 150-baht för en timme.

När du paddlar iväg från restaurangen passerar du några små gårdar. Floden är bred och det finns mangrove på båda sidorna. Inom några minuter är byggnaderna utom synhåll och du ser bara mangrove. Vattenvägen delar sig och du har valet att paddla vänster eller runt en stor ö. Väljer du vänster kan du paddla några kilometer tills floden sakta minskat till en liten bäck. Du kanske vill hålla dig vid trädgränsen när du paddlar för att undvika det fulla skenet från solen.

Detta är det område där guider verkligen kan komma till sin rätt, t.ex. genom observationen på små kamouflerade djur som trädkrabbor. Det är de små svarta krabborna som thailändare gillar att mumsa på. Ofta ses små ringar av fisk hoppa upp över ytan.

Mangrove är en hård miljö och salthalten är ofta större än havsvatten. Mycket få stora däggdjur lever i dessa områden eftersom utskjutande rötter är både svårt och smärtsamt att gå på. Du kan hitta trädinvånare som apor i en del mangrove områden. Människor är verkligen inte anpassade för att leva i mangroveskogar, men det finns vissa andra arter som är speciellt anpassade till dessa områden. Vissa skaldjur använder rötterna som ankare, medan räkor och hummer bebor sig på lerig botten.

När du paddlar längs de viktigaste vattenvägarna kan du se några små bäckar som löper in i skogen. Du kan bara paddla med en av dem. Du kan sedan vända och paddla tillbaka längs den motsatta stranden. Paddla runt ön innan du ska tillbaka till basen. En timme är nog, men du kan använda mer tid om du verkligen vill gräva i alla vinklar och vrår.

När du kommer tillbaka till restaurangen, varför inte ta chansen att prova några av de färska och lokala skaldjuren.

Lokalbefolkningen hoppas att det här projektet skulle kunna vara en hållbar användning av mangrove för att tjäna pengar till samhället utan att skada miljön. De hoppas också att det faktiskt kommer att bidra till att skydda den miljö där både guider och turister kommer att fortsätta att övervaka skogen och kommer upptäcka eventuella överträdelser.

Detta projekt kommer att skapa riktiga jobb för lokalbefolkningen. De hoppas att det kommer att hjälpa några av de lokala ungdomarna att kunna vara i området och fortsätta på deras sätt att leva för kommande generationer.

Det är lite av en lång resa för att nå Bang Rong för bara en timmes kajak, men det finns andra attraktioner i området. En av de bästa sakerna med östkusten är att det är skyddat från regnperiodens vågor så det är en “året om” attraktion. Om du kommer under regnperioden så kan man kombinera resan med ett besök i Bang Pae Waterfall.

Alternativt kan du hyra en långsvansbåt vid bryggan och besöka Naka Island eller kanske ta färjan till Koh Yao Noi.

 

Phuket Golf

Publicerad: 14 maj 2011 Författare: Vet Phuket

Det finns några fantastiska golfbanor runt Phuket och att spela på dem är ett nöje för alla golfspelare. Men det första vi måste säga om att spela golf i Phuket är att det inte är billigt. Varje golfare som kommer till Phuket och räknar med att förhandla sin greenfee blir mycket besvikna. Banorna och faciliteterna är toppklass och avgiften återspeglar detta. Om du gillar att spela golf på med bra kvalitetsspår och inte har något emot att betala för nöjet, så är Phuket ett bra ställe för en golfsemester. Om du letar efter en greenfee som kan förhandlas så finns det många andra ställen runt Thailand som exempelvis Pattaya som passar dig bättre.

Det finns för närvarande sju golfklubbar i Phuket som glädjas med totalt nio banor. Varje bana har sin egen karaktär och utmaningar. De bör ge tillräckligt för att fylla nästan allas golfsemester.

Banorna i Phuket drar fördel i den naturliga geografi de ligger i och att kunna skapa några riktigt spektakulära hål. Många av spåren är byggda på mark från den gamla tenn gruvindustrin. Den gamla översvämmade gruvan producerade expansiva sjöar, så det finns gott om vatten i spelen. De branta kullarna är ett vanligt inslag i Phuket och bildar en spektakulär bakgrund för många av banorna.

Endast en av Phukets banor ligger vid havet. Mission Hills har en liten del av banorna vid kusten med utsikt över den vackra Phang Nga Bay. Havsmarken är mycket dyr, så banorna är mestadels inne i landet.

Spela golf i Thailand kan vara ett hett arbete. De mest populära starttiderna är från 14:00 och framåt, så att du kan slutföra din runda på den svala tiden på eftermiddagen. Om du inte har något emot att spela i värmen så är det lugnt på banorna runt middagstid. Det finns förfriskningar i form av barer runt banorna för att hjälpa golfspelarna att behålla sin energi.

Många thailändare gillar att spela en golfrunda. Deras golfspel kan tyckas lite konstigt för utländska besökare. De spelar ofta för pengar och några av de rikare thailändarna spelar för stora summor vid varje hål, så de tar sin tid för varje slag.

Det är obligatoriskt att ha en caddie på de flesta golfbanor i Phuket (och Thailand). Banavgiften betalar din caddie (i allmänhet unga kvinnor) samt din greenfee avgift men det kommer naturligtvis också att debiteras en caddy avgift. Caddy avgiften är 200 till 300 baht, men du måste ändå betala Caddyen i slutet av rundan. Den normala mängden är 200-baht för 9-hål eller 300-400 baht för 18-hål.

Caddies bär dina väskor, reparera hålen i gräset och markerar tonhöjd samt leder dig runt banan.

 

Phukets vegetariska festival

Publicerad: 21 augusti, 2011 Författare: Vet Phuket

Phukets vegetariska festival är en av de mest extraordinära religiösa festivaler i världen. Det har också blivit en stor turistattraktion med tusentals människor från hela världen som besöker det och även sluter sig till annorlunda ritualer och ceremonier. Så låt oss försöka berätta allt du behöver veta.

Evenemanget äger alltid rum under nio dagar med början på den första kvällen i den nionde månens månad i den kinesiska kalendern. Detta innebär att händelsen alltid äger rum i september eller oktober.

2012 kommer att äga rum från den 15 till 23 oktober.

Det finns nu flera imitationer av festivalen i andra delar av Thailand, men Phuket är fortfarande den ursprungliga och ledande platsen för händelsen.

Den allmänna idén bakom den vegetariska festivalen och alla tillhörande ritualer är att ge glädje till deltagarna och samhället. Festivalen är en spektakulär, ovanlig och ibland riktigt bisarr syn. Det är också en mycket stor festival. Fyrverkerier och trummor är en ständig del av verksamheten, särskilt i processioner och ritualer. Ljuden är avsedda för att skrämma bort onda andar.

Festivalen är uppbyggd kring de kinesiska helgedomar och tempel i Phuket stad och även några andra kinesiska tempel runt Phuket. Gatorna är dekorerade med gula flaggor som bär de kinesiska symbolerna. De utför många ritualer och ceremonier vid kinesiska tempel. Under de senaste sju dagarna av festivalen går deltagarna ut marscherade genom gatorna och slår nävarna på trummor och smäller fyrverkerier. Festivalen är mest känd för Mah Song (media eller shaman) som marscherar i trans och sticker förvrängda föremål genom sina kinder.

Det finns 10 regler som deltagarna i den vegetariska festivalen bör följa.

  1. Ät bara vegetarisk mat (det kommer att finnas gott om matstånd som säljer utsökt vegetarisk mat).
  2. Använd endast vita kläder under festivalen (det kommer att finnas många butiker runt om i staden som säljer vita kläder, en del med broderade kinesiska drakar på).
  3. Upprätthåll kroppens renhet under festivalen.
  4. Använd rena redskap och hålla dem borta från människor som inte ansluter sig till festivalen.
  5. Upprätthålla ett gott fysisk och psykisk beteende.
  6. Inget sex (sorry).
  7. Ingen alkohol (sorry igen).
  8. Människor i sorg bör inte delta i festivalen.
  9. Gravida kvinnor bör inte delta i festivalen.
  10. Kvinnor med menstruation bör inte delta i festivalen.

 

Du behöver inte följa alla regler för att njuta av festivalen. Reglerna är endast för deltagarna och deltagande är inte obligatoriskt du kan fortfarande titta. Men människor i kategorierna 8, 9 och 10 visar respekt för festivalen och går inte in i tempel.

Thailand är ett övervägande buddhistiskt land och Phuket har också en betydande muslimsk befolkning, men ursprunget till vegetariska festivalen är faktiskt kinesiskt. En betydande del av Phukets befolkning är av kinesisk härkomst från de migrerande kinesiska arbetarna som kom för att arbeta i öns tenngruvor på 1700-talet och framåt. Det finns flera kinesiska tempel och helgedomar i Phuket stad och de är grunden för festivalen.

Det finns några motstridiga berättelser om exakt hur festivalen började, det går tillbaka till de kinesiska invandrare som arbetade i tenngruvorna i början av 1900-talet.

Den vanligaste historien är att en resande trupp av kinesiska underhållare kom till Phuket för att underhålla gruvarbetarna. Phuket var fortfarande en djungeltäckt ö och sjukdomarna var utspridda. För att läka sig själva gick de på en strikt vegetarisk kost och hade avhållsamhet från sex och alkohol. Till stor förvåning för lokalbefolkningen så funkade det. Denna anmärkningsvärda återhämtning fascinerade lokalbefolkningen och från denna punkt upprepades festivalen varje år. Sedan dess har festivalen vuxit och vuxit till den stora händelse som det är idag och drar besökare från hela världen.

De viktigaste aktörerna är Mah Song. Mah Song är i allmänhet vanliga Phuket män och kvinnor som blir shamaner eller medier under hela festivalen. Det är antingen folk som har känt den förestående undergången och vill avvärja deras olycka, eller så är de människor som väljs av gudarna för sina moraliska kvaliteter. Gudarna är i deras kroppar under festivalen. Dessa människor går in i ett trans-liknande tillstånd och uppenbarar övernaturliga krafter. De känner ingen smärta och tar till tortyr på sig själv för att bringa lycka till sina samhällen.

Hundratals av dessa Mah Song deltar i festivalen. De marscherar och utför ritualer vid templen. De har i allmänhet en grupp supportrar som hjälper dem genom deras trans-liknande tillstånd.

Självplågeri inkluderar snedvridande av sina kinder med alla typer av objekt som spjut och svärd. Det verkar som att de varje år försöker ställa till med ännu konstigare saker. Cyklar, vapen och frukt har varit bland de föremål som sets spetsade genom Mah Song kinder de senaste festivalerna. De utför också ritualer vid templen såsom promenader över glödande kol. De måste göra allt detta utan hjälp av narkos.

Det är inte en helt oseriös övning. Mah Song övervakas av arrangörerna och läkare som ser till att det inte inträffar några allvarliga skador eller infektioner. Det var en rolig historia om en Mah Song, som förlorade sin nerv nyligen vid ett parti. Han försöker genomborra sin tunga med ett spjut, men kunde inte stå emot smärtan, så han köpte en gristunga och satte den på spjutet. Han marscherade genom paraden med sin gristunga mellan tänderna. Hans bedrägeri upptäcktes när arrangörerna uppmanats att undersöka sår och fann då att han mirakulöst inte hade något.

Du kan ibland känna igen en Mah Song när de gå runt i sina normala liv resten av året med ärren de har på kinderna.

Festival aktiviteterna är centrerade kring de kinesiska helgedomarna och templen.

Jui Tui Shrine – Det här är den viktigaste kinesiska helgedomen i den vegetariska festivalen. Det ligger på Ranong Road i Phukets gamla stad. Hela vägen kommer att fyllas av stånd som säljer vegetarisk mat.

Bang neow Shrine – En annan kinesisk helgedom i Phuket stad med massor av festival aktiviteter. Det ligger på Phuket Road.

Kiw Tien Keng Shrine – Denna lilla helgedom är i slutet av Saphan Hin i Phuket stad. Det är platsen för den slutliga ceremonin på den sista natten av festivalen, när gudarna uppmanas att stiga tillbaka till himlen.

Phra Phorm Thada Shrine – En kinesisk helgedom på en sidogata på Phattana Road.

Sam Kong Shrine – ett tempel i norra utkanten av Phuket stad. Det ligger på Yaowarat Road, inte långt från Tesco Lotus.

Sapam Shrine – Detta tempel ligger ute på kanten av staden på Thepkrassatri Road (Airport Road).

Tha Rua Shrine – Det här är ett av de tre templen utanför Phuket stad som aktivt firar festivalen. De gör en procession hela vägen in Phuket stad och tillbaka igen. Det ligger på Thepkrassatri Road, strax söder om hjältinnans monument.

Kathu Shrine – Massor av festivalens aktiviteter är här. Kathu var den ursprungliga platsen för festivalen. De har också en procession hela vägen till Phuket stad och tillbaka igen. Detta vackra tempel är i Kathu by på vägen 4020.

Många av de ritualer som sker runt festivalen innebär att åberopa gudarna, kalla dem ner från himlen och sedan skicka tillbaka dem.

På eftermiddagen innan festivalen börjar, reser de en stor stolpe som heter Go Teng vid varje tempel. Vid midnatt är de nio lyktor på staven som signalerar öppningen av festivalen. Detta är en inbjudan till de nio kinesiska gudarna att gå ner och delta i festivalen.

Det finns flera andra ritualer kring templen under festivalen. Många av dem innebär Mah Songs åtgärder av smärta, t.ex. gå på glödande kol.

Den slutliga ritual festivalen äger rum den sista natten av Kiw Tien Keng Shrine i Saphan Hin, där de bjuder in gudarna till att stiga tillbaka till himlen.

En av höjdpunkterna på festivalen är processioner. De tar plats på varje av de sista sju dagarna av festivalen. Varje dag, för att ändra tempel görs en procession från deras tempel runt Phuket Town och tillbaka igen. Bilderna från dessa parader sänds över hela världen.

Processioner är stora och kan ta en timme eller mer för att passera. De börjar i allmänhet tidigt på morgonen och slutar före lunchtid, men vissa tempel kan ha spontan parad runt staden vid andra tillfällen.

Du kommer att se dussintals på dussintals med Mah Song marscherande med sina följen. De kommer att ha smyckat sina kinder eller andra kroppsdelar med föremål som dekorativa spjut, svärd och även främmande föremål. Marschen genom staden är i trans de skakar på huvudet från sida till sida och mumlar besvärjelser. När de går kommer de att stanna till för att skänka välsignelser till folket efter vägarna, och många av dem har satt upp bord med erbjudanden.

Genom processionen hörs massor av ljud från trummor och fyrverkerier som exploderar för att skrämma bort onda andar. Förutom Mah Song och deras följen som marscherar, finns det också andra grupper. Samhällsgrupper, underhållare och skolbarn deltar i marschen för att lägga till variation till föreställningen.

Sedan är det sista marschen på den sista natten av festivalen. Det är en svindlande syn, och en av de absoluta höjdpunkterna på festivalen. Fyrverkerier startar i början av kvällen och slutar inte förrän processionen är klar runt midnatt.

Processionen börjar omkring kl. 19:00 och fortsätter genom kvällen. När de marscherar genom folkmassan så kommer det en extraordinär bombardemang från mängden. De kastar fyrverkerier runt de marscherandes fötter och även deras huvuden. Det våldsamma angreppet är så intensivt att ett töcken av frän rök fyller luften. Paraden börjar sprida sig i bombningen och blir mer av en tull än en marsch. Det är en stor syn att se de allt liv medan fyrverkerier blinkar runt dem. Det är något som ser mer ut som en krigszon än en religiös festival.

Runt kl. 23:00 startar processionen till helgedomen i Saphan Hin för den slutliga ritualen att skicka gudarna tillbaka till himlen i ett år. När detta är gjort glider de utmattade festprissarna sakta bort, eller kanske, utnyttjar möjligheten att hitta ett par öl.