Phrae – Översikt

Phrae är en av de äldsta städerna i norr som du kan besöka på din Thailand resa. Staden grundades år 1371 B.E. av Phya Pol och fick då heta “Pol Nakhon”.

Phrae ligger på stranden vid Yom floden, cirka 555 kilometer från Bangkok. Den täcker en yta på 6538 kvadratkilometer och är administrativt uppdelad i 8 distrikt. Staden består huvudsakligen av berg och grönskande skogar, Phrae är utrustat med rikliga naturlig sevärdheter – Parker, vattenfall, grottor, etc. På grund av sin långa historia finns det också många historiska platser, buddhistiska tempel och många andra kulturella sevärdheter. Innerstaden Phrae är omgiven av en gammal stadsmur som är mer än 1000 år gammal och 2 km lång.

Förr i tiden var Phrae knutpunkten för teakträ industrin i Thailand. Idag finns det många gamla teakhus kvar i gamla staden och är numer ett kännetecken för staden. De flesta gamla hus med stort historiskt värde är över 100 år gammal. Så denna provins är den plats där du befinner dig på din Thailand resa och verkligen kan uppskatta den gamla charmen i norr som inte kan hittas någon annanstans. Om du vill utforska de kulturella sevärdheterna i staden i en mer avslappnad takt, rekommenderas att hyra en cykeltaxi för att transportera dig runt i staden. Du kan avbryta när som helst och var som helst, för att njuta av den platsen.

 

Phrae – Att komma dit

Med bil
Från Bangkok tar du motorväg nr 1 och motorväg nr 11 till Phrae via Nakhon Sawan, Phichit, Phitsanulok och Uttaradit.

Med buss
Transport Co Ltd erbjuder regelbundna bussar till Phrae kl. 10:00 och kl. 10:30.
Bussarna går från Bangkoks Norra bussterminal (Mo Chit 2) varje dag.
Även privata bussbolag som Choet Chai Tour, Phrae Tour och Sombat Tour tar dig till Phrae på din Thailand resa.

Med flyg
Det finns inga reguljära kommersiella flygningar till Phrae. Den närmaste flygplatsen för att flyga är till Chiang Mai, där en buss kan tas för att komma till Phrae.
Ta sig runt
Som i de flesta landsbygder i thailändska provinser finns vanligtvis songtaews (pick-up taxi) efter etablerade rutter runt provinshuvudstaden även lokala bussar och songtaews för resor mellan städer i provinsen. Songtaews, taxi motorcyklar och samlors är vanligtvis också tillgängliga för privat uthyrning på din Thailand resa.

 

Phrae – Vädret

Det är ytterst svårt om inte omöjligt att förutsäga hur vädret kommer att bli vid en viss tid på en viss plats. Och ändå skulle alla resenärer vilja veta i förväg vad det är för klimatförhållanden i Phrae, så de kan organisera sin resa.

Men liksom många andra platser i Thailand är det 3 säsonger även här. Regnperioden är från maj till september, den svala säsongen från oktober till februari och den varma säsongen från mars till april.

 

Phrae – Sevärdheter

Wat Luang
Plats: Amphoe Mueang

Wat Luang ligger på Kham Lue Road i staden och är det äldsta och viktigaste templet som byggdes samtidigt som Phrae bildades. Flera renoveringar har därefter ägt rum.
Phra Thatluang Chang Kham, den stora Lanna chedin sitter på en fyrkantig bas med elefanter som stöder den från alla fyra sidor. På tempelplatsen kan du hitta ett museum som innehåller tempel antikviteter, keramik och religiös konst från Lanna, Nan, Bago och Mon tiden.

Wat Phra Icke

Väster om Wat Luang ligger Wat Phra Non nära platsen för den gamla stadsmuren. Några av de arkitektoniska verken inkluderar Chiang Saen stil Ubosot med sina smala öppningar för att leda in ljuset istället för normala fönster. Överstycket är gjort av trä med graciösa mönster och du kan se en symbol för den norra arkitekturen. Inuti finns det en 9 meter lång liggande Buddha.

Phraya Chaiyabun Memorial
Plats: Amphoe Mueang

Phraya Chaiyabun Memorial byggdes för sina hjältedåd och uppoffringar för föreningen av Thailand. Han var guvernör i staden under åren 1897-1902, han dödades av ett uppror av Shan indianerna när han vägrade att ge upp staden för dem. Efter upproret slogs han ner av regeringstrupper och kung Rama V beordrade att ett minnesmärke restes till hans ära.

Öppet: Dagligen mellan kl. 08.00 – 16:00.

Wongburi House
Plats: Amphoe Mueang

Wongburi House byggdes år 1897 av Phraya Burirat, dåvarande guvernören i Phrae, till sin dotter Sunantha Chao och son Luang Pongpiboon. Det är ett av de vackraste gamla husen i Phrae. Det är en stor två vånings teakherrgård som byggdes med fin thailändsk och europeisk stil, målad i rosa. En utmärkt funktion är de dekorationer som finns både inomhus och utanför. För närvarande är huset som ett livligt museum som kan du besöka på din Thailand resa. Huset är utrustat med de ursprungliga artiklarna från familjehushållet som möbler, bestick, keramik och viktiga dokument.
Huset fick “excellent bevarande år 1993” priset vid Society of Siam Arkitecture under kungligt beskydd.
Öppet: Dagligen kl. 08.30 – 17:00.
Entré: Vuxna 30 baht, Barn 10 baht (pris kan komma att ändras)

 

Phrae – Shopping

Som i de flesta provinsiella huvudstäder har Phrae en central marknad där lokalbefolkningen kan köpa allt från mat till hushållsapparater och besökare kan köpa kläder och andra nödvändiga förnödenheter. Det finns ofta lokalt producerade hantverk från byns verkstäder i hela provinsen på centrala marknader och ibland på nattmarknaden.

Phrae är inte särskilt känt för shopping. Men du kan ändå under din Thailand resa hit hitta några fynd och intressanta butiker. Turguiderna hjälper dig hitta de bästa butikerna i Phrae.
Phrae är känt för sina distinkta indigo-färgade bomull s skjortor som du ser i hela norra Thailand. Kläderna är tillverkade i Ban Thung Hong, strax utanför staden. Ett bra ställe att köpa dessa är Maw Hawm Anian, som ligger ca 60 meter från den södra porten (Pratu Chai) mot gamla staden.

Hua Dong Market
Plats: Amphoe Sung Men

Hua Dong Market ligger ca 9 km söder om staden på Highway No 101 i Sung Men-distriktet i Phrae provinsen. På denna marknad hittar du ofta möbler och prydnadsföremål eftersom det är mitt i tillverkningen av produkter av trä och rotting. Här kan du på din Thailand resa köpa alla möbler för hushåll och utemöbler.

 

Phrae – Restauranger

Pan Jai
Denna utomhus plats kombinerar allt vi vill ha i en restaurang på vår Thailand resa, läckra lokala rätter, attraktiva omgivning, bra service och låga priser. Tyngdpunkten ligger på rätten ka nom Jeen, färska risnudlar som serveras med olika curryrätter och örter, men det finns också några olika typer av Nudelsoppor, olika risrätter och mycket mer. Allt finns så det är bara att peka på vad du tycker ser godast ut.

Sod Cheon
Vid ett vägskäl ca 50m norr om Maeyom Palace Hotel hittar du denna enkla men mycket populära kinesiska/thai restaurang. Välj bland stora grytor med kinesiska soppor eller de vanliga thailändska rätterna. Bra ställe för resenärer på deras Thailand resa som vill äta sent.

 

Phrae – I närheten

Wat Phrathat Chor Hae
Ett tempel på en bergstopp 8 km sydost om staden och härstammar troligen från 1200-1300-talet. Den 28-meter höga chedi sägs innehålla hår från Buddha, som tagits hit av den indiska kejsaren Asoka. Chedi ligger vid ett litet kloster och kopplat till detta är en utsmyckad högt i tak Viharn, med freskomålningar som ska föreställa episoder från Buddhas liv. Namnet på templet är samma som på ett särskilt fin tyg vävt av befolkningen i området. Även här vid foten av berget finns ett antal souvenir bås.

Phae Muang Phi Forest Park
Plats: Amphoe Mueang

Phae Muang Phi Forest Park ligger 18 km från staden på Highway 101 och det anses vara Thailands Grand Canyon. Phae Muang Phi är känt för sin magnifika sandstens formationer. Phae betyder buskområde och Muang Phi betyder spökstad på thailändska. Eftersom det är en stor lugn hemsökt plats och ingen bor runt omkring, förlorar man enkelt sitt spår när man vandrar omkring.
Men det är värt ett besök för dem på sin Thailand resa som uppskattar spektakulära och naturliga klippformationer.

Det är faktiskt en lätt fördjupning i marken där jord och sandsten erosion har producerat konstigt formade formationer som jättelika svampar, stenar och skorstenar. Geologer misstänker att erosionen inträffade för ca 2 miljoner år sedan.

Phrae – Artikel

Phrae: Legenden om “Phrae Parade Bomb”

Phrae folk blir ofta retade för “Phrae Parade Bomb” eftersom Phrae människor tror att bomben är en helig sak som faller från himlen eller kommer från himlen så folk tog det till paraden. Sedan exploderade bomben och alla landsborna och härskaren dog. Så det var inget kungligt efternamn i fortsättning på Na Phrae, till skillnad från Na Chiang Mai, Na Lampang, etc.

Men det har varit några som har undersökt detta för att hitta den sanna historien, baserat på studier av andra världskriget. Mr Surin Ratanasophanan var tidigare medlem av Seri Thai rörelsen i Phrae och de som deltar i den här berättelsen är:

  1. Phra Samuha Sakon Atipatto, abbot av Mae Lan Neu templet, Huai sub-distriktet, Long District och Phrae provinsen.
  2. Mr Like Chaikaew, Adress no. 69, Moo 9, Huai sub-distriktet, Long District och Phrae provinsen.
  3. Mr Saman Muenkhan, Adress no. 92/6, 4 Moo, Huai sub-distriktet, Long District och Phrae provinsen.

 

Fakta lyder som följande: …

Mr Long Manomoon, en järnvägs arbetare vid Kaeng Luang stationen har hittat bomben som kastas av de allierades plan. Bomben kastades för att förstöra järnvägsbron över Huay Mae Tao och då kunna blockera resor för japanska soldater i andra världskriget. Han har bett mr Saman Muenkhan att se och be om hjälp från järnvägsarbetare nära Kaeng Luang Station.

De hjälpte varandra att gräva och trycka explosionsavtryckaren, skära huvudet av bomben så dynamit rök ut och sedan lyfte det i vagnen. De körde till Baan Mae Lu i Baan Pin Sub-distriktet, senare transporterade Mr Lang över den till templet. När människor hörde detta blev alla i hela byn rädd. Folk kom ut för att se och gå med bomben i en lång parad hela vägen till Mae Lan Neu templet. När andra bybor nära templet hörde det kom även dom för att välkomna med gonggonger och stora trummor. Paraden vart längre och längre. De marscherade till templet och presenterade bomben till templet för att använda den som en klocka fram till idag.

 

Det finns tre bomber, dvs:
Bomb nr 1 i Mae Lan Nue templet, Houi sub-distriktet,
Bomb nr 2 finns på Sri Don Kham templet, Huai sub-distriktet och
Bomb nr 3 finns på Na Tum templet, Bo Lek Long distriktet, Long District, Phrae provinsen.

Slutsatsen är att legenden om “Phrae Parade Bomb” är sann. Men bomben var inte explosiv, som berättas. Bombens utlösare togs bort och sedan offrades den till templet för att användas som en klocka. Dessutom ger klockan mycket bra eko ljud.

http://www.tripadvisor.ie/Travel-g982710-c150677/Phrae:Thailand:The.Legend.Of.Phrae.Parade.Bomb..html