Sukhothai – Översikt

Den gamla thailändska huvudstaden Sukhothai är ett namn som betyder gryning av lycka och den grundades på 1300-talet och blev rikets första huvudstad – mellan åren 1238 och 1438. Under denna tid hade nio kungar regerat i Sukhothai den mest kända av dem var den tredje, kung Ramkhamhaeng som har erkänts både att gjort skapandet av det moderna thailändska alfabetet och införandet av Theravada buddism i Thailand.

Som mest sträckte sig Sukhothais kungarike över en stor del av dagens Thailand (bortsett från nordost, vilket var under ledning av khmererna). Området vanns av både militära kampanjer och diplomati – senare ansågs kung Ramkhamhaeng vara en mästare. Denna period ses som en thailändsk guldålder när den thailändska konsten och kulturen blomstrade under regeringstiden. Handeln blomstrade på en nivå som hade viktiga följder för Thailands framtida utveckling och det öppnades handelsförbindelser med Kina.

Den gradvisa nedgången började efter kung Ramkhamhaeng död – han efterträddes av sin son Lo Thai, en ledare som anses ha varit ineffektiv och det ledde till betydande förluster. Genom den sjätte kungen Thammaracha var Sukhothai i ett tillstånd av förfall. Under år 1438, ett sekel efter kung Ramkhamhaeng död var Sukhothai Empiret med den nya stigande stjärnan – Ayutthaya.

Idag har staden två center: Nya Sukhothai som är en typiskt modern thailändsk stad med nästan ingenting intressant förutom några bra pensionat, medan det gamla Sukhothai ligger 12 km västerut och där kan du hitta alla ruinerna av det ursprungliga kapitalet. Nästan alla resenärer bor i Nya Sukhothai även fast det finns boenden närmare gamla staden, om du vill bo närmare.

 

Sukkhothai – Att komma dit

Med buss
Du kan på din Thailand resa åka bussar både med och utan luftkonditionering, dessa bussar går från Bangkok till Sukhothai dagligen från norra bussterminalen, Kamphaeng Phet Road.

Med tåg
Det finns inga tåg som går direkt till Sukhothai. Du kan resa med tåg till Phitsanulok och sedan ta en lokal buss till Sukhothai, cirka 50 km bort.

Med flyg
Bangkok Airways flyger ett plan dagligen kl 08:20 från Bangkok till Sukhothai vidare till Chiang Mai.
De med privata bilar kommer förmodligen finna det intressant att köra från Bangkok, eftersom du har möjlighet att verkligen se landet på din Thailand resa. Du kommer att resa genom ett antal provinser: Ayutthaya, Thailands huvudstad före Bangkok, Saraburi med sitt tempel av Buddas fotavtryck, Lopburi med dess gamla Khmer tempel, Chai Nat med sin enorma överporlande damm, Nakhon Sawan där de stora floderna möts och bildar Maenam Chao Phraya, Phitsanulok med dess olika sevärdheter och Kamphaeng Phet med sina fantastiska vyer över berg och floder.

 

Sukhothai – Vädret

Detta höga land är känt för sitt behagliga kyliga väder året runt. Den bästa tiden att besöka Sukhotai på din Thailand resa är under den kalla årstiden (oktober till januari), men den bästa tiden att besöka till exempel Sai Rung vattenfallet är under regnperioden (juni till september).

I allmänhet är det bäst när medeltemperaturen ligger på en behaglig nivå (mellan 20°C och 30°C i genomsnitt) och det gör den månaderna januari, februari, mars, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december. April är också en bra tid att besöka, men då är det lite varmare med ca 31,2°C i genomsnitt.

 

Sukhothai – Sevärdheter

Att komma till Sukhothai på din Thailand resa är som en resa tillbaka i tiden eftersom historien fortsätter att dominera området. 12 kilometer väster om den nya staden hittar du hemmet till Sukhothai Historical Park där alla historiska ruiner som går tillbaka till antikens Sukhothai kungarike (1238-1438) finns. Parken kan delas in i fem zoner och den innehåller mer än 190 ruiner som alla utspridda över 70 kvadratmeter. Den centrala zonen – den mest populära – är platsen för det kungliga palatset (numera kollapsat) och andliga centrum, Wat Mahathat.

Om du har tid över så är Si Satchanalai Historical Park också värt ett besök på din Thailand resa, det ligger ca 60 km norr om Sukhothai Historical Park. Här finns en rad viktiga historiska platser såsom Wat Chang Lom och Wat Nang Phaya. Detta var födelseplatsen för den vackra inglasade keramik som kallas “Sangkhalok” – en föregångare till celadon.

 

Sukhothai – Shopping

Sukhothai är mest känt för Sangkhalok porslin, guld, hantverk och silver smycken. Med sin gråaktigt blå/gröna matta glasyr och enkla mönster kommer Sangkhalok porslinet att lägga en klassisk touch till alla rum. Moderniserade versioner av Sangkhalok porslinet framhäver mer komplexa mönster och känns ganska modern.

Sukhothai guld och silver smyckes hantverk är unika. Istället för att smyckena gjuts i en form är dessa smycken vävda i olika utföranden av små trådar av guld eller silver. De är oftast formade av de mönster som finns i Si Satchanalai och Sukhothai Historical Park.
Om du är på din Thailand resa och letar efter en bit tyg att dekorera ditt hem med så bör du gå till Hat Siao textil by och titta på deras färgstarka samling av broderade textilier.

 

Sukhothai – Restauranger

Sukhothai’s matvärld domineras av gatustånd och utomhusmarknader som säljer färdiga rätter att äta, precis som de flesta byar på din Thailand resa. Men om det finns en rätt som Sukhothai är mest känd för och som har spelat en stor roll i Thailands kulinariska kryddscen så är det den typiska rätten Sukhothai Noodle. Den berömda kryddiga Tom Yam soppan med bushbönor och jordnötter kommer du upptäcka på någon marknad i den nya staden eller runt Sukhothai Historical Park. Om du är intresserad av mat och lokala delikatesser med roliga nya smaker så ska du gå upp tidigt och gå över till den kommunala marknaden i den nya staden.

 

Sukhothai – Artikel

En stad byggd av ris – Sukhothai, Thailand
av Srisakra Vallibhotama.

En stad byggd av ris

I Thailands historia är betydandet av ris för utvecklingen av staden relaterat till en kulturell praktik som kallas Kalapana. Det är en handling som utrustar heliga monument eller föremål med mark, arbetskraft och varor. Denna metod ledde till att antalet byar som producerar ris ökade.

Meningen bakom denna metod var att Thailand var ett glest befolkat land så besättningar var mycket viktiga för att garantera säkerheten och välståndet i staden. Arbetskraft kan uppnås på flera sätt. Den hårda lösningen var att föra krig och att organisera attacker i hopp om att fånga ett stort antal familjer. En mildare lösning var att erbjuda skydd till flyktingar eller att övertala handlare och resenärer att komma och bosätta sig i landet. För att tillgodogöra sig dessa människor med olika ursprung i samhället var det nödvändigt att bygga ett samhälle som de kände att de tillhörde.

Med detta i åtanke ville härskaren etablera ett religiöst monument eller en helgedom på en viss plats och för dess underhåll skulle han göra Kalapana genom att donera ett antal familjer, dragdjur och föremål till den platsen. Som en regel kom sådana familjer utanför. De skulle rensa landet, göra hem till sig själva och leta efter religiösa monument. På detta sätt skapade en bonde samfundet att inte bara vara en enhet av samhället utan också en leverantör av arbetskraft till staten som den tillhörde. Därför måste varje bedömning av styrkan och uthållighet av en thailändsk stad eller stat i det förflutna inte bara ta hänsyn till dess storlek, utan också se till antalet religiösa platser i förbindelse med risfälten i det omgivande området.

Staden Sukhothai har sitt ursprung från 1300-talet och är allmänt accepterat som det tidigaste thailändska riket i Thailand. En inskription över sin största härskare Ram Kam Haeng säger att innan han blev kung när han ärligt hade förtjänat sin far och äldre bror i krig mot andra stater och hade tagit många fångar som han inte dödade eller torterade, utan gjorde till medborgare i Sukhothai. När han blev kung övertalade han köpmän och resenärer utanför hans rike att agera fritt i Sukhothai och bosätta sig där.

Staden Sukhothai var en stor uppgörelse omgiven av tredubbla väggar och försedd med stora dammar för dricksvatten. Det fanns fyra grindar vid väderstrecken där människor svärmade vid speciella religiösa tillfällen för att fira Buddha i hjärtat av staden. Runt Sukhothai fanns det fruktträdgårdar och tempel till den store Buddha, mot söder och väster var det levande kvarter med munkar, medan i norr och öster var det risland och byar.

Under kung Ram Kam Haeng var Sukhothai en välmående stat: “det finns fisk i vattnet och ris i fälten” så går ett berömt ordspråk som förknippas med honom.

För att integrera utlänningar i Sukhothai byggde kungen Wat (buddistiska kloster) för donationen av rismark, arbetskraft och varor som utgör grunden för landsbygden. Vi vet att denna metod fortsatte för många Sukhothai inskriptioner som setts senare nämner att medlemmar av den kungliga familjen och byråkrater följde i hans fotspår och återställde eller byggde vägar, broar, dammar och kanaler som var nödvändig för kommunikation och risodling.

Staden Sukhothai var och är fortfarande en stad som ligger nära sluttningen av ett berg omgivet av låglänt mark i norr och öster, där ris odlas. Detta lågland är översållat med ruiner av tempel som indikerar tidigare bönders byar. Den främsta källan till vatten för risodling var Mae Lampan River, som passerar genom staden från norr till öst innan den strömmar in i Yom floden cirka 11 kilometer bort.

Spår av gamla dammar och vattenkanaler kan ses på de norra och östra stränderna av floden, vilket indikerar hydraulsystem, tillståndet hos det växande ris samhället som är skapat som ett resultat av Kalapana. Dessutom finns det ett stort rektangulärt område som avgränsas av lerkärlsvallar nära det nordöstra hörnet av staden som är reserverat för risodling.

Dessa rester av forntida bevattningsarbete är unikt i staden, ändå vittnar makthavare på försök som skulle kunna öka med ris för att säkerställa överlevnaden av staden och dess folk i ett område som är utsatt för torka och där kvaliteten på mark är dålig.

http://findarticles.com/p/articles/mi_m1310/is_1984_Dec/ai_3540668/