Koh Chang – Översikt

Med branta djungel-klädda toppar i mitten av havet bevarar vackra Koh Chang sin robusta anda trots sin nuvarande status som en paketresande destination, mittemot Phuket.
Längs västkusten finns flera ministäder som har gått om öns infrastruktur och kämpar för anständiga sanitära och alternativa transportmedel för en växande befolkning.
En sträcka av långa vit sandstrand med kokosnötsplantager är en vanlig syn på Koh Chang, som är den största och mest trafikerade ön i Trat och den näst största ön i landet efter Phuket.

Koh Chang har en yta på 429 km2 och har en fantastisk natur som på ett fint sätt blandas med det traditionella sättet att leva. 70 procent ostörd regnskog, branta backar, klippor, vattenfall, anmärkningsvärt djurliv, fina stränder, korallrev och ett överflöd av marint liv. Dessutom, de många fruktodlingar på ön.

De flesta av de natursköna stränder och vikar ligger på västra sidan och sträcker sig från norr till söder de omfattar Ao Khlong Son, Hat Sai Khao, Hat Khlong Phrao och Hat Kai Bae. En skär väg genom den västra stranden når nästan Hat Kai Bae där det finns en naturstig genom Ao Bai Lan och Ao Kruat och slingrar sig genom våta skogar till Ban Bang Bao, ett fiskesamhälle vid foten av kullen i söder.
Den vackra ön med dess natur och kultur bör upplevas på din Thailand resa.

 

Koh Chang – Att komma dit

För att komma till Koh Chang på din Thailand resa kan du boka ett flyg från Bangkok till Trat flygplats (40 km från Trat stad) som ligger på fastlandet. (avgångar 3 gånger dagligen). Härifrån avgår en färja sydväst om Trat stad. Beroende på piren och färjan du väljer, kommer du anlända antingen vid Tha Sapparot (närmast kusten och stränderna). Koh Chang Ferry ordnar denna tjänst.
Pris: 80 Baht för en enkelbiljett, tar 30 minuter med avgångar dagligen kl. 6:30 till 19:00.
Eller så kan du komma fram till Tha Centre Point, som är längre bort från kusten. Centre Point färja ordnar denna resa.
Pris: 80/100 Baht för enkelbiljett/rundtur tar 45 minuter med avgångar dagligen. 6:00 till 19:30. Under högsäsong åker färjorna till kl. 21:00 på helgerna.
Ett annat alternativ är att ta en buss från Bangkok flygplats (Suvarnabhumi) som körs direkt till Koh Chang med två stopp i Trat och Chanthaburi.
Avgång från Bangkok flygplats (Suvarnabhumi) vid. 07:30 – ankomst till Koh Chang (Khlong Son) vid. 13:30
Pris: 608 Baht. 6 timmar
Förutom denna buss kan du även använda minibuss tjänst från Bangkoks Victory Monument åker till Koh Chang Tha Sapparot.
Pris: 300 Baht. Enkelbiljett, 4-timmar. Avgång varje timme.

 

Koh Chang – Vädret

Högsäsong – från november till februari
Genomsnittlig dagstemperatur: 32º C
På din Thailand resa är detta förmodligen den bästa tiden på året att besöka Koh Chang, särskilt om du letar efter solen. Koh Chang’s stränder är som bäst vid denna tid på året med de öppna vidderna, vit sand och kristallklart vatten.
Vädret är torrt, varmt och soligt med nästan molnfri himmel. Luftfuktigheten är låg och vädret är mycket mer uthärdligt vid denna tid på året.

Mellansäsong – från mars till maj
Genomsnittlig dagstemperatur: 34° C
Nästan lika varmt och lite varmare än under högsäsong. Det är fortfarande en bra tid att besöka ön. Det är lite mer lugn, perfekt för dem som söker lugn, ro och avskildhet.
Vädret är torrt, varmt, fuktigt och mestadels molnigt men det finns också många soltimmar. På kvällen är det ordentligt med regn och åska.

Lågsäsong – från juni till oktober
Genomsnittlig dagstemperatur: 32° C
Du måste vara medveten innan din Thailand resa att lågsäsong är också känt som den regniga säsongen men att det fortfarande är möjligt att ha en trevlig semester. Vattenfall, växter och djur är bäst på Koh Chang vid denna tid på året.
Vädret är varmt, fuktigt och blött. Det kommer inte att regna varje dag och de soligaste timmarna kommer att vara under morgontimmarna men det kommer oftast ändå räknas i kväll timmar.
Vissa butiker stänger den här säsongen och de små öarna runt (Ko Wai, Ko Mak och Koh Kut) stängs helt.
Den bästa tiden att besöka Koh Chang på din Thailand resa är i slutet av regnperioden (november månad) och innan högsäsongen (december-mars). Vädret är svalare, landskapet gröna och behagligare temperaturer.

 

Koh Chang – Stränder

På Koh Chang finns flera vackra stränder de flesta med boendemöjligheter men några av dem är fortfarande orörda, liksom på många andra platser på din Thailand resa.

De 4 främsta stränderna på ön är White Sand Beach, Khlong Prao Beach, Kai Bae Beach och Lonely Beach, alla belägna på västkusten. Även Wai Chek Beach i sydväst och Long Beach i sydost är värt ett besök på din Thailand resa.

Det finns fortfarande inget boende på Wai Chek Beach och Long Beach, så de som väljer att besöka dem kommer inte behöva dela dessa fantastiska stränder med andra. Det är inte bara de charmiga stränderna utan men också vikar och orörda byar på ön är värda ett besök på din Thailand resa.
Koh Chang’s stränder är uppdelade i 2 grupper, stränder på västra och östra sidan. De mest attraktiva är beläget på västra sidan som till exempel White Sand Beach, Klong Prao Beach, Klong Plu Waterfall, Kai Bae Beach. Lonely Beach och Bangbao Beach, fiskesamhällen. Till skillnad från den östra sidan som knappt utforskats, finns de mindre populära men lika attraktiva platser som än Mayom Vattenfall, Klong Nonsi vattenfall, Wai Chek Beach Salakphet Bay Long Beach, Salakkok Bay, frukt och gummi plantager och även några fiskelägen.

Lonely Beach
Även om stranden är omgiven av stenigt landskap, finns det fortfarande en anständig sandstrand i detta område där gästerna kan delta i alla slags strandaktiviteter på deras Thailand resa. Med hängande palmer har stranden en fantastisk utsikt av djungelklädda berg i bakgrunden. Stranden är bred, ren och säker vilket gör den perfekt för avkoppling eller picknick för familjer. Lonely Beach kan besökas året runt, men den vackraste tiden med vackert väder är i slutet av året, från oktober till april/maj.

White Sand Beach (Hat Sai Khao)
Om du vill sola, bada eller spela volleyboll så har White Sand Beach tillräckligt med utrymme för alla dessa saker, särskilt när tidvattnet är lågt. Undvik den södra delen av stranden eftersom det är ganska stenig. De mest rekommenderade områdena är i mitten och vid den norra änden av stranden. Men förvänta dig inte skärmflygning, bananbåtar eller jet-ski. Detta är förbjudet på grund av att delar av ön är nationalpark och skyddas. White Sand Beach är vacker i slutet av året, från oktober till april/maj.

Klong Prao Beach
Både den norra och sydliga änden är drygt 1 km lång och mittsektionen är ca 1,5 km. I norr slutar stranden vid klippan Laem Chai Chet. Den södra delen som kallas Klong Makok Beach, slutar vid klippan som skiljer denna strand från Kai Bae Beach.
Stranden är ganska platt som de flesta andra stränder på västkusten men är fortfarande lämplig för bad. Två små öar, Koh Suwan och Ko Rom ligger i den södra änden av Khlong Prao Beach.

 

Koh Chang – Sevärdheter

Koh Chang nationalpark är ett utmärkt stycke naturarv omgiven av bländande azurblå kust. Den otämjda skönheten av ön innebär att även när man går eller solar befinner man sig mitt i en konstant orörd natur. Så fort du öppnar ögonen och stiger ut ur dörren börjar en spektakulär sightseeing på din Thailand resa.

Ön är mest känd för sina urskogar och vattenfall än konstgjorda strukturer. Detta är dock oundvikligt, eftersom landet blir mer och mer urbaniserade med kommersiella företag och fastigheter som växer upp runt ön. Den positiva sidan av detta är den nybyggda vägen som cirklar runt ön och ansluter till intressanta områden och erbjuder enkel tillgång till sevärdheter som en gång var svåra att nå.

Östkusten är hem till några förtrollande vattenfall, medan Mu Koh Chang National Park som omfattar delar av Koh Chang och andra öar lätt kan nås med båt. Koh Chang har fått smeknamnet “Elephant Island”, därför är det obligatoriskt med en vandrings resa till Koh Chang och därmed tillbringa en dag med elefanterna vilket inkluderar matning och bada med dessa vänliga giganter.

Vattenfall
De många vackra vattenfall som finns på Koh Chang har många besökare under månaderna oktober och november – slutet av regnperioden. Mayom, Klong Neung (öns högsta vattenfall) Khlong Phlu, kung Rama och den 12-vånings Ke Rhepet kan nås ganska enkelt. Besökare kan antingen gå till fots eller ta mountainbike för att nå dessa vattenfall, följt av en nerkylning i den naturliga poolen. Mindre imponerande men ändå underhållande vattenfall finns i områden Khlong Son, White Sand Beach och Kai Bae.

Tempel
Ett absolut måste på din Thailand resa är att besöka buddhistiska tempel. De imponerande strukturerna speglar den religiösa bakgrund som är så dominerande i kulturen i Thailand. Ön är hem för fem imponerande tempel, där grunden för thailändska kulturen och andlighet dyrkas. Dessa inkluderar: Wat Khlong Nonsi, Wat Bang Bao, Wat Khlong Prao, Wat Khlong Son och ett kinesiskt tempel som är strax innan Dan-maj-piren i Baan Khlong Nonsi. Turister bör vara medvetna om att lämpliga kläder skall bäras. Täckta axlar är obligatoriskt vid alla tidpunkter på platser där det finns en buddhistisk dyrkan. Detta gäller alla delar av din Thailand resa.

Koh Chang Monkey School
Den nya ap skolan på Koh Chang som ligger på White Sand Beach är något av en surrealistisk men mycket trevlig upplevelse. Centret har utbildat apor att utföra trick och göra små ”skämt” för att förvirra publiken, något som en teater inspirerad ap show.
Showen är tre gånger om dagen, och skolan kommer helt säkert få publiken att skratta.

Scuba Diving
Några avvärldens mestutsöktakoraller ochexotiskamarina livfinnsi havetintillKoh Chang. Expertertror attsiktenkan vara upp till65meter på enlugn dag. BangBoaanses vara denmest populärahamnenatt dykafrån, även om båtarkan tas frånde flesta stränder. Det tari genomsnitt mellan60-90minuter att nåområden av intressesomHinLukBat, HinRap, Koh Wai, Koh Graoch HinKadung, vilket är några avde mest imponerandedykplatsernainom räckhållav ön.

Elefant trekking
Om du vill ha lite Indiana Jones äventyr på din Thailand resa så sviker vanligtvis elefant trekking inte. Elefant trekking består av två planerade vägar, en väg går genom ett gummiplantage och in i en pomelo fruktträdgård, medan den andra längre vägen tar en ner i en dal och upp till den norra delen av ön, där du kan bada med elefanterna i vatten från Nag Yom vattenfallet. Vandringar kan lätt ordnas genom orterna och öns Tour butiker på din Thailand resa.

Båtturer
Både privata och grupp båtturer kan lätt ordnas på ön. Oavsett om du går på egen hand eller deltar i en planerad resa, bör alla besökare våga sig ut till de omkringliggande öarna och njuta av de omgivande sevärdheterna sett från det öppna havet. Natt och dag turer inkluderar olika öar och snorkling stopp. Ofta serveras middag eller lunch på båten eller på en avskild ö under en natthimmel fylld med stjärnor. Turerna varierar från fem stjärniga katamaraner till lika charmiga motorbåtar.

Spa
De sensoriska läckerheter som finns på ön varierar från fem-stjärniga Anna Resort till en al fresco massage på stranden. Den urgamla konsten aromterapi och massage har blivit synonymt med thailändsk livsstil, särskilt för besökare som är angelägna om helande och glädjespridande nöjen på deras Thailand resa.

Dessa tekniker kan också undervisas i de flesta turistområden och thailändska städer. Prova en bodyscrub innan du slår ner näsan på stranden, eller en traditionell thailändsk massage efter en dag av vandring över hela ön. Detta kommer säkert att bli uppiggande för ditt humör följande morgon och fortsätta dagar på din Thailand resa.

 

Koh Chang – Shopping

Shopping i Koh Chang är mer impuls shopping och souvenir shopping än i mega-gallerior och de många andra marknaderna som finns i Bangkok. Även om det finns gott om dag och natt marknader och souvenirbutiker, så är falska klassiker förmodligen bäst att köpa på fastlandet, men de kan vara lätt att hitta på ön.
Pittoreska marknader med bås runt området säljer lokala hantverk och möbler som är unika, iögonfallande och till mycket rimliga priser. CD och DVD kan köpas i massor på gatorna och på stranden, och olika typer av kläder, solglasögon, märkesvaror och t-shirts.

 

Koh Chang – Restauranger

Eftersom ön har utvecklats så har alla matställen också blivit mångsidigare i ett försök att möta de internationella resenärernas behov på sin Thailand resa.
Trots det är det är thailändska köket på ön fortfarande populärt och mycket smakrik. Som ofta annars så är mat efter gatan bland de mest utsökta.
Internationellt kök finns på de flesta stränder, och de flesta restauranger har också det att erbjuda på sina menyer. Koh Chang har flera skillnader på maten, grillning på stranden, färsk fisk och skaldjur som serveras från restauranger uppradade på stranden.

 

Ställen att äta på i Kai Bae Beach på din Thailand resa
Eftersom vägen på detta område är ganska smal och allt sitter tätt ihop har det aldrig varit lättare att hitta en plats för att äta på. Ta en promenad längs vägen och du kommer att se ett stort urval av lokala restauranger som serverar allt från thailändska till populära västerländska rätter.

Pao Pak Noodle
Namnet betyder på thailändska “lip-blowing noodle”. Den har fått detta namn på grund av den kryddiga brinnande känslan som nudlarna ger. Pao Pak Noodle serverar ett brett utbud av nudlar med speciellt marinerad fläsk. Några av de mest populära rätterna inkluderar honungsmarinerat och fläsk gryta med krabb smak. En sak att komma ihåg är att vara försiktig med den allsmäktige chilin!

 

Papa’s Deli
Mittemot Kai Bae Marina är finns ett litet sött bageri som heter Papa’s Deli. Med luftkonditionerade sittplatser och ett frestande urval av nybakade bakverk, läckra baguetter och croissanter. Denna plats erbjuder också ett brett urval av kaffedrycker.

 

Ställen att äta på i Klong Prao Beach på din Thailand resa
Det finns gott om matställen i Klong Prao Beach. Vissa hotell och resorts har restauranger och caféer. Kvalitet och välsmakande måltider kan fås längs vägarna och särskilt i området kring vattenfallet Klong Plu där finns det några bra matstånd med en rad av mat från nordöstra thailändska köket. Till exempel en lite kryddig papaya sallad och kryddig fläskfärs kan avnjutas.

 

Taj
Ligger på vägen till Chai Chet i norra änden av Klong Prao Beach. Taj serverar ett brett urval av de nordiska klassikerna och de aromatiska och kryddiga södra indiska köket. Husets specialiteter är tandoori kyckling, aloo palak och Chicken Tikka Masala.

 

Sea Breeze

Beläget i Koh Chang på Tropicana Hotel. Sea Breeze har en meny fylld med lokalt fångad fisk och skaldjur som är aptitretande. Rekommenderade rätter är tigerräkor och grillad hummer som serveras med smör och vitlök sås.

 

Blå lagunen
Beläget i en liten lagun öppning på Klong Prao Beach. Blå lagunen är hemmet för fantasifulla recept som räkor i ett paket av nudlar och toppad med friterade sesamfrön med sweet chili sås och “Som Tam polamai” (kryddig frukt sallad).

 

Sassi
Njut av det moderna italienska köket i en levande miljö på Sassi, en av Amari Emerald Cove Resort & Spa restauranger där du kan dela en anti-pasti med vänner eller njuta över en flaska vin från den omfattande vinkällaren.

 

Kati Culinary
Ett bra ställe att smaka ett brett utbud av autentiska thailändska rätter som Tom Yum Kung (varma och sura räkor i soppa) och Pad Thai (stekta nudlar med torkade räkor). Kati Culinary erbjuder även thailändsk matlagning för dem som vill lära sig att behärska konsten med thailändsk matlagning.

 

Orn Kai Moon
Orn Kai Moon serverar äkta “Isan” (nordöstra) maträtter, med speciella “kai Moon” (roterande grillad kyckling) och ett imponerande urval av kryddig sallad. Denna lilla och vackra restaurang ligger före infarten till Klong Plu vattenfallet och en av de mest populära sevärdheterna på Koh Chang.

 

Ställen att äta på i Lonely Beach på din Thailand resa
På huvudvägen och stranden finns en svärm av små och stora restauranger med ett urval av lokala och internationella rätter. Stranden erbjuder en blandning av lokala och resort restauranger och banan pannkaka (roti) och “der Tam” (thailändska kryddig papaya sallad) bås. Majoriteten av restauranger är en kombination av bar och restaurang, vilket gör det mycket bekvämt att både äta middag och dricka sina drinkar på ett ställe.

 

Joy Cottages
Denna flod bar/restaurang specialiserar sig på läckra skaldjur och erbjuder ett brett urval av thailändska och västerländska rätter. Från den berömda varma och sura räksoppan till en mängd olika pizza och pasta.

 

BB Divers Pool & Lounge
Denna dykbutik är en kombination av bar och restaurang, allt i ett med en privat pool. Här serveras en mängd olika pizzor och en blandning av thailändsk och västerländsk mat. Denna plats har även regelbundna pool partyn.

 

Ställen att äta på i White Sand Beach på din Thailand resa
Det krävs ingen ansträngning för att hitta en plats att äta på i White Sand Beach eftersom de flesta hotell och resorts erbjuder ett brett utbud av restauranger som serverar lokala och internationella rätter. Välsmakande och billigt, prova läckra lokala favoriter som “den Tam” (kryddig papaya sallad), “Tom Yum Goong” (varma och sur räksoppa) och “Pad Thai” (stekta nudlar med olika ingredienser såsom torkade räkor och tofu) i det livliga matstånd och restauranger hittar du längs huvudvägen och stranden.

15 Palms
15 Palms är en strandbar och restaurang som har ett stort urval av thailändska och västerländska rätter, engelsk frukost, barnmenyer och gratis Wi-Fi. En gratis transferservice till Paddys Palms Irish Pub finns också.

 

Ba Mee Nong Bua
Om du vill ha en snabb måltid så besök Ba Mee Mong Bua som erbjuder läckra äggnudlar med BBQ fläsk. Restaurangen serverar även fisk och skaldjurs nudlar, “Khao Mun Kai” (ris och kyckling), “Khao Moo-dong” (BBQ fläsk och ris) och ett urval av thailändsk mat toppad med ångat ris.

 

Ban Thai
Med ett utmärkt läge på stranden vid södra änden av White Sand Beach serverar Ban Thai ett utsökt urval av traditionella thailändska rätter och västerländska favoriter. Njut av din måltid på antingen västerländska bord eller i en bekväm thailändsk stil med sittplatser på golvet.

 

Koh Chang – I närheten

Bang Bao är piren i södra änden som erbjuder båtresor till närliggande öar.

Ko Wai
Ko Wai är vackert och primitivt, ligger ca 6 km söder om nedre spetsen av Ko Chang. Vita sandstränder, få människor och rikt marint liv gör ön till ett favorit gömställe för resenärer på deras Thailand resa som vill fly skrikande motorcyklar och högljudda nätter på de större öarna i närheten.

Det finns bara fyra bungalows att hyra på ön – alla på den norra sidan av Ko Wai. Från denna kust finns fantastisk utsikt över de närliggande öarna.
Om du kan så försök att bestämma var du vill bo innan du anländer till Koh Wai – så kaptenen kan släppa av dig vid närmaste piren. Om du inte kan bestämma dig behöver du inte hetsa upp dig – Ko Wai är en liten plats och alla bungalows är inom gångavstånd genom en bred väg som går längs öns norra kust. Bungalows körs på kraftgeneratorer, slå endast på strömmen i hyddorna mellan klockan 18:00 till 23:00 varje kväll. Några bungalows har så man kan hyra gaslampor om du skulle vilja stanna upp senare.

Om du är ute sent så glöm inte att ta en ficklampa med dig eftersom vägarna mellan bungalows är ganska steniga.

 

Ko Mak
Koh Mak Island, där mindre är mer.
Thailands bevarade “skatt” Koh Mak är en naturlig och tropisk ö. Det är ett perfekt resmål för din Thailand resa för att få njuta av en lugn miljö som inte är förstörd av massturismen.
Bland 10 000 palmer finns det ett tempel, tre fiskebyar, gummiplanteringar, två obebodda stränder, en grundskola, en marknad, ett hälsocenter, tre dykskolor, några butiker, två internetkaféer och tretton små blygsamma resorts.
Koh Mak är den perfekta platsen att koppla av, utforska, stilla och lugna dina sinnen.

 

Ko Kut (Koh Kood)
Trots att det är en vacker bergig ö med vita sandstränder och kristallklart blått vatten är Ko Kut en svår destination att utforska för den självständige resenären. Orterna på ön tillgodoser specifikt till charter turister, och även om de mesta är för charter gäster så finns det några restauranger, butiker och resetjänster tillgängliga för dem som inte har bokat ett paket. Ko Kut är den sydligaste och näst största ön i Ko Chang’s skärgård och den närmaste till Kambodja. Ryktet säger att det finns en hemlig kvinnoby med kambodjanska och vietnamesiska flyktingar någonstans på ön.

För de upptäcktsresande finns ett tempel i mitten av ön i en liten dal, och även i södra delen av ön är en jätte fyr. Om du kan lista ut hur man kommer dit är det förmodligen möjligt att klättra upp till toppen, där du kan få en bra bild av både Thailand och Kambodja. Inget av ovanstående har vägar, så du behöver några kängor och en machete!

 

 

Koh Chang – Artikel

Koh Chang Traveller artikel:
Koh Chang: Dykning i Koh Chang

Dykning i Koh Chang

Det finns några utmärkta snorkelmöjligheter och vissa mindre bra dykningsmöjligheter i Koh Chang nationalpark. Koh Chang håller på att utvecklas till en stor dyknings destination. Koh Chang Marine National Park har många dyknings möjligheter, från korallrev, djupa vrak och grunda rev. Sikten är ofta upp till 30 eller 40 meter under högsäsong. Den bästa tiden att dyka är mellan oktober och maj. Även under regnperioden finns det många lugna dagar där dykning fortfarande går bra.

Om du funderar på dykning i Koh Chang så är Scuba Zone första valet. De har den mest överlägsna utrustning och båtar med avslappnad miljö och kan hittas i White Sands, Kae Bai och Lonely Beach. Det är värt att ringa en av butikerna och få sig en pratstund med Matt, Dee, Cyril eller någon annan av deras instruktörer för att höra om de senaste erbjudandena, väder, kurserbjudanden och dykning. http://www.scuba-kohchang.com/

Runt Koh Rang som ligger i söder av de många små öarna kan du hitta några av de mest orörda korallreven i Thailand, med stora bordskoraller och staghornkoraller. Dessa rev har ett brett utbud av marint liv med fisk, muränor, stingrockor och sköldpaddor. Stora barracudas och makrill jagar också runt i reven. Valhajar är regelbundna gäster på revet i norr och kan hittas hela säsongen.

Koh Changär en perfekt platsför att lära sigatt dyka medlätthet.Kursernabedrivs imycketmindre grupperän några av demer avanceradedykplatsernai Thailand. För de mererfarna dykarnafinns mångadjuparedykplatsersomHinRap ochHinLukBat. För avanceradeoch tekniskadykarekörnågraskolorolika resortill några av denyupptäcktavraken.

En endags dykkurs kostar ca 4 500 baht och PADI Open Water kurser kostar runt 14 500 baht. För kvalificerade dykare är priset för en dag dykning mellan 2 700 och 3 000 baht beroende på skola och dykplats.

http://www.tripadvisor.co.uk/Travel-g580110-c127007/Koh-Chang:Thailand:Diving.In.Koh.Chang.html