Khao Lak / Phang Nga – Översikt

Khao Lak ligger bara en timmes bilresa norr om Phuket Island på den vackra Andaman kusten och är en av Thailands mest fredliga destinationer. Inte mindre än tre nationalparker är omgivna av berg som sveper ner till den vackra kusten med stränder som fortsätter flera kilometer.

Endast 80 km från Phuket erbjuder Khao Lak en sällsynt oas för avkoppling, med en superb kombination av sval tropisk skog, härliga strandboenden och vidsträckta vita sandstränder. Och dessa stränder är vackrare än någonsin. Om du är på din Thailand resa och vill bo i Khao Lak så finns det många nybyggda och renoverade resorts som erbjuder flera typer av boende med hög kvalitet, som aldrig tidigare sett i detta område.

Khao Lak ligger i Takua-Pa distriktet i Phang-Nga-provinsen i södra Thailand. Phang-Nga ligger på västkusten mot Andamansjön och ligger inom 1-2 timmars bilresa från populära turistmål. Krabi i öster och Phuket i söder.

Phang-Nga är främst en jordbruks provins som producerar gummi, grödor, ris, grönsaker och frukt. Mycket av landskapet består fortfarande av skog, som till stor del är nationalpark.

Khao Lak i sig är ett nationalparks område. Lysande med rika naturliga sevärdheter och en bekväm utgångspunkt för många andra sevärdheter i Phang-Nga, inklusive den berömda Similan Islands och Surin-öarna som du kan besöka på din Thailand resa i grannlandet Ranong provinsen.

Khao Laks starkaste sida är skönheten i dess naturliga miljö som gränsar till Andamansjön på ena sidan och är omgiven av naturskog på andra sidan. Här får du lugn och ro, området liknar Phuket i gamla dagar och är den perfekta platsen för din Thailand resa om du vill komma bort från områden i närheten där det finns många människor.

Khao Lak / Phang Nga – Att komma dit

För bara några år sedan var Khao Lak en lugn och ostörd sträcka av stränder.
Idag är det fortfarande ganska tyst – främst på grund av längden på dess stränder, men Khao Laks goda rykte har definitivt blivit utspritt och Khao Lak är nu ”förbunden” till de på fler sätt än ett.

 

Med flyg
Från Bangkok är det lättast att resa till Khao Lak med flyg antingen till Phuket eller Krabi’s internationella flygplatser, sedan fortsätta resan längs landvägen (se nedan). Dagliga flyg från Bangkok till Krabi och Phuket (och tillbaka) erbjuds av Thai Airways i både hög- och lågsäsong.

Landsvägen
Från Bangkok kan du resa via motorväg 4 ner genom Prachuap Khirikhan, Chumphon Ranong till Phang-Nga-provinsen. Khao Lak ligger 30 km från staden Takua Pa på huvudvägen. Restiden från Bangkok är cirka 12 timmar. Dagliga bussförbindelser går från Bangkok till Phang-Nga och avgår från södra bussterminalen i Thonburi. Det finns också många privata tjänster som är tillgängliga från nästan alla resebyråer i staden som du kan använda på din Thailand resa.

Från Phuket tar du väg 402 över bron till Phang-Nga-provinsen. Sväng in på riksväg 4 och mot Thai Muang och Thap Lamu – Khao Lak ligger strax efter La On Village. Restiden är ca 90 minuter. Buss från Phuket till Phang-Nga stad är också tillgänglig varje timme från Phuket bussterminal och resan tar ca 2 timmar. Från Phang-Nga Town kan du ta en lokalbuss till Takua Pa och be att släppas av i Khao Lak och Ban La-on.

Från Krabi tar du Route 4 till Phang-Nga genom staden och fortsätter längs Route 4 till Takua Thung, Thai Muang och upp till Khao Lak. Resan kan ta upp till 2 timmar beroende på väder- och vägförhållanden. Om du tar bussen från Krabi på din Thailand resa så ta en som går till Phuket och byt sedan på Kochloi till en buss som går till Takua Pa och Ranong. Be att släppas av i Khao Lak och Ban La-on.

 

Khao Lak / Phang Nga – Vädret

Besökare som ska till Khao Lak på sin Thailand resa, räkna med att vädret är varmt året runt.

Om varmt väder inte är din stil så är den svala NE monsun säsongen från november till mars den minst fuktiga och svala vindar håller allt bekvämt. Den genomsnittliga temperaturen är ca 24°C till 32°C vid denna tidpunkt.

För soldyrkare är den varmaste tiden från april till maj, med temperaturer som sträcker sig från 27°C till 36°C. Det blir ofta korta skyfall med åska det är nödvändigt för temperatur och luftfuktighet. Juni, juli och augusti är mindre varm och trots att vädret är i allmänhet bra kan det finnas korta men tunga duschar, med mycket sol mellan regnen. Temperaturen varierar från 20°C till 33°C.

Under september och början av oktober kommer monsunen in, men även då det finns långa intervaller med solsken mellan de tunga duscharna.

Khao Lak kan du njuta av när som helst på året på Thailand resa på grund av de olika utflykter och aktiviteter, både vatten- och landbaserade som erbjuds på de flesta tider på året.

 

Khao Lak / Phang Nga – Stränder

Det är kanske inte en ö, men med kilometer av orörda stränder framför dig så har Khao Lak alla de bästa delarna av en öde-ö-flykt – utan de höga kostnaderna som du annars kan hitta på din Thailand resa.

Chansen att packa en picknickkorg och hitta ditt eget paradis – bara rullande vågor, några krabbor som glider längs stranden och vara den enda på platsen – är verkligen en realitet. Även om varje strand har rikliga leveranser av ” de tre stora” – sol, sand och surfa – har de också mindre upplevelser.

Bang Niang Beach

Den näst mest populära stranden är Bang Niang och precis som Nang Thong är den fortfarande långt ifrån trång. Några långsvans fiskebåtar åker runt i havet, en liten samling av resorts med utsikt över stranden samt alldagliga men billiga thailändska restauranger och massagehytter – med perfekta paradis vyer – Du kan sitta på den lilla sandstrand kulle som sluttar ner mot inkommande surfare.

Khao Lak Beach
Skog och vågor möts på den sydligaste stranden i Khao Lak. Förmodligen områdets mest skuggiga sträcka av sand med höga träd längs kanten av stranden med grenar som sträcker sig mot havet. Observera att det inte finns några solstolar att hyra, ingen reseförsäljare och inte mycket närliggande, bara några resorts.

Khuk Khak Beach
Khuk Khak Beach har endast ett fåtal resorts undangömt bland tallar och palmer som markerar slutet på civilisationen och början på oändliga vidder av nästan tomhet.

Följ skyltarna från Khuk Khak byn till stranden med samma namn, åk av motorvägen och in på en väg som leder till vattnet och njut sedan i tystnaden av ensamhet på din Thailand resa. Här är det mer troligt att stöta på lokala fiskare än andra resenärer.

Nang Thong Beach – La On-Village
Den mest befolkade stranden i Khao Lak är inte alls trång egentligen. De halvdussin av resorts som ligger ut till stranden ger människor nog med tillfredställelse och poolen med havsutsikt på resorterna förklarar varför de flesta inte går ända ner till sanden.

Pakarang Cape
Även om ingen faktiskt kallar Pakarang Cape för Khao Laks horn så kunde de mycket väl vara det. Det ligger utskjutande i havet och erbjuder en bra utsiktspunkt till stränder både norr och söder. Fylld med snäckor och trasiga koraller är det inte den mest vänliga stranden för att sola, på din Thailand resa. Den är definitivt intressant, det är lätt att komma hit med bil eller motorcykel och den är otroligt obebodd.

Pakweeb Beach
Några av Khao Laks mest attraktiva resorter är utspridda på Pakweeb Beachs flera kilometer långa kustlinje och med goda skäl. Stranden är trevlig även om det kan ta en stund att inse vad som skiljer denna strand från andra. Nationalpark status, vilket innebär inga motorbåtar ett faktum som gör att man sannolikt inte kommer att hitta en mer fredlig plats på sin Thailand resa. Som en extra bonus, här är de omgivande resorterna medvetna om betydelsen av vad en ren strand är och kommer att gå mycket långt för att hela tiden hålla sanden i toppform.

 

Khao Lak / Phang Nga – Sevärdheter

Khao Lak-området är helt enkelt ett strålande naturligt underverk: öde stränder, lummiga nationalparker, exotiska tropiska öar och uppfriskande vattenfall som alla ligger inom rimligt bilavstånd från många boende alternativ. Alla med unika möjligheter att utforska underverken av detta område på din Thailand resa.

Det finns många turer att välja mellan om du har Bang Niang som utgångspunkt. Från att ta dagsturer ut till Similan Islands för att utforska de närliggande nationalparkerna för en timmes lång resa på en elefant, det finns mycket att hålla dig sysselsatt med.

För dem som väljer en mer avkopplande semester med familjen på deras Thailand resa, erbjuder många hotell utmärkta faciliteter för barn och på stranden kan man hitta en gigantisk lekplats med Hobie Cats, windsurfingbrädor och kajaker. Men för dem som letar efter mer out-of-the-box aktiviteter på deras Thailand resa, kommer här några förslag.

 

Trekking
Den vimlar av vandringsmöjligheter i Khao Lak/Laem Ru National Park och nära Sri Phang Nga National Park och Thai Muang nationalpark.

Khao Lak/Lamru är en av de många nationalparkerna i provinsen Phang-Nga som omfattar en total yta på 125 km2 längs västkusten. Den innehåller delar av Thai Muang, Kapong, Takua Pa, och Phang-Nga distriktet, ca 33 km söder om Takua Pa Town på väg 4.

Parken erbjuder en mängd av sightseeing möjligheter för naturälskare och det finns massor av exotiska växter och djur i mitten av landskapet som inkluderar stränder, kullar, berg, skogsklädda dalar, mangroveträsk och flodmynningar. En av parkens många sevärdheter är Kao Lak berget som ligger vid havet med ett kinesiskt tempel som tillägnat till guiden av berget. På din Thailand resa kan du hitta tempel nära Thai Muang distriktet.

 

Dag och övernattnings Kanot turer i Phang Nga Bay
Phang Nga Bay är där du är på din Thailand resa om du vill hitta några av de mest spektakulära platserna för rodd.

En dagstur är lysande, men för den ultimata upplevelsen bör man prova havskanot under stjärnorna på natten.

Det märkliga och vackra kalkstens landskapet kring området innehåller en hemlig värld av karst, grottor, tunnlar och laguner – som lokalt kallas “Hongs”. Dessa kollapsade grottor har urholkats av naturkrafter under miljontals år och kan endast upptas av en havskanot eller kajak när strömmen är precis rätt, här avslöjas en dold och unik natur. Havspaddling är en idealisk eko-turism och är det perfekta sättet att utforska denna fascinerande värld. Den tysta metoden stör inte det lokala djurlivet och ger gott om tid att uppskatta det fantastiska landskapet och naturens underverk på din Thailand resa.

Du behöver inte paddla. Du kan sitta i en säker uppblåsbar kajak med en instruktör som har en god lokalkännedom av den naturliga historia och geografi som finns i området och som paddlar för dig. Lokala handlare har hittills fått tillgång till dussintals Hongs mellan Phang Nga och Krabi i söder. Varje Hong har sin egen distinkta karaktär, så det är lätt att tillbringa flera dagar med att besöka ö efter ö på din Thailand resa.

Khao Lak vattenfall
Då Khao Lak avgränsas i öster av bergen i Khao Sok National Park finns det många vattenfall att utforska i närheten av varandra. De flesta är bäst att se från augusti till november när regnperioden är.

Många av vattenfallen ligger i nationalparker, vilket innebär att du betalar 100-baht för en biljett vid grinden – men denna biljett ger tillgång till alla områdets parker under hela dagen som biljetten utfärdades.

I de flesta fall ingår det en vandring så se till att du har insektsmedel och bra skor på dig, annars kommer du i vissa fall inte kunna nå din destination. De flesta vattenfall i Forest Rangers är öppna från 8:00 till 16:30.

Lampi Vattenfall
Lampi ligger 30 minuter söder om Khao Lak strax utanför motorväg 4 vid 33 km märket. Ett mycket trevligt vattenfall i tre nivåer, ses bäst i de tidiga morgontimmarna eller sen eftermiddag. Det ligger bara en kort promenad från parkeringsplatsen, vilket gör tillgången enkel för alla som vill uppleva vattenfallet på sin Thailand resa.

På parkeringen hittar du ett café, en restaurang och en souvenirbutik. Vattnet vid fallen är djupt och du kan simma till en skuggig plats, förvänta dig att det är lite folk.

Ton Prai Vattenfall
Detta är ett tre nivåer vattenfall som nås genom en utmanande 650-meters vandring genom djungeln på en bana med bra och informativa skyltar längs vägen. Besökare får gå på en väg över rötter, bambubroar, sten och betongvägar. Det är något av en utmaning att komma upp på berget från Highway 4, men definitivt värt besväret. Resan är bäst att ta under den torra säsongen.

Pakweep (Sai Rung) Vattenfall
Detta är de mest tillgängliga vattenfallet från Khao Lak och ligger strax norr om Bang Niang. Lokalt kallas det också Sai Rung (regnbågen) och det är en charmig och uppfriskande plats att tillbringa tid på och inte så överraskande erbjuder närliggande Sarojin Resort gäster valet att ta med en picknick måltid. Vattenfallet ligger nära parkeringsplatsen, så tillgång är lätt för synskadade eller äldre på deras Thailand resa.
Fri entré.

Ton Chong Fa vattenfall
Detta vattenfall ligger sju kilometer från huvudvägen i Bang Niang och man bör vara medveten om att det är en brant och svår vandring längs en krokig väg från parkeringsplatsen till vattenfallet. Lyckligtvis ger den omgivande skogen massor av nyans. Detta fem-nivå vattenfall har en bra pool och simning är möjligt, men man bör vara försiktig.

 

Khao Lak/Phang Nga – Shopping

Bang Niang Shopping

Shoppingen i Bang Niang är till stor del inriktad på marknaden och området Soi Bang Niang # 1 ligger intill. Du kan täcka hela området under en timme. Marknaden är dock fascinerande och kommer säkert att hålla din uppmärksamhet under en längre tid. Välj en av de många skräddare – de kommer alla att ta ungefär samma pris och glöm inte att om du inte kan hitta ett visst objekt på din Thailand resa här, så finns Khao Lak Centre – även känd som La On Village – bara på vägen söderut.

Bang Niang Day Market
Alltid en färgstark och livlig syn, thailändska marknaderna är ett måste på alla besökares Thailand resa. Bang Niang marknaden är särskilt intressant eftersom det är stort och varierat samt en stor del av den lokala shoppingen.

Här hittar du fyra rader av provisoriska butiker/bås med två breda gator genom dem. De varor du kan köpa här är skjortor, t-shirts, saronger, baddräkter, jeans, skor, accessoarer, frukt och grönsaker (särskilt populärt bland besökarna), grillad mat, snacks, klockor, solglasögon, falska parfymer, thaisilke, souvenirer och nästan allt du kan tänka dig.

På grund av de stora gatorna är stämningen avslappnad och glad och aldrig blir det för trångt – det finns även ett par barer att sitta på – och både säljare och handlare verkar njuta med de många utlänningar som deltar i detta. Det är bäst att besöka marknaden på eftermiddagen.

Öppettider: varje dag, men de viktigaste dagarna är måndag till onsdag och lördag klockan 15:00 till 19:30.

 

Daeng Läder
Om du letar efter handgjorda lädervaror på din Thailand resa så finns det bara ett ställe du behöver gå till – en neon upplyst wellpapp-järn-tak hydda halvvägs ned till Soi Bang Niang # 1.
Daeng läder har inte ens en skylt men den är fylld med väskor, jackor, stövlar, skor och tofflor. Priserna är inte billiga, men kvaliteten är hög. Ägaren Khun Daeng, kan göra dina varor på beställning, men du måste ge honom tid till att få bästa resultat, hitta honom tidigt under din vistelse.
Öppettider: 12:00 till 22:00
Plats: Soi Bang Niang # 1

 

La On Village Shopping

Kanyarak Hantverk
En snygg butik som säljer bra kvalitet av bestick, tallrikar, vaser, te apparater, lampor och andra attraktiva hushållsartiklar och tillbehör. Kanyarak har gjort stora ansträngningar för att göra sig till en av de mest eleganta butikerna i området. På din Thailand resa kommer du att uppleva Kanyarak som en guldgruva av asiatiska kvalitets varor.

Khao Lak Centre Point Bazar
Det här är det äldsta stället och det har sett bättre dagar. Här finns standard sakerna som badkläder, leksaksaffär som säljer alla typer av vattensport relaterade grejor, jeans, t-shirts, piratkopierade DVD och massor av saker som du förmodligen inte behöver, men är så billig så du måste köpa det – just in case. Om du är på din Thailand resa och planerar att åka på en dagstur till de närliggande öarna eller ta en kajak resa så är de små plast skyddande väskorna för att lagra dina elektroniska varor ett bra köp. Center Point är också hem för en klockreparationsservice, ifall din Rolex Oyster börjar krångla.
Öppettider: 12:00 till 23:00
Plats: Central La On

Jaoying
En annan ”tjej” boutique, men denna gång med lite klass. Jaoying erbjuder märkesvaror kläder och tillbehör “100% Thai siden” och gobelänger tillsammans med smakfulla krimskrams saker som sötvattenspärlor och flertalet träelefanter. Jaoying har även thailändskt silver och är en mångsidig All Rounder, som definitivt är värt ett besök på din Thailand resa.
Öppettider: 10:30 till 23:00
Plats: Central La On

 

Khao Lak / Phang Nga – Restauranger

Bang Niang Beach restauranger

Chong Fah Seafood
Om du inte kan motstå att äta med sand mellan tårna så är Chong Fah Seafood definitivt något för dig på din Thailand resa. Med tunga trämöbler, väl fördelade bord, flertal paviljonger och ett stort öppet kök är det här platsen där du kan njuta av den läckra havsbrisen medan du äter dagens fångst, men du måste göra det tidigt eftersom Chong Fah stänger kl 22:00.
Öppettider: 8:00 till 22:00
Plats: Bang Niang Beach
Kök: Thai Seafood

 

Dao Thong
Serverar thailändsk mat och ibland biffar och västerländska rätter. Dao Thong lever upp till sitt namn “Golden Star” då deras ljus uppsättning inne är mycket attraktiv och ovanlig. Du kan välja din fisk och skaldjur från den isiga “båt” montern utanför.
Öppettider: 18:00 till 23:00
Plats: mittemot Bang Niang marknaden
Kök: Thai/Internationellt

 

La Roma
En enkel men effektiv restaurang. La Roma är italiensk ägt och är specialiserat på pizza och blandar thailändsk mat med det italienska köket. Det är den personliga uppmärksamheten som räknas här eftersom La Roma är en liten och intim plats med utsikt över marknaden på motsatt sida av vägen.
Öppettider: 18:00 till 23:00
Plats: mittemot Bang Niang marknaden
Kök: Italienskt/thailändskt

 

La On Village restauranger

9 Restaurant & Bar
Med modernt utseende och väl inrett är 9 Restaurant & Bar lite av en kameleont som serverar frukost, lunch och middag. Det är tyst, fint och tillräckligt stor för att njuta av ett litet mellanmål före middagen.
Öppettider: 12:00 till 23:00
Plats: Central La On
Kök: Thai/Europeiskt

 

Discovery Café
Är Discovery en restaurang eller en bar? Det är upp till dig att ta reda på. Det är definitivt en restaurang tidigt på kvällen, men senare förvandlas det till något av en nattplats – och säkert mer avslappnad än andra av Khao Laks standarder.

Öppettider: 08:00 – 24:00
Plats: Central La On

 

Jao Seafood och Khao Lak Seafood
Två side-by-side skaldjurs företag som är lika långa som de är breda – med andra ord, det finns inte mycket skillnad mellan dem när det gäller priser, service och livsmedels kvalitet. De säger att konkurrens är bra för verksamheten och i detta fall är det mycket sant, eftersom båda restaurangernas standarder hålls höga.
Öppettider: 12:00 till 23:00
Plats: Bredvid The Happy Snapper, riksväg 4
Kök: Thai Seafood

 

Khao Lak / Phang Nga – I närheten

Similan Islands – Mu Koh Similan National Park
Denna grupp av klippor och öar ligger 90 minuter med motorbåt utanför Phang-Nga eller åtta timmar eller mer med långsam båt från Phuket. Området förklarades till en marin nationalpark år 1982 och är därmed i stort sett outvecklad. Similan kommer från en malaysisk term som betyder “nio”, därför refererar Similan till de nio största öarna i denna grupp som du kan besöka på din Thailand resa.

Vattnen runt Similan är svårslaget med sina tropiska fiskar, färgglada koraller och erbjuder stor synlighet under vatten. Dykning anses generellt vara bäst här i hela området och jämförs med några av de bästa i världen.

En del av orsaken till detta är den mycket intressanta terräng, delvis på grund av de stora stenblocken som inte bara ligger i kustområden, men också i trassliga högar under vågorna till ett djup på 35 meter eller mer.

 

Surin Islands – Mu Koh Surin National Park
Surin öarna är belägna ca 60 km utanför västkusten i Phang-Nga-provinsen, känt för dykning, snorkling och vandring i närheten av vad som kallas ett nationalpark område. Av de fem öar som utgör gruppen är Koh Surin Neua (norra Island) och Koh Surin Tai (södra ön) de största öarna – ligger precis över en liten vik från varandra och här hittar du vanliga bungalows och campingplatser, om du känner för att stanna här under din Thailand resa.

På din Thailand resa är Surin Islands och Similan Islands bäst att besöka under månaderna mellan december till mars, då haven är lugnast och för dykare och snorklare är sikten god. Lokala naturintresserade gynnar främst dessa öar för de många vandrings möjligheter som finns här. Speciellt på den norra ön där du hittar du en rad vägar.

För att nå Surin öarna tar du en båt från någon av de stora bryggorna i Phang-Nga, Phuket och Ranong provinsen. Från Khao Lak finns segelbåt från stranden eller så kan du ta dig upp till byn Ban Hin Lat för den enklaste (och billigaste!) tillgången från fastlandet.

 

Khao Lak / Phang Nga – Artikel

Upplev äventyr i Khao Lak

Av John Nathaniel

Letar du efter en semester vid stranden med kristallklart vatten? Letar du efter en semester för att färska upp ditt sinne och din själ? Då ska du besöka Khao Lak en semesterort i Pang Nga och cirka 100 kilometer från Phuket. Det är lätt att nå för turister och ska vara en lugn och fridfull plats att bo på.

Khao Lak är ett populärt turistmål som lockar turister från så långt som Europa. Excitehotels.com ger turister det bästa boendet på hotell i Khao Lak till mycket låga priser.

Det finns många kända platser att besöka i Khao Lak, som Chong Fah vattenfall som är vackert och bra för avkylning. Takuapa Old Town är fylld med pittoreska butiker och de typiska lokala marknaderna som säljer traditionella objekt och det finns även några restauranger på flodstranden där också. Lampi Waterfall är det berömda vattenfallet som bäst ses i de tidiga morgontimmarna, när solen vid en tidpunkt lyser igenom dimman och skapar en vacker utsikt. Cheow Lan sjön är en vacker plats där utsikten över sjön med kalksten är perfekt.

Känn naturens magi

Khao Lak erbjuder många äventyrliga aktiviteter som djungel trekking till fots eller med elefant, paddla kanot och forsränning. Det är en utmärkt plats för dykning safaris. Det finns också kurser i dykning som erbjuds på öppet vatten. Havspaddling är miljövänlig och ger en korrekt och naturlig känsla av naturen. Det är också mycket bra för den fysiska hälsan eftersom det ger lika mycket som en aerobics träning. Forsränning är den mest önskade bland alla idrotter och ger turister en unik upplevelse jämfört med andra aktiviteter.

Det finns ett stort utbud av festivaler och evenemang som firas ex. Chao Ley eller Boat Floating Festival av Morgan folket eller zigenare i Andamansjön. Det sker i zigenarbyn där de firar deras andliga förfäder. Festivalen följs sedan av musikframträdanden och dans. The Turtle Releasing arrangemanget vid Thai Muang Beach är ett årligt sju dagars långt evenemang i mars, då de nykläckta sköldpaddorna släpps ut i havet vid Thai Muang nationalpark. Läderbaksida och Olive Ridley sköldpaddor är arten som vanligen kläckts.

Loy Kratong är en nationell festival som firas med pompa och prakt. Den kallas “Festival of Lights” och är den mest förtrollande festivalen i Thailand. Khao Lak erbjuder turister en mängd olika underhållningar och festligheter som håller dem upptagna och ger dem en fantastisk och oförglömlig upplevelse.

http://article-niche.com/launch/Experience-Adventure-At-Khao-Lak-.htm